Prospect ACID ACETILSALICILIC - RICHTER 100 mg, comprimate

Substanța activă: acidum acetylsalicylicum
Producator: Gedeon Richter România S.A., România
Clasa ATC: [B01AC]: sange si organe hematopoietice >> anticoagulante >> produse antitrombotice >> antiagregante plachetare
Grupa farmacoterapeutică: antiagregante plachetare, exclusiv heparină.

Indicații ACID ACETILSALICILIC - RICHTER 100 mg, comprimate:

- Profilaxia recidivei infarctului miocardic
- Tratamentul infarctului miocardic acut
- Tratamentul anginei pectorale instabile
- Pentru menţinerea revascularizării după angioplastie şi bypass coronarian
- Profilaxia accidentelor ischemice cerebrale tranzitorii şi a infarctului cerebral

Comprimatele care conţin doze mici de acid acetilsalicilic nu sunt potrivite pentru folosirea în scop analgezic, antipiretic şi antiinflamator (aceste acţiuni apar la doze mai mari).

Contraindicații:

- Hipersensibilitate la acidul acetilsalicilic sau la oricare dintre excipienţii produsului
- Intoleranţă la antiinflamatoarele nesteroidiene
- Diateze hemoragice
- Ulcer gastric sau duodenal în evoluţie.
- Ultimul trimestru de sarcină.

Administrare ACID ACETILSALICILIC - RICHTER 100 mg, comprimate:

Doza recomandată pentru profilaxia şi tratamentul accidentelor coronariene este de un comprimat Acid acetilsalicilic -RICHTER 100 mg (100 mg acid acetilsalicilic) de 1 - 4 ori pe zi. În infarctul miocardic acut administrarea se va face imediat după debutul simptomelor.

Pentru profilaxia accidentelor ischemice cerebrale tranzitorii şi infarctului cerebral se recomandă câte un comprimat Acid acetilsalicilic -RICHTER 100 mg (100 mg acid acetilsalicilic) de 1 - 2 ori pe zi.

Comprimatele se înghit nesfărâmate, cu o cantitate suficientă de apă, de preferinţă după mese.

Compoziție ACID ACETILSALICILIC - RICHTER 100 mg, comprimate:

Un comprimat conţine acid acetilsalicilic 100 mg si excipienti: gluconat de calciu, amidon de porumb, Macrogol 6000, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, amidon de cartofi, stearat de magneziu.

Precauții:

Folosirea acidului acetilsalicilic impune prudenţă în următoarele situaţii clinice:
- pacienţi cu teren alergic; în caz de astm bronşic şi alte brohopneumopatii obstructive cronice, alergie la polen, rinită alergică, polipi nazali, reacţii alergice la alte medicamente, tratamentul se face sub supraveghere medicală;
- episoade de ulcer gastro-duodenal activ în antecedente;
- afecţiuni cu risc hemoragic, meno- metroragii;
- insuficienţă cardiacă necompensată;
- deficit congenital de glucozo – 6 – fosfat – dehidrogenază.

Atenţionări speciale
Folosirea acidului acetilsalicilic impune prudenţă în următoarele situaţii clinice:
- insuficienţă hepatică severă;
- insuficienţă cardiacă necompensată;
Copii
Medicamentele care conţin acid acetilsalicilic se pot administra la copii sub 12 ani care nu au afecţiuni virale numai la recomandarea medicului, datorită posibilităţii apariţiei sindromului Reye, o boală rară, dar gravă.

Atenționări:

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Acid acetilsalicilic -RICHTER 100 mg nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale ACID ACETILSALICILIC - RICHTER 100 mg, comprimate:

Dozele mici de acid acetilsalicilic sunt, de regulă, bine suportate.

Au fost semnalate sângerări diverse – hematemeză, melenă, hemoragii digestive oculte (eventual cu anemie feriprivă), epistaxis, gingivoragii, purpură. Riscul hemoragic chirurgical este crescut. Favorizarea hemoragiilor se menţine timp de 4 - 8 zile după oprirea administrării acidului acetilsalicilic.

Fenomenele de iritaţie gastrică sunt rare dacă tratamentul se face corect. Au fost raportate cazuri de activare a ulcerului gastro-duodenal.

