Prospect Als-Pentoxifilina Retard 400 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungita

Substanța activă: pentoxifyllinum
Producator: Alsifcom Intermed S.R.L. Romania
Clasa ATC: [C04AD]: sistem cardiovascular >> vasodilatatoare periferice >> vasodilatatoare periferice >> derivati purinici
Grupa farmaceutică: vasodilatatoare periferice, derivati purinici

Indicații Als-Pentoxifilina Retard 400 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungita:

* Tulburări circulatorii periferice arteriale şi venoase de natură aterosclerotică şi/sau diabetică;
* Arteriopatie cronică obliterantă (stadiul II după Fontaine);
* Tulburări trofice în sindromul post-trombotic: ulcer de gambă, gangrenă, degerături;
* Tulburări ale circulaţiei cerebrale: sindrom ischemic, vertij, cefalee, tulburări de memorie şi atenţie, diminuarea capacităţii intelectuale;
* Tulburări circulatorii la nivel ocular şi al urechii interne.

Contraindicații:

* Hipersensibilitate cunoscută la derivaţi xantinici (pentoxifilină, cofeină, teobromină, teofilină) sau la oricare dintre componenţii produsului;
* Infarct miocardic recent;
* Hemoragii masive, hemoragii cerebrale şi retiniene;
* Scleroză cerebrală şi coronariană cu hipertensiune arterială;
* Perioadă de sarcină sau alăptare;
* Nu se administrează copiilor.

Administrare Als-Pentoxifilina Retard 400 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungita:

Tratamentul va fi individualizat în funcţie de starea clinică şi toleranţa individuală a pacientului. Comprimatele filmate se înghit întregi, nemestecate, la aceeaşi oră zilnic, preferabil în timpul mesei, cu o mică cantitate de lichid.

Adulţi
În prima săptămână de tratament se va administra o doză iniţială de 400 mg pentoxifilină (un comprimat filmat cu eliberare prelungită ALS Pentoxifilina Retard) de 3 ori pe zi.

În cazul scăderii marcate a tensiunii arteriale sau apariţiei unor reacţii adverse gastro-intestinale sau pe sistem nervos central, doza se va reduce la 400 mg pentoxifilină de 2 ori pe zi.

În tratamentul de lungă durată, doza de întreţinere recomandată este de 400 mg pentoxifilină de 2 ori pe zi.

Doza maximă recomandată este de 1200 mg pentoxifilină (3 comprimate filmate cu eliberare prelungită ALS Pentoxifilina Retard) pe zi.

Copii
Datorită lipsei experienţei privind administrarea pentoxifilinei la copii şi adolescenţi, utilizarea medicamentului nu este recomandată la această grupă de vârstă.

Insuficienţă renală
În caz de insuficienţă renală cu clearance al creatininei <30 ml/min trebuie administrate doze reduse cu aproximativ 30-50%.

Compoziție Als-Pentoxifilina Retard 400 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungita:

Un comprimat filmat cu eliberare prelungită conţine pentoxifilină 400 mg şi excipienţi: hipromeloză 2208 K 100 M, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, hipromeloză 2910, macrogol 3350, dioxid de titan (E 171), eritrozină lac 40% (E127), ceară Carnauba.

Precauții:

Pentoxifilina trebuie administrată cu prudenţă la pacienţii cu:
* Boli coronariene severe;
* Stenoze marcate ale vaselor cerebrale;
* Tulburări grave de ritm cardiac;
* Hipotensiune arterială;
* Insuficienţă hepatică severă;
* Tendinţă crescută la hemoragii datorită tratamentelor anticoagulante. În cazul apariţiei unei hemoragii oculare, tratamentul va fi întrerupt imediat.

Atenționări:

La bolnavii hipertensivi cu labilitate vasculară se vor administra doze progresive de pentoxifilină. În insuficienţă cardiacă, administrarea se va face în volume mici, menţinându-se tratamentul cardiac suportiv.

