Prospect EMESET, fiole

Substanța activă: ondansetronum
Producator: CIPLA Ltd.-INDIA
Clasa ATC: [A04AA]: tractul digestiv si metabolism >> antiemetice >> antiemetice >> antagonisti ai serotoninei (5HT-3)

Indicații EMESET, fiole:

Emeset este indicat in tratamentul starilor de greata si voma induse de chimio- si radioterapie si in prevenirea si tratarea acestor simptome aparute postoperator.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la orice component al preparatului.

Administrare EMESET, fiole:

1. Pentru chimioterapie puternic emetogena:
Adulti:
O singura doza de 8mg injectata lent intravenos imediat inaintea sedintei de chimioterapie;
sau
O doza de 8mg injectata lent intravenos inaintea sedintei de chimioterapie urmata de alte 2 doze intravenoase de 8mg la 2-4 ore interval sau de o perfuzie constanta cu 1mg/ora pentru 24 ore;
sau
O singura doza de 32mg diluata in 50-100ml ser fiziologic (sau in alt solvent compatibil) si perfuzata intr-un interval de minim 15 minute imediat inaintea sedintei de chimioterapie.
Copii:
O singura doza intravenosa de 5mg/m2 imediat inaintea sedintei de chimioterapie.
In cazul chimioterapiei puternic emetogene, eficacitatea ondansetronului pe parcursul primelor 24 ore poate fi crescuta prin adaugarea unei singure doze intravenoase de dexametazona sodium-fosfat.
2. Pentru chimioterapie/radioterapie emetogena:
Adulti:
O singura doza de 8 mg injectata lent intravenos imediat inaintea sedintei de chimioterapie/radioterapie.
Copii:
O singura doza intravenoasa de 5mg/m2 imediat inaintea sedintei de chimioterapie.
Recomandari pentru prepararea solutiei perfuzabile:
Pentru siguranta administrarii produsului, solutia pentru administrare perfuzabila trebuie preparata la momentul montarii perfuziei, putand fi folositi urmatorii solventi:
-Ser fiziologic
-Dextroza pentru administrare intravenoasa 5%
-Manitol pentru administrare intravenoasa 10%
-Solutie Ringer intravenoasa
-Clorura de potasiu 0,3% si glucoza 5%
Solutia de Emeset perfuzabil este stabila la lumina zilei cel putin 24 ore, deci nu necesita o protejare de lumina pe parcursul administrarii perfuziei.
3. Pentru greata si voma postoperatorii:
Adulti:
Pentru prevenire: o singura doza de 4mg injectata lent intravenos in perioada de inductie a anesteziei.
Pentru tratament: o singura doza de 4mg injectata lent intravenos.
Copii:
Nu exista date privind utilizarea ondansetronului la copii.
4. Persoane in varsta:
Exista o experienta limitata in folosirea ondansetronului la persoane in varsta.

Acțiune:

Ondansetron este un antagonist puternic si inalt selectiv al receptorului 5-HT3. Ondansetron combate greata si voma printr-un mecanism de actiune incomplet cunoscut.
Chimio- si radio terapia pot duce la eliberarea de 5-HT in intestinul subtire declansand un reflex de voma prin stimularea aferentelor vagale prin intermediul receptorilor 5-HT3.
Ondansetronul blocheaza initierea acestui reflex. Stimularea vagala poate de asemenea sa duca la eliberarea de 5-HT in aria postrema, localizata in podeaua ventriculului IV, ceea ce ar declansa voma prin mecanism central. Astfel, efectul ondansetronului in tratamentul starilor de greata si voma datrorate radio- si chimioterapiei este probabil datorat antagonizarii receptorilor 5-HT3 centrali si periferici.
Mecanismul de actiune in greata si voma postoperatorii nu este cunoscut, dar ar putea fi acelasi ca si in cazul acestor simptome induse de citostatice.

Compoziție EMESET, fiole:

Fiecare ml contine:
Ondansetron clorhidrat dihidrat 2mg
Apa pro inj. q.s.

Precauții:

Emeset nu este teratogen la animale. Siguranta administrarii de ondansetron la femeia insarcinata nu a fost stabilita. Ca si alte medicamente, Emeset nu este recomandat in timpul sarcinii, mai ales in cursul primului trimestru, cu exceptia cazului in care beneficiile terapeutice asteptate depasesc orice risc posibil asupra fatului.

Testele au demonstrat ca ondansetronul este excretat in lapte la animale. De aceea este recomandat ca mamele care iau Emeset sa nu isi alapteze sugarii.

Cleareance-ul ondansetronului scazut semnificativ si T1/2 crescut la pacientii cu afectare hepatica severa sau moderata fac ca la acestia doza zilnica admisa sa nu depaseasca 8mg.

La pacientii cu afectare renala nu este necesara o modificare a dozajului, frecventei sau a caii de administrare.
Exista putine informatii despre administrarea la copiii sub 3 ani.

Reacții adverse ale EMESET, fiole:

Se stie ca ondansetronul creste timpul de tranzit prin intestinul gros si poate produce constipatie la unii pacienti. Urmatoarele efecte adverse pot apare: cefalee, senzatie de caldura, inrosire a tegumentelor, cresteri temporare si asimptomatice ale aminotransferazelor si posibile reactii extrapiramidale.
Au fost raportate rareori reactii de hipersensibilitate imediata, incluzand uneori reactii anafilactice. Rare cazuri de tulburari vizuale tranzitorii (de exemplu vedere incetosata) au fost semnalate in cazul administrarii intravenoase rapide.

Supradozajul:

In prezent exista putine date despre supradozajul cu ondansetron. Totusi, doi pacienti care au primit doze de 84mg si 145mg intravenos au prezentat reactii adverse usoare si nu au necesitat tratament.

In cazul suspectarii supradozajului, trebuie administrat tratament simptomatic si suportiv adecvat.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Emeset injectabil nu se va administra in aceeasi seringa sau perfuzie cu alte medicamente.

Prezentare ambalaj:

Emeset solutie injectabila: fiole de 2ml si 4ml

Condiții de păstrare:

A se feri de lumina.
Alte precautii de depozitare nu sunt necesare.
Alte medicamente cu substanța activă ondansetronum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu EMESET, fiole(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul EMESET, fiole vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.