Prospect ACIKLOVIR, compr.

Substanța activă: acyclovirum
Producator: Belupo Pharmaceuticals and Cosmetics, Croatia
Clasa ATC: [J05AB]: antiinfectioase de uz sistemic >> antivirale de uz sistemic >> antivirale actionand direct pe virus >> nucleozide

Indicații ACIKLOVIR, compr.:

Este indicat in:
- tratamentul infectiilor cutaneo-mucoase cauzate de virusurile herpes simplex de tip 1 si 2, inclusiv herpes genital initial si recidivant la pacientii imunocompetenti si imunodeficitari
- profilaxia herpesului genital recidivant la pacientii imunocompetenti
- profilaxia infectiilor cu herpes simplex la pacientii imunodeficitari
- tratamentul infectiilor cauzate de virusurile varicelo-zosteriene (herpes zoster si varicela)

Contraindicații:

Comprimatele Aciklovir sunt contraindicate pacientilor cu hipersensibilitate cunoscuta la aciclovir sau la orice component al acestuia.
Sunt contraindicate si pacientilor hipersensibili la alte medicamente antivirale cum ar fi famciclovirul, ganciclovirul si valaciclovirul.

Nu se administreaza copiilor cu varsta sub 6 ani.

Administrare ACIKLOVIR, compr.:

Tratamentul infectiilor cu herpes simplex la pacientii imunodeficitari trebuie inceput imediat ce apar primele simptome, dar nu mai tarziu de 72 de ore.

Tratamentul varicelei in cazul pacientilor imunocompetenti trebuie inceput in 24 de ore iar tratamentul pentru herpes zoster pana la 72 de ore dupa aparitia eruptiei pe piele.

Adulti

Infectii cu herpes simplex
Posologia obisnuita in infectiile primare este de 200 mg de aciclovir de cinci ori pe zi la intervale de aproximativ patru ore, exceptand doza din timpul noptii. Tratamentul trebuie continuat timp de 5 zile, dar in caz de infectii grave acesta trebuie extins la 10 zile.
La pacientii cu sistem imunitar puternic deficitar sau la pacienti cu absorbtie intestinala deficitara doza de 400 mg poate fi administrata respectand aceeasi posologie.
Pentru prevenirea recidivei herpesului genital la pacientii imunocompetenti se administreaza doze de 200 mg de aciclovir de patru ori pe zi la intervale de sase ore; alternativ pot fi administrate doze de 400 mg de aciclovir de doua ori pe zi la intervale de 12 ore. Tratamentul trebuie intrerupt la intervale de aproximativ 6-12 luni, pentru a evalua starea bolii.
Pentru prevenirea infectiilor cu herpes simplex la pacientii imunodeficitari, aciclovirul este administrat in doze de 200-400 mg de patru ori pe zi la intervale de aproximativ sase ore. La pacientii puternic imunodeficitari sau la cei cu absorbtie intestinala deficitara doza de 400 mg poate fi administrata respectand aceeasi posologie.
Durata administrarii profilactice a aciclovirului depinde de durata perioadei de risc.

Infectii cu virus varicelozosterian
Doza obisnuita de 800 mg de aciclovir se administreaza de cinci ori pe zi la intervale de aproximativ patru ore, exceptand doza din timpul noptii. Tratamentul trebuie continuat timp de sapte zile.
La pacientii puternic imunodeficitari sau la cei cu absorbtie intestinala deficitara medicamentul trebuie administrat intravenos.

Copii
Datorita formei farmaceutice, Aciklovir poate fi utilizat doar la copii cu varsta peste 6 ani; pentru copiii cu varsta peste 6 ani doza uzuala recomandata este aceeasi ca pentru adulti.

Varstnici
La varstnici clearance-ul total al aciclovirului este redus odata cu reducerea clearance-ului creatininei. Hidratarea corespunzatoare la acesti pacienti este foarte importanta, mai ales la cei tratati cu doze mari de aciclovir. Dozajul trebuie ajustat cu atentie deosebita mai ales la pacientii varstnici cu insuficienta renala

Pacienti sub hemodializa
Timpul de injumatatire prin eliminare al aciclovirului in plasma, la pacientii sub hemodializa este de aproximativ 5 ore, astfel ca aproximativ 60% din medicament este eliminat intr-o perioada de 6 ore de hemodializa. Prin urmare, doza trebuie ajustata astfel incat sa fie administrata o doza suplimentara de aciclovir dupa fiecare hemodializa.

