Prospect Kostya 75 micrograme/20 micrograme drajeuri

Substanța activă: combinatii
Producator: Gedeon Richter, Romania
Clasa ATC: [G03AA]: aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >> hormonii sexuali si modulatorii sistemului genital >> contraceptive hormonale sistemice >> progesteron si estrogeni combinatii fixe
Kostya este un contraceptiv oral combinat si apartine unui grup de medicamente numite adesea si ,,pilula,,. Acesta contine doua tipuri de hormoni: un estrogen, numit etinilestradiol si un progestativ, numit gestoden. Acesti hormoni impiedica ovarele sa elibereze un ovul in fiecare luna (ovulatie). De asemenea, acestia cresc vascozitatea fluidului (mucusului) aflat in zona colului uterin (cervix), facand astfel mai dificila ajungerea spermatozoizilor la ovule, si modifica mucoasa care captuseste uterul pentru a face mai putin probabila acceptarea ovulului fecundat.
Cercetarile medicale si experienta vasta au demonstrat ca, daca sunt luate corect, comprimatele contraceptive sunt o metoda contraceptiva eficienta si reversibila.
Ca si alte contraceptive hormonale, Kostya nu va va proteja de infectia cu HIV (SIDA) si de alte boli cu transmitere sexuala. Doar prezervativul poate face aceasta.
Cum actioneaza contraceptivele orale?
Comprimatele contraceptive combinate, cum este Kostya, contin hormoni care sunt echivalenti cu cei produsi de catre organismul dumneavoastra (estrogen si progestativ). Acesti hormoni ajuta la prevenirea sarcinii in acelasi mod in care hormonii dumneavoastra naturali v-ar impiedica sa mai concepeti inca o data in timp ce sunteti deja gravida.
Comprimatele contraceptive combinate va protejeaza impotriva sarcinii pe trei cai:
- Nu se va mai elibera un ovul pentru a fi fertilizat de catre spermatozoizi;
- Fluidul de la nivelul colului uterin devine mai vascos si, astfel, spermatozoizii patrund mai greu;
- Captuseala uterului dumneavoastra nu se ingroasa suficient pentru ca un ovul sa inceapa sa creasca in ea.

Indicații Kostya 75 micrograme/20 micrograme drajeuri:

Inainte de a incepe sa utilizati Kostya, medicul dumneavoastra va va pune cateva intrebari despre antecedentele dumneavoastra medicale personale si ale rudelor dumneavoastra apropiate. Medicul va va masura si tensiunea arteriala si, in functie de situatia dumneavoastra, poate sa solicite teste suplimentare.
In acest prospect sunt descrise cateva situatii in care trebuie sa intrerupeti utilizarea Kostya sau in care siguranta Kostya poate fi redusa. In astfel de situatii, trebuie fie sa nu aveti contact sexual, fie sa utilizati metode contraceptive suplimentare nehormonale, de exemplu sa folositi un prezervativ sau o alta metoda de bariera. Nu utilizati metoda calendarului sau metoda temperaturii bazale. Aceste metode pot fi nesigure, deoarece Kostya modifica variatiile lunare ale temperaturii corpului si ale mucusului cervical.
Ca si alte contraceptive hormonale, Kostya nu va va proteja de infectia cu HIV (SIDA) sau de orice alta boala cu transmitere sexuala.
Trebuie sa mergeti in mod regulat la medic pe parcursul acestui tratament, conform recomandarilor medicului.
Daca prezentati orice simptome neobisnuite, cum ar fi dureri inexplicabile in piept, abdomen sau picioare, trebuie sa va adresati imediat medicului dumneavoastra.

Contraindicații:

