Prospect Dozotens 20 mg/ml picaturi oftalmice, solutie

Substanța activă: dorzolamidum
Producator: Pharmathen S.A., Grecia
Clasa ATC: [S01EC]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiglaucomatoase si miotice >> inhibitori ai anhidrazei carbonice

Indicații Dozotens 20 mg/ml picaturi oftalmice, solutie:

Este indicat în tratamentul presiunii crescute din interiorul ochiului care apare în boli precum hipertensiune intraoculară şi glaucom (glaucom cu unghi deschis, glaucoma pseudoexfoliativ). Dozotens poate fi utilizat singur sau împreună cu alte medicamente care reduc presiunea din interiorul ochiului (aşa-numitele beta-blocante).

Contraindicații:

Nu utilizaţi Dozotens dacă:
- sunteţi alergic (hipersensibil) la dorzolamidă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestei soluţii.
- aveţi probleme severe cu rinichii.

Administrare Dozotens 20 mg/ml picaturi oftalmice, solutie:

Utilizaţi întotdeauna Dozotens exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Dozele şi durata tratamentului vor fi stabilite de către medicul dumneavoastră.
Atunci când Dozotens este utilizat singur, doza uzuală este de o picătură în ochiul(ochii) afectat(afectaţi) de trei ori pe zi, de exemplu dimineaţa, la prânz şi seara.
Dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat să utilizaţi Dozotens împreună cu picături oftalmice care conţin beta-blocant (medicamente care scad presiunea din interiorul ochiului), doza uzuală este de o picătură de Dozotens în ochiul(ochii) afectat(afectaţi) de două ori pe zi, de exemplu dimineaţa şi seara.
În cazul în care utilizaţi Dozotens concomitent cu o altă soluţie oftalmică, păstraţi un interval de cel puţin 10 minute între administrarea Dozotens şi a celuilalt medicament. Dacă veţi utiliza Dozotens în locul altor picături oftalmice, pentru a reduce presiunea din interiorul ochiului, trebuie să opriţi utilizarea celuilalt medicament după ce aţi utilizat dozele corecte în ziua respectivă şi să începeţi să utilizaţi Dozotens în ziua următoare.
Nu modificaţi doza de medicament fără a discuta cu medicul dumneavoastră. Dacă trebuie să opriţi tratamentul, adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră.
Evitaţi contactul dintre vârful flaconului şi ochi sau zonele din jurul ochiului. Medicamentul se poate contamina cu bacterii care pot cauza infecţii la nivelul ochiului, rezultând leziuni grave la nivelul ochiului, chiar pierderea vederii. Pentru a preveni contaminarea flaconului, se va evita contactul acestuia cu orice suprafaţă.
Instrucţiuni pentru utilizarea corectă
Se recomandă să vă spălaţi mâinile înainte de a vă aplica picăturile oftalmice.
Poate fi mai uşor dacă aplicaţi picăturile în faţa unei oglinzi.
1. Înainte de a utiliza medicamentul pentru prima dată, asiguraţi-vă că sigiliul flaconului nu este deschis. Un spaţiu între flacon şi capac este normal pentru un flacon nedeschis.
2. Îndepărtaţi capacul flaconului.
3. Înclinaţi capul pe spate şi trageţi uşor pleoapa inferioară în jos până când se formează un "buzunăraş" între pleoapă şi ochi.
4. Întoarceţi flaconul cu picurătorul în jos şi trângeţi flaconul până când o singură picatură cade în ochi. EVITAŢI CONTACTUL DINTRE VÂRFUL PICURĂTORULUI ŞI OCHI SAU PLEOAPĂ.
5. Repetaţi paşii 3 şi 4 şi la celălalt ochi, dacă medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru.
6. Puneţi capacul la loc şi închideţi flaconul după utilizare.
Dacă utilizaţi mai mult Dozotens decât trebuie
Dacă aţi administrat prea multe picături în ochi sau dacă aţi înghiţit o parte din conţinut, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră.
Dacă uitaţi să utilizaţi Dozotens
Este important să utilizaţi Dozotens exact aşa cum v-a prescris medicul dumneavoastră.
Dacă uitaţi o doză, administraţi-o cât mai curând posibil. Cu toate acestea, dacă se apropie momentul pentru următoarea doză, săriţi peste doza uitată şi administraţi medicamentul conform orarului obişnuit.
Nu utilizaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.
Dacă încetaţi să utilizaţi Dozotens
Dozotens trebuie utilizat în fiecare zi pentru ca tratamentul să aibe efectul dorit. Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă trebuie să întrerupeţi tratamentul.
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Acțiune:

