Prospect ENAP-HL, comprimate

Substanța activă: combinații (enalaprilum+hydrochlorothiazidum)
Clasa ATC: [C09BA]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> combinatii de inhibitori A.C.E. >> inhibitori ai enzimei de conversie si diuretice � combinatii

Indicații ENAP-HL, comprimate:

Enap-HL este utilizat pentru scăderea tensiunii arteriale.
Enalaprilul aparţine grupului inhibitorilor enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) , ce acţionează prin creşterea diametrului vaselor de sânge, ceea ce determină scăderea tensiunii arteriale şi creşterea aportului de sânge şi oxigen la inimă şi alte organe.

Hidroclorotiazida aparţine grupului de medicamente care cresc excreţia de urină (diuretice). Acest medicament creşte excreţia de urină, astfel scăzând tensiunea arterială.

Acţiunea de scădere a tensiunii arteriale a asocierii de enalapril şi hidroclorotiazidă este mai puternică decât acţiunea fiecărui medicament luat separat.

Medicul dumneavoastră v-a prescris Enap-HL deoarece aveţi o afecţiune numită hipertensiune arterială, adică aveţi valori crescute ale tensiunii arteriale.

Contraindicații:

Nu luaţi Enap-HL
- dacă sunteţi alergic la maleat de enalapril, hidroclorotiazidă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă aţi mai avut în trecut o reacţie alergică, cu mâncărimi, blande, respiraţie şuierătoare sau umflarea mâinilor, feţei, buzelor, gurii, gâtului sau pleoapelor (angioedem) după utilizarea unor medicamente similare;
- dacă suferiţi de edem angioneurotic ereditar sau edem angioneurotic de orice altă cauză necunoscută;
- dacă sunteţi alergic la sulfonamide (întrebaţi medicul dacă nu ştiţi ce sunt sulfonamidele);
- dacă aveţi afectare severă a funcţiei rinichilor sau ficatului;
- dacă aveţi îngustarea arterelor care duc sângele la rinichi;
- dacă aveţi retenţie urinară;
- dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină.
- dacă aveţi diabet zaharat sau funcţia rinichilor afectată şi urmaţi tratament cu un medicament pentru scăderea tensiunii arteriale care conţine aliskiren.

Atenționări:

Nu este recomandabil ca prima treapta de tratament al hta. Se recomanda initierea tratamentului cu una din cele doua componente separat, continuand eventual cu Enap H daca monoterapia nu este suficienta. Inaintea inceperii tratament se evalueaza functia renala si hepatica. Datorita riscului hipertensiune arteriala marcate, se recomanda initierea tratamentului sub stricta supraveghere medicala. Dupa administrarea primei doze, pacientul va ramane culcat timp de 2 ore sub supravegherea medicului, pentru a evita eventualele fenomene hipotensive ortostatice. Prudenta la bolnavii cu ateroscleroza avansata, cardiopatie ischemica si insuficienta circulatorie cerebrala, deoarece scaderea brusca a TA poate precipita un accident vascular ischemic cerebral sau coronarian. La pacientii imunodeprimati sau cu boli autoimune (colagenoze) poate produce deprimarea functiei hematopoietice medulare.
In aceste cazuri se recomanda monitorizarea hemogramei.

Pe durata tratament se recomanda prudenta la bolnavii cu antecedente de astm bronsic sau alte boli alergice si autoimune, deoarece exista riscul agravarii/reactivarii acestora. Administrarea IEC la bolnavii cu hipertensiune arteriala renovasculara impune prudenta, deoarece exista posibilitatea dezvoltarii IRA. La bolnavii cu insuficienta cardiaca sau cu depletie hidrosalina exista riscul hipertensiune arteriala marcate cu IRA.

Prudenta la bolnavii dializati (risc de reactii anafilactoide). La varstnici se initieaza tratament cu doze mici, pentru a evita scaderea brusca a TA, acestea urmand a fi crescute treptat in functie de raspunsul terapeutic. Inaintea unei interventii chirurgicale se recomanda intreruperea tratament in insuficienta renala (cu clearance-ul creatininei peste 30 ml/min) se recomanda verificarea potasemiei si nivelului plasmatic al crea- tininei. In IH se recomanda prudenta, deoarece se poate precipita instalarea encefalopatiei portale. La bolnavii cu hiperparatiroidie se pot produce cresteri marcate ale calcemiei; in aceasta situatie se recomanda intreruperea tratament si evaluarea functiei paratiroidiene. La diabetici se recomanda controlul regulat al glicemiei si glicozuriei, eventual ajustarea dozelor de insulina sau de antidiabetice orale.

La pacientii cu hiperuricemie se recomanda prudenta, deoarece diureticele tiazidice pot creste nivelul plasmatic al acidului uric. Tratamentul de lunga durata cu diuretice tiazidice poate favoriza dislipemia. pacientii alergici la diuretice tiazidice, furosemid, sulfonamide antibacteriene sau sulfoniluree antidiabetice, pot prezenta reactivitate imunologica incrucisata. Se va evita asocierea enalaprilului cu diuretice antialdosteronice sau saruri de potasiu.

Se impune prudenta in asocierea cu antidepresive triciclice si neuroleptice, diuretice saluretice, medicamente imunosupresoare. AINS, glucocorticoizii pot reduce efectul antihipertensiv al enalaprilului. Asocierea cu sarurile de litiu nu este recomandata; daca administrarea celor doua medicamente este absolut necesara, este obligatorie verificarea frecventa a litemiei si ajustarea dozelor. hidroclorotiazida poate avea efect hiperglicemiant, de aceea folosirea la diabetici trebuie evitata sau obliga la controlul glicemiei si ajustarea dozelor de antidiabetice. in caz de hipokaliemie (produsa de hidroclorotiazida) se vor evita medicamentele care prelungesc intervalul Q-T si prezinta risc de torsada varfurilor (chinidina, disopiramida, sotalol, amiodarona, eritromicina, vincamina, terfenadina, astemizol etc.).

Prudenta in cazul asocierii cu: corticoizi sistemici, tetracosactid, purgative in doze mari, digitalice, metformina, produse iodate de contrast (hipokaliemia creste riscul de IRA).

Reacții adverse ale ENAP-HL, comprimate:

Relativ frecvent ameteli, cefalee, oboseala si tuse; crampe musculare, greata, hipertensiune arteriala ortostatica, impotenta, diaree; dureri toracice, palpitatii, tahicardie, flatulenta, uscaciunea gurii, insomnii sau somnolenta, vertij, prurit, rash cutanat, parestezii, dispnee, guta, lombalgii, artralgii, tinitus, infectii urinare; edem angioneurotic, cresteri usoare a ureei si creatininei serice.
Alte medicamente cu substanța activă combinații (enalaprilum+hydrochlorothiazidum):
Medicamente cu indicații asemănătoare cu ENAP-HL, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul ENAP-HL, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.