Prospect Cefozon 1 g pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă i.m./perfuzabilă i.v.

Substanța activă: cefoperazonum
Producator: EIPICO MED SRL, România
Clasa ATC: [J01DD]: >> >> >>
Cefozon conţine cefoperazonă. Acesta este un antibiotic, care aparţine unui grup de antibiotice denumite cefalosporine. Aceste antibiotice sunt înrudite cu penicilina.

Cefozon omoară bacteriile şi poate fi utilizat în diferite infecţii.

Similar altor antibiotice, cefoperazona este eficace doar împotriva anumitor bacterii. De aceea, este utilă numai pentru tratarea anumitor infecţii, produse de microorganisme sensibile la acest antibiotic.

Indicații Cefozon 1 g pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă i.m./perfuzabilă i.v.:

Cefozon poate fi utilizat pentru tratarea infecţiilor produse de bacterii sensibile la acţiunea acestui antibiotic, cum ar fi:
▪ Infecţii intraabdominale,
▪ Infecţii ale căilor urinare,
▪ Infecţii ale pielii şi ţesuturilor moi,
▪ Infecţii ale căilor respiratorii superioare şi inferioare,
▪ Infecţii generalizate (septicemii),
▪ Infecţii ginecologice (inclusiv boală inflamatorie pelvină şi endometrite)

Contraindicații:

Nu vi se va administra CEFOZON:
• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la cefoperazonă sau la oricare dintre celelalte componente ale Cefozon;
• dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la oricare alt antibiotic din grupa cefalosporinelor;
▪ dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică severă la oricare alt antibiotic din grupa penicilinelor sau beta-lactaminelor, deoarece s-ar putea să fiţi alergic şi la acest medicament;
• dacă alăptaţi.


Dacă aveţi nelămuriri, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Administrare Cefozon 1 g pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă i.m./perfuzabilă i.v.:

Utilizaţi întotdeauna Cefozon exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doze
Adulţi
Doza uzuală este de 2 - 4 g (2-4 flacoane) cefoperazonă zi, împărţită în cantităţi egale, la intervale de 12 ore.

În cazuri deosebite (infecţii mai grave) medicul dumneavoastră poate decide creşterea dozei până la maximum 6-12 g cefoperazona pe zi (6-12 flacoane), împărţite în cantităţi egale care pot fi administrate la intervale de 6 ore sau de 12 ore, în funcţie de fiecare caz în parte.

Copii
Deşi siguranţa administrării cefoperazonei la copii sub 12 ani nu a fost pe deplin stabilită, se pot recomanda doze de 100 - 150 mg cefoperazonă/kg corp şi zi, administrate în 2 sau 3 prize pentru tratamentul infecţiilor uşoare şi moderate la copiii cu vârsta peste 1 lună.

Vârstnici
Medicul dumneavoastră vă mai ajusta doza în cazul în care există şi o afectare a funcţiei renale.

Pacienţi cu insuficienţă renală şi insuficienţă hepatică
La pacienţii cu insuficienţă renală care fac dializă administrarea Cefozon se va face la sfârşitul şedinţei de dializă. În general nu este necesară ajustarea dozei.
La pacienţii cu insuficienţă hepatică doza maximă administrată va fi de 4 g pe zi. În cazul în care medicul dumneavoastră decide că este necesară o doză mai mare, acesta vă va monitoriza testele hepatice.

Mod de administrare
Cefozon se administrează printr-o injecţie în muşchi sau în perfuzie lentă (15 – 30 minute) în venă. În general administrarea se va face la intervale de 12 ore şi în cazuri particulare la intervale de 6 ore.

Durata totală a tratamentului este stabilită de medic pentru fiecare pacient în parte şi este de 48-72 de ore de la dispariţia completă a febrei şi a semnelor şi simptomelor de infecţie.

Dacă cefoperazona este utilizată în tratamentul infecţiilor produse de Streptococcus pyogenes (streptococ beta-hemolitic de grup A), tratamentul trebuie continuat cel puţin 10 zile, pentru a reduce riscul apariţiei unor complicaţii pe termen lung (reumatismului poliarticular acut sau al glomerulonefritei).

