Prospect FENITOIN, compr.

Substanța activă: phenitoinum
Producator: Armedica S.A.
Clasa ATC: [N03AD]: sistemul nervos >> antiepileptice >> antiepileptice >> derivati de siccinimida

Indicații FENITOIN, compr.:

Epilepsie majora, crize focale corticale si unele cazuri de epilepsie psihomotorie; migrena, nevralgie de trigemen si gloso-faringian, alte algii rezistente la analgezicele obisnuite; aritmii digitalice, tahicardii paroxistice, boala Bouveret.

Contraindicații:

Alergie sau intoleranta la fenitoina, leucopenie si anemie marcata, bloc atrio-ventricular de gradul II si III; prudenta la hepatici, renali, in insuficienta cardiaca, in insuficienta respiratorie, la bolnavii cu accidente cerebro-vasculare in antecedente, la cei care primesc hormoni tiroidieni; se evita sau prudenta in primul trimestru de sarcina. Prudenta si doze mici cand se asociaza cu anticoagulante cumarinice, disulfiram, izoniazida, cloramfenicol, sultiam, fenilbuta-zona, etosuximid, trimetadiona, metilfenidat, acid acetilsalicilic (cresc nivelul plasmatic al fenitoinei cu risc sporit de reactii toxice); asocierea cu IMAO si toxicele hematopoietice este contraindicata; poate diminua eficacitatea digitoxinei, hidrocortizonului si asocia-tiilor estro-progestative.

Administrare FENITOIN, compr.:

In epilepsie: adulti: initial 100 mg de 2 ori/zi, se creste progresiv, in functie de starea clinica, doza eficace obis-nuita fiind de 200-400 mg/zi (intr-o singura priza pe nemancate, iar in caz de iritatie gastrica, in 2 prize, dupa mese); copii: 3-10 mg/kg corp/zi, sau 50-200 mg/zi, dupa varsta. Pentru tratamentul nevral-giilor: 100 mg de 3-4 ori/zi. Ca antiaritmic: doza de intretinere este de 100 mg/zi de 3-4 ori.

Acțiune:

Anticonvulsivant-antiepileptic; antimigrenos, analgezic; antiaritmic cardiac, poate suprima focarele de automatism ectopic si procesul de reintrare, fara sa deprime conducerea atrio-ventriculara.

Reacții adverse ale FENITOIN, compr.:

Anorexie, greata, voma, epigastralgii, gingivita hipertrofica, hirsutism si acnee (la femei tinere), eruptii alergice, foarte rar sindroame de tip colagenoza, Stevens-Johnson, lupus eritematos diseminat, icter colestatic, necroza hepatica, hiper-glicemie, osteomalacie (prin deficit de vitamina D), hemoragii la nou-nascut (prin deficit de vitamina K), leucopenie, agranulocitoza, trombocitopenie, anemie aplastica sau megaloblastica (prin deficit de acid folic), limfadenopatie. Oprirea brusca a tratamentului la epileptici poate declansa o stare de rau epileptic. Supradozarea pro-voaca agitatie sau somnolenta, cefalee, vertij, nistagmus, diplopie. In general, reactiile adverse sunt frecvente, uneori grave; este necesar controlul hematologic periodic.
Alte medicamente cu substanța activă phenitoinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu FENITOIN, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul FENITOIN, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.