Sunt posibile reacţii alergice, manifestate îndeosebi prin urticarie, edeme, rareori astm sau reacţii anafilactice. Au fost semnalate reacţii de tip anafilactoid la pacienţi idiosincrazici.

Supradozajul:

Semnele şi simptomele pot varia în funcţie de gradul intoxicaţiei:
- uşoară - moderată - tulburări de auz (tinitus, hipoacuzie), cefalee, vertij, greaţă, care se pot remite prin scăderea dozei;
- gravă – hiperpirexie, hiperventilaţie, cetoză, acidoză metabolică, comă, colaps, insuficienţă respiratorie, hipoglicemie.

În caz de supradozaj pacientul trebuie internat de urgenţă într-o unitate de terapie intensivă. Se recomandă lavaj gastric. Tratamentul constă în combaterea hiperpirexiei, rehidratare, corectarea acidozei (prin introducerea de bicarbonat de sodiu intravenos) şi a hipoglicemiei (prin glucoză), combaterea hemoragiilor (transfuzii de sânge, fitomenadionă). La nevoie se recurge la procedee de epurare extrarenală a toxicului.

Riscul de supradozaj este minim pentru preparatele care conţin doze mici de acid acetilsalicilic.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Asocierea următoarelor medicamente cu acidul acetilsalicilic (chiar în dozele mici folosite ca antiagregante plachetare) impune prudenţă sau este contraindicată:
- anticoagulante orale, heparine, ticlopidină şi alte antiagregante plachetare, streptokinază şi alte trombolitice, pentoxifilină; deoarece creşte riscul hemoragic este necesară prudenţă şi controlul parametrilor de coagulare şi a timpului de sângerare;
- metotrexat; asocierea este contraindicată absolut sau relativ (pentru dozele de metotrexat ≥ 15 mg/săptămână, respectiv < 15 mg/săptămână), deoarece toxicitatea hematologică a metotrexatului este favorizată (prin mecanism farmacocinetic);
- interferon alfa; acidul acetilsalicilic poate inhiba acţiunea interferonului. Datele experimentale sugerează că ibuprofenul poate inhiba efectul dozelor mici de acid acetilsalicilic asupra agregării plachetare atunci când aceste medicamente sunt administrate concomitent.
Cu toate acestea, deoarece informaţiile sunt limitate iar extrapolările datelor ex vivo la situaţiile clinice sunt nesigure nu poate fi formulată o concluzie definitivă în cazul utilizării regulate a ibuprofenului şi este puţin probabil să apară un efect relevant clinic în cazul utilizării ocazionale a ibuprofenului.

Administrarea de ACID ACETILSALICILIC - RICHTER 100 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Acidul acetilsalicilic s-a dovedit teratogen în studii experimentale, la animale de laborator. Studii epidemiologice la femeia însărcinată nu au evidenţiat efecte teratogene şi fetotoxice în condiţiile administrării în primele 2 trimestre de sarcină, dar experienţa este limitată pentru utilizarea cronică de doze mari. Folosirea în ultimul trimestru de sarcină a fost asociată cu toxicitate cardiopulmonară şi renală la făt, închiderea precoce a canalului arterial, întârzierea şi prelungirea travaliului (pentru dozele mari de acid acetilsalicilic) şi creşterea frecvenţei accidentelor hemoragice (inclusiv pentru dozele mici).

În primele două trimestre de sarcină se poate administra acid acetilsalicilic, dar numai la indicaţia medicului; se recomandă evitarea tratamentului cronic cu doze > 150 mg pe zi. În ultimul trimestru de sarcină acidul acetilsalicilic este contraindicat (cu excepţia utilizării punctuale pentru anumite indicaţii cardiologice şi obstetricale foarte limitate).

Deoarece acidul acetilsalicilic trece în lapte, folosirea în timpul alăptării trebuie evitată, sau alăptarea se întrerupe, în funcţie de raportul risc/beneficiu.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 3 folii a câte 10 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă acidum acetylsalicylicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu ACID ACETILSALICILIC - RICHTER 100 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul ACID ACETILSALICILIC - RICHTER 100 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.