Prospect Clorfeniramin 4 mg

Substanța activă: chlorphenaminum
Producator: LaborMed Pharma Romania
Clasa ATC: [R06AB]: aparatul respirator >> antihistaminice de uz sistemic >> antihistaminice sistemice >> substituenti de alkylamine
Categoria: Antialergice, antihistaminice
Grupa farmaceutică: Antihistaminice sistemice, derivati de alchilamine
Tip: Capsule

Indicații Clorfeniramin 4 mg:

INDICATII TERAPEUTICE
- tratament simptomatic in unele afectiuni alergice: rinite, conjunctivite, urticarie, prurit, angioedem, dermatoze alergice si pruriginoase, dermografism, boala serului, edem Quincke, febra fanului, alergii postmedicamentoase;
- fenomene histaminice provocate de medicamente histamino-eliberatoare, de intepaturi de insecte si de atingerea unor plante.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la clorfeniramina sau la alte componente ale produsului.
Ca si pentru alte antihistaminice H1, clorfeniramina este contraindicata la prematuri si la nou-nascuti, in insuficienta hepatica, glaucom cu unghi inchis, afectiuni cu risc de retentie urinara.

Administrare Clorfeniramin 4 mg:

Adulti si copii peste 12 ani
Doza recomandata este de 1 comprimat Clorfeniramin (4 mg) de 3 - 4 ori pe zi.

Copii 6-12 ani
Doza recomandata este de 1/2 comprimat Clorfeniramin (2 mg) de 3 - 4 ori pe zi.
Pentru copii sub 6 ani se recomanda alte forme farmaceutice.
Se recomanda administrarea odata cu alimentele.

Compoziție Clorfeniramin 4 mg:

Un comprimat contine maleat de clorfeniramina 4 mg si excipienti: lactoza monohidrat,celuloza microcristalina, amidon de porumb, stearat de magneziu.

Precauții:

In caz de persistenta sau agravare a simptomelor (de ex. deprimarea respiratorie, edemul, leziunile cutanate) sau la aparitia unor semne ce pot fi asociate unei afectiuni virale, conduita terapeutica trebuie reevaluata.

Atenționări:

In caz de insuficienta renala grava se impune prudenta, datorita riscului de acumulare.
Clorfeniramina se va administra cu precautie la pacientii cu afectiuni cardiovasculare (mai ales la hipertensivi), presiune intraoculara crescuta, astm bronsic, ulcer gastro-duodenal, obstructie pilorica si epilepsie.

Copii
Este necesara prudenta la copii.

Varstnici
Este necesara prudenta la varstnici.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Datorita sedarii si celorlalte reactii adverse nervos centrale care pot sa apara in timpul tratamentului, clorfeniramina poate influenta negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale Clorfeniramin 4 mg:

Pot sa apara:
- efecte asupra sistemului nervos: sedare excesiva si somnolenta (mai ales la inceputul tratamentului), vertij, tulburari de echilibru, tulburari dc memorie, stare confuzionala, halucinatii, tulburari extrapiramidale; rareori efecte de tip excitator (agitatie, nervozitate, insomnie);
- efecte anticolinergiee: uscaciunea gurii, constipatie, retentie urinara, tulburari de acomodare vizuala, palpitatii;
- hipotensiune arteriala ortostatica;
- reactii de hipersensibilitate: eritem, eczema, prurit, purpura, urticarie, edeme; rar edem Quincke, soc anafilactic, fotosensibilizare;
- efecte hematologice: leucopenie, trombocitopenie, neutropenie, anemie hemolitica; exceptional agranulocitoza.

Supradozajul:

Supradozajul acut se manifesta prin agravarea efectelor anticolinergice, aritmii cardiace, deprimarea SNC cu sedare excesiva, fenomene paradoxale de stimulare a SNC (halucinatii, convulsii) si hipotensiune arteriala.
Tratamentul consta in reducerea absorbtiei intestinale, accelerarea excretiei renale, sustinerea functiilor vitale cu monitorizarea functiei cardiovasculare si tratament antiaritmic si vasoconstrictor. Daca apar convulsii se administreaza diazepam. In caz de deprimare respiratorie este de preferat ventilatia mecanica asistata.
Nu exista antidot specific.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Asocieri contraindicate:
- alcool etilic: creste efectul sedativ al clorfeniraminei; in timpul tratamentului cu clorfeniramina trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice sau medicamentelor ce contin alcool etilic;
- sultoprida: risc major de aritmii ventriculare, torsada varfurilor.

Asocieri care necesita prudenta:
- deprimante ale sistemului nervos central SNC (antidepresive sedative, barbiturice, hipnotice, analgezice opioide, metadona, neuroleptice, anxiolitice): asocierea cu clorfeniramina creste riscul de deprimare centrala;
- atropina si alte anticolinergice (antidepresive triciclice, antiparkinsoniene anticolinergiee centrale, antispastice neurotrope, disopiramida, neuroleptice fenotiazinice) potenteaza efectele de tip parasimpatolitic (constipatie, retentie urinara) prin efect aditiv cu clorfeniramina.

Administrarea de Clorfeniramin 4 mg în sarcină / alaptare:

Nu au fost efectuate studii clinice privind efectele administrarii clorfeniraminei la gravide.
Studiile paraclinice nu au demonstrat efecte nedorite asupra functiei de reproducere. Totusi, administrarea clorfeniraminei la femeia gravida nu este recomandata.
Clorfeniramina se excreta in laptele matern in cantitati mici; de aceea administrarea antihistaminicului nu este recomandata in timpul alaptarii.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 2 blistere a 10 comprimate.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi intre 15-25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă chlorphenaminum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Clorfeniramin 4 mg(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Clorfeniramin 4 mg vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.