Nu trebuie sa luati Kostya daca aveti vreuna dintre afectiunile prezentate mai jos. Trebuie sa spuneti medicului dumneavoastra daca aveti vreuna dintre aceste afectiuni. Medicul dumneavoastra va decide daca Kostya este potrivit pentru dumneavoastra sau va va recomanda utilizarea unei alte metode contraceptive.
- Daca sunteti alergica la substantele active sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament (enumerate la punctul 6);
- Daca ati avut vreodata o tulburare care sa afecteze circulatia sangelui, cunoscuta sub numele de tromboza (de exemplu cheaguri de sange la nivelul picioarelor, plamanilor, inimii, creierului, ochilor sau in orice alta parte a corpului dumneavoastra);
- Daca dumneavoastra sau vreo ruda apropiata aveti vreo afectiune care predispune la formarea de cheaguri de sange;
- Daca ati avut vreodata un atac de cord sau angina pectorala (durere severa in piept) sau un accident vascular cerebral (manifestat prin slabiciune brusca sau furnicaturi pe o parte a corpului dumneavoastra);
- Daca aveti in prezent sau ati avut vreodata una dintre urmatoarele afectiuni:
- Cancer de san sau alt tip de cancer, de exemplu cancer ovarian, de col uterin sau uterin;
- O boala de ficat severa, inclusiv tumori la nivelul ficatului;
- Tulburari severe ale metabolismului grasimilor;
- Tensiune arteriala crescuta severa sau tensiune arteriala mare necontrolata;
- Diabet zaharat sever insotit de modificari ale vaselor de sange;
- Dureri de cap (inclusiv migrene);
- Sangerare vaginala de cauza necunoscuta;
- In caz de hepatita (inflamatie a ficatului cauzata de un virus) si pana la normalizarea valorilor testelor functiei hepatice;
- Daca sunteti gravida sau credeti ca ati putea fi gravida.

Administrare Kostya 75 micrograme/20 micrograme drajeuri:

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Discutati cu medicul dumneavoastra daca nu sunteti sigura.
Acest ambalaj este conceput pentru a va ajuta sa va amintiti sa va luati comprimatele.
Inainte de a incepe sa utilizati Kostya, trebuie efectuat un control medical si ginecologic complet pentru a exclude boli care pot reprezenta un risc daca se utilizeaza contraceptive orale.
Controale medicale trebuie repetate in mod regulat pe parcursul utilizarii acestui medicament.
Luati cate un drajeu pe zi, de preferat intotdeauna la aceeasi ora, incepand din prima zi a sangerarii lunare, timp de 21 de zile. Apoi urmeaza o perioada de 7 zile fara drajeuri, in care apare o sangerare asemanatoare sangerarii menstruale. Administrarea urmatoarelor 21 de drajeuri trebuie inceputa in ziua a 8-a, chiar daca sangerarea nu s-a oprit. Trebuie sa incepeti al doilea blister de Kostya in aceeasi zi a saptamanii in care ati inceput primul blister. Probabil ca sangerarile vor fi mai reduse cantitativ, dar aceasta nu constituie un pericol.
Cum sa incepeti utilizarea Kostya
Utilizarea Kostya pentru prima data
Asteptati sa inceapa sangerarea menstruala si luati masuri contraceptive suplimentare (utilizati prezervativ sau cupola cervicala cu spermicide). Primul drajeu trebuie luat in prima zi a ciclului menstrual.
De asemenea, puteti incepe sa luati comprimatele din ziua 2 pana in ziua 5 a ciclului menstrual, dar, in acest caz, trebuie sa utilizati masuri de contraceptie suplimentare (prezervativ sau cupola cervicala cu spermicide) in primele 7 zile de utilizare a comprimatelor din primul ciclu.
Trecerea de la un contraceptiv combinat (contraceptiv oral combinat - COC, inel vaginal sau plasture transdermic) la Kostya
Puteti incepe utilizarea Kostya, de preferat, in prima zi dupa ultimul comprimat activ (ultimul comprimat care contine substantele active) al COC utilizat anterior, dar nu mai tarziu de prima zi dupa ce se incheie perioada de pauza a comprimatelor utilizate anterior (sau dupa ultimul comprimat inactiv al contraceptivelor utilizate anterior). Cand treceti de la un inel vaginal sau plasture transdermic contraceptiv combinat, urmati recomandarile medicului dumneavoastra.
Trecerea de la o metoda contraceptiva care contine numai progestativ (comprimate, contraceptive injectabile, implant numai cu progestativ, sau de la un dispozitiv intrauterin (DIU) cu eliberare de progestativ)
Puteti sa treceti in orice zi de la comprimatul care contine numai progestativ (de la un implant sau DIU in ziua in care este indepartat; de la un preparat injectabil in ziua in care este programata urmatoarea injectie), dar, in toate aceste cazuri, trebuie sa utilizati si metode contraceptive suplimentare (de exemplu prezervativ) in primele 7 zile in care luati comprimate.
Dupa un avort in primul trimestru de sarcina
Puteti sa incepeti sa utilizati Kostya imediat dupa o intrerupere de sarcina sau dupa o pierdere spontana de sarcina, urmand recomandarile medicului dumneavoastra. In acest caz, nu este necesara utilizarea unor metode contraceptive suplimentare.
Dupa ce ati nascut sau dupa un avort in al doilea trimestru de sarcina
Puteti incepe utilizarea Kostya in intervalul cuprins intre 21 si 28 de zile dupa ce ati nascut. Daca incepeti mai tarziu de ziua 28, in primele 7 zile de utilizare a Kostya trebuie sa folositi o asa-numita metoda de bariera (de exemplu, un prezervativ). In cazul in care, dupa ce ati nascut, ati avut contact sexual inainte de a incepe (relua) utilizarea Kostya, trebuie sa va asigurati ca nu sunteti gravida sau trebuie sa asteptati pana la urmatoarea sangerare menstruala.
Dupa un avort in al doilea trimestru de sarcina: respectati recomandarile medicului dumneavoastra.
Daca luati mai mult Kostya decat trebuie
Nu au fost raportate efecte periculoase, grave, in urma administrarii unei doze considerabile de contraceptive orale. Simptomele care pot aparea sunt: tensiune in sani, ameteli, dureri abdominale, oboseala, greata, varsaturi si, la fetele tinere, sangerari vaginale usoare. Cu toate acestea, daca ati luat prea multe comprimate de Kostya, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Daca uitati sa luati Kostya
Daca uitati sa luati drajeul la ora obisnuita, trebuie sa il luati in primele 12 ore. Luati urmatorul drajeu la ora obisnuita.
Daca trec mai mult de 12 ore, siguranta drajeului contraceptiv poate fi redusa. Trebuie sa luati ultimul drajeu uitat imediat ce va amintiti, chiar daca aceasta inseamna ca trebuie sa luati doua drajeuri odata. Incepand din acel moment, trebuie sa continuati sa luati drajeurile la ora obisnuita. In urmatoarele 7 zile in care se iau drajeurile este necesara utilizarea unor masuri contraceptive suplimentare. Daca au ramas mai putin de 7 drajeuri din blisterul utilizat in prezent:
- trebuie sa incepeti urmatorul blister imediat dupa ce ati luat ultimul drajeu din blisterul utilizat in prezent; aceasta inseamna ca nu exista pauza intre blistere. In acest caz, nu trebuie sa va asteptati sa aveti o sangerare de intrerupere pana la sfarsitul celui de-al doilea blister; cu toate acestea, pot apare patare si sangerare intre menstruatii.
- trebuie sa opriti administrarea drajeurilor din blisterul utilizat in prezent. In acest caz, trebuie sa pastrati o perioada fara comprimate pentru pana la 7 zile, incluzand zilele in care ati uitat drajeurile, iar apoi sa continuati cu blisterul urmator.
Daca, dupa ce ati terminat cel de-al doilea blister, nu apare sangerarea de intrerupere, adresati-va medicului dumneavoastra.
Ce trebuie sa faceti in caz de indigestie
Daca ati varsat sau ati avut diaree in decurs de 3-4 ore de la utilizarea unui drajeu contraceptiv, exista riscul ca substantele active sa nu fie absorbite complet in organismul dumneavoastra. In acest caz, trebuie urmate recomandarile privind drajeurile uitate, descrise mai sus. In caz de varsaturi sau diaree, utilizati masuri contraceptive suplimentare, cum este prezervativul, in timpul oricarui contact sexual care are loc in perioada in care aveti indigestie, si in urmatoarele 7 zile.
Grabirea sau amanarea unei sangerari lunare
Pentru a schimba aparitia sangerarii lunare intr-o zi a saptamanii mai devreme decat cea obisnuita din schema actuala de administrare a drajeurilor, se recomanda scurtarea perioadei fara drajeuri care urmeaza, cu numarul de zile dorit. Cu cat este mai scurta perioada fara drajeuri, cu atat este mai mare riscul sa apara sangerare intre menstruatii sau patare in timp ce luati drajeurile din cel de-al doilea blister (ca in cazul amanarii aparitiei sangerarii lunare).
Pentru a intarzia aparitia sangerarii lunare, trebuie sa incepeti un nou blister de Kostya in prima zi dupa ce terminati blisterul utilizat in prezent, fara o pauza intre ele. Intarzierea sangerarii lunare poate fi prelungita cat timp se doreste, pana la sfarsitul celui de-al doilea blister. Pe parcursul utilizarii celui de-al doilea blister, pot apare sangerare intre menstruatii sau patare. Administrarea regulata a Kostya poate fi reluata dupa cele 7 zile obisnuite fara drajeuri.
Daca incetati sa utilizati Kostya
Daca incetati utilizarea Kostya inainte de sfarsitul unui blister, protectia contraceptiva nu va fi completa si, de aceea, este recomandata utilizarea unor masuri contraceptive suplimentare.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Kostya 75 micrograme/20 micrograme drajeuri:

- Substantele active sunt: gestoden 75 micrograme si etinilestradiol 20 micrograme pentru fiecare drajeu.
- Celelalte componente sunt:
Nucleu: Edetat de sodiu si calciu, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal anhidru, povidona K-30, amidon de porumb, lactoza monohidrat.
Film: Galben de chinolina (E104), povidona K-90, dioxid de titan (E171), macrogol 6000, talc, carbonat de calciu (E170), zahar.

Precauții:

In unele situatii trebuie sa aveti grija deosebita cand utilizati Kostya sau oricare alt contraceptiv combinat, si poate fi necesar ca medicul dumneavoastra sa va examineze periodic. Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte sa utilizati Kostya:
- daca una dintre rudele dumneavoastra apropiate are sau a avut vreodata cancer de san;
- daca aveti o boala a ficatului sau a vezicii biliare;
- daca aveti diabet zaharat;
- daca aveti depresie;
- daca aveti boala Crohn sau boala inflamatorie a intestinului (colita ulcerativa);
- daca aveti o boala a sangelui numita SHU (sindrom hemolitic uremic), care determina leziuni ale rinichiului;
- daca aveti o boala a sangelui numita anemie cu celule falciforme;
- daca aveti epilepsie;
- daca aveti o boala a sistemului imunitar numita LES (lupus eritematos sistemic);
- daca aveti o boala care a aparut pentru prima data in timpul sarcinii sau al utilizarii precedente de hormoni sexuali (de exemplu, pierdere a auzului, o boala a sangelui numita porfirie, eruptie trecatoare la nivelul pielii, cu basici pline cu lichid, in timpul sarcinii (herpes gestational), o boala a nervilor in care apar miscari bruste ale corpului (coree Sydenham);
- daca aveti sau ati avut vreodata cloasma (o decolorare a pielii, in special pe fata sau pe gat, cunoscuta ca „pete de sarcina”). Daca va aflati in aceasta situatie, evitati expunerea directa la soare sau radiatii ultraviolete.
- daca aveti angioedem ereditar, medicamentele care contin estrogeni pot provoca sau agrava simptomele angioedemului. Mergeti imediat la medic daca prezentati simptome de angioedem, cum sunt umflare a fetei, limbii si/sau a gatului si/sau dificultati de inghitire sau urticarie insotite de dificultati la respiratie.
Kostya si cheagurile de sange venoase si arteriale
Utilizarea oricarui comprimat combinat, inclusiv a Kostya, creste riscul unei femei de a prezenta un cheag de sange la nivelul venelor (tromboza venoasa) comparativ cu femeile care nu iau niciun comprimat contraceptiv.
Riscul de aparitie de cheaguri de sange la nivelul venelor la femeile care utilizeaza comprimate combinate creste:
- cu inaintarea in varsta;
- daca sunteti supraponderala;
- daca una dintre rudele dumneavoastra apropiate a avut un cheag de sange la picior, plaman (embolie pulmonara) sau alt organ, la o varsta tanara;
- daca trebuie sa vi se efectueze o operatie, daca ati avut un accident grav sau daca sunteti imobilizata pentru o perioada lunga de timp. Este important sa-i spuneti medicului dumneavoastra ca utilizati Kostya, deoarece este posibil sa fie necesara oprirea tratamentului. Medicul dumneavoastra va va spune cand puteti reincepe sa il luati. Aceasta se intampla, de obicei, la doua saptamani dupa ce va reveniti complet.
Riscurile de a prezenta un cheag de sange sunt crescute de utilizarea comprimatului contraceptiv.
- Aproximativ 5-10 femei din 100.000 care nu utilizeaza comprimate contraceptive si nu sunt gravide pot avea un cheag de sange pe parcursul unui an.
- 30-40 de femei din 100.000 care utilizeaza comprimate contraceptive cum este Kostya pot avea un cheag de sange pe parcursul unui an; nu se cunoaste cifra exacta.
- Aproximativ 60 de femei din 100.000 care sunt gravide pot avea un cheag de sange pe parcursul unui an;
- Un cheag de sange de la nivelul venelor se poate deplasa la nivelul plamanilor si poate bloca vasele de sange (fapt numit embolie pulmonara). Formarea cheagurilor de sange la nivelul venelor poate fi fatala in 1-2% din cazuri.
Nivelul riscului poate varia in functie de tipul contraceptivului pe care il utilizati. Discutati cu medicul dumneavoastra despre optiunile disponibile.
