Prospect Eritromicina Sandoz 200 mg, comprimate

Substanța activă: erythromycinum
Clasa ATC: [J01FA]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> macrolide si lincozamide >> macrolide
Categoria: Antibiotice, antimicotice, antiinfectioase
Grupa farmaceutică: macrolide

Indicații Eritromicina Sandoz 200 mg, comprimate:

- Infectii bacteriene cu germeni sensibili la eritromicina, cu diverse localizari.
- Infectii ORL: sinuzite, otite medii acute, angine streptococice si difterice. Infectii stomatologice.
- Infectii respiratorii: acutizari ale bronsitelor cronice, pneumonii produse de pneumococi (ca alternativa la penicilina), micoplasme, clamidii, pneumonii nosocomiale.
- Infectii ale pielii si tesuturilor moi: acnee, antrax, infectii produse de actinomicete, eritrasma.
- Infectii genitourinare: gonoree (ca alternativa la penicilina), endocervicite clamidiene, uretrite negonococice, sifilis (in caz de alergie la peniciline), sancru moale.
- Infectii digestive: enterite cu Campylobacter jejuni.
- Profilaxia endocarditelor bacteriene si a recaderilor de reumatism articular acut la pacientii alergici la betalactamine, conjunctivite clamidiene, listerioza, infectii cu Legionella pneumophila, tuse convulsiva.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la eritromicina, la alte macrolide sau la oricare dintre excipientii produsului.
Asociere cu cisaprida, astemizol, terfenadina, ebastina, amiodarona, bretiliu, disopiramida, antiaritmice chinidinice, sotalol, vincamina, halofantrina, pentamidina, sultoprida, ergotamina si dihidroergotamina.

Administrare Eritromicina Sandoz 200 mg, comprimate:

Doza recomandata este de 30-50 mg eritromicina/kg si zi, fractionat la 4-6 ore.
In flaconul ce contine pulberea pentru suspensia orala se adauga apa fiarta si racita, se agita puternic si se completeaza din nou cu apa fiarta si racita pana la semnul de pe flacon si se agita energic pana la omogenizarea completa.
Agitati flaconul energic inainte de utilizare.
O lingurita (5 ml suspensie orala) contine 200 mg eritromicina.

Compoziție Eritromicina Sandoz 200 mg, comprimate:

Un flacon contine eritromicina 2,4 g sub forma de eritromicina etilsuccinat si excipienti: guma
Xantan, aroma de fragi, dioxid de siliciu coloidal, laurilsulfat de sodiu, benzoat de sodiu, zahar.

Precauții:

La pacientii cu tulburari cardiovasculare se recomanda prudenta, eventual monitorizarea electrocardiogramei in cazul utilizarii dozelor mari. Alungirea intervalului QT impune oprirea administrarii.

Atenționări:

Administrarea eritromicinei la pacientii cu insuficienta hepatica impune prudenta si supravegherea functiei hepatice; eventual se ajusteaza doza. Daca in timpul tratamentului apar semne de afectare hepatica administrarea antibioticului trebuie oprita. Insuficienta renala severa favorizeaza acumularea unor cantitati excesive de antibiotic cu risc de hipoacuzie tranzitorie; in caz de tratament prelungit se recomanda micsorarea dozei.
In caz de diabet zaharat sau de regim hipoglucidic trebuie sa se tina cont de continutul in zahar al produsului.
In caz de regim hiposodat trebuie sa se tina cont de continutul in sodiu al produsului.

Reacții adverse ale Eritromicina Sandoz 200 mg, comprimate:

Au fost semnalate: tulburari digestive - greata, varsaturi, dureri abdominale, diaree; reactii cutanate alergice; afectare hepatica: cresterea transaminazelor ALAT, ASAT, cu manifestari clinice: icter,febra; exceptional tulburari cardiace - alungirea intervalului QT, extrasistole ventri-culare, torsada varfurilor, bloc atrioventricular; tulburari auditive inclusiv surditate tranzitorie (indeosebi la varstnici si la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica).

Supradozajul:

In caz de fenomene toxice se opreste administrarea antibioticului si se instituie tratamentul adecvat.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Eritromicina inhiba citocromul P450 diminuand metabolizarea unor medicamente, cu risc de toxicitate cumulativa.
Asocierea cu anumite medicamente favorizeaza aparitia tulburarilor de ritm ventricular inclusiv torsada varfurilor. Din acest motiv este contraindicata asocierea cu: cisaprida, astemizol, terfenadina, ebastina, amiodarona, bretiliu, disopiramida, antiaritmice chinidinice, sotalol, vincamina, halofantrina, pentamidina, sultoprida. De asemenea, este contraindicata asocierea cu ergotamina si dihidroergotamina, care prezinta risc major de torsada varfurilor si posibilitatea aparitiei tulburarilor ischemice la nivelul extremitatilor.
Nu se recomanda asocierea cu bromocriptina, carbamazepina, ciclosporina, tacrolimus, teofilina, triazolam, atorvastatina - eritromicina le inhiba metabolizarea cu risc de acumulare si efecte toxice. Este necesara prudenta in cazul asocierii cu alfentanil, digoxin, lisurida, midazolam, warfarina si alte anticoagulante cumarinice.
Eritromicina poate interfera unele examene de laborator: cresterea falsa a catecolaminelor, 17-hidroxicorticosteroizilor urinari, ALAT; scaderea falsa a folatului seric si estriolului urinar.

Administrarea de Eritromicina Sandoz 200 mg, comprimate în sarcină / alaptare:

Nu e cazul.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon cu 30 g pulbere pentru 60 ml suspensie orala si lingurita dozatoare.

Condiții de păstrare:

-A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
- A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original.
- Suspensia reconstituita se poate pastra 10 zile la 2-8 °C.
- A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă erythromycinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Eritromicina Sandoz 200 mg, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Eritromicina Sandoz 200 mg, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.