Prospect DICLAC 75 mg ID comprimate cu eliberare modificată

Substanța activă: diclofenac sodic
Producator: Salutas Pharma GmbH, Germania; Hexal Polska Sp. Zo
Clasa ATC: [M01AB]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> derivati de acid acetic
Categoria: Articulatii, oase, muschi

Indicații DICLAC 75 mg ID comprimate cu eliberare modificată:

- inflamaţie acută a aticulaţiilor
- artrită acută incluzând atacurile de gută
- inflamaţie cronică a articulaţiilor
- artrită cronică, în special poliartrita cronică/artrita reumatoidă
- spondilită anchilopoietică (boala Bechterew) şi alte afecţiuni inflamatorii reumatice ale coloanei vertebrale
- pusee dureroase în afecţiunile degenerative ale articulaţiilor şi coloanei vertebrale (artroză şi spondiloartroză)
- dureri de natură inflamatorie la nivelul ţesuturilor moi
- inflamaţii dureroase după intervenţii chirurgicale sau leziuni

Contraindicații:

Nu utilizaţi DICLAC 75 mg ID
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la diclofenac sau la oricare dintre celelalte componente ale DICLAC 75 mg ID;
- dacă aveţi ulcer gastric sau duodenal activ, sângerare sau perforaţie;
- dacă aveţi sângerare sau perforaţie gastro-intestinală în antecedente, aflate în relaţie cu tratamentul anterior cu AINS. Ulcer peptic/hemoragic activ sau în antecedente (două sau mai multe episoade distincte de ulceraţie sau hemoragie dovedită);
- dacă sunteţi în ultimul trimestru de sarcină;
- dacă aveţi insuficienţă severă a ficatului, a rinichilor sau a inimii;
- dacă aveți insuficiență cardiacă congestivă diagnosticată și/sau boală cerebrovasculară, de exemplu dacă ați suferit un atac de cord, un accident vascular cerebral minor (AVC), aveți blocaje ale vaselor de sânge la nivelul inimii sau creierului sau dacă ați suferit o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea blocajelor sau efectuarea unui bypass la acestea
- dacă aveți sau ați avut probleme cu circulația sângelui (arteriopatie periferică)
- dacă aţi avut vreodată reacţii alergice după administrarea medicamentelor pentru tratamentul inflamaţiei sau durerii (de exemplu acid acetilsalicilic, diclofenac sau ibuprofen). Aceste reacţii pot să includă crize de astm bronşic, urticarie sau rinită alergică. Dacă aveţi impresia că sunteţi alergic, informaţi-l pe medicul dumneavoastră;

Datorită concentraţiei, DICLAC 75 mg ID comprimate cu eliberare modificată nu se recomandă copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 14 ani.

Administrare DICLAC 75 mg ID comprimate cu eliberare modificată:

Luaţi întotdeauna DICLAC 75 mg ID exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Adulţi
Doza uzuală este – în funcţie de severitatea afecţiunii - 75-150 mg diclofenac sodic (1-2 comprimate cu eliberare modificată DICLAC 75 mg ID).
Doza recomandată este de 1 comprimat cu eliberare modificată DICLAC 75 mg ID pe zi.
Dacă este necesar, doza zilnică poate fi crescută la 1 comprimat cu eliberare prelungită DICLAC 75 mg ID, de 2 ori pe zi.

Copii şi adolescenţi
Comprimatele cu eliberare modificată nu sunt adecvate pentru copii şi adolescenţi datorită unui conţinut ridicat de substanţă activă.

Mod de administrarea şi durata tratamentului
Comprimatele cu eliberare modificată trebuie înghiţite nemestecate, cu o cantitate suficientă de lichid.
Durata administrării depinde de indicaţiile individuale.
Administrarea în timpul meselor este recomandată la pacienţii cu sensibilitate gastrică.

