Prospect Euciprin 250mg, capsule

Substanța activă: ciprofloxacinum
Producator: GlaxoSmithKline SRL Romania
Clasa ATC: [J01MA]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> chinolone >> fluoroquinolone
Categoria: Antibiotice, antimicotice, antiinfectioase
Grupa farmaceutică: chinolone antibacteriene, fluorochinolone
Tip: Capsule

Indicații Euciprin 250mg, capsule:

Euciprin este indicat pentru tratamentul infectiilor produse de microorganisme sensibile: infectii ORL - sinuzite acute, otite acute, mastoidite; infectii ale tractului respirator inferior; exacerbarilor acute ale bronsitei cronice; infectii oculare, infectii ale tractului urinar (inclusiv cistite acute necomplicate la femei): prostatite bacteriene cronice; infectii gonococice cervicale si uretrale necomplicate; infectii intraabdominale complicate (in asociere cu metronidazol); infectii cutanate sau ale tesuturilor moi; infectii oste-articulare: diaree infectioasa atunci cand este indicata terapia antibacteriana, febra tifoida.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la ciprolloxacina, la alte chinolone sau la oricare dintre componentii produsului. Antecedente de tendinopatie determinata de fluorochinolone.

Administrare Euciprin 250mg, capsule:

Dozele uzuale recomandate sunt urmatoarele:

Tipul de infectie Severitatea infectiei Doza Frecventa administrari Durata tratamentului
Sinuzita acuta usoara/ moderata 500 mg la 12 ore 10 zile
Infectii ale tractului usoare/ moderate 500 mg la 12 ore 7-14 zile
respirator inferior severe/ complicate 750 mg la 12 ore 7-14 zile
acute/ necomplicate 125 mg la 12 ore 3 zile
Infectii ale tractului usoare/ moderate 250 mg la 12 ore 7-14 zile
urinar severe/ complicate 500 mg la 12 ore 7-14 zile
Prostatite bacteriene usoare/ moderate 500 mg la 12 ore 28 zile
cronice
Infectii intraabdominale complicate 500 mg la 12 ore 7-14 zile
Infectii cutanate ale usoare/ moderate 500 mg la 12 ore 7-14 zile
tesuturilor moi severe/ complicate 750 mg la 12 ore 7-14 zile
Infecti osteo- usoare/complicate 500 mg la 12 ore =4-6 saptamani
articulare severe/ complicate 750 mg la 12ore >4-6 saptamani
Diaree infectioasa usoara/moderata/ severa 500 mg la 12 ore 5-7 zile
Febra tifoida usoara/ moderata 500 mg la 12 ore 10 zile
Infectii gonococice
uretrale sau cervicale necomplicate 250 mg doza unica doza unica

Ciprofloxacina poate fi administrata in timpul meselor sau in afara lor, dar este preferabil sa fie administrata la 2 ore postprandial.
Se recomanda sa se administreze multe lichide si sa se evite administrarea concomitenta de antiacide continand magneziu, aluminiu sau calciu, de produse care contin fier sau cu multivitamine care contin zinc. Totusi, aportul zilnic de calciu prin dieta nu scade absorbtia ciprofloxacinei.
Doza zilnica maxima este de 1500 mg.
Ciprofloxacina este eliminata in principal prin excretie renala; de aceea, ajustarea dozelor de ciprofloxacina este recomandata, mai ales la pacientii cu insuficienta renala severa.

Clearance-ul creatininei Doze
> 50 ml/min doze uzuale
30 - 50 ml/min 250 - 500 mg la 12 ore
5 - 29 ml/min 250 - 500 mg la 18 ore
hemodializa sau dializa peritoneala 250 - 500 mg la 24 ore (dupa dializa)

La pacientii cu infectii severe si insuficienta renala severa se vor administra doze de 750 mg ciprofloxacina la intervalele specificate in tabel in functie de clearance-ul creatininei. Cu toate acestea, pacientul trebuie sa fie atent monitorizat si concentratia plasmatica de ciprofloxacina sa fia masurata periodic. Concentratiile plasmatice maxime la 1 -2 ore dupa administrare) trebuie sa se situeze intre 2-4 pg/ml. Pentru pacientii cu insuficienta renala sau hepatica, masurarea concentratiilor plasmatice de ciprofloxacina va oferi posibilitatea unei mai bune ajustari a dozelor.
Copil pana la 18 ani: Deoarece, ciprofloxacina provoaca artropatii la animalele imature, in general, nu se administreaza la copii si adolescenti pana la 18 ani. Cu toate acestea, ciprofloxacina se poate administra la copii peste 5 ani, in doze de 10-20 mg/kg, la intervale de 12 ore. in cazul in care este absolut necesar (infectii grave care nu raspund la alte medicamente sau in cazul in care alte produse nu pot fi utilizate).

Tratamentul nu trebuie sa depaseasca 14 zile.

Compoziție Euciprin 250mg, capsule:

O capsula cortine ciprofloxacina 250 mg sub forma de clorhidrat de ciprofloxacina monohidrat 291 mg si excipienti: continutul capsulei: amidon de porumb, talc, stearat de magneziu, dioxid de siliciu cloidal. capsula - Briliant Blue FCF (E 133), dioxid de titan (E 171), gelatina.

Precauții:

Utilizarea ciprofloxacinei poate determina cristalurie, daca urina are pH alcalin. Trebuie asigurata o hidratare corespunzatoare pentru a preveni formarea unei urini foarte concentrata. In timpul tratamentului cu ciprofloxacina se recomanda evitarea alcaliiizani urinii. in timpul tratamentului cu ciprolloxacina pot sa apara foarte rar tendinite, care pot evolua spre ruptura de tendon, indeosebi a celui achilian. Aparitia semnelor de tendinta impune oprirea administrari produsului si instituirea unu tratament adecvat, indeosebi in timpul tratamentului de lunga durata si/sau in cazul infectiilor nozocomiala se pot selecta tulpini rezistente, in special dintre Staphylococcus si Pseudomonas.
Fototoxicitate moderata pana la severa manifestata prin reactie eritematoasa intensa a pielii afost observata la pacientii care au fost expusi la lumina solara directa in timpul tratamentului cu ciprolloxacina. De aceea trebuie evitata expunerea excesiva la soare sau la radiatii ultraviolete, iar tratamentul trebuie intrerupt imediat daca apar reactii de fototoxicitate.

Atenționări:

Ca in cazul tuturor chinolonelor, ciprofloxacina trebue administrata cu precautie la pacientii cu afectiuni cunoscute sau suspectate ale sistemului nervos central, precum ateroscleroza cerebrala, epilepsie si alti factori care predispun la convulsii. Ciprofloxacina trebuie administrata cu prudenta la pacientii cu miastenia gravis. Ajustarea dozelor este necesara la pacientii cu insuficienta renala. Precautii sunt necesare si la pacientii cu insuficienta hepatica.

Conducatorii de vehicule sau cei care folosesc utilaje trebuie avertizati asupra riscului de potential de manifestari neuropsihice.

Reacții adverse ale Euciprin 250mg, capsule:

Reactii adverse gastro-intestinate: greata, daree, varsaturi, dispepsie, durere abdominala, flatulenta, anorexie. Daca diareea este severa si persistenta in timpul tratamentului sau dupa tratament trebuie luata in considerare prezenta colitei pseudo-membranoase, care necesita tratament imediat, in astfel de cazuri, trebuie intrerupt tratamentul cu ciprofloxacina si inceput un tratament adecvat (de exemplu: vancomicina 250 mg, de 4 ori pe zi. Medicamentele care inhiba peristaltismul intestinal sunt contraindicate.

Reactii adverse la nivelul sistemului nervos: ameteala, cefalee, oboseala, agitatie, tremor; foarte rar: insomnie, parestezii, transpiratii, mers ebrios, convulsii, depresie, halucinatii si in cazuri izolate reactii psihotice (mergand progresiv pana la comportament autoagresiv). in anumite cazuri, aceste reactii au aparut chiar dupa prima administrare de ciprofloxacina. in acest caz trebuie intrerupta administrarea ciprofloxacinei.
Reactii adverse la nivelul organelor de simt: foarte rar pot sa apara: modificari de gust si miros, tulburari vizuale (de exemplu: diplopie, tulburari ale vederii colorate), tinitus, tulburari temporare ale auzului, in special la frecventele inalte.

Reactii de hipersensibilitate: in anumite cazuri, urmatoarele reactii au aparut chiar dupa prima administrare a ciprofloxacinei. in acest caz, trebuie intrerupta administrarea ciprofloxacinei: reactii adverse cutanate: rash, prurit, febra medicamentoasa; foarte rar, pot sa apara purpura, petesii, vezicule cu continut hemoragic (bule hemoragice) si vasculita; eritem nodos; eritem exudafiv multiform (minori; sindrom Stevens-Johnson; sindrom Lvell; reactii adverse renale: nefrita interstitiala; reactii adverse hepatice: hepatita, necroza hepatica, foarte rar, progresiva pana la insuficienta hepatica cu risc vital; reactii anafilactice/anafilactoide (de exemplu: edem facial, vascular si laringian: dispnee progresiva pana la soc anatilactic) in anumite cazuri, chiar dupa pnma administrare. In aceste cazuri, ciprofloxacina trebuie intrerupta si este necesar tratament medical (de exemplu: tratamentul socului).

Reactii adverse cardiovasculare: tahicarcdie; foarte rar: bufeuri, migrena, lipotimie.
Alte reactii adverse: dureri articulare, tumefactii articulare; foarte rar stare generala de slabiciune, mialgi, tenosinovite, fotosensibilizare, afectare tranzitorie a functiei renale, inclusiv insuficienta renala tranzitorie. in cazuri izolate, in timpul administrarii de ciprofloxacina s-a observat tendinita achiliana. Au fost observate cazuri izolate de ruptura partiala sau loiala a tendonului lui Achile in special la batranii carora li s-au administrat anterior glucocorticoizi sistemici. De aceea la orice semn de tendinita achiliana (de exemplu: tumefactie dureroasa) administrarea ciprofloxacinei trebuie intrerupta. Administrarea pe termen lung sau repetata de ciprofloxacina poate conduce la suprainfectii cu bacterii rezistente sau la micoze.

Reactii adverse hematologice: eozinofilie, leucocitopenie, granulocitopenie, anemie, trombocitopenie, foarte rar, leucocitoza, trombocitoza, anemie hemolitica, valori modificate ale protrombinei.

Supradozajul:

Evacuarea continutului gastric prin varsaluri provocate sau lavaj. Pacientul trebuie monitorizat cu atentie. Se va asigura tratament de sustinere si hidratare adecvata. Reactiile anafilactice severe necesita tratament de urgenta cu adrenalina, oxigenoterapie, administrarea de glucocoiticoizi intravenos si supravegherea functie respiratorii, cu intubare la nevoie.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Aminofilina, oxtrifilina, teofilina: administrarea concomitenta a ciprofloxacinei cu teofilina conduce la cresterea concentratiei plasmatice de teofilina si prelungirea timpului sau de injumatatre piasmatica.

Asocierea nu se recomanda deoarece pot sa apara reactii adverse grave, uneori fatale: convulsii, status epilepticus, insuficienta respiratorie si stop cardiac. Desi au fost raportate reactii adverse similare la pacientii carora li s-a administrat numai teofilina, nu poate fi eliminata posibilitatea ca ciprofloxacina sa fie responsabila de agravarea lor. Daca administrarea concomitenta nu poale fi evitata, atunci dozele de teofilina vor fi ajustate in functie de concentratiile sale plasmatice; alcalinizante urinare (inhibitori ai anhidrazei carbonice, citrati, bicarbonat de sodiu): alcalinizantele urinare scad solubilitatea ciprofloxacinei in urina, cu risc de aparitie a cristaluriei si nefrotoxicitatii, desi incidenta este rara; cafeina: ciprofloxacina interfera cu metabolizarea cafeinei, potentandu-i efectele prin scaderea clearance-ului cafeinei si prelungirea timpului de injumatatire plasmatica: antiacide continand magneziu, aluminiu sau calciu, sucralfat, produse continand fier divalent sau trivalent,laxative care contin magneziu, multivitamine care contin zinc administrarea concomitenta cu ciprofloxacina duce la scaderea absorbtiei intestinale a acesteia; fenitoina: ciprofloxacina poate creste sau scade concentratia plasmatica de fenitoina; antiepileptice barbiturice, benzodiazepine: ciprofloxacina poate reduce pragul convulsivant la persoanele predispuse la convulsii.

Esle necesara o atentie speciala daca aceste chimioterapice sunt administrate la persoane cu epilepsie. Aceasta este, de fapt, o interactiune de tip afectiune-medicament si nu una stricta medicament-medicament; antidiabetice orale: administrarea concomitenta cu ciprofloxacina poate determina hipoglicemie severa; ciclosporina- administrarea concomitenta conduce la cresterea creatininemiei si a concentratiei serice de ciclo-sporina; anticoagutante orale, ciprofloxacina potenteaza efectul warfarinei si poate deplasa acenocumarolul de pe situsurile acestuia de legare de pe proteinele plasmatice, cu cresterea concentratiilor plasmatice ale acestuia si deci a efectului sau si cresterea riscului de hemoragii. De aceea, timpul de protrombina. precum si alte teste de coagulare trebuie monitorizate indeaproape in timpul administrarii concomitente; didanozina: administrarea concomitenta scade absorbtia ciprofloxacinei; probenecid: probenecidul influenteaza secretia tubulara renala a ciprofloxacinei, producand cresterea concentratiei plasmatice de ciprofloxacina cu risc de toxicitate.

Administrarea de Euciprin 250mg, capsule în sarcină / alaptare:

La iepuri, asemanator majoritatii agentilor antimicrobieni, ciprofloxacina administrata oral in doze de 30-100 mg/kg produce tulburari gastrointestinale cu pierdere in greutate la femelele gestante, cu incidenta crescuta a avorturilor. Nu s-a constatat efect teratogen, indiferent de doza. Dupa administrarea intravenoasa de pana la 20 mg/kg nu s-au constatat toxicitate materna, embriotoxicitate sau teratogenitate. Totusi, nu exista studi adecvate si bine controlate la gravide. Ciprofloxacina poate fi administratain tinpul sarcinii numai daca beneficiul potential justifica riscul potential pentru fat. Dupa administrarea orala a unei doze unice de 500 mg ciprolloxacina s-a constatat ca aceasta se excreta in laptele matern. Datorita riscului de aparitie a reactiilor adverso grave la sugari, nu se va administra ciprofloxacina in limpul alaptarii sau se intrerupe temporar alaptarea, in functie de importanta administrarii acesteia la mama.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 6 capsule.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi intre 15-25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă ciprofloxacinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Euciprin 250mg, capsule(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Euciprin 250mg, capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.