Prospect DENDRID, sol.oft.

Substanța activă: idoxuridinum
Producator: Alcon
Clasa ATC: [S01AD]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiinfectioase >> antivirale

Indicații DENDRID, sol.oft.:

In tratamentul keratitei cauzate de virusul Herpes simplex.

Contraindicații:

Hipersensibilitate fata de oricare din componentele acestui produs.

Administrare DENDRID, sol.oft.:

Se instileaza o picatura in ochiul afectat, in fiecare ora. In herpesul acut, tratamentul continua cu instilari la fie-care doua ore, apoi de patru ori pe zi, pana la intrerupere (trata-mentul va fi urmat timp de cel putin sapte zile).

Acțiune:

Virusul Herpes simplex utilizeaza timidina in sinteza acidului dezoxiribonucleic (ADN), un metabolit necesar pentru reproducere. ldoxuridina este identica in privinta structurii chimice cu timidina, exceptand faptul ca gruparea 5-metil este inlocuita de iodina. Cand idoxuridina este inlocuita de timidina in structura ADN, celula devine incapabila sa utilizeze ADN-ul si reproducerea inceteaza.

Compoziție DENDRID, sol.oft.:

ldoxuridina este un agent chemo-terapeutic antiviral conditionat intr-o solutie izotona tamponata. Fiecare ml contine: Substanta activa: Idoxuridina 0,1%. Conservant: Clorura de benzalconiu 0,01.

Precauții:

Numai pentru uz local. A nu se depasi frecventa sau du-rata administrarii recomandate. ldoxuridina nu este eficace in infla-matiile corneene secundare keratitei cu Herpes simplex in care viru-sul nu este prezent. Cateva specii de Herpes simplex par sa fie rezis-tente la actiunea idoxuridinei.
Sarcina si alaptare: ldoxuridina trebuie administrata cu precautie in timpul sarcinii sau la femeile in perioada de fertilitate. S-a constatat ca idoxuridina traverseaza bariera placentara si produce malformatii fetale la iepuri, atunci cand este instilata ocular la femelele gravide, in doze similare cu cele utilizate clinic. S-a constatat ca idoxuridina produce malformatii fetale si la sobolan dupa administrarea intra-peritoneala si orala, precum si la soarece dupa administrare subcu-tanata. Nu se va alapta in timpul tratamentului cu idoxuridina, intrucat medicamentul si metabolitii pot fi excretati in laptele uman.
Potential mutagenic: S-a constatat ca idoxuridina produce aberatii cromozomiale la soareci si este mutagenica pentru celulele de mamifer in cultura (ex: limfoblaste umane adipoide si celule limfomatoase de soarece), Drosophila melanogaster si intr-un sistem de analiza utilizand celule de mamifer.
Potential oncogenic: Studiile efectuate asupra idoxuridinei sunt inadecvate pentru evaluarea potentialului carcinogenetic. Acest produs citotoxic trebuie privit ca avand potential oncogenic. Poate inhiba sinteza sau functia ADN si este incorporat in ADN-ul celulelor de mamifer, ca si in genomul ADN-ului viral. S-a constatat ca idoxuridina induce producerea de virusuri tumorale ARN (particule tip C) din celule de soarece virus-negative. Gradul activitatii oncogenice a oncornavirusurilor induse de idoxuridina nu a fost suficient studiat. Totusi, cateva oncornavirusuri activate de idoxuridina au cauzat transformarea celulara in vitro si inducerea de neoplasme specifice (leucemii limfatice si carcinoame) dupa inocularea la soareci singenici.

Reacții adverse ale DENDRID, sol.oft.:

Au fost raportate cazuri de iritatie oculara inclu-zand punctarea corneei, senzatii de arsura si incetosarea vederii. Dupa administrarea prelungita de idoxuridina, au fost raportate cazuri de iritatie oculara, manifestate prin conjunctivita foliculara, blefarita cu edem punctiform, hiperemie conjunctivala bulbara si patarea epi-teliului comean. In oricare din aceste cazuri se impune intreruperea administrarii medicamentului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu DENDRID, sol.oft.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul DENDRID, sol.oft. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.