Prospect Clenil 250 mcg/doza, solutie de inhalat presurizata

Substanța activă: beclometasonum
Producator: Chiesi Farmaceutici S.p.A., Italia
Clasa ATC: [R03BA]: aparatul respirator >> antiastmatice >> alte antiastmatice inhalante >> glucocorticoizi
Grupa farmaceutică: alte medicamente pentru tratamentul bolilor obstructive ale cailor respiratorii, inhalante, glucocor

Indicații Clenil 250 mcg/doza, solutie de inhalat presurizata:

Clenil este indicat pentru tratamentul astmului bronşic persistent, forme moderate şi severe, în special la următoarele grupe de pacienţi:
- pacienţi la care apar crize diurne frecvente (mai mult de 2-3 pe săptămână) şi cu crize nocturne mai mult de 2 pe lună ciuda utilizării periodice a bronhodilatatoarelor;
- pacienţi care necesită tratament cronic cu medicamente antiastmatice, în special dacă dozele de bronhodilatatoare trebuie crescute periodic;
- pacienţi trataţi cu glucocorticoizi sistemici, în cazul în care se doreşte reducerea dozei sau întreruperea administrării orale a glucocorticoizilor.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la dipropionat de beclometazonă sau la oricare dintre excipienţii produsului.

Administrare Clenil 250 mcg/doza, solutie de inhalat presurizata:

Adulţi: doza recomandată iniţial este de 500 mcg dipropionat de beclometazonă (2 doze) de 2 ori pe zi. Dacă se consideră necesar, doza poate fi fracţionată la 250 mcg (o doză) de 4 ori pe zi. In cazul în care este necesar, doza poate fi crescută la 500 mcg dipropionat de beclometazonă (2 doze) de 3-4 ori pe zi.
Tratamentul cu Clenil nu trebuie întrerupt brusc.
Copii: nu se recomandă administrarea Clenil la copii.
Instrucţiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrării şi manipularea sa
Reuşita tratamentului depinde de utilizarea corectă a dispozitivului de inhalare. Inaintea primei utilizări sau dacă aceasta nu s-a efectuat timp de 3 zile sau mai mult, se îndepărtează capacul protector al piesei bucale, apăsând uşor părţile laterale şi se pulverizează o dată în aer pentru a verifica funcţionarea corectă a valvei.
Pentru utilizare, trebuie respectate cu stricteţe următoarele instrucţiuni:
1. se ţine flaconul între police şi index, cu piesa bucală în jos;
2. se îndepărtează capacul protector;
3. se expiră complet şi se plasează piesa bucală ferm între buze;
4. în timpul unui inspir profund, numai pe gură, se apasă cu indexul o singura dată şi se continuă inspirul.
După ce s-a efectuat un inspir complet, se ţine respiraţia cât timp este posibil.
După administrare, se acoperă piesa bucală cu capacul aferent. Piesa bucală va fi păstrată curată în permanenţă, spălarea realizându-se cu apă caldă, după scoaterea flaconului presurizat de aluminiu.

Compoziție Clenil 250 mcg/doza, solutie de inhalat presurizata:

O doză soluţie de inhalat presurizată conţine dipropionat de beclometazonă 250 mcg şi excipienţi: glicerol, etanol anhidru, norfluran (HFA 134-a).

Precauții:

Pacienţii trebuie instruiţi corespunzător pentru utilizarea corectă a dispozitivului.
La pacienţii la care se administrează tratament cu glucocorticoizi sistemici, sunt necesare prudenţă şi monitorizare medicală adecvată deoarece reactivarea funcţiei corticosuprarenalei, supresate de tratamentul cu corticosteroizi sistemici, se face lent.
In orice caz, tratamentul cu dipropionat de beclometazonă sub formă inhalatorie trebuie început în faza stabilă a bolii, după administrarea de glucocorticoizi sistemici. Iniţial, Clenil este administrat concomitent cu tratamentul cu glucocorticoizi sistemici, a căror doză trebuie redusă treptat, monitorizând în mod regulat pacienţii (în special, în ceea ce priveşte funcţia corticosuprarenaliană); dozele de Clenil se vor ajusta în funcţie de rezultatele obţinute.
Pacienţii trebuie avertizaţi că produsul nu este destinat tratamentului crizelor de astm bronşic şi stării de rău astmatic; de asemenea, ameliorarea stării clinice nu trebuie să ducă la modificarea dozelor, fără recomandarea medicului curant.