Dozotens este o soluţie oftalmică sterilă. Dozotens conţine ca substanţă activă dorzolamidă, un compus asemănător sulfonamidei.
Dozotens este un inhibitor al anhidrazei carbonice cu administrare oftalmică, ce reduce presiunea mare din interiorul ochiului.

Compoziție Dozotens 20 mg/ml picaturi oftalmice, solutie:

Substanţa activă este dorzolamida. Fiecare ml conţine dorzolamidă 20 mg (sub formă de clorhidrat de dozolamidă).

Celelalte componente sunt: manitol, hidroxietilceluloză, clorură de benzalconiu (conservant), citrat de sodiu, hidroxid de sodiu (pentru corectarea pH-ului) şi apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Înaintea tratamentului cu Dozotens spuneţi medicului dumneavoastră dacă:
- aveţi sau aţi avut în trecut probleme cu ficatul
- vi s-a spus că aveţi un defect al corneei
- aţi avut alergii la orice medicament
- aţi fost sau urmează sa fiţi supus unei intervenţii chirurgicale la nivelul ochiului
- aţi suferit un traumatism la nivelul ochiului sau aveţi o infecţie la nivelul ochilor
- aveţi istoric de pietre la rinichi
- luaţi pe cale orală alt inhibitor al anhidrazei carbonice
- purtaţi lentile de contact (vezi punctul "Informaţii importante privind unele componente ale Dozotens")
Trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră dacă apar iritaţie la nivelul ochiului sau orice alte simptome noi la nivelul ochiului precum roşeaţă la nivelul ochiului sau inflamaţia stratului superficial al ochiului sau a pleopei.
Opriţi administrarea Dozotens şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă credeţi că Dozotens vă provoacă o reacţie alergică (de exemplu erupţie sau mâncărime, inflamaţie la nivelul ochiului).
Utilizarea la copii şi adolescenţi
Dozotens nu a fost studiat la sugari şi copii cu vârsta sub 6 ani cu presiune crescută în interiorul ochiului (ochilor) sau care au fost diagnosticaţi cu glaucoma. Pentru mai multe informaţii, adresaţi-vă medicului dumneavoastră.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Dozotens poate provoca ameţeli şi tulburări de vedere la unii pacienţi. Nu conduceţi vehicule şi nu folosiţi unelte sau utilaje până ce simptomele nu dispar.

Informaţii importante privind unele componente ale Dozotens
Dozotens conţine conservantul clorură de benzalconiu.
* Clorura de benzalconiu poate cauza iritaţie la nivelul ochiului.
* Se cunoaşte faptul că clorura de benzalconiu poate determina modificarea culorii lentilelor de contact moi.
* Evitaţi contactul cu lentile de contact moi.
* Îndepărtaţi lentilele de contact înainte de aplicarea picăturilor oftalmice şi aşteptaţi până la 15 minute înainte de a reaplica lentilele de contact.