Dacă vi se administrează mai mult CEFOZON decât trebuie
Este puţin probabil ca acest lucru să se întâmple deoarece Cefozon vă este administrat de către personal medical calificat. Dacă vi se pare că vi s-a administrat mai mult Cefozon decât trebuie întrebaţi imediat personalul medical, pentru a lua măsurile necesare.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Cefozon 1 g pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă i.m./perfuzabilă i.v.:

Un flacon cu pulbere pentru soluţie injectabilă i.m./perfuzabilă i.v. conţine cefoperazonă 1 g sub formă de cefoperazonă sare de sodiu.
O fiolă (5 ml) cu solvent conţinând apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Aveţi grijă deosebită când vi se va administra CEFOZON:
• informaţi-l pe medicul dumneavoastră sau pe farmacist înainte de a vi se administra acest medicament, dacă aţi avut vreodată o reacţie alergică la oricare antibiotic;
• dacă aţi avut vreodată alt tip de reacţie alergică sau astm bronşic. Reacţiile de hipersensibilitate la cefoperazonă au tendinţa să apară mai frecvent la pacienţii cu predispoziţie pentru oricare reacţie alergică şi pot să apară în toate gradele de severitate, mergând până la şoc anafilactic;
• dacă vi s-a spus vreodată că rinichii şi/sau ficatul dumneavoastră nu funcţionează bine;
• dacă aţi avut inflamaţii ale intestinului, numite colite sau oricare alte boli intestinale severe; Foarte rar, în timpul tratamentului poate apare diaree severă şi persistentă. Este important să informaţi imediat medicul asupra acestui fapt. Se va decide întreruperea tratamentului şi eventual, dacă simptomatologia persistă, medicul poate lua decizia să vă facă teste suplimentare;
• dacă ştiţi că aveţi deficit de vitamină K, aveţi sau aţi avut perioade lungi de alimentaţie săracă, aţi avut o perioadă când aţi fost hrănit doar intravenos, sunteţi dependent de alcool;
• dacă aveţi o boală care vă scade capacitatea de a absorbi diferite substanţe de la nivelul tubului digestiv (sindrom de malabsorbţie);
• dacă urmează să fie administrată unui nou –născut cu probleme hepatice (icter fiziologic) ;
• dacă sunteţi gravidă sau aţi putea fi gravidă.

Cefozon poate modifica rezultatele anumitor teste sanguine (cum este testul Coombs). Dacă trebuie să efectuaţi aceste teste sanguine este important să-i spuneţi înainte medicului dumneavoastră că luaţi Cefozon.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Medicamentul nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale Cefozon
Acest medicament conține sodiu. Acest lucru trebuie avut în vedere la pacienţii ce urmează o dietă cu restricţie de sodiu

Reacții adverse ale Cefozon 1 g pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă i.m./perfuzabilă i.v.:

Ca toate medicamentele, Cefozon poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Tulburări ale sistemului imunitar:
• urticarie, febră şi rar anafilaxie la fel ca toate cefalosporinele. Pacienţii alergici la cefoperazonă pot prezenta hipersensibilitate încrucişată cu alte cefalosporine şi peniciline.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat:
• erupţie cutanată tranzitorie,
• mâncărime.
Infecţii şi infestări:
• similar altor antibiotice cu spectru larg, este posibilă creşterea excesivă a organismelor nonsusceptibile, inclusiv Candida spp. Dacă apare o suprainfecţie, trebuie instituit un tratament corespunzător.

Tulburări gastro-intestinale:
• senzaţie de rău (greaţă),
• stare de rău (vărsături),
• diaree,
• inflamaţie severă a mucoasei colonului (colită pseudomembranoasă). Dacă diareea este severă şi persistentă se impune întreruperea administrării antibioticului. Dacă simptomatologia persistă trebuie suspectată colita pseudomembranoasă. Se va institui tratamentul adecvat.

Tulburări hepatobiliare:
• creşteri tranzitorii ale valorilor serice a enzimelor hepatice.

