Prospect ALEXAN, fiole

Substanța activă: cytarabinum
Producator: Mack
Clasa ATC: [L01BC]: antineoplazice si imunomodulatoare >> citostatice >> antimetaboliti >> analogi ai bazelor pirimidinice

Indicații ALEXAN, fiole:

Pentru inducerea remisiei clinice si ca terapie de intretinere la pacientii cu: leucemii mieloide acute, leucemii limfoblastice acute, crizele blastice din leucemia mieloida cronica, limfoamele non-Hodgkin cu malignitate crescuta.

Contraindicații:

Nu vor fi tratati cu Cytarabin pacientii care prezinta o deprimare hematopoietica indusa medicamentos. Cytarabin s-a dovedit a fi mutagenic in studiile experimentale. Administrat in fazele timpurii ale gestatiei la sobolani si la soareci, prezinta efect embriotoxic si teratogenic. Administrarea in timpul sarcinii si alaptarii nu este recomandata avand in vedere ca studiile experimentale au dovedit ca Cytarabin poseda un potential teratogenic si mutagenic. Pacientii, atat femei cat si barbati, la varsta maturitatii sexuale trebuie ca in timpul tratamentului cu Alexan si 6 luni dupa aceea sa evite sa devina insarcinate sau sa provoace sarcina. Pacientilor cu hipersensibilitate la Cytarabin nu li se va administra Alexan.

Administrare ALEXAN, fiole:

Daca nu se prescrie altfel sau daca schema tratamentului nu prevede altfel, Alexan se va administra in urmatoarele doze: pentru terapia de inductie in leucemii acute: 100-200 mg/m/zi ca injectie bolus repartizate in 2 doze sau 100 mg/m/zi ca perfuzie i.v. pe zi. Durata terapiei este dirijata in functie de datele clinice si morfologice (maduva osoasa). Inaintea repetarii unui ciclu de tratament trebuie sa se pastreze un interval fara tratament de cel putin 14 zile sau mai lung daca este necesar, in scopul regenerarii maduvei osoase. In multe cazuri, ciclurile efectuate pentru consolidare trebuie sa fie de durata mai scurta. Mentinerea remisiei: 75-100 mg/m
/zi timp de 5 zile consecutiv o data pe luna. Afectarea SNC: 10-30 mg/m de 3 ori pe saptamana intratecal. Limfoame ne-hodgkiniene: Pentru aceasta indicatie se vor folosi scheme de polichimioterapie adecvate.
Terapia de inductie se recomanda sa fie efectuata numai in clinici specializate. Cerintele includ medici si personal cu experienta in chimioterapia bolilor hematologice maligne si conditii favorabile de intretinere a unei terapii suportabile. Alexan poate fi administrat sub forma de injectii i.v., i.m., s.c. si intratecale, precum si perfuzii continue. Pentru prepararea unei solutii perfuzabile diluate se poate folosi ser fiziologic sau o solutie de glucoza 5%. Alexan poate fi intrebuintat nediluat daca sunt folosite sisteme potrivite de perfuzare (pompa perfuzie). Solutia originala de Alexan poate fi administrata intratecal, lombar sau ventricular. Se recomanda aspirarea a 5-8 ml lichid cerebrospinal, amestecarea cu solutia injectabila in seringa si reinjectarea lenta. La acest fel de administrare nu poate aparea toxicitatea sistemica. Administrarea i.m. sau s.c. se foloseste in general numai in terapia de intretinere. Infectiile intracutanate trebuie evitate datorita riscului formarii edemelor. Alexan fiole sunt destinate numai folosirii unice!

Compoziție ALEXAN, fiole:

1 fiola cu 2 ml solutie injectabila contine: 40 mg Cytarabin. 1 fiola cu 5 ml solutie injectabila contine: 100 mg Cytarabin, ambele in solutie sterila, izotona tamponata.

Reacții adverse ale ALEXAN, fiole:

Deprimarea hematopoiezei, trombocitopenie, leucopenie, anemie, megaloblastoza, imunodepresie, greata, voma, diaree, inflamatii ale cavitatii bucale si faringelui, febra, pneumonie, tulburari ale functiilor hepatice. Pot aparea de asemenea eriteme, tromboflebite si hemoragii. In cazul unor perfuzii continue in doze mari (peste 200 mg/m/zi) pe o durata de peste 5-7 zile, tulburarile gastrointestinale sunt mai pronuntate si pot sa conduca in cazuri exceptionale la ileus. Neplacerile observate dupa aplicarea intratecala corespund acelora observate dupa punctia lombara de diagnostic. In timpul tratamentului si al unei faze pancitopenice este indicat controlul curent al formulei sanguine, al functiilor hepatice si renale, precum si valorilor uricemiei. La pacientii cu un numar mare de blasti sau cu mase tumorale intinse (limfoame nehodgkiene) se recomanda prevenirea unei hiperuricemii. Literatura descrie un sindrom cytarabinic. Acesta este caracterizat prin febra, mialgii, dureri osoase, ocazional dureri pectorale, eruptie maculopapulara, conjunctivite, indispozitie. Simptomele apar de obicei la 6-12 ore dupa administrare. Corticosteroizii s-au dovedit a fi eficace in tratamentul sau profilaxia acestui sindrom. Atata timp cat simptomele par sa fie controlate, folosirea corticosteroizilor simultan cu continuarea tratamentului cu Alexan (Cytarabin) trebuie sa fie luata in consideratie. Efectele secundare sunt reversibile dupa terminarea tratamentului.
Alte medicamente cu substanța activă cytarabinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu ALEXAN, fiole(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul ALEXAN, fiole vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.