Prospect Antithrombin III Immuno %0 UI/ml, liof. si solv. pt. sol. inj./perf.

Substanța activă: antithrombina iii
Producator: Baxter AG, Austria
Clasa ATC: [B01AB]: sange si organe hematopoietice >> anticoagulante >> produse antitrombotice >> grupul heparinei
Grupa farmaceutică: sânge şi organe hematopoietice, antitrombotice, grupul heparinei

Indicații Antithrombin III Immuno %0 UI/ml, liof. si solv. pt. sol. inj./perf.:

Deficitul de antitrombină poate fi congenital sau dobândit în cadrul unei largi varietăţi de afecţiuni clinice. Deficitul dobândit de antitrombină poate fi datorat unui consum crescut, pierderilor de proteine sau unei sinteze deficitare de antitrombină.
Administrarea de ANTITHROMBIN III IMMUNO 50 UI/ml este indicată la pacienţii cu activitate plasmatică a antitrombinei sub 70% din normal, pentru profilaxia şi tratamentul afecţiunilor trombotice şi tromboembolice. Perfuziile cu antitrombină pot fi utile în special în următoarele situaţii clinice:
- proceduri chirurgicale, sarcină şi naştere la paciente cu deficit congenital de antitrombină;
- răspuns inadecvat sau absent la heparină;
- existenţa sau riscul de coagulare intravasculară diseminată (cum este în politraumatisme, complicaţii septice, şoc, preeclampsie şi alte afecţiuni asociate cu coagularea intravasculară diseminată);
- existenţa sau riscul de tromboză la pacienţii cu sindrom nefrotic sau boală inflamatorie intestinală;
- intervenţii chirurgicale sau hemoragie la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă, în special dacă pacienţii sunt trataţi cu concentrat de factori de coagulare.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la oricare dintre componente.
Antecedente de trombocitopenie indusă de heparină.

Administrare Antithrombin III Immuno %0 UI/ml, liof. si solv. pt. sol. inj./perf.:

Tratamentul trebuie iniţiat sub supravegherea unui medic cu experienţă în tratarea pacienţilor cu deficit de antitrombină.
Doze
În deficitul congenital, doza trebuie individualizată, luându-se în considerare antecedentele familiale de evenimente tromboembolice, factorii de risc clinici actuali şi evaluarea de laborator.
În deficitul dobândit, doza şi durata terapiei de substituţie depind de concentraţia plasmatică de antitrombină, de prezenţa semnelor de turnover crescut, de afecţiunea subiacentă şi de severitatea stării clinice. Cantitatea necesară administrării şi frecvenţa administrărilor trebuie să se bazeze întotdeauna pe eficacitatea clinică şi evaluarea de laborator, individualizat.
Numărul unităţilor de antitrombină administrate se exprimă în unităţi internaţionale (UI), conform standardelor actuale ale OMS pentru antitrombină. Activitatea antitrombinei în plasmă se exprimă în procente (în raport cu plasma normală) sau în unităţi internaţionale (în raport cu standardul internaţional al antitrombinei în plasmă).
O unitate internaţională (UI) de activitate a antitrombinei este echivalentă cu acea cantitate de antitrombină dintr-un ml de plasmă umană normală. Calcularea dozei de antitrombină necesară se bazează pe observaţia empirică, conform căreia 1 UI de antitrombină pe kilogram de greutate corporală creşte activitatea antitrombinei cu aproximativ 2%.
Doza iniţială se determină cu ajutorul următoarei formule:
Unităţi necesare = greutate (kg) x (nivelul propus - activitatea actuală a antitrombinei [%] x 0,5
Activitatea antitrombinică propusă iniţial depinde de starea clinică. Dacă s-a stabilit indicaţia pentru substituţie cu antitrombină, doza trebuie să fie suficientă pentru a se obţine activitatea antitrombinică propusă şi pentru a se menţine concentraţia eficace. Doza trebuie stabilită şi monitorizată pe baza determinărilor de laborator ale activităţii antitrombinice, care trebuie efectuate cel puţin de două ori pe zi până la stabilizarea pacientului, apoi o dată pe zi, de preferat imediat înainte de perfuzia următoare. Corectarea dozei trebuie să se facă atât în funcţie de semnele de turnover crescut, conform datelor de laborator, cât şi de evoluţia clinică. Pe durata tratamentului, activitatea antitrombinică trebuie menţinută peste 80%, dacă anumite particularităţi clinice nu indică un nivel eficace diferit.
În deficitul congenital doza iniţială uzuală este de 30-50 UI/kg.
După aceea, doza şi frecvenţa administrării, ca şi durata tratamentului, trebuie adaptate în funcţie de datele biologice şi starea clinică.
Nu sunt disponibile date suficiente pentru a recomanda utilizarea ANTITHROMBIN III IMMUNO
50 UI/ml la copiii cu vârsta sub 6 ani.

