Prospect Gazyvaro 1000 mg concentrat pentru soluţie perfuzabilă

Acest medicament a fost retras de pe piața din România.
Substanța activă: obinutuzumab
Producator: Roche Pharma AG, Germania
Clasa ATC: [L01XC]: >> >> >>
Gazyvaro conţine substanţa activă obinutuzumab, care aparţine unei clase de medicamente numite „anticorpi monoclonali ”. Anticorpii acţionează prin ataşarea de anumite ţinte specifice din corpul dumneavoastră.

Indicații Gazyvaro 1000 mg concentrat pentru soluţie perfuzabilă:

Gazyvaro poate fi utilizat la pacienţii adulţi pentru tratamentul a două tipuri diferite de cancer

• Leucemia limfocitară cronică (prescurtată ca „LLC”)
- Gazyvaro este utilizat la pacienţii cărora nu li s-a administrat niciun tratament pentru LLC şi care au alte afecţiuni care fac imposibilă toleranţa administrării unei doze complete dintr-un alt medicament utilizat pentru tratamentul LLC, denumit fludarabină.
- Gazyvaro este utilizat în asociere cu un alt medicament pentru tratarea cancerului numit clorambucil.

• Limfom folicular (prescurtat ca „LF”)
- Gazyvaro este utilizat la pacienţii cărora nu li s-a administrat niciun tratament pentru LF
- Gazyvaro este utilizat la pacienţii cărora li s-a administrat cel puţin un tratament cu un medicament denumit rituximab şi la care LF a revenit sau s-a agravat în timpul tratamentului sau după acesta.
- La începutul tratamentului pentru LF, Gazyvaro este utilizat împreună cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul cancerului.
- Apoi, Gazyvaro poate fi utilizat singur, timp de până la 2 ani, ca „tratament de întreţinere“.

Contraindicații:

Nu trebuie să vi se administreze Gazyvaro dacă:

• sunteţi alergic la obinutuzumab sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Dacă nu sunteţi sigur, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale înainte să vi se administreze Gazyvaro.

Administrare Gazyvaro 1000 mg concentrat pentru soluţie perfuzabilă:

Gazyvaro se administrează sub supravegherea unui medic cu experienţă în acest tip de tratament. Medicamentul este administrat într-o venă (perfuzie intravenoasă), pe parcursul a mai multe ore.

Tratamentul cu Gazyvaro

Leucemie limfocitară cronică

• Vi se vor administra 6 cicluri de tratament cu Gazyvaro în asociere cu un alt medicament pentru tratamentul cancerului, numit clorambucil. Fiecare ciclu de tratament durează 28 de zile.
• În Ziua 1 din primul ciclu de tratament, vi se va administra, foarte lent, o parte a primei doze, de 100 miligrame (mg) de Gazyvaro. Medicul dumneavoastră/asistenta medicală vă va monitoriza cu atenţie pentru a putea depista reacţiile adverse legate de administrarea perfuziei.
• Dacă nu manifestaţi o reacţie legată de administrarea perfuziei după administrarea acestei mici părţi din prima doză, restul primei dumneavoastră doze (900 mg) va fi administrat în aceeaşi zi.
• Dacă manifestaţi o reacţie legată de administrarea perfuziei după administrarea acestei mici părţi din prima doză, restul primei dumneavoastră doze va fi administrat în Ziua 2.

O schemă standard de tratament este prezentată mai jos.
Ciclul 1 de tratament – acesta va include trei doze de Gazyvaro în intervalul celor 28 de zile:
• Ziua 1 – o parte a primei dumneavoastră doze (100 mg)
• Ziua 2 sau Ziua 1 (continuare) – restul primei doze, 900 mg
• Ziua 8 – doză completă (1000 mg)
• Ziua 15 – doză completă (1000 mg)

Ciclurile de tratament 2, 3, 4, 5 şi 6 – o singură doză de Gazyvaro în intervalul celor 28 de zile:
• Ziua 1 – doză completă (1000 mg).

Limfom folicular

• Vi se vor administra 6 sau 8 cicluri de tratament cu Gazyvaro în asociere cu alte medicamente pentru tratamentul cancerului – fiecare ciclu de tratament durează 28 sau 21 de zile în funcţie de medicamentul pentru tratamentul cancerului care va fi utilizat în combinaţie cu Gazyvaro.
• Această fază de inducţie va fi urmată de o „fază de întreţinere“ – în acest interval vi se va administra Gazyvaro la fiecare 2 luni timp de până la 2 ani, în condiţiile în care boala dumneavoastră nu avansează. În funcţie de evoluţia bolii după primele cicluri de tratament, medicul dumneavoastră va decide dacă veţi primi tratament de întreţinere.
• O schemă standard de tratament este prezentată mai jos.