Reacţiile adverse pot fi reduse la minim prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai

Dacă luaţi mai mult decât trebuie din DICLAC 75 mg ID
Dacă aveţi impresia că aţi luat mai mult decât trebuie din DICLAC 75 mg ID, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau farmacistului sau mergeţi imediat la cel mai apropiat spital.
Simptomele supradozajului: vărsături, sângerări digestive, diaree, ameţeli, zgomote în urechi, convulsii. În cazul unui supradoze semnificative, sunt posibile: insuficienţa acută a rinichilor şi afectare a ficatului.

Dacă aţi uitat să utilizaţi DICLAC 75 mg ID
Dacă aţi uitat să utilizaţi o doză nu luaţi mai mult decât doza recomandată.

Dacă încetaţi să utilizaţi DICLAC 75 mg ID
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest produs, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție DICLAC 75 mg ID comprimate cu eliberare modificată:

- Substanţa activă este diclofenac sodic 75 mg.
- Celelalte componente sunt lactoză monohidrat, metilhidroxipropilceluloză, celuloză microcristalină, hidrogenofosfat de calciu dihidrat, amidon de porumb, amidonglicolat de sodiu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, oxid roşu de fer (E 172), apă purificată.

Precauții:

Asigurați-vă că medicul dumneavoastră știe următoarele înainte de a vi se administra diclofenac
• dacă fumați
• dacă aveți diabet
• dacă aveți angină pectorală, cheaguri de sânge, tensiune arterială mare, valori mărite ale colesterolului sau trigliceridelor

Reacțiile adverse pot fi reduse la minimum prin utilizarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă de timp necesară controlării simptomelor.

Aveţi grijă deosebită când utilizaţi Diclac 75 mg ID
Efecte la nivelul stomacului şi intestinului
În cazul tuturor AINS, incluzând diclofenac s-au observat sângerări, perforaţii sau ulceraţii gastrointestinale, care pot fi letale, în orice moment al tratamentului, cu sau fără prezenţa de simptome de atenţionare sau cu antecedente de evenimente grave gastro-intestinale. Acestea au consecinţe mai grave la persoanele vârstnice. Dacă la pacienţii care utilizează diclofenac apar sângerări sau ulceraţii gastrointestinale, tratamentul cu acest medicament trebuie întrerupt.

Similar tuturor AINS, incluzând diclofenac, la pacienţii cu simptome care indică o afecţiune gastrointestinală (GI) sau cu antecedente sugestive pentru ulceraţii, sângerări sau perforaţii gastrice sau intestinale se recomandă urmărire atentă. Riscul sângerărilor gastro-intestinale este mai mare în cazul creşterii dozelor AINS şi la pacienţii cu ulcer în antecedente, mai ales dacă acesta este complicat cu sângerare sau perforaţie.
Pacienţii vârstnici au o frecvenţă mai mare a reacţiilor adverse la AINS, în special sângerare sau perforaţie gastro-intestinală, care pot fi letale.

Pentru a reduce riscul toxicităţii gastro-intestinale la pacienţii cu ulcer în antecedente, în special cel complicat cu sângerare sau perforaţie şi la vârstnici, tratamentul trebuie iniţiat şi menţinut cu cea mai mică doză eficace.

Pentru aceşti pacienţi şi, de asemenea, pentru pacienţii care necesită administrarea concomitentă a medicamentelor cu doze scăzute de acid acetilsalicilic (AAS)/aspirină sau alte medicamente care probabil cresc riscul gastro-intestinal, trebuie avut în vedere tratamentul concomitent cu substanţe de protecţie (de exemplu inhibitori ai pompei de protoni sau misoprostol).

Pacienţii cu antecedente de toxicitate gastro-intestinală, în special cei vârstnici, trebuie să raporteze orice simptom abdominal neobişnuit (în special sângerare gastro-intestinală). Se recomandă prudenţă la pacienţii cărora li se administrează tratament concomitent care poate creşte riscul apariţiei ulceraţiei sau sângerării, precum corticosteroizii administraţi sistemic, anticoagulante, antiagregante plachetare sau inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei.