Reacții adverse ale Dozotens 20 mg/ml picaturi oftalmice, solutie:

Ca toate medicamentele, Dozotens poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Riscul de a avea o reacţie adversă este descris în următoarele categorii:
Foarte frecvente: Apar la mai mult de 1 din 10 pacienţi
Frecvente: Apar la 1 până la 10 pacienţi din 100 pacienţi
Mai puţin frecvente: Apar la 1 până la 10 pacienţi din 1000 pacienţi
Rare: Apar la 1 până la 10 pacienţi din 10000 pacienţi
Următoarele reacţii adverse pot fi observate la Dozotens:
Tulburări la nivelul ochiului
Foarte frecvente senzaţie de arsură şi înţepătură.
Frecvente afectarea corneei cu senzaţie de disconfort la nivelul ochiului şi vedere înceţoşată (keratită punctată superficială), inflamaţie sau umflare a stratului superficial al ochiului(ochilor) şi posibilă inflamaţie a ochiului(ochilor) şi/sau a pielii din jurul ochiului(ochilor), lăcrimare sau senzaţie de mâncărime la nivelul ochiului(ochilor), vedere înceţoşată, efecte la nivelul suprafeţei ochiului.
Mai puţin frecvente inflamaţia stratului mijlociu a ochiului.
Rare inflamaţia stratului superficial al ochiului(ochilor), detaşarea coroidei care poate fi însoţită de modificări/tulburări ale vederii (după intervenţia chirurgicală de trabeculectomie), hipotonie oculară, înroşire a ochiului(ochilor), miopie temporară (care dispare la întreruperea administrării medicamentului).
Tulburări gastrointestinale
Frecvente greaţă, gust amar
Rare iritaţie a gâtului, uscăciune a gurii
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Frecvente astenie/oboseală
Rare hipersensibilitate: semne şi simptome de reacţii locale (reacţii la nivelul pleoapei) şi reacţii alergice sistemice incluzând umflarea feţei, buzelor, limbii şi/sau gâtului, care poate provoca dificultăţi la respiraţie sau înghiţire, urticarie şi mâncărime, scurtarea respiraţiei şi, mai rar, bronhospasm (contracţia musculaturii netede de la nivelul bronhiilor).
Tulburări ale sistemului nervos
Frecvente dureri de cap
Rare ameţeală, senzaţie de amorţeală/furnicături
Tulburări ale rinichilor şi căilor urinare
Rare formare de calculi urinari
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale
Rare sângere din nas
Tulburări la nivelul pielii şi ţesutului subcutanat
Rare inflamaţie a pielii

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravă sau dacă observaţi orice reacţie adversă nemenţionată în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală.
În special trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi alţi inhibitori ai anhidrazei carbonice cum este acetazolamida. Puteţi administra aceste medicamente pe cale orală, sub formă de picături oftalmice sau prin alte metode.

Administrarea de Dozotens 20 mg/ml picaturi oftalmice, solutie în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă sunteţi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Dozotens nu trebuie utilizat în timpul sarcinii decât dacă medicul dumneavoastră recomandă totuţi acest lucru.
Dozotens nu trebuie utilizat în timpul alăptării.

Prezentare ambalaj:

Dozotens este o soluţie sterilă apoasă, izotonă, tamponată, incoloră, limpede, uşor vâscoasă, ambalată în flacoane din polietilenă de densitate medie opace, cu picurător şi capac cu filet, compus din două elemente. Fiecare flacon conţine 5 ml picături oftalmice, soluţie.
Dozotens este disponibil în cutii cu 1 flacon, 3 flacoane sau 6 flacoane.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.
Nu utilizaţi Dozotens după data de expirare înscrisă pe eticheta flaconului şi cutie după "EXP:". Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Păstraţi flaconul în cutie pentru a fi protejat de lumină. A se păstra la temperaturi sub 30ºC.
Dozotens trebuie utilizat în decurs de 28 zile după prima deschidere a flaconului. Ca urmare, trebuie să aruncaţi flaconul după 4 săptămâni de la prima deschidere, chiar dacă mai există medicament neutilizat. Pentru a vă aminti, notaţi-vă data în care aţi deschis flaconul în spaţiul desemnat aflat pe cutie.
Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă dorzolamidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Dozotens 20 mg/ml picaturi oftalmice, solutie(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Dozotens 20 mg/ml picaturi oftalmice, solutie vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.