Utilizarea contraceptivelor combinate a fost asociata cu o crestere a riscului de a prezenta un cheag de sange la nivelul arterelor (tromboza arteriala), de exemplu in vasele de sange ale inimii (atac de cord) sau ale creierului (atac vascular cerebral).
Riscul de tromboza arteriala la utilizatoarele de comprimate combinate creste:
- Daca fumati. Va recomandam in mod ferm sa incetati fumatul in timpul utilizarii Kostya, in special daca aveti varsta peste 35 de ani.
- daca concentratia grasimilor din sangele dumneavoastra este crescuta (colesterol sau trigliceride);
- cu inaintarea in varsta;
- daca sunteti supraponderala;
- daca una dintre rudele dumneavoastra apropiate a avut vreodata un infarct miocardic sau accident vascular cerebral la o varsta tanara;
- daca aveti tensiune arteriala mare;
- daca aveti migrena;
- daca aveti probleme cu inima (o boala a valvelor inimii, o tulburare a batailor inimii).
Opriti utilizarea Kostya si informati imediat medicul dumneavoastra daca observati semne posibile ale unui cheag de sange, cum sunt:
- durere severa si/sau umflare a unuia dintre picioare;
- durere brusca, severa in piept, care poate merge in bratul stang;
- senzatie brusca de lipsa de aer;
- accese bruste de tuse, fara o cauza evidenta;
- orice durere de cap neobisnuita, severa sau de lunga durata sau agravare a migrenei;
- pierdere partiala sau totala a vederii sau vedere dubla;
- dificultati de vorbire sau imposibilitate de a vorbi;
- ameteli sau lesin;
- slabiciune, senzatie ciudata, sau amorteala in orice parte a corpului;
- durere severa in abdomen;
- tulburari de miscare.
Kostya si cancerul
Cancerul de san a fost diagnosticat cu o frecventa usor mai crescuta la femeile care utilizeaza comprimate combinate, dar nu se stie daca acest fapt este din cauza tratamentului. De exemplu, explicatia poate fi ca sunt depistate mai multe tumori la femeile care utilizeaza comprimate combinate deoarece acestea sunt examinate mai des de catre medic. Frecventa aparitiei tumorilor la san scade treptat dupa incetarea administrarii contraceptivelor hormonale combinate. Este important sa va examinati sanii regulat si sa va informati medicul daca simtiti orice nodul.
In cazuri rare, la femeile care utilizeaza comprimate contraceptive s-au raportat tumori benigne la nivelul ficatului si, in cazuri si mai rare, maligne. Daca aveti dureri severe neobisnuite la nivelul abdomenului, adresati-va medicului dumneavoastra.
Sangerarea intre menstruatii
Pe parcursul primelor cateva luni de utilizare a Kostya puteti prezenta sangerari neasteptate (sangerari care apar in afara saptamanii de pauza). Daca aceasta sangerare se prelungeste mai mult de cateva luni sau daca incepe dupa cateva luni, medicul dumneavoastra trebuie sa investigheze cauza.
Ce trebuie sa faceti daca nu apare sangerarea lunara in saptamana de pauza
Daca ati utilizat toate drajeurile in mod corect, nu ati avut varsaturi sau diaree severa si nu ati luat alte medicamente, este putin probabil sa fiti gravida.
Daca sangerarea menstruala asteptata nu apare 2 luni consecutive, este posibil sa fiti gravida. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra. Nu incepeti administrarea urmatorului blister pana cand se confirma ca nu sunteti gravida.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Kostya are o influenta neglijabila sau nu are nicio influenta asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.
Kostya contine lactoza monohidrat si zahar
Kostya contine lactoza monohidrat 37,165 mg si zahar 19,66 mg per drajeu.
Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca prezentati intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Kostya 75 micrograme/20 micrograme drajeuri:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
La femeile care utilizeaza contraceptive orale combinate au fost raportate urmatoarele reactii adverse grave
- Tromboembolism venos (un cheag de sange la nivelul vaselor);
- Tulburari trombotice arteriale (obstructia unei artere);
- Cancer de col uterin.
In cazul reactiilor alergice foarte severe, insotite de cazuri foarte rare de urticarie, umflare dureroasa a pielii si mucoaselor (angioedem) si simptome respiratorii si circulatorii, luati imediat legatura cu medicul dumneavoastra.