De asemenea, pacienţii cu colită ulcerativă sau boală Crohn trebuie atent urmăriţi deoarece afecţiunea acestora se poate agrava.

Efecte nivelul inimii și vaselor
Tratamentul cu AINS, inclusiv diclofenacul, în special în doze mari şi în tratamentul de lungă durată, se poate asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic şi accident vascular cerebral).

În general, tratamentul cu diclofenac nu este recomandat pacienților cu boală cardiovasculară (insuficiență cardiacă congestivă, boală cardiacă ischemică, boală arterială periferică) sau hipertensiune arterială necontrolată. Dacă este necesar, pacienții cu boală cardiovasculară, hipertensiune arterială necontrolată sau factori de risc pentru boala cardiovasculară (de exemplu hipertensiune arterială, hiperlipidemie, diabet zaharat și pacienți fumători) trebuie tratați cu diclofenac numai după o evaluare atentă și cu doze ≤ 100 mg zilnic în cazul în care tratamentul continuă pentru mai mult de 4 săptămâni.

Deoarece riscurile cardiovasculare pentru diclofenac pot crește în funcție de doza și durata expunerii, trebuie utilizată cea mai mică doză zilnică eficace pentru cea mai mică durată posibilă. Necesitatea pacientului pentru ameliorarea simptomatică și răspunsul terapeutic trebuie reevaluată periodic, în special când tratamentul continuă pe o perioadă mai mare de 4 săptămâni.

Pacienții trebuie să fie precauți cu privire la semnele și simptomele evenimentelor arteriotrombotice grave (de exemplu dureri toracice, dificultăți de respirație, stare de slăbiciune, vocabular vulgar), care pot apărea fără atenționări. În cazul apariției unui astfel de eveniment pacienții trebuie să consulte imediat medicul curant.

Efecte la nivelul sângelui
În timpul tratamentului de lungă durată cu diclofenac, similar altor AINS, se recomandă efectuarea de teste sanguine. Similar altor AINS, diclofenacul poate inhiba temporar agregarea plachetară. Pacienţii cu tulburări ale coagulării trebuie monitorizaţi cu atenţie.

Efecte respiratorii (astm bronșic preexistent)
La pacienții cu astm bronșic, rinită alergică sezonieră, inflamația mucoasei nazale (de exemplu polipi nazali), afecțiuni pulmonare obstructive cronice sau infecții cronice ale tractului respirator (mai ales dacă sunt asociate cu simptome asemănătoare rinitei alergice), reacții la AINS, precum exacerbări ale astmului bronșic (așa numita intoleranță la analgezice/astm analgezic), edem sau urticarie Quincke sunt mai frecvente comparativ cu alți pacienți.

Efecte la nivelul ficatului
Pacienţii cu funcţia ficatului afectată, cărora li se administrează diclofenac, trebuie atent urmăriţi, deoarece afecţiunea acestora se poate agrava.

Similar altor AINS, incluzând diclofenac, valorile unei enzime hepatice sau a mai multor enzime hepatice pot crește. Dacă rezultatele anormale ale testelor funcţionale ale ficatului persistă sau se agravează, dacă apar semne sau simptome clinice specifice afectării ficatului sau dacă apar alte manifestări (de exemplu, creştere a numărului anumitor celule ale sângelui numite eozinofile, erupţii tranzitorii la nivelul pielii), administrarea diclofenacului trebuie întreruptă. Hepatita (inflamaţia ficatului) poate să apară fără manifestări de avertizare.
Se recomandă prudenţă la administrarea diclofenacului în cazul pacienţilor cu porfirie hepatică, deoarece poate să se declanşeze o criză.

