Prospect ISODINIT RETARD, compr.

Substanța activă: isosorbidi dinitras
Producator: Balkanpharma-Dupnitza AD - Bulgaria
Clasa ATC: [C01DA]: sistem cardiovascular >> terapia cordului >> terapia miocardului - vasodilatatoare >> coronarodilatatoare

Indicații ISODINIT RETARD, compr.:

Acest medicament trebuie administrat doar cu recomandarea si sub supravegherea medicului.
- tratament profilactic al crizelor de angina pectorala
- tratament adjuvant in insuficienta cardiaca asociata sau nu cu infarct miocardic

Contraindicații:

Isodinit Retard nu trebuie administrat daca pacientul prezinta:
- hipersensibilitate la nitrati organici sau la oricare dintre excipientii produsului
- insuficienta circulatorie acuta (soc, colaps circulator)
- hipotensiune arteriala severa si ortostatica (tensiune sistolica sub 90 mm Hg)
- cardiomiopatie obstructiva
- infarct miocardic acut cu presiune de umplere scazuta
- anemie severa
- hipertensiune intracraniana, hemoragie cerebrala sau traumatism cranian recent
- asocierea cu sildenafil
- glaucom cu unghi inchis

Administrare ISODINIT RETARD, compr.:

Dozele si modul de administrare pot fi recomandate doar de catre medic.
Nitratii organici se administreaza dupa o schema de administrare intermitenta, pentru a evita dezvoltarea tolerantei, care este un fenomen bine cunoscut atunci cand nitratii se utilizeaza in tratament continuu. Pauza intre administrari trebuie aleasa in timpul perioadei in care pacientul nu are de obicei dureri anginoase. Acest interval de timp este recomandat doar de catre medic.
Medicamentul se administreaza in 2 prize in 24 ore, cu o pauza intre administrari de 8-12 ore.
Modul de administrare este asemanator pentru profilaxia crizelor de angina pectorala si tratamentul insuficientei cardiace stangi sau globale.
In tratamentul profilactic al crizelor de angina pectorala, fenomenul de toleranta este bine cunoscut. Schemele de administrare ce respecta un interval liber de medicament asigura nitratilor o eficacitate terapeutica dovedita.
In insuficienta cardiaca exista, de asemenea, fenomenul de toleranta, ceea ce justifica administrarea intermitenta a nitratilor.
Totusi, intensitatea fenomenului poate fi diminuata printr-o buna ajustare a dozelor de nitrati si a dozelor celorlalte medicamente administrate concomitent.
In tratamentul profilactic al crizelor de angina pectorala doza initiala recomandata poate varia intre 20 mg isosorbid dinitrat (1 comprimat cu eliberare prelungita) de 2 ori pe zi si 40 mg isosorbid dinitrat (2 comprimate cu eliberare prelungita de 2 ori pe zi la interval de 8-12 ore).
In tratamentul insuficientei cardiace doza initiala este de 10-40 mg de 2 ori pe zi, la interval de 8-12 ore. Este posibila cresterea dozei, sub monitorizare clinica atenta, in special a tensiunii arteriale.
Produsul trebuie administrat cu o cantitate de apa (aproximativ o cana). Este recomandata administrarea Isodinit retardcu 1-2 ore inainte de masa.
Doza de intretinere trebuie ajustata in functie de efectul clinic asteptat si de reactivitatea fiecarui pacient.
Daca ati uitat sa luati o doza, luati-o imediat ce v-ati amintit, daca nu au trecut mai mult de 2 ore de la momentul stabilit. Daca au trecut mai mult de 2 ore asteptati sa luati doza urmatoare conform schemei de tratament.Daca ati luat tratamentul mai multe saptamani, nu intrerupeti brusc tratamentul. Cereti sfatul medicului pentru reducerea gradata a tratamentului.

Compoziție ISODINIT RETARD, compr.:

Un comprimat cu eliberare prelungita contine dinitrat de isosorbid 20 mg si excipienti: lactoza monohidrat, hidrogenofosfat de calciu dihidrat, hipromeloza, talc, povidona, dioxid de siliciu coloidal anhidru, stearat de magneziu, eurocert galben de chinoleina 70 (E104).

Precauții:

Inainte de a incepe tratamentul trebuie sa primiti recomandarea medicului.
La inceputul tratamentului se recomanda cresterea progresiva a dozelor pana la stabilirea dozei eficace, pentru a preveni riscul de hipotensiune arteriala si cefalee.

Dozele mari pot determina cefalee severa, care apare, de regula, in primele zile de tratament si care se amelioreaza sau dispare ulterior. Cefaleea poate fi controlata prin reducerea de dozelor si administrarea de analgezice.

In cazul utilizarii unor doze mari, nu se recomanda intreruperea brusca a tratamentului. Dozele trebuie reduse treptat pentru a preveni rebound-ul anginei pectorale, care poate sa apara la intreruperea brusca a medicatiei.

Se poate dezvolta toleranta (diminuarea efectului terapeutic al preparatului), precum si aparitia unei tolerante incrucisate cu alti nitrati, in conditiile unui tratament continuu cu doze mari de isosorbid dinitrat. De aceea, trebuie evitata administrarea continua de doze mari pentru a preveni o atenuare sau o pierdere a efectului terapeutic. Spuneti medicului dumneavoastra daca observati reducerea efectului Isodinit retard.
Administrarea de Isodinit retardmodifica determinarea colorimetrica a colesterolului.

Reacții adverse ale ISODINIT RETARD, compr.:

La aparitia unor simptome despre care considerati ca nu se datoreaza afectiunilor de care suferiti, raportati-le medicului dumneavoastra.
Este posibila aparitia unor stari de ameteala, vertij, stare de slabiciune, stare lipotimica, tahicardie, in mod special la schimbarea pozitiei corpului (din pozitie culcat sau sezand). Daca va simtiti ametit(a), este mai bine sa va asezati sau sa va culcati. Aceste fenomene pot deveni mai puternice in urma consumului de bauturi alcoolice, in cursul zilelor foarte calduroase sau cand ati stat mai mult timp in picioare. Este posibila si aparitia cefaleei puternice, dar pe o durata scurta, care dispare dupa cateva administrari ale preparatului. Daca cefaleea se prelungeste, adresati-va medicului.
Alte reactii adverse care pot apare sunt bufeuri, transpiratii abundente, tulburari digestive (greata, varsaturi).
Rar, apar si tulburari vizuale, vedere dubla sau incetosata, uscaciunea gurii, eruptii cutanate.
Foarte rar, poate sa apara si colaps circulator, cu bradicardie si sincopa.
Raportati medicului dumneavoastra in caz de aparitie in timpul tratamentelor precedente a unor reactii de hipersensibilitate la preparate cu nitrati si daca ati avut reactii alergice fata de nitrati sau nitriti.
Spuneti medicului daca aveti si vreo reactie alergica fata de alte substante, alimente, vopsele sau conservanti.
Utilizarea prelungita, dar mai ales administrarea unor doze mari, poate conduce la diminuarea efectului terapeutic al preparatului.
In acest caz raportati medicului.
In insuficienta cardiaca este posibila aparitia edemelor periferice.

Administrarea de ISODINIT RETARD, compr. în sarcină / alaptare:

La femei gravide sau care alapteaza, Isodinit retard nutrebuie administrat decat la recomandarea medicului.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 6 blistere a cate 10 comprimate cu eliberare prelungita.
Alte medicamente cu substanța activă isosorbidi dinitras:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu ISODINIT RETARD, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul ISODINIT RETARD, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.