Prospect ENAP, compr.

Substanța activă: enalaprilum
Producator: KRKA
Clasa ATC: [C02EA]: sistem cardiovascular >> antihipertensive >> produse active pe sistemul renina - angiotensina >> inhibitori ai enzimei de conversie

Indicații ENAP, compr.:

Toate stadiile hipertensiunii esentiale: hipertensiunea reno-vasculara; insuficienta cardiaca congestiva.

Contraindicații:

Hipersensibilizare la produs sau metabolitii lui.

Administrare ENAP, compr.:

Tratamentul va fi strict individualizat, in functie de starea si evolutia pacientului. In general, se administreaza 10-20 mg sau 40 mg pe zi per os, o data sau divizate in doua prize zilnice, inainte sau dupa mese. Nu se va depasi doza de 80 mg pe zi. In hipertensiunea arteriala medie, doza zilnica initiala este de 10 mg sau 20 mg intr-o singura priza. Doza de intretinere este de 20 mg pe zi. In hipertensiunea reno-vasculara, doza zilnica initiala este de 5 mg sau mai mica. Ea poate fi crescuta gradat, ajungand la 20 mg o data pe zi. Daca este posibil, pacientii cu hipertensiune arteriala ridicata trebuie sa intrerupa tratamentul cu diuretice cu 2-3 zile inainte de inceperea tratamentului cu Enap, evitandu-se astfel riscul instalarii unei hipotensiuni arteriale. In insuficienta cardiaca congestiva, doza initiala este de 5 mg sau mai putin, doza de intretinere fiind 10-20 mg pe zi intr-o singura priza sau doua prize zilnice. Pentru a decide doza de intretinere, este necesar ca pacientul sa fie urmarit 2-4 saptamani. Tensiunea arteriala si functia renala trebuie verificate inainte de inceperea tratamentului si in cursul acestuia. Inainte de inceperea tratamentului trebuie scazuta cantitatea de diuretice administrata si, daca este posibil, sa se asocieze glicozizi digitalici. La pacientii cu insuficienta renala se recomanda utilizarea unor doze initiale mici, doza de intretinere sa fie cat mai mica si la intervale cat mai lungi de timp. Enalaprilul este eliminat prin dializa.

Acțiune:

Inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei, Enalaprilul este derivat din 2 aminoacizi: L-alanina si L-prolina, fara grup sulfhidril in structura. In organism este hidrolizat in enalaprilat, un puternic inhibitor al dipeptidil-carboxipeptidazei (enzima de conversie a angiotensinei - ACE), care transforma angiotensina I in angiotensina II si dezintegreaza kininele, in special bradikinina. Dupa administrarea per os, 60% din enalapril este absorbit. Concentratia plasmatica maxima este realizata in 3-4 ore dupa administrare. Enapul reduce presiunea sanguina din hipertensiunea esentiala sau renala, fara sa afecteze negativ activitatea mentala. Poate fi folosit singur sau concomitent cu alte antihipertensive, in special cu diuretice. Este, de asemenea, util in tratamentul insuficientei cardiace congestive.

Compoziție ENAP, compr.:

Comprimate continand 10 mg si 20 mg de enalapril maleat

Precauții:

In cursul sarcinii si la femeile care alapteaza, apreciindu-se corect raportul risc - beneficiu terapeutic. Nu sunt studii suficiente privind administrarea produsului la copii.

Reacții adverse ale ENAP, compr.:

Pot aparea: cefalee, oboseala, greata; mai rar: hipotensiune, hipotensiune ortostatica, diaree, crampe musculare, tuse, eritem, edem angioneurotic. Rar se inregistreaza cresterea creatininei serice, cu revenire la normal dupa intreruperea medicamentului. In general, reactiile adverse sunt mai frecvente la pacientii cu functii renale afectate si sub tratament concomitent cu diuretice.
Alte medicamente cu substanța activă enalaprilum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu ENAP, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul ENAP, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.