Reacții la nivelul pielii
Au fost raportate foarte rar în urma utilizării AINS, incluzând diclofenac, reacții grave la nivelul pielii, unele fiind letale, incluzând dermatită exfoliativă, sindrom Stevens-Johnson și necroliză epidermică toxică. Pacienții pot manifesta aceste reacții cu un risc mai crescut la începutul tratamentului, debutul reacției apare, în majoritatea cazurilor, în prima lună de tratament. Tratamentul cu diclofenac trebuie întrerupt la primele semne de apariție a unei erupții la nivelul pielii, leziuni ale mucoasei sau oricare alt semn de hipersensibilitate.

Similar altor AINS, reacțiile alergice, incluzând reacții anafilactice/anafilactoide, pot apărea, de asemenea, în cazuri rare, în urma utilizării diclofenacului, fără expuneri anterioare la medicament.

Efecte la nivelul rinichilor
Deoarece au fost raportate retenția de lichide și edeme în urma tratamentului cu AINS, incluzând diclofenac, se recomandă prudența la pacienții cu afectare a inimii și rinichilor, antecedente de hipertensiune arterială, vârstnici, pacienți care utilizează concomitent tratament cu diuretice sau medicamente care au impact semnificativ asupra rinichilor și în cazul pacienților cu depleție extracelulară substanțială de orice cauză, de exemplu înainte sau după efectuarea unei intervenții chirurgicale. În aceste cazuri se recomandă monitorizarea rinichilor ca măsură de precauție în timpul utilizării diclofenacului. În general, întreruperea tratamentului este urmată de revenirea la starea de dinaintea tratamentului.

Pacienți vârstnici
Se recomandă prudenţă la pacienţii vârstnici din motive medicale. În special, se recomandă administrarea celei mai mici doze eficace la pacienţii vârstnici sau la cei cu o greutate corporală redusă.

Interacţiuni cu AINS
Trebuie evitată utilizarea concomitentă a diclofenacului cu alte AINS, incluzând inhibitorii selectivi al ciclooxigenazei 2, datorită potenţialului pentru apariţia reacţiilor adverse.

Semne de mascare de infecţii
Ca şi alte antiinflamatoare nesteroidiene, diclofenacul poate masca semnele și simptomele de infecţie.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Pacienţii care prezintă tulburări vizuale, ameţeală, vertij, somnolenţă sau alte tulburări la nivelul sistemului nervos central în timpul administrării diclofenacului, trebuie să evite să conducă vehicule şi să folosească utilaje.

Informaţii importante privind unele componente ale DICLAC 75 mg ID
DICLAC 75 mg ID conţine lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale DICLAC 75 mg ID comprimate cu eliberare modificată:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate determina reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Frecvenţa acestor reacţii adverse este definită astfel:
Foarte frecvente (≥1/10)
Frecvente (≥1/100 şi <1/10)
Mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100)
Rare (≥1/10000 şi <1/1000)
Foarte rare (<1/10000),
Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi)
Durere de cap, ameţeli, senzație de învârtire, greaţă, vărsături, diaree, durere abdominală, gaze, scăderea apetitului alimentar, enzime ale ficatului crescute, erupţie tranzitorie la nivelul pielii, reacții la locul de injectare, durere la locul de injectare.

Mai puțin frecvente (care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi)
Infarct miocardic, insuficiență a inimii, palpitaţii, durere precordială.

Rare (care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi)
Hipersensibilitate, reacţii anafilactice şi anafilactoide (incluzând tensiune arterială mică şi şoc), somnolenţă, astm bronşic (incluzând respiraţie dificilă), gastrită, hemoragie gastro-intestinală, vărsături cu sânge, diaree cu sânge, fecale cu sânge, ulcer gastro-intestinal (cu sau fără sângerare sau perforaţie), inflamaţie a ficatului, colorare în galben a pielii şi a albului ochilor, boală a ficatului, urticarie, umflare.