La pacienţii cu clearance creatininic mai mic de 10ml/minut este necesară ajustarea dozei zilnice pentru a evita acumularea pentoxifilinei. În insuficienţa renală, doza zilnică nu va depăşi 800mg/zi. Administrarea de doze mari la pacienţii diabetici trataţi cu insulină sau antidiabetice orale poate conduce la o hipoglicemie pronunţată. De aceea în timpul tratamentului cu Als-Pentoxifilina Retard trebuie ajustată dozarea antidiabeticelor.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Prin reacţiile adverse pe care le produce, pentoxifilina poate influenţa negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Als-Pentoxifilina Retard 400 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungita:

* Tulburări gastrointestinale: greaţă, vărsături, disconfort gastric (senzaţie de plenitudine gastrică, senzaţie de apăsare epigastrică); foarte rar, au fost raportate cazuri de colestază.
* Tulburări ale sistemului nervos: cefalee, stare confuzională, anxietate, tulburări ale somnului, transpiraţii abundente; ocazional, mai ales la pacienţii cu LES sau PAR au fost raportate cazuri de meningită aseptică.
* Reacţii alergice: mai puţin frecvente, simptome de hipersensibilitate-eritem, erupţii cutanate, urticarie, prurit, care dispar, de regulă, la sfârşitul tratamentului sau la întreruperea acestuia; foarte rar, şoc anafilactic.
* Tulburări cardiace: tahicardie, aritmii, hipotensiune arterială, rareori crize de angină pectorală. În astfel de cazuri se reduce doza zilnică sau chiar se întrerupe tratamentul.
* Tulburări vasculare: foarte rar, în special la pacienţii cu diateză hemoragică, hemoragii cutanate, mucoase, gastrice sau intestinale.
* Tulburări metabolice: hipoglicemie.
* Investigaţii diagnostice: în cazuri izolate, apar modificări ale tabloului sanguin cu diminuarea numărului plachetelor sanguine.

Supradozajul:

Supradozajul cu pentoxifilină se manifestă prin: crampe, greţuri, hematemeză, scăderea tensiunii arteriale, tahicardie, dispariţia reflexelor şi chiar pierderea cunoştinţei.

De asemenea, se pot produce febră, aritmii, agitaţie, convulsii tonico-clonice.

Nu se cunoaşte un antidot specific.

Tratamentul supradozajului va fi simptomatic, acordându-se o atenţie specială măsurilor suportive pentru sistemul cardiovascular.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Anticoagulante orale şi antiagregante plachetare: risc crescut de hemoragie; se impune supravegherea atentă a timpilor de protrombină şi sângerare;

Antihipertensive: pentoxifilina poate potenţa efectul acestora;

Antidiabetice: pentoxifilina poate potenţa efectul acestora, putând determina hipoglicemie. Ca urmare, se recomandă măsurarea frecventă a glicemiei şi dacă este necesar, ajustarea terapiei antidiabetice.

Teofilină (bază şi săruri) şi aminofilină: risc de supradozaj (competiţie la nivelul metabolizării hepatice a teofilinei).

Simpatomimetice sau xantine: administrarea concomitentă duce la stimularea sistemului nervos central.
Cimetidina creşte concentraţia plasmatică a pentoxifilinei, cu creşterea riscului de reacţii adverse.

Administrarea de Als-Pentoxifilina Retard 400 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungita în sarcină / alaptare:

Nu este recomandată administrarea pentoxifilinei în perioada de sarcină şi alăptare.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 2 blistere a câte 10 comprimate filmate cu eliberare prelungită.
Cutie cu 4 blistere a câte 10 comprimate filmate cu eliberare prelungită.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj (după EXP.). Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere.

Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă pentoxifyllinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Als-Pentoxifilina Retard 400 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungita(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Als-Pentoxifilina Retard 400 mg, comprimate filmate cu eliberare prelungita vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.