Prospect ACC 200 mg + vitamina C

Substanța activă: acetilcisteina
Producator: Hexal Pharma GMBH Germania
Clasa ATC: [R05CB]: aparatul respirator >> preparate pentru tratamentul tusei >> expectorante fara combinatii cu antitusive >> mucolitice
Categoria: Afectiuni pulmonare
Grupa farmaceutică: expectorante, mucolitice
Tip: Comprimate efervescente

Indicații ACC 200 mg + vitamina C:

Sindrome hipersecretorii cu incarcarea arborelui respirator: bronsita acuta si cronica, bronsita astmatica, astma bronsic, brosiolita, mucoviscidoza.
Afectiuni otorinolaringologice cu secretie vascoasa: laringita, sinuzita acuta si cronica, otita medie.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la N-acetilcisteina sau la oricare dintre componentii produsului: copii sub 2 ani.

Administrare ACC 200 mg + vitamina C:

Daca medicul nu a prescris altfel, se recomanda urmatoarele doze:
In cazul unei diete sarace in saruri: 1 comprimat efervescent contine 82,9mg sodiu.

Adulti si copii peste 14 ani: 2-3 comprimate (400-600 mg) pe zi, in 1-3 prize.

Copii intre 6-14 ani: un comprimat (200 mg) de 2 ori pe zi sau 1/4 comprimat (100 mg) de 3 ori pe zi.

Copii intre 2-5 ani: un comprimat (100 mg) de 2-3 ori pe zi. Mucoviscidoza

Copii peste 6 ani: un comprimat de 3 ori pe zi sau V5 comprimat (100 mg) de 3 ori pe zi.

Copii intre 2-5 ani: un comprimat de 4 ori pe zi.

Tratamentul se incepe cu doze mici care se cresc progresiv. La pacientii peste 30kg poate fi necesara o crestere a dozei pana la 800mg pe zi.
Inainte de administrare comprimatele efervescente se dizolva intr-o jumatate de pahar cu apa. Se recomanda ca solutia sa fie folosita imediat dupa dizolvare, dar poate fi pastrata pana la 2 ore (datorita actiunii stabilizatoare a acidului ascorbic).
Efectul mucolitic al N-acetilcisteinei este favorizat de aportul de lichide.
Durata tratamentului este in functie de natura si gravitatea afectiunii: 5-7 zile in afectiunile acute, mai mult in bronsita cronica si mucoviscidoza.
In afectiunile acute durata tratamentului este de 5-7 zile.

Compoziție ACC 200 mg + vitamina C:

1 comprimat efervescent contine N-acetilcisteina 200mg si excipienti: acid ascorbic, acid citric anhidru, lactoza anhidra, manitol, hidrogencarbonat de sodiu, carbonat de sodiu, citrat de sodiu dihidrat, zaharina sodica dihidrat, ciclamat sodic, aroma de mure (Blackberry Flavour), aroma de zmeura (Wildberry Flavour), polietilenglicol.

Precauții:

N-acetilcisteina, folosita ca mucolitic, favorizeaza bronhospasmul, de aceea trebuie administrata cu prudenta la astmatici, eventual, in asociere cu bronhodilatatoare.

Reacții adverse ale ACC 200 mg + vitamina C:

- nervos centrale: cefalee (rar);
- senzoriale: tinitus (rar);
- gastrointestinale: pirozis, greata, varsaturi, diaree (cazuri izolate) si stomatita (rar);
- sanguine: anemie, hemoragie si hemopericard (cazuri izolate); inhibarea agregarii plachetare (semnificatie clinica neprecizata)
- alergice: prurit, urticarie, exantems bronhospasm (indeosebi la astmatici); tahicardie si hipotensiune arteriala (cazuri izolate).

Supradozajul:

In caz de supradozaj pot sa apara diaree, greata, varsaturi, dureri epigastrice si pirozis. Nu s-au semnalat reactii adverse grave sau simptome de intoxicatie dupa administrarea unor doze foarte mari.

In caz de supradozaj se instituie tratament simptomatic.

Interacțiuni cu alte medicamente:

N-acetilcisteina, inactiveaza in vitro unele antibiotice: aminoglicozide, cefalosporine, peniciline semisintetice, tetracicline. Se recomanda un interval de cel putin 2 ore intre administrarea mucoliticului si administrarea acestor antibiotice. Acetilcisteina nu este incompatibila cu amoxicilna, cefuroxima, doxiciclina, eritromicina si tiamfenicolul.
Antitusivele impiedica eliminarea secretiei bronsice fluidificate prin mucolitice. Asocierea celor doua tipuri de medicamente obliga la prudenta.
N-acetilcisteina mareste efectele vasodilatator si antiagregant plachetar ale nitroglicerinei; semnificatia clinica nu este precizata.

Administrarea de ACC 200 mg + vitamina C în sarcină / alaptare:

In studiile efectuate la sobolan si iepure nu s-au observat efecte teratogene. Deoarece la om nu au fost efecte studii adecvate si bine controlate in timpul sarcinii si alaptarii, N-acetilcisteina nu se administreaza in aceste perioade.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperatura camerei (15-25°), ferit de umiditate si lumina, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă acetilcisteina:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu ACC 200 mg + vitamina C(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul ACC 200 mg + vitamina C vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.