Foarte rare (care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi)
Scădere a numărului anumitor celule din sânge numite plachete sanguine, scădere a numărului celulelor albe ale sângelui, scădere a numărului celulelor roşii ale sângelui (incluzând anemia hemolitică şi aplastică), absenţa producerii anumitor celule ale sângelui numite granulocite, edem angioneurotic (incluzând umflarea feţei), dezorientare, depresie, insomnie, coşmaruri, iritabilitate, tulburări psihotice, amorţeli şi furnicături la nivelul pielii, tulburări de memorie, convulsii, anxietate, tremurături, inflamaţie a foiţei care protejează creierul (meningită aseptică), tulburări ale gustului, accident cerebrovascular, tulburări vizuale, vedere înceţoşată, vedere dublă, zgomote în urechi, afectarea auzului, tensiune arterială mare, inflamaţie a vaselor, inflamaţie a plămânilor, inflamaţie a colonului (incluzând colită hemoragică şi agravarea colitei ulcerative sau bolii Crohn), constipaţie, inflamaţie a mucoasei gurii (incluzând stomatita ulcerativă), inflamaţie a limbii, afecţiuni esofagiene, îngustări intestinale asemănătoare diafragmei, inflamaţie a pancreasului, inflamaţie fulminantă a ficatului, necroză a ficatului, insuficienţă a ficatului, erupţii buloase, eczemă, înroşire a pielii, eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, necroliză toxică epidermică (sindrom Lyell), dermatită exfoliativă, cădere a părului, reacţie de fotosensibilitate, purpură, purpură alergică, mâncărime, insuficienţă acută a rinichilor, sânge în urină, proteine în urină, sindrom nefrotic, nefrită interstiţială, necroză renală papilară.

Studiile clinice şi datele epidemiologice sugerează că utilizarea diclofenacului, în special în doze mari (150 mg zilnic) şi în tratamentul de lungă durată, se poate asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu infarct miocardic şi accident vascular cerebral).

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alt medicament, inclusiv din cele eliberate fără prescripţie medicală.

În special, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă aţi luat oricare dintre următoarele medicamente:

Următoarele interacţiuni includ pe cele observate la administrarea diclofenacului comprimate gastrorezistente, soluţie injectabilă şi/sau a altor formulări de diclofenac.

Interacţiuni observate şi care trebuie luate în considerare
Inhibitori puternici ai CYP2C9
Se recomandă prudenţă la administrarea concomitentă a diclofenacului cu inhibitori puternici ai CYP2C9 (cum sunt sulfinpirazona şi voriconazolul), ceea ce determină o creştere semnificativă a concentraţiilor plasmatice de vârf şi a expunerii diclofenacului datorită inhibării metabolismului diclofenacului.

Litiu
Dacă este utilizat concomitent, diclofenacul poate creşte concentraţiile plasmatice ale litiului. Se recomandă monitorizarea concentraţiilor plasmatice ale litiului.

Digoxină
Dacă este utilizat concomitent, diclofenacul poate creşte concentraţiile plasmatice ale digoxinei. Se recomandă monitorizarea concentraţiilor plasmatice ale digoxinei.

Diuretice şi medicamente antihipertensive
Similar altor AINS, utilizarea concomitentă a diclofenacului cu diuretice sau substanţe antihipertensive (de exemplu, blocante beta-adrenergice, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ECA) poate determina o scădere a efectului antihipertensiv al acestora. Astfel, asocierea trebuie administrată cu precauţie şi monitorizată periodic tensiunea acestor pacienţi, în special la vârstnici. Pacienţii trebuie hidrataţi adecvat şi trebuie avută în vedere monitorizarea funcţiei renale după iniţierea tratamentului concomitent şi după aceea periodic, în special pentru diuretice şi inhibitori ECA, datorită riscului crescut de nefrotoxicitate.

Ciclosporina
Diclofenacul, similar altor AINS, poate să crească nefrotoxicitatea ciclosporinei datorită efectului asupra prostaglandinelor renale. Astfel, acesta trebuie administrat în doze mai mici decât acelea care ar trebui utilizate la pacienţi cărora nu li se administrează ciclosporină.