Tulburări hematologice şi limfatice:
• scăderea reversibilă a numărului unor celule albe din sânge responsabile de apărarea contra infecţiilor (neutropenie reversibilă),
• creşterea temporară a numărului unor celule albe din sânge cu funcţii speciale (eozinofilie),
• scăderea unor substanţe din sânge cu rol în coagulare (hipoprotrombinemie),
• scăderea absorbţiei vitaminei K.
Precauţii speciale sunt cerute la pacienţii cu aport nutriţional deficitar, malabsorbţie sau abuz de alcool etilic. Dacă există riscul de sângerare trebuie administrată vitamina K.

Tulburări renale şi ale căilor urinare: în timpul administrării concomitente cu aminoglicozide sau diuretice se poate agrava insuficienţa renală.

Tulburări ale sistemului nervos: cefalee şi scăderea semnificativă a albuminei; dacă este utilizată în icterul fiziologic al nou-născuţilor poate determina creşterea riscului encefalopatiei bilirubinice.

La doze mari, în special în caz de insuficienţă renală, beta-lactaminele pot declanşa encefalopatie metabolică (tulburări ale stării de conştienţă, mişcări anormale, convulsii).

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare: administrarea intravenoasă poate provoca inflamaţie, flebită şi tromboflebită, iar injectarea intramusculară poate provoca durere, induraţie şi înroşire la locul injectării.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fără prescripţie medicală.

În special, spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi:
• alte antibiotice pentru tratamentul infecţiilor cum sunt aminoglicozidele – folosirea concomitentă a celor două clase de medicamente poate creşte riscul toxicităţii renale. Dacă asocierea este obligatorie, funcţia dumneavoastră renală va fi monitorizată periodic. Iar administrarea se va face în locuri diferite şi prin dispozitive de administrare diferite.
• Acid clavulanic,sulbactam – alte medicamente folosite pentru tratarea infecţiilor.
• Cloramfenicol – deoarece are efect opus cefoperazonei.


Acest medicament poate, de asemenea, să modifice rezultatul testelor de dozare a glucozei în urină prin metode neenzimatice. Dacă aveţi diabet zaharat şi vă efectuaţi periodic aceste teste, informaţi-l pe medicul dumneavoastră. În acest caz, în timpul tratamentului cu Cefozon 1 g, trebuie să utilizaţi alte teste pentru monitorizarea diabetului zaharat.

Utilizarea CEFOZON cu alimente şi băuturi

Consumul de alcool etilic în intervalul de 72 ore de la administrarea Cefozon a fost asociat cu apariţia unor reacţii de incompatibilitate severe, manifestate prin: înroşirea trecătoare a feţei, durere de cap, stare de rău (vărsătură), senzaţie de rău (greaţă), transpiraţii şi creşterea frecvenţei cardiace. Este important să nu consumaţi alcool pe durata tratamentului cu Cefozon şi încă 72 de ore de la încheierea ultimei administrări.

Administrarea de Cefozon 1 g pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă i.m./perfuzabilă i.v. în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.
Dacă sunteţi gravidă, aţi putea fi gravidă sau planificaţi să rămâneţi gravidă, discutaţi cu medicul dumneavoastră înainte de a vi se administra Cefozon, deoarece numai acesta poate decide dacă medicamentul vă poate fi administrat.
Dacă alăptaţi nu este recomandată administrarea Cefozon.

Prezentare ambalaj:

Pulbere de culoare albă sau aproape albă.
Cutie cu un flacon din sticlă incoloră cu capacitatea de 15 ml, închis cu dop de cauciuc, etanşat cu capsă de aluminiu, conţinând pulbere pentru soluţie injectabilă i.m./perfuzabilă i.v. şi 2 fiole din PEJD cu 5 ml apă pentru preparate injectabile.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

A se păstra la temeperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Soluţia reconstituită se poate păstra timp de 24 ore la temperaturi sub 25°C şi 5 zile la frigider (2°-8°C).

Nu utilizaţi Cefozon după data de expirare înscrisă pe flacon, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă cefoperazonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Cefozon 1 g pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă i.m./perfuzabilă i.v.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Cefozon 1 g pulbere şi solvent pentru soluţie injectabilă i.m./perfuzabilă i.v. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.