SITUATII CARE NECESITÄ‚ INTRERUPEREA IMEDIATÄ‚ A UTILIZÄ‚RII KOSTYA
Daca prezentati vreuna dintre urmatoarele reactii in timp ce utilizati Kostya, nu mai luati alte drajeuri si spuneti imediat medicului dumneavoastra. Intre timp, folositi o alta metoda contraceptiva nehormonala, cum este prezervativul.
- semne care sa sugereze o tromboza (dureri in piept, care pot merge spre bratul stang; dureri neobisnuit de severe la nivelul picioarelor; slabiciune sau amortire a oricarei parti a corpului; senzatie de sufocare; tuse neobisnuita (in special daca este insotita de sputa cu pete de sange); ameteli sau senzatie de lesin; tulburari de vedere, auz sau vorbire; pierdere a capacitatilor senzoriale; aparitie pentru prima data sau agravare a migrenei; durere de cap neobisnuit de intensa, recurenta sau persistenta;
- icter;
- noduli palpabili la nivelul sanilor;
- dureri abdominale severe cu debut brusc;
- sangerari vaginale neobisnuit de intense sau lipsa sangerarii lunare timp de doua luni consecutive;
- imobilizare prelungita sau cu 4 saptamani inaintea unei interventii chirurgicale programate;
- suspiciune de sarcina;
- crestere a tensiunii arteriale;
- convulsii.
Aceste reactii adverse au fost raportate la femeile care utilizeaza comprimate contraceptive. Ele pot aparea in primele luni de utilizare a Kostya, dar, de obicei, dispar odata ce organismul dumneavoastra se obisnuieste cu drajeurile contraceptive.
Reactii adverse raportate foarte frecvent (pot afecta mai mult de 1 din 10 femei):
retinere de lichide/edeme, dureri de cap, inclusiv migrene, sangerari neregulate sau patari intre ciclurile menstruale.
Reactii adverse frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 femei):
infectie vaginala fungica, modificari de dispozitie, inclusiv depresie, tulburare a apetitului sexual, ameteli, nervozitate, greata, varsaturi, dureri abdominale, acnee, dureri sau sensibilitate la nivelul sanilor, marire a sanilor, scurgere din sani, dismenoree, amenoree, oligomenoree, tulburari menstruale, modificari ale cantitatii de sange menstrual, modificari ale mucoasei si ale secretiei cervicale, modificari in greutate, iritabilitate.
Reactii adverse mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 de femei) si rare (pot afecta pana la 1 din 1000 de femei):
schimbari ale poftei de mancare, crampe abdominale, distensie abdominala, eruptie trecatoare pe piele, cloasma (pete galben-brune pe piele), crestere excesiva a parului, cadere a parului, tensiune arteriala crescuta, crestere a cantitatii grasimilor din sange, crestere a concentratiilor de trigliceride din sange, reactii anafilactice, angioedem, urticarie, intoleranta la glucoza, toleranta redusa la lentilele de contact, icter, eritem nodos (noduli durerosi la nivelul membrelor inferioare), tulburari ale auzului, modificari ale cantitatii de folat.
Reactii adverse foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 de femei):
tumori la nivelul ficatului, o tulburare a sangelui numita sindrom hemolitic uremic – SHU (o tulburare in care cheagurile de sange impiedica functionarea rinichilor), exacerbare a bolilor auto-imune (lupus eritematos sistemic), agravare a porfiriei, exacerbare a coreei, inflamare a nervului optic, cheag de sange la nivelul arterelor ochilor, agravare a venelor varicoase, colita ischemica, inflamare a pancreasului (pancreatita), tulburari ale vezicii biliare, litiaza biliara, eritem polimorf.
Reactii adverse cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile):
boala inflamatorie intestinala (boala Crohn, colita ulceroasa), leziuni hepatocelulare (hepatita, anomalii ale functiei ficatului).