Medicamente cunoscute de a provoca hiperkaliemie
Tratamentul concomitent cu diuretice scad concentraţia de potasiu, iar tacrolimusul, ciclosporina, sau trimetoprim pot fi asociate cu creşterea concentraţiilor plasmatice de potasiu, ar trebui să fie, prin urmare, monitorizate frecvent (vezi pct. 4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare).

Chinolone
S-au raportat cazuri izolate de convulsii care pot fi datorate administrării concomitente de chinolone şi AINS.

Interacţiuni anticipate care urmează trebuie luate în considerare
Alte AINS şi corticosteroizi:
Administrarea concomitentă a diclofenacului cu AINS cu administrare sistemică sau corticosteroizi, poate creşte frecvenţa reacţiilor adverse gastro-intestinale.

Anticoagulante şi antiagregante plachetare
Se recomandă precauţie, întrucât administrarea concomitentă poate creşte riscul hemoragiilor. Deşi investigaţiile clinice nu par să indice faptul că diclofenacul influenţează acţiunea anticoagulantelor, la pacienţii la care se administrează concomitent diclofenac şi anticoagulante există raportări izolate privind riscul crescut de hemoragie. De aceea, la aceşti pacienţi, se recomandă monitorizare atentă.

Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS)
Administrarea concomitentă a AINS şi ISRS poate creşte riscul hemoragiilor gastro-intestinale.

Antidiabetice orale
Studiile clinice au arătat că diclofenacul poate fi administrat concomitent cu antidiabetice orale fără a influenţa efectul clinic al acestora. Cu toate acestea, în timpul tratamentului cu diclofenac, s-au raportat cazuri izolate de hipoglicemie şi hiperglicemie, care au necesitat ajustarea dozelor de antidiabetice. Din acest motiv, se recomandă monitorizarea concentraţiei sanguine a glucozei, ca o măsură de precauţie în timpul tratamentului concomitent.

Fenitoina
Când se administrează fenitoină concomitent cu diclofenac, se recomandă monitorizarea concentraţiilor plasmatice ale fenitoinei datorită creşterii expunerii la fenitoină.

Metotrexat
În cazul în care AINS sunt administrate cu mai puţin de 24 ore înaintea sau după tratamentul cu metotrexat, se recomandă precauţie, deoarece pot să crească concentraţiile plasmatice ale metotrexatului şi toxicitatea acestuia.

Administrarea de DICLAC 75 mg ID comprimate cu eliberare modificată în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări, înainte de a lua orice medicament.

Sarcina
Diclofenacul nu trebuie administrat pe parcursul primului şi celui de al doilea trimestru de sarcină, decât la recomandarea medicului, dacă este absolut necesar. Dacă diclofenacul este utilizat de o femeie care intenţionează să aibă o sarcină sau pe parcursul primului sau celui de al doilea trimestru de sarcină, doza trebuie să fie cât mai mică şi durata tratamentului să fie cât mai scurtă.

În consecinţă diclofenacul este contraindicat pe parcursul celui de-al treilea trimestru de sarcină.

Alăptarea
Similar altor AINS, diclofenacul se excretă în laptele matern în cantităţi mici. Prin urmare, diclofenacul nu trebuie administrat în timpul alăptării pentru a evitata reacţiile adverse la sugar.

Fertilitatea
Similar altor AINS, administrarea diclofenacului poate afecta fertilitatea la femei şi nu se recomandă femeilor care încearcă să devină gravide. Trebuie avută în vedere întreruperea administrării diclofenacului la femeile care au dificultăţi în a rămâne gravide sau care se află în timpul investigaţiilor privind infertilitatea.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 1 blister PP/Al a 10 comprimate cu eliberare modificată
Cutie cu 1 blister PVC/Al a 10 comprimate cu eliberare modificată

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj
Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare
A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă diclofenac sodic:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu DICLAC 75 mg ID comprimate cu eliberare modificată(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul DICLAC 75 mg ID comprimate cu eliberare modificată vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.