Pacienti cu dializa peritoneala
In cazul pacientilor cu insuficienta renala care urmeaza dializa peritoneala, se recomanda doze de 600-800 mg de aciclovir pentru tratarea infectiilor cu virus varicelozosterian, deoarece acestea permit atingerea unor nivele corecte si eficiente ale medicamentului in conditii normale de sanatate ale pacientului.

Daca intervalul de dozare a fost ajustat, dozele suplimentare de aciclovir nu trebuie modificate.

Compoziție ACIKLOVIR, compr.:

Un comprimat filmat contine 400 mg de aciclovir si excipienti: povidona, amidon glicolat de sodiu tip A, celuloza microcristalina, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, hipromeloza, dioxid de titan (E 171), macrogol, oxid rosu de fer (E 172), oxid galben de fer (E 172).

Precauții:

In caz de reactii alergice pe perioada administrarii comprimatelor de Aciklovir, intrerupeti tratamentul imediat si consultati medicul.

La adolescenti si adulti varicela poate prezenta forme grave si in aceste cazuri tratamentul cu aciclovir trebuie inceput in cel mult 24 de ore de la aparitia eruptiei cutanate.

Reacții adverse ale ACIKLOVIR, compr.:

Reactiile adverse la Aciklovir sunt foarte rare, usoare si in general trecatoare.

Efectele adverse gastrointestinale sunt cele mai frecvente pe perioada administrarii orale a aciclovirului incluzand greata, voma, diaree si durere abdominala. Ocazional pot aparea eruptii cutanate si dureri de cap.

S-au inregistrat cresteri usoare si trecatoare ale bilirubinei, ale valorilor enzimelor hepatice, ureei si creatininei, precum si afectiuni hematologice slabe.

S-au constatat reactii neurologice reversibile mai ales la administrarea intravenoasa, reactii extrem de rare la administrarea orala a aciclovirului, de obicei la pacienti cu insuficienta renala sau care administreaza concomitent alte medicamente neurotoxice. Aceste reactii se caracterizeaza prin confuzii, halucinatii, delir, agitatie, letargie si tremor.

Aparitia insuficientei renale reversibile este foarte rara la tratamentul oral cu aciclovir si este o consecinta a precipitarii cristalelor de aciclovir in canaliculii renali. O afectiune renala existenta, administrarea concomitenta a altor medicamente nefrotoxice sau deshidratarea pot agrava disfunctiile renale.
Disfunctiile renale sunt in majoritatea cazurilor trecatoare iar recuperarea completa se obtine dupa intreruperea administrarii de aciclovir.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Inainte de inceperea tratamentului cu Aciklovir comprimate informati medicul asupra tuturor celorlalte medicamente pe care le luati.

Aciclovirul poate interactiona cu urmatoarele medicamente administrate concomitent:
- probenecid (nivelele de aciclovir din sange sunt ridicate dar nu este necesara ajustarea dozei, pacientul trebuie monitorizat indeaproape)
- zidovudina (pot sa apara letargia si oboseala)

Administrarea de ACIKLOVIR, compr. în sarcină / alaptare:

Folosirea Aciklovir comprimate filmate la femeile insarcinate este justificata in cazul infectiilor grave si a celor care pun in pericol viata cum ar fi infectia diseminata cu herpes simplex, varicela pneumonia si forme grave de herpes genital initial. In cazul altor indicatii cum ar fi herpes genital initial necomplicat, varicela si profilaxia herpesului genital recidivant, administrarea de aciclovir nu ofera siguranta.

In astfel de cazuri aciclovirul poate fi folosit numai daca beneficiile tratamentului pentru mama depasesc potentialele riscuri asupra fatului.

Aciklovirul trece in laptele matern, dar nu s-au inregistrat efecte adverse asupra sugarilor.
Alte medicamente cu substanța activă acyclovirum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu ACIKLOVIR, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul ACIKLOVIR, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.