Atenționări:

Atenţionări speciale
Produsul conţine cantităţi mici de etanol şi glicerină. Aceste cantităţi sunt, însă, neglijabile şi nu reprezintă un risc pentru pacienţii care respectă schema terapeutică recomandată.
Cu toate acestea, datorită prezenţei etanolului, produsul trebuie administrat cu precauţie la pacienţii cu afecţiuni hepatice, alcoolici (vezi, de asemenea, Interacţiuni), epilepsie, afecţiuni cerebrale.
Este necesară prudenţă deosebită la pacienţii cu tuberculoză pulmonară activă sau inactivă.
In caz de infecţii bronşice sau bronhoree abundentă este necesar un tratament adecvat pentru a permite difuzia optimă în căile respiratorii.
Produsul poate pozitiva testele antidoping.
Copii
Nu se recomandă administrarea Clenil la copii.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Dipropionatul de beclometazonă nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Clenil 250 mcg/doza, solutie de inhalat presurizata:

Ocazional, pot să apară micoze (candidoze) la nivelul cavităţii orofaringiene, care, în general, dispar prin tratament local antimicotic fără întruperea tratamentului.
Apariţia frecventă a acestor infecţii, poate fi prevenită prin clătirea cu apă a cavităţii bucale după fiecare administrare.
In cazuri izolate, au apărut disfonie şi xerostomie.
De asemenea, au fost raportate reacţii alergice cum sunt erupţii cutanate, urticarie, prurit, edem al pleoapelor, ochilor, feţei, gurii şi faringelui.
In cazul administrării schemei terapeutice recomandate este puţin probabilă apariţia reacţiilor adverse; cu toate acestea, pacienţii trebuie monitorizaţi cu atenţie în cazul tratamentului prelungit, pentru a depista la timp aparitia unor reacţii adverse sistemice (osteoporoză, ulcer gastric sau duodenal, manifestări clinice secundare insuficienţei corticosuprarenale cum sunt hipotensiune arterială şi scădere ponderală) şi pentru a evita, în cazul apariţiei insuficienţei corticosuprarenaliene acute, reacţiile adverse grave consecutive. Administrarea inhalatorie a unor doze mai mari (>1500 mcg dipropionat de beclometazonă pe zi) pentru o perioadă lungă de timp poate determina inhibarea funcţiei corticosuprarenalei.
Ca şi în cazul administrării inhalatorii a altor medicamente, poate să apară bronhospasm paradoxal.

Supradozajul:

In cazul administrării de doze prea mari de dipropionat de beclometazonă, poate să apară inhibiţia temporară a axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian. În acest caz este necesară întreruperea tratamentului şi se instituie imediat un tratament sistemic adecvat care să antagonizeze efectele de supresie a funcţiei corticosuprarenalei.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Clenil conţine o cantitate mică de etanol. Teoretic, există posibilitatea apariţiei de interacţiuni, în special la pacienţii cu hipersensibilitate la care s-au administrat disulfiram sau metronidazol.

Administrarea de Clenil 250 mcg/doza, solutie de inhalat presurizata în sarcină / alaptare:

La gravide, Clenil se administreaza numai dacă este absolut necesar şi sub supraveghere medicală atentă.
La om, există date insuficiente cu privire la siguranţa administrării beclometazonei sau norfluranului (HFA 134-a).
In timpul sarcinii şi alăptării, administrarea produsului se va lua în cosiderare numai dacă beneficiile pentru mamă depăşesc riscurile potenţiale fetale.
Testele efectuate la animalele gestante au arătat că administrarea dipropionatului de beclometazonă poate determina tulburări ale dezvoltării intrauterine a fătului, de exemplu, palatoschizis sau întârzieri de creştere intrauterină. Aceste afecţiuni au apărut ca rezultat al administrării sistemice de doze mari de glucocorticoizi. Administrarea topică, inhalatorie la om a dipropionatului de beclometazonă, nu determină reacţii adverse sistemice caracteristice tratamentului sistemic cu glucocorticoizi, deoarece medicamentul acţionează numai local, la nivelul ţesutului pulmonar. Totuşi, copii născuţi de mame la care s-au administrat inhalator, în timpul sarcinii, doze mari de glucocorticoizi, trebuie monitorizaţi pentru a se depista o eventuală scădere a funcţiei corticosuprarenaliene.
Este puţin probabil ca, după administrarea inhalatorie la dozele recomandate, dipropionatul de beclometazonă să atingă concentraţii semnificative în laptele matern. Cu toate acestea, la femeile care alăptează, în cazurile în care se are în vedere administrarea dipropionatului de beclometazonă inhalator, trebuie analizate cu mare atenţie raportul risc/beneficiu.
Studiile clinice cu norfluran (HFA 134-a) efectuate la animale, asupra funcţiei de reproducere şi a dezvoltării embriofetale, nu au evidenţiat reacţii adverse semnificative. De aceea, apariţia unor astfel de reacţii adverse la om, este puţin probabilă.
Nu se cunosc date privind excreţia norfluranului (HFA 134-a) în lapte.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon presurizat din aluminiu a 200 doze, prevăzut cu valvă dozatoare şi dispozitiv de administrare.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 30°C, în ambalajul original.
Ferit de acţiunea directă a razelor solare, de surse de căldura, ferit de îngheţ.
Alte medicamente cu substanța activă beclometasonum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Clenil 250 mcg/doza, solutie de inhalat presurizata(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Clenil 250 mcg/doza, solutie de inhalat presurizata vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.