Prospect ABIPLATIN, sol. inj.

Substanța activă: cisplatinum
Clasa ATC: [L01XA]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> alte citostatice >> compusi ai platinei

Indicații ABIPLATIN, sol. inj.:

Substanta activa cisplatina este indicata in:
I. Tumori testiculare metastatice:
1. Utilizata in combinatie terapeutica cu alti agenti chimioterapici la pacienti cu tumori testiculare metastatice care au fost initial tratati cu radioterapie si/sau chirurgical;
2. Poate fi utilizata in combinatie cu bleomycin sulfat si vinblastine sulfat;

II.Tumori ovariene metastatice:
1. Este utilizata in combinatie terapeutica cu alti agenti chimioterapici la pacienti cu tumori ovariene metastalice care au beneficiat deja de tratamente radioterapice si/sau chirurgicale;
2. Poate fi utilizata in combinatie cu adriamycin si/sau ciclofosfamida;

III. Cisplatina ca agent unic este indicata ca tratament de linia a doua la pacienti cu tumori ovariene metastatice refractare la terapia standard, netratati initial cu cisplatina. Cancer avansat al vezicii: este indicata ca agent terapeutic unic pacientilor cu cancer avansat al vezicii, care nu mai raspund la radioterapie si/sau chirurgie;

IV. Cancer al capului si gatului:
- in combinatii standard cu alte chimioterapice cisplatina este indicata postradioterapie si/sau chirurgie la pacientii afectati de cancer al capului si gatului;

Contraindicații:

Antecedente de reactii alergice la cisplatina sau alte produse continand platina.

Precauții:

Cisplatina induce nefrotoxicitate, mielodepresie si ototoxicitate, care pot agrava suferintele preexistente ale respectivelor organe.
Deoarece ototoxicitatea este cumulativa, trebuie efectuate teste audiometrice inaintea si in timpul tratamentului cu cisplatina. Examenele hematologice trebuie efectuate saptamanal.
Functia hepatica trebuie monitorizata periodic. De asemenea trebuie efectuate examene neurologice periodice.
Cisplatina trebuie administrata sub supravegherea unui medic specialist si doar in unitatile experimentate si dotate adecvat.

Deoarece cisplatina produce nefrotoxicitate cumulativa, trebuie masurate inaintea inceperii tratamentului si inaintea fiecarei cure de cisplatina:
- creatinina serica;
- ureea;
- clearance-ul creatininei;
- nivelele de potasiu, magneziu si calciu;

Administrarea concomitenta de antibiotice aminoglicozide poate potenta nefrotoxicitatea cisplatinei.

Nefrotoxicitatea creste cu repetarea ciclurilor de tratament. La doza recomandata, cisplatina nu trebuie administrata mai frecvent de o data la 3-4 saptamani. Trebuie asteptata normalizarea functiei renale inainte de readministrarea cisplatinei.

Ototoxicitatea este semnificativa, poate fi mai pronuntata la copii si se manifesta prin tinitus si/sau scaderea acuitatii la frecvente inalte.
Deoarece ototoxicitatea este cumulativa, trebuie efectuate teste audiometrice inaintea administrarii fiecarei doze de cisplatina. Reactiile anafilactice ca edem facial, bronhospasm, tahicardie si hipotensiune arteriala au fost, de asemenea, raportate.

Aceste reactii pot aparea la cateva minute dupa administrarea cisplatinei si sunt tratate cu adrenalina, corticosteroizi si antihistaminice.

Cisplatina este mutagenica la bacterii si produce aberatii cromozomiale in culturile tisulare. Cu toate ca teratogenitatea si carcinogenitatea nu au fost stabilite, compusii cu mecanism similar de actiune si activitate mutagena similara sunt considerati carcinogeni.

Reacții adverse ale ABIPLATIN, sol. inj.:

Nefrotoxicitatea:
Insuficienta renala cu caracter cumulativ corelata cu doza este toxicitatea limitanta a dozei in cazul cisplatinei. Toxicitatea renala a fost observata la 28-36% dintre pacientii tratati cu doza unica de 50 mg/metru patrat.
Se manifesta in a doua saptamana dupa administrare, prin cresterea ureei sanguine, creatininei si acidului uric sanguin si/sau scaderea clearance-ului creatininei.
Au fost, de asemenea, raportate cazuri de microhematurie. Alterari ale functiei renale au fost asociate cu alterari tubulare renale. Pentru a reduce nefrotoxicitatea, cisplatina este administrata cu hidratare si manitol pentru a forta diureza pe o perioada de 6-8 ore, sau conform aprecierii medicului.Totusi, toxicitatea renala poate surveni in ciuda acestor masuri.

Ototoxicitatea:
La mai mult de 31% dintre pacientii tratati cu doza unica de 50 mg/metri patrati cisplatina, ototoxicitatea se manifesta prin tinitus si/ sau pierderea auzului la frecventele inalte (4 000-8 000 Hz). Efectele ototoxice sunt mai severe la copii. Pierderea auzului poate fi unilaterala sau bilaterala si tinde sa fie mai severa si mai frecventa cu repetarea dozelor. Nu este clar daca ototoxicitatea indusa decisplatina este reversibila.

Hematologice:
Mielodepresia survine la unii pacienti tratati cu cisplatina. Nivelul minim al trombocitelor si leucocitelor survine intre zilele 18 si 23 (limite 7,5-45). Majoritatea pacientilor isi revin in jurul zilei 39 (limite 13-62). Leucopenia si trombocitopenia sunt mai pronuntate la doze de peste 50 mg/metri patrati. Anemia (scadere cu 2 g Hb/100 ml) survine cu frecventa similara.

Gastrointestinale:
Greturi pronuntate si varsaturi survin la aproape toti pacientii tratati cu cisplatina, fiind uneori atat de severe incat impun oprirea tratamentului. Greturile si arsurile survin de obicei in timpul primelor 1-4 ore dupa tratament si dureaza pana la 24 de ore. Greturile si anorexia pot persista in grade variate pana la peste o saptamana dupa tratament.

Electrolitii serici:
Hipomagneziemia, hipocalcemia si hipofosfatemia pot surveni la pacientii tratati cu cisplatina si sunt probabil datorate alterarilor tubulare renale. A fost ocazional raportata tetania la pacienti cu hipocalcemie si hipomagneziemie. Nivelele electrolitilor serici revin de obicei la normal dupa administrarea i.v.a suplimentelor de electroliti si intreruperea cisplatinei. Hiperuricemia survine cu aceeasi frecventa ca si cresterea ureei sanguine si creatininei serice. Este mai pronuntata dupa doze mai mari de 50 mg/metru patrat. Valoarea maxima a acidului uric survine in general la 3-5 zile dupa administrarea cisplatinei. Terapia cu allopurinol poate reduce eficient nivelul acidului uric.

Neurotoxicitatea:
De obicei reprezentata de neuropatii periferice,survine la unii pacienti. Au fost descrise pierderea gustului si a perceptiei spatiale. Neuropatiile induse pot surveni dupa terapia prelungita (4-7 luni), dar au fost observate simptome si dupa o singuradoza. Datele preliminare sugereaza ca neuropatiile periferice pot fii reversibile la unii pacienti.
Alte medicamente cu substanța activă cisplatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu ABIPLATIN, sol. inj.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul ABIPLATIN, sol. inj. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.