Mod de administrare
Liofilizatul se dizolvă conform instrucţiunilor de mai jos. Medicamentul trebuie administrat pe cale intravenoasă. Viteza maximă de administrare este de 5 ml/min.
Precauţii speciale pentru eliminarea reziduurilor şi alte instrucţiuni de manipulare
ANTITHROMBIN III IMMUNO 50 UI/ml trebuie reconstituit imediat înainte de utilizare. Se vor utiliza numai seturile pentru injectare/perfuzare furnizate. Soluţia reconstituită trebuie utilizată imediat (deoarece preparatul nu conţine conservanţi).
Soluţia reconstituită trebuie inspectat vizual înainte de administrare pentru a observa prezenţa de particule şi modificări de culoare. Soluţia obţinută trebuie să fie limpede sau uşor opalescentă. A nu se utiliza soluţiile tulburi sau care prezintă depozite.
Orice produs neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale.

Reconstituirea liofilizatului:
1.Se încălzeşte flaconul de solvent (apa pentru preparate injectabile) la temperatura camerei (maxim 37ºC) fără a deschide flaconul.
2.Se îndepărtează capacele protectoare de la flacoanele de liofilizat şi de solvent şi se dezinfectează dopurile de cauciuc ale ambelor flacoane.
3.Se îndepărtează elementul de protecţie de la un capăt al acului de transfer din cutie, prin răsucire şi tragere. Se introduce acul prin dopul de cauciuc al flaconului de solvent.
4.Se îndepărtează elementul de protecţie de la celălalt capăt al acului de transfer, cu grijă pentru a nu atinge capătul liber.
5.Se răstoarnă flaconul cu solvent peste flaconul cu liofilizat şi se introduce capătul liber al acului de transfer prin dopul de cauciuc al flaconului cu liofilizat. Solventul va curge în flaconul cu liofilizat prin efectul de vid.
6.Se scoate acul din flaconul cu liofilizat şi se agită uşor sau se roteşte flaconul cu liofilizat pentru a accelera dizolvarea.
7.După dizolvarea completă, se introduce acul de aerare, iar astfel va dispărea spuma formată. Se scoate acul de aerare.
Injectarea
1. Se îndepărtează elementul de protecţie de la acul filtrant din cutie, prin răsucire şi tragere şi se fixează acul la seringa de unică utilizare. Se extrage soluţia în seringă.
2. Se scoate acul filtrant din seringă şi se injectează intravenos lent soluţia (viteză maximă de injectare: 5ml/min), folosind acul de unică utilizare din cutie (sau setul de perfuzie).

Perfuzarea
Dacă administrarea se face în perfuzie, se utilizează setul de perfuzie de unică utilizare, cu filtru adecvat (viteză maximă de perfuzare: 5ml/min).

Compoziție Antithrombin III Immuno %0 UI/ml, liof. si solv. pt. sol. inj./perf.:

Un flacon cu liofilizat pentru soluţie injectabilă/perfuzabilă conţine: antitrombină III, derivat de plasmă umană, 50 UI/ml, cu un conţinut în proteine totale cuprins între 20-50 mg/ml şi excipienţi: flacon cu liofilizat: glucoză, clorură de sodiu, citrat de sodiu, tris(hidroximetil)aminometan, flacon cu solvent: apă pentru preparate injectabile.
Potenţa (UI) este determinată pe baza testului cromogen din Farmacopeea Europeană. Activitatea specifică a ANTITHROMBIN III IMMUNO 50 UI/ml este de cel puţin 3 UI AT/mg proteină plasmatică.

Precauții:

Ca şi în cazul altui produs proteic administrat intravenos, sunt posibile reacţii alergice de tip hipersensibilitate. În perioada perfuzării, pacienţii trebuie monitorizaţi atent şi supravegheaţi cu prudenţă pentru a observa orice simptom. Pacienţii trebuie informaţi despre semnele precoce ale reacţiilor de hipersensibilitate cum sunt urticarie generalizată, senzaţie de constricţie toracică, respiraţie şuierătoare, hipotensiune arterială şi anafilaxie. Dacă apar aceste simptome după administrare, pacientul trebuie evaluat de către medic.

În caz de şoc, trebuie administrat tratament medical standard.

Când se administrează medicamente preparate din sânge sau plasmă umană, nu se pot exclude complet bolile infecţioase transmisibile pe această cale. Acest lucru este valabil şi pentru germenii patogeni de natură necunoscută. Cu toate acestea, riscul de transmitere al agenţilor infecţioşi este redus prin:
- selectarea donatorilor printr-un interviu medical şi screening al materialelor biologice donate, atât individual, cât şi în cazul rezervelor, pentru Ag HBs şi anticorpii pentru HIV şi VHC;
- testarea rezervelor de plasmă pentru material genomic al HIV-1, HIV-2, VHA, VHB, VHC şi parvovirus B 19;
- proceduri de inactivare/îndepărtare virală incluse în procesul de producţie, care au fost validate pentru modele şi/sau anumite virusuri. Aceste proceduri sunt considerate eficace pentru HIV-1, HIV-2, VHA, VHB şi VHC.
Procedurile de inactivare/îndepărtare virală pot avea valoare limitată împotriva virusurilor fără înveliş, cum este parvovirusul B 19.
Infecţia cu parvovirus B 19 poate fi gravă pentru femeile gravide (infecţie fetală) şi pentru indivizii cu imonodeficienţă sau turnover crescut al hematiilor (cum este în anemia hemolitică).
Trebuie avută în vedere vaccinarea adecvată (pentru hepatita A şi B) la pacienţii cu deficit congenital la care se administrează regulat concentrat de antitrombină derivat din plasmă.
De câte ori este posibil, se recomandă ca de fiecare dată când se administrează ANTITHROMBIN III IMMUNO 50 UI/ml, să fie notate denumirea medicamentului şi numărul lotului.
Se impune monitorizare clinică şi biologică în cazul utilizării antitrombinei concomitent cu heparina:
- pentru a adapta doza de heparină şi a evita hipocoagulabilitatea excesivă, trebuie determinat regulat nivelul anticoagulant (TPPA - timpul de tromboplastină parţial activată - şi, când este adecvat, activitatea anti-FXa), la intervale mici şi în special în primele minute/ore de la iniţierea administrării antitrombinei;
- determinarea zilnică a concentraţiilor plasmatice de antitrombină, în scopul ajustării individualizate a dozei, datorită riscului de diminuare a concentraţiilor plasmatice de antitrombină prin tratament prelungit cu heparină nefracţionată.

Atenționări:

ANTITHROMBIN III IMUNO 50 UI/ml nu are nici o influenţă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Antithrombin III Immuno %0 UI/ml, liof. si solv. pt. sol. inj./perf.:

Reacţii adverse
Rareori, s-au observat reacţii de hipersensibilitate (care pot include edem angioneurotic, senzaţie de arsură şi durere la locul administrării, frison, înroşirea feţei, urticarie generalizată, cefalee, hipotensiune arterială, letargie, greaţă, nelinişte, tahicardie, senzaţie de constricţie toracică, acufene, vărsături, respiraţie şuierătoare), care în unele cazuri pot evolua spre anafilaxie severă (inclusiv şoc).
În cazuri rare s-a observat febră.
În cazuri rare poate să apară trombocitopenie mediată prin anticorpi (tip II) induşi de heparină. Se poate observa un număr de trombocite sub 100000/μl sau o scădere a numărului de trombocite cu 50%.

Supradozajul:

Nu s-a raportat nici un simptom în cazul supradozajului cu antitrombină.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Heparina: substituţia cu antitrombină în timpul administrării de heparină în doze terapeutice creşte riscul de sângerare. Efectul antitrombinei este mult accentuat de heparină. Timpul de înjumătăţire plasmatică al antitrombinei poate fi diminuat considerabil în cazul tratamentului concomitent cu heparină, datorită turnoverului accelerat al antitrombinei. De aceea, administrarea concomitentă de heparină şi antitrombină la un pacient cu risc crescut de sângerare trebuie monitorizată clinic şi biologic.

Administrarea de Antithrombin III Immuno %0 UI/ml, liof. si solv. pt. sol. inj./perf. în sarcină / alaptare:

Experienţa privind siguranţa utilizării produselor de antitrombină umană în timpul sarcinii este limitată.
Nu s-a stabilit prin studii clinice controlate siguranţa utilizării ANTITHROMBIN III IMMUNO 50 UI/ml la femeile gravide sau care alăptează.
ANTITHROMBIN III IMMUNO 50 UI/ml trebuie administrat la femeile gravide sau care alăptează, şi care prezintă deficit de antitrombină, numai dacă este clară indicaţia, luându-se în considerare faptul că sarcina conferă un risc crescut de evenimente tromboembolice acestor paciente.

Prezentare ambalaj:

Ambalaj
Cutie cu un flacon din sticlă cu liofilizat conţinând 500 UI antitrombină, un flacon din sticlă incoloră a 10 ml solvent şi o trusă medicală pentru reconstituire şi administrare.
Cutie cu un flacon din sticlă cu liofilizat conţinând 1000 UI antitrombină, un flacon din sticlă incoloră a 20 ml solvent şi o trusă medicală pentru reconstituire şi administrare.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi între 2°C - 8°C (la frigider), în ambalajul original. A nu se congela.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Antithrombin III Immuno %0 UI/ml, liof. si solv. pt. sol. inj./perf.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Antithrombin III Immuno %0 UI/ml, liof. si solv. pt. sol. inj./perf. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.