Terapie de inducţie

Ciclu 1 de tratament – aceasta va include trei doze de Gazyvaro în intervalul celor 28 sau 21 de zile în funcţie de medicamentul pentru tratamentul cancerului care va fi utilizat în combinaţie cu Gazyvaro:
• Ziua 1 - doză completă (1000 mg)
• Ziua 8 - doză completă (1000 mg)
• Ziua 15 - doză completă (1000 mg).

Ciclurile de tratament 2-6 sau 2-8 - o singură doză de Gazyvaro în intervalul celor 28 sau 21 de zile în funcţie de medicamentul pentru tratamentul cancerului care va fi utilizat în combinaţie cu Gazyvaro:
• Ziua 1 - doză completă (1000 mg).

Terapie de întreţinere

• Doză completă (1000 mg) la fiecare 2 luni timp de până la 2 ani, în condiţiile în care boala dumneavoastră nu avansează.

Medicamente administrate înainte de fiecare perfuzie

Înainte de fiecare perfuzie de Gazyvaro, vi se vor administra medicamente în vederea reducerii posibilităţii de apariţie a reacţiilor adverse legate de administrarea în perfuzie şi a prevenirii sindromului de liză tumorală. Acestea pot include:

• fluide
• medicamente pentru scăderea febrei
• medicamente pentru reducerea durerii (analgezice)
• medicamente pentru reducerea inflamaţiei (corticosteroizi)
• medicamente pentru reducerea reacţiilor alergice (antihistaminice)
• medicamente pentru prevenirea sindromului de liză tumorală (cum este alopurinol)

Dacă lipsiţi de la o vizită pentru administrarea unei doze de Gazyvaro

Dacă lipsiţi de la o vizită pentru administrarea unei doze din tratament, programaţi-vă pentru alta cât mai curând posibil deoarece, pentru ca acest medicament să fie cât mai eficace, este foarte important să respectaţi schema de tratament.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Următoarele informaţii sunt destinate numai profesioniştilor din domeniul sănătăţii:

Doze

Gazyvaro trebuie administrat sub supravegherea atentă a unui medic cu experienţă şi într-un mediu în care sunt disponibile imediat echipamente complete de resuscitare.

Profilaxia şi premedicaţia în cazul sindromului de liză tumorală (SLT)

Se consideră că pacienţii cu încărcătură tumorală mare şi/sau cu un număr mare de limfocite circulante (> 25 x 109/l) şi/sau insuficienţă renală (Clcr <70 ml/minut) au risc de SLT şi trebuie să primească tratament profilactic. Profilaxia trebuie realizată prin hidratare corespunzătoare şi administrarea de uricostatice (de exemplu, alopurinol) sau de alternative adecvate cum este o urat-oxidază (de exemplu, rasburicază) începând cu 12-24 de ore înainte de iniţierea administrării în perfuzie a Gazyvaro, conform cu practica clinică standard. Toţi pacienţii despre care se consideră că sunt expuşi riscului, trebuie monitorizaţi îndeaproape pe durata primelor zile de tratament, având în vedere mai ales funcţia renală, valorile serice ale potasiului şi acidului uric. Se vor respecta orice recomandări suplimentare conform practicii standard.

Profilaxia şi premedicaţia în cazul apariţiei reacţiilor legate de administrarea perfuziei (RAP)

Premedicaţia în vederea reducerii riscului de RAP este prezentată în Tabelul 1. Premedicaţia cu corticosteroizi este recomandată pentru pacienţii cu limfom folicular (LF) şi obligatorie pentru pacienţii cu leucemie limfocitară cronică (LLC), în primul ciclu de tratament (vezi Tabelul 1). Premedicaţia pentru perfuziile ulterioare şi alte tipuri de premedicaţie trebuie administrate conform indicaţiilor de mai jos.

În timpul administrării perfuziilor intravenoase cu Gazyvaro poate apărea hipotensiune arterială, ca simptom al RAP. Prin urmare, se va avea în vedere întreruperea tratamentului cu medicamente antihipertensive cu 12 ore înainte de şi pe durata administrării fiecărei perfuzii cu Gazyvaro şi în decursul primei ore după administrare.

Tabelul 1 Premedicaţie administrată înainte de perfuzia cu Gazyvaro pentru a reduce riscul de apariție a RAP la pacienţii cu LLC şi LF

Ziua din ciclul de tratament Pacienţi care necesită premedicaţie Premedicaţie Administrare
Ciclul 1: Ziua 1 pentru LLC şi LF
Toţi pacienţii
Tratament intravenos cu corticosteroizi1, 4 (obligatoriu pentru LLC, recomandat pentru LF)
Finalizată cu cel puţin 1 oră înainte de administrarea perfuziei cu Gazyvaro
Analgezice/antipiretice orale2
Cu cel puţin 30 minute înainte de administrarea perfuziei cu Gazyvaro Medicament antihistaminic 3
Ciclul 1: Ziua 2 doar pentru LLC
Toţi pacienţii
Tratament intravenos cu corticosteroizi1 (obligatoriu)
Finalizată cu cel puţin 1 oră înainte de administrarea perfuziei cu Gazyvaro
Analgezice/antipiretice orale2 Cu cel puţin 30 minute înainte de administrarea perfuziei cu Gazyvaro Medicament antihistaminic 3
Toate perfuziile ulterioare pentru LLC şi LF
Pacienţi fără RAP în timpul administrării perfuziei anterioare
Analgezice/antipiretice orale2 Cu cel puţin 30 minute înainte de administrarea perfuziei cu Gazyvaro
Pacienţi cu RAP (grad 1 sau 2) în timpul administrării perfuziei anterioare
Analgezice/antipiretice orale2 Medicament antihistaminic3
Pacienţi cu RAP de grad 3 în timpul administrării perfuziei anterioare SAU Pacienţi cu număr de limfocite >25 x 109/l înainte de umătoarea administrare a tratamentului
Tratament intravenos cu corticosteroizi1, 4
Finalizată cu cel puţin 1 oră înainte de administrarea perfuziei cu Gazyvaro
Analgezice/antipiretice orale2 Medicament antihistaminic3
Cu cel puţin 30 minute înainte de administrarea perfuziei cu Gazyvaro
1 100 mg prednison/prednisolon sau 20 mg dexametazonă sau 80 mg metilprednisolon. Hidrocortizonul nu trebuie utilizat, deoarece nu s-a demonstrat a fi eficace în reducerea incidenţei RAP.
2 de exemplu, 1000 mg acetaminofen/paracetamol
3 de exemplu, 50 mg difenhidramină
4 Dacă se administrează chimioterapie care include corticosteroid în aceeaşi zi cu Gazyvaro, corticosteroidul poate fi utilizat pe cale orală dacă este administrat cu minimum 60 de minute înainte de Gazyvaro, nefiind necesară administrarea suplimentară de corticosteroid IV ca premedicaţie.

Doză

Leucemie limfocitară cronică (în asociere cu clorambucil1)

La pacienţii cu LLC, doza recomandată de Gazyvaro în asociere cu clorambucil este indicată în Tabelul 2.

Ciclul 1

Doza recomandată de Gazyvaro în asociere cu clorambucil este de 1000 mg, administrată în Ziua 1 şi Ziua 2 (sau continuată în Ziua 1), precum şi în Ziua 8 şi Ziua 15 a primului ciclu de tratament de 28 de zile. Două pungi de perfuzie trebuie să fie pregătite pentru perfuzia din Zilele 1 şi 2 (100 mg pentru

Ziua 1 şi 900 mg pentru Ziua 2). În cazul în care prima pungă este administrată fără modificări ale vitezei de perfuzare sau întreruperi, a doua pungă poate fi administrată în aceeaşi zi (fără nicio întârziere sau repetare a premedicaţiei), cu condiţia ca administrarea perfuziei să se realizeze într-o perioadă de timp adecvată, iar pe parcursul administrării să fie disponibile condiţii şi supraveghere medicală corespunzătoare. În cazul în care există modificări ale vitezei de perfuzare sau întreruperi la administrarea primelor 100 de mg, cea de-a doua pungă va fi administrată în ziua următoare.

Ciclurile 2 – 6

Doza recomandată de Gazyvaro în asociere cu clorambucil este de 1000 mg, administrată în Ziua 1 a fiecărui ciclu de tratament.

Tabelul 2 Doza de Gazyvaro care se administrează pe parcursul celor 6 cicluri de tratament, fiecare cu o durată de 28 de zile, la pacienţii cu LLC

Ciclul Ziua de tratament Doza de Gazyvaro
Ciclul 1
Ziua 1 100 mg Ziua 2 (sau continuare Ziua 1) 900 mg Ziua 8 1000 mg Ziua 15 1000 mg
Ciclurile 2-6 Ziua 1 1000 mg
1 Clorambucil este administrat oral, în doză de 0,5 mg/kg greutate corporală în Ziua 1 şi Ziua 15 a fiecărui ciclu de tratament.

Durata tratamentului
Şase cicluri de tratament, fiecare cu durata de 28 zile.

Limfom folicular

La pacienţii cu LF, doza recomandată de Gazyvaro în asociere cu chimioterapie este indicată în Tabelul 3.

Pacienţi cu limfom folicular netrataţi anterior

Tratament de inducţie (în asociere cu chimioterapie2)
În asociere cu chimioterapie, Gazyvaro trebuie administrat după cum urmează:

• Şase cicluri de tratament cu durata de 28 de zile în asociere cu bendamustină2 sau,
• Şase cicluri de tratament cu durata de 21 de zile în asociere cu ciclofosfamidă, doxorubicină, vincristină, prednisolon (CHOP), urmate de 2 cicluri suplimentare de tratament cu Gazyvaro în monoterapie sau,
• Opt cicluri de tratament cu durata de 21 de zile în asociere cu ciclofosfamidă, vincristină şi prednison/prednisolon/metilprednisolon (CVP).

Tratament de întreţinere
Pacienţii care obţin un răspuns complet sau parţial la terapia de inducţie cu Gazyvaro în asociere cu chimioterapie trebuie să primească în continuare Gazyvaro în doză de 1000 mg ca monoterapie de întreţinere o dată la 2 luni timp de 2 ani sau până la progresia bolii (în funcţie de care survine primul).

Pacienţi cu limfom folicular care nu au prezentat răspuns la tratament sau au prezentat progresia bolii în timpul sau în interval de 6 luni după tratamentul cu rituximab sau cu o schemă de tratament care a inclus rituximab

Tratament de inducţie (în asociere cu bendamustină2)
Gazyvaro în asociere cu bendamustină2 trebuie administrat în şase cicluri de tratament cu durata de 28 de zile.

Tratament de întreţinere
Pacienţilor care prezintă răspuns complet sau parţial la tratamentul de inducţie (de exemplu, primele 6 cicluri de tratament) cu Gazyvaro în asociere cu bendamustină sau care au boală stabilă, trebuie să li se administreze în continuare Gazyvaro în doză de 1000 mg ca monoterapie de întreţinere, o dată la 2 luni, timp de 2 ani sau până la progresia bolii (în funcţie de care survine primul).

Tabelul 3 Limfom folicular: Doza de Gazyvaro care se administrează în timpul tratamentului de inducţie, urmată de tratament de întreţinere

Ciclul Ziua de tratament Doza de Gazyvaro
Ciclul 1
Ziua 1 1000 mg
Ziua 8 1000 mg
Ziua 15 1000 mg
Ciclurile 2–6 sau 2–8 Ziua 1 1000 mg
Tratament de întreţinere
O dată la 2 luni, timp de 2 ani sau până la progresia bolii (în funcţie de care survine primul)
1000 mg
2 Bendamustina este administrată intravenos în zilele 1 şi 2 din toate ciclurile de tratament (Ciclurile 1–6) la o doză de 90 mg/m2/zi; CHOP şi CVP se administrează conform schemelor standard.

Durata tratamentului
Tratament de inducţie de aproximativ 6 luni (șase cicluri de tratament cu Gazyvaro, fiecare cu durata de 28 zile, când este administrat în asociere cu bendamustină, sau opt cicluri de tratament cu Gazyvaro, fiecare cu durata de 21 zile, în asociere cu CHOP sau CVP), urmate de tratament de întreţinere o dată la fiecare 2 luni timp de 2 ani sau până la progresia bolii (în funcţie de care survine primul).

Mod de administrare

Gazyvaro este destinat administrării intravenoase. Acesta trebuie administrat sub formă de perfuzie intravenoasă, după diluare, printr-o linie de perfuzie destinată doar acestui medicament. Perfuzia cu Gazyvaro nu trebuie administrată intravenos rapid sau în bolus.

Pentru instrucţiuni privind diluarea Gazyvaro înainte de administrare, vezi mai jos. Instrucţiuni privind viteza de perfuzare sunt prezentate în tabelele 4 şi 5.

Leucemie limfocitară cronică

Tabelul 4 Leucemie limfocitară cronică: Rata de perfuzare standard în absenţa RAP/hipersensibilităţii şi recomandări în cazul în care cu ocazia perfuziei anterioare au survenit RAP

Ciclul Ziua de tratament
Rata de perfuzare Viteza de perfuzare poate fi crescută, cu condiţia ca pacientul să o poată tolera. Pentru tratarea RAP survenite în timpul perfuziei, vezi „Controlul RAP“.
Ciclul 1
Ziua 1 (100 mg)
Administraţi la 25 mg/oră, timp de 4 ore. Nu creşteţi viteza de perfuzare.
Ziua 2 (sau continuare Ziua 1) (900 mg)
În cazul în care, în timpul administrării perfuziei anterioare nu au apărut RAP, administraţi la 50 mg/oră. Viteza de perfuzare poate fi crescută în trepte de 50 mg/oră la fiecare 30 de minute, până la o viteză maximă de 400 mg/oră.

În cazul în care pacientul a prezentat o RAP cu ocazia perfuziei anterioare, se începe administrarea cu viteza de 25 mg/oră. Viteza de perfuzare poate fi crescută în trepte de până la 50 mg/oră la fiecare 30 de minute, până la o viteză maximă de 400 mg/oră.
Ziua 8 (1000 mg) În cazul în care cu ocazia administrării perfuziei anterioare nu au apărut RAP, când viteza finală de administrare a perfuziei a fost 100 mg/oră sau mai mare, administrarea perfuziilor poate fi începută la o viteză de 100 mg/oră, după care va fi crescută în trepte de 100 mg/oră la fiecare 30 de minute, până la o viteză maximă de 400 mg/oră. În cazul în care cu ocazia administrării perfuziei anterioare pacientul a prezentat o RAP, perfuzia se administrează folosind viteza de 50 mg/oră. Viteza de perfuzare poate fi crescută în trepte de 50 mg/oră la fiecare 30 de minute, până la o viteză maximă de 400 mg/oră.

Ziua 15 (1000 mg) Ciclurile 2-6 Ziua 1 (1000 mg)

Limfom folicular (LF)

Tabelul 5 Limfom folicular: Rată de perfuzare standard în absenţa RAP/hipersensibilităţii şi recomandări în cazul în care cu ocazia perfuziei anterioare au survenit RAP

Ciclul Ziua de tratament Viteza de perfuzare

Viteza de perfuzare poate fi crescută, cu condiţia ca pacientul să o poată tolera. Pentru tratarea RAP survenite în timpul perfuziei, vezi „Controlul RAP“.
Ciclul 1

Ziua 1 (1000 mg)
Administraţi la 50 mg/oră. Viteza de perfuzare poate fi crescută în trepte de 50 mg/oră la fiecare 30 de minute, până la o viteză maximă de 400 mg/oră.
Ziua 8 (1000 mg) În cazul în care, cu ocazia perfuziei anterioare nu au apărut RAP sau au apărut RAP de grad 1, când viteza finală de administrare a perfuziei a fost de 100 mg/oră sau mai mare, administrarea perfuziilor poate fi începută la o viteză de 100 mg/oră, după care va fi crescută în trepte de 100 mg/oră la fiecare 30 de minute, până la o viteză maximă de 400 mg/oră. În cazul în care cu ocazia administrării perfuziei anterioare pacientul a prezentat o RAP de grad ≥ 2, perfuzia se administrează folosind viteza de 50 mg/oră. Viteza de perfuzare poate fi crescută în trepte de 50 mg/oră la fiecare 30 de minute, până la o viteză maximă de 400 mg/oră.

Ziua 15 (1000 mg)
Ciclurile 2–6 sau 2–8
Ziua 1 (1000 mg)
Tratament de întreţinere
O dată la 2 luni timp de 2 ani sau până la progresia bolii (în funcţie de care survine primul)

Controlul RAP (toate indicaţiile)

Abordarea terapeutică a RAP poate necesita întreruperea temporară, reducerea vitezei de perfuzare sau întreruperea tratamentului cu Gazyvaro, aşa cum este menţionat mai jos.

• Gradul 4 (care pun viaţa în pericol): perfuzia trebuie oprită şi tratamentul trebuie întrerupt definitiv.
• Gradul 3 (severe): perfuzia trebuie oprită temporar, iar simptomele trebuie tratate. La dispariţia simptomelor, perfuzia poate fi reluată la nu mai mult de jumătate din viteza anterioară (viteza utilizată în momentul în care a avut loc RAP) şi, în cazul în care pacientul nu manifestă niciun simptom al unei RAP, creşterea vitezei de perfuzare poate fi reluată în treptele şi intervalele adecvate conform dozei de tratament (vezi tabelele 4 şi 5). La pacienţii cu LLC cărora li se administrează doza din Ziua 1 (Ciclul 1) în două zile distincte, viteza de perfuzare a dozei din Ziua 1 poate fi crescută din nou până la 25 mg/oră după 1 oră, dar nu mai mult. Administrarea perfuziei trebuie oprită, iar tratamentul trebuie întrerupt definitiv în cazul în care pacientul prezintă o a doua apariţie a unei RAP de gradul 3.
• Gradul 1-2 (uşoare până la moderate): Viteza de perfuzare trebuie redusă, iar simptomele trebuie tratate. Administrarea perfuziei poate fi continuată după dispariţia simptomelor şi, în cazul în care pacientul nu manifestă niciun simptom al unei RAP, creşterea vitezei de perfuzare poate fi reluată în treptele şi intervalele adecvate, conform dozei de tratament (vezi tabelele 4 şi 5). La pacienţii cu LLC cărora li se administrează doza din Ziua 1 (Ciclul 1) în două zile distincte, viteza de perfuzare a dozei din Ziua 1 poate fi crescută din nou până la 25 mg/oră după 1 oră, dar nu mai mult.

Instrucţiuni pentru diluare

Gazyvaro trebuie să fie pregătit de către un profesionist în domeniul sănătăţii, utilizând o tehnică aseptică. Nu agitaţi flaconul.

Pentru Ciclurile de tratament 2-6 în cazul LLC şi pentru toate ciclurile de tratament în cazul LF
Se extrag 40 ml de concentrat din flacon şi se diluează în pungi de perfuzie din policlorură de vinil (PVC) sau poliolefină non-PVC care conţin soluţie injectabilă de clorură de sodiu 9 mg/ml (0,9%).

Numai în cazul LLC – Ciclul 1 de tratament
Pentru a asigura o diferenţiere a celor două pungi de perfuzie pentru doza iniţială de 1000 mg, se recomandă să se utilizeze pungi de diferite dimensiuni, pentru a distinge între doza de 100 mg pentru Ciclul 1 Ziua 1 şi doza de 900 mg pentru Ciclul 1 Ziua 1 (continuare) sau Ziua 2. Pentru prepararea celor 2 pungi de perfuzie, se extrag 40 ml de concentrat din flacon şi se diluează 4 ml într-o pungă de perfuzie de 100 ml din PVC sau poliolefină non-PVC, iar restul de 36 ml într-o pungă de perfuzie de 250 ml de PVC sau poliolefină non-PVC, care conţin soluţie injectabilă de clorură de sodiu 9 mg/ml (0,9%). Se etichetează clar fiecare pungă de perfuzie.

Doză de Gazyvaro care urmează a fi administrată
Cantitatea necesară de concentrat de Gazyvaro
Dimensiunea pungii de perfuzie din PVC sau poliolefină non-PVC
100 mg 4 ml 100 ml 900 mg 36 ml 250 ml 1000 mg 40 ml 250 ml

Nu au fost observate incompatibilităţi între Gazyvaro, în intervalele de concentraţie de 0,4 mg/ml până la 20 mg/ml, după diluarea Gazyvaro cu soluţie injectabilă de clorură de sodiu (0,9%) 9 mg/ml, şi:
• PVC, polietilenă (PE), polipropilenă sau pungi de poliolefină
• PVC, poliuretan (PUR) sau seturi de perfuzie din PE
• filtre în linie opţionale, cu suprafeţe de contact cu produsul din polietersulfonă (PES), branule realizate din policarbonat (PC) şi catetere realizate din polieteruretan (PEU).

Nu utilizaţi alţi solvenţi, cum este soluţia de glucoză (5%).

Punga trebuie întoarsă uşor pentru a amesteca soluţia şi pentru a evita formarea de spumă în exces. Soluţia diluată nu trebuie agitată sau congelată.

Medicamentele parenterale trebuie inspectate vizual pentru particule şi modificări de culoare înainte de administrare.

Stabilitatea chimică şi fizică după diluare a fost demonstrată în soluţie injectabilă de clorură de sodiu 9 mg/ml (0,9%) la concentraţii de 0,4 mg/ml până la 20 mg/ml timp de 24 ore la 2°C până la 8°C, şi apoi timp de 48 ore (inclusiv durata de perfuzare) la ≤ 30°C.

Din punct de vedere microbiologic, soluţia perfuzabilă preparată trebuie utilizată imediat. Dacă nu este utilizată imediat, durata şi condiţiile de păstrare înainte de utilizare sunt responsabilitatea utilizatorului şi, în mod normal, nu trebuie să depăşească 24 ore la 2°C-8°C, cu excepţia cazului în care diluarea a avut loc în condiţii aseptice controlate şi validate.

Eliminare

Orice medicament sau material rezidual neutilizat trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale.

Acțiune:

• LLC şi LF sunt tipuri de cancer care afectează celulele albe din sânge denumite limfocite B. Limfocitele B afectate se înmulţesc prea rapid şi supravieţuiesc prea mult timp. Gazyvaro se leagă de anumite „ţinte” aflate pe suprafaţa celulelor limfocitare B afectate şi astfel le distruge.
• Când Gazyvaro este administrat pacienţilor cu LLC sau LF împreună cu alte medicamente pentru tratamentul cancerului, intervalul de timp până când boala se va agrava este prelungit.

Compoziție Gazyvaro 1000 mg concentrat pentru soluţie perfuzabilă:

• Substanţa activă este obinutuzumab 1000 mg/40 ml per flacon, corespunzător unei concentraţii de 25 mg/ml, înainte de diluare.

• Celelalte componente sunt L-histidină, clorhidrat de L-histidină monohidrat, trehaloză dihidrat, poloxamer 188 şi apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Înainte să vi se administreze Gazyvaro, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă:
• aveţi o infecţie sau aţi avut în trecut o infecţie care a persistat mult timp sau care recidivează
• aţi luat sau vi s-au administrat vreodată medicamente care afectează sistemul imunitar (cum sunt chimioterapice sau imunosupresoare)
• luaţi medicamente pentru tratarea tensiunii arteriale mari sau medicamente utilizate pentru subţierea sângelui - este posibil să fie necesar ca medicul dumneavoastră să modifice modul în care luaţi aceste medicamente
• aţi avut vreodată afecţiuni la nivelul inimii
• aţi avut vreodată probleme la nivelul creierului (cum ar fi probleme care au afectat memoria, dificultate de mişcare sau perceperea de diferite senzaţii la nivelul organismului, probleme de vedere)
• aţi avut vreodată probleme de respiraţie sau probleme la nivelul plămânilor
• aţi avut vreodată hepatită B – un tip de afecţiune a ficatului
• aveţi programată administrarea unui vaccin sau ştiţi că este posibil să vi se administreze unul în viitorul apropiat.

Dacă oricare dintre cele de mai sus se aplică în cazul dumneavoastră (sau nu sunteţi sigur), discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta medicală înainte de a vi se administra Gazyvaro.

Fiţi atent la următoarele reacţii adverse

Gazyvaro poate provoca o serie de reacţii adverse grave despre care trebuie să spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale. Acestea includ:

Reacţii legate de administrarea perfuziei

• Spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă manifestaţi oricare dintre reacţiile adverse legate de administrarea perfuziei enumerate la începutul pct. Reactii adverse. Reacţiile legate de administrarea perfuziei pot apărea în timpul perfuziei sau în decurs de până la 24 de ore după administrarea perfuziei.
• Dacă manifestaţi o reacţie legată de administrarea perfuziei, este posibil să aveţi nevoie de tratament suplimentar sau poate fi necesară încetinirea sau oprirea administrării perfuziei. Când simptomele dispar sau se ameliorează, administrarea perfuziei poate fi continuată. Este mai probabil ca aceste reacţii să apară în timpul primei perfuzii. Medicul dumneavoastră poate decide să oprească tratamentul cu Gazyvaro dacă prezentaţi o reacţie adversă severă la administrarea perfuziei.
• Înainte de fiecare perfuzie cu Gazyvaro, vi se vor administra medicamente care ajută la reducerea apariţiei posibilelor reacţii adverse legate de administrarea perfuziei sau a „sindromului de liză tumorală”. Sindromul de liză tumorală este o complicaţie care ar putea pune viaţa în pericol, cauzată de modificări chimice în sânge, determinate de distrugerea celulelor canceroase.

Leucoencefalopatia multifocală progresivă (prescurtată, LMP)

• LMP este o infecţie a creierului foarte rară şi care poate pune viaţa în pericol, raportată la foarte puţini pacienţi trataţi cu Gazyvaro.
• Spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă prezentaţi pierdere de memorie, probleme de vorbire, dificultate la mers sau probleme de vedere.
• Dacă aţi prezentat oricare dintre aceste simptome înainte de tratamentul cu Gazyvaro, spuneţi imediat medicului dumneavoastră în cazul în care observaţi orice modificare a acestora. Este posibil să aveţi nevoie de tratament medical.

Infecţii

• Spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau asistentei mdicale în cazul în care prezentaţi orice semne de infecţie după tratamentul cu Gazyvaro.

Copii şi adolescenţi

Nu se administrează Gazyvaro copiilor şi adolescenţilor cu vârsta sub 18 ani, deoarece nu există informaţii privind utilizarea sa la aceste grupe de vârstă.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor

Nu există probabilitatea ca Gazyvaro să vă afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi unelte sau utilaje. Cu toate acestea, dacă prezentaţi o reacţie legată de administrarea perfuziei, nu conduceţi vehicule, nu mergeţi pe bicicletă sau nu folosiţi unelte sau utilaje până la dispariţia completă a reacţiei.

Reacții adverse ale Gazyvaro 1000 mg concentrat pentru soluţie perfuzabilă:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că acestea nu apar la toate persoanele. Următoarele reacţii adverse au fost raportate în cazul administrării acestui medicament:

Reacţii adverse grave

Reacţii legate de administrarea perfuziei

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă prezentaţi oricare dintre următoarele simptome pe durata administrării perfuziei sau în decurs de până la 24 de ore după administrarea perfuziei.

Cele mai frecvent raportate:
• greaţă
• oboseală
• ameţeli
• dureri de cap
• diaree
• febră, înroşire a feţei sau frisoane
• vărsături
• scurtare a respiraţiei
• tensiune arterială mică sau mare
• bătăi foarte rapide ale inimii
• senzaţie de disconfort la nivelul pieptului

Mai puţin frecvent raportate:
• bătăi neregulate ale inimii
• umflare a gâtului sau a căilor respiratorii
• respiraţie şuierătoare, dificultăţi de respiraţie, presiune la nivelul pieptului sau iritaţie a gâtului

Dacă prezentaţi oricare dintre reacţiile de mai sus, spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale.

Leucoencefalopatie multifocală progresivă

LMP este o infecţie foarte rară a creierului care vă poate pune viaţa în pericol, raportată ca urmare a administrării medicamentului Gazyvaro.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă prezentaţi:
• pierderi ale memoriei
• probleme de vorbire
• dificultate la mers
• probleme de vedere

Dacă aţi avut oricare dintre aceste simptome înainte de tratamentul cu Gazyvaro, spuneţi imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi orice modificare a acestora. Este posibil să aveţi nevoie de tratament medical.

Infecţii

Există o probabilitate mai mare să prezentaţi o infecţie în timpul sau după administrarea tratamentului cu Gazyvaro. De cele mai multe ori, acestea sunt răceli, dar au existat cazuri de infecţii mai severe. De asemenea, recidivarea unui tip de afecţiune a ficatului, denumită hepatită B, a fost raportată la pacienţii care au avut hepatită B în trecut.

Spuneţi imediat medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă aveţi orice simptome de infecţie în timpul şi după tratamentul cu Gazyvaro. Acestea includ:
• febră
• tuse
• durere în piept
• oboseală
• erupţie trecătoare pe piele însoţită de durere
• dureri în gât
• durere la urinare
• senzaţie de slăbiciune sau stare generală de rău

Dacă înainte de începerea tratamentului cu Gazyvaro aţi avut infecţii recidivate sau cronice, spuneţi medicului dumneavoastră.

Alte reacţii adverse:
Spuneţi medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă observaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
• febră
• infecţii pulmonare
• cefalee
• dureri articulare, dureri de spate
• senzaţie de slăbiciune
• diaree, constipaţie
• insomnie
• căderea părului, mâncărimi
• infecţii ale căilor urinare, inflamare a nasului şi gâtului, zona zoster

• modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:
- anemie (număr mic de celule roşii în sânge)
- număr mic al tuturor tipurilor de celule albe din sânge (combinate) - număr mic de neutrofile (un tip de celule albe din sânge)
- număr mic de trombocite (un tip de celule ale sângelui care ajută la coagularea acestuia)

• infecţii ale căilor respiratorii superioare (infecţii ale nasului, faringelui, laringelui sau sinusurilor), tuse

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
• înroşire a ochilor
• herpes
• depresie, anxietate
• transpiraţii nocturne
• gripă
• creştere în greutate
• durere la nivelul ganglionilor limfatici
• secreţii nazale abundente sau nas înfundat
• eczemă
• inflamare a nasului sau a gâtului
• durere în gură sau gât
• dureri musculare şi osoase la nivelul pieptului
• cancer de piele (carcinom cu celule scuamoase)
• dureri osoase, dureri la nivelul mâinilor şi picioarelor
• bătăi neregulate ale inimii (fibrilaţie atrială), insuficienţă cardiacă
• probleme de urinare, incontinenţă urinară
• probleme de digestie (de exemplu, arsuri în capul pieptului), inflamaţie a intestinului, hemoroizi
• modificări ale rezultatelor analizelor de sânge:
- număr mic de limfocite (un tip de celule albe din sânge)
- creştere a concentraţiei de potasiu, fosfat sau de acid uric - care poate determina afecţiuni la nivelul rinichilor (face parte din sindromul de liză tumorală)
- scădere a concentraţiei de potasiu

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)

● apariţia unei găuri la nivelul stomacului sau intestinelor (perforaţie gastro-intestinală, mai ales în cazul în care cancerul afectează tractul gastro-intestinal)

Spuneţi medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă observaţi oricare dintre reacţiile adverse enumerate mai sus.

Raportarea reacţiilor adverse

Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau asistentei medicale. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Acestea includ medicamente eliberate fără prescripţie medicală şi medicamente din plante.

Administrarea de Gazyvaro 1000 mg concentrat pentru soluţie perfuzabilă în sarcină / alaptare:

Sarcina

• Spuneţi medicului dumneavoastră sau asistentei medicale dacă sunteţi gravidă, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă. Aceştia vă vor ajuta să evaluaţi raportul între beneficiul continuării tratamentului cu Gazyvaro şi riscul pentru copilul dumneavoastră.
• Dacă rămâneţi gravidă în timpul tratamentului cu Gazyvaro, spuneţi medicului dumneavoastră sau asistentei medicale cât mai curând posibil, deoarece tratamentul cu Gazyvaro poate afecta sănătatea dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră.

Alăptarea

• Nu alăptaţi în timpul tratamentului cu Gazyvaro sau timp de 18 luni după oprirea tratamentului cu Gazyvaro, deoarece cantităţi mici de medicament pot trece în laptele dumneavoastră.

Contracepţia

• Folosiţi o metodă eficientă de contracepţie în timpul tratamentului cu Gazyvaro.
• Continuaţi să folosiţi o metodă eficientă de contracepţie timp de 18 luni de la ultimul tratament cu Gazyvaro.

Prezentare ambalaj:

Gazyvaro este un concentrat pentru soluţie perfuzabilă şi este un lichid incolor până la brun deschis.
Gazyvaro este disponibil într-un ambalaj care conţine 1 flacon din sticlă.

Condiții de păstrare:

Gazyvaro va fi păstrat de către profesioniştii din domeniul sănătăţii în cadrul spitalului sau a clinicii. Condiţiile de păstrare sunt următoarele:
• Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
• Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
• A se păstra la frigider (2 °C-8 °C). A nu se congela.
• A se păstra flaconul în cutie pentru a fi protejat de lumină.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Medicul dumneavoastră va arunca orice medicamente care nu mai sunt folosite. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Gazyvaro 1000 mg concentrat pentru soluţie perfuzabilă(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Gazyvaro 1000 mg concentrat pentru soluţie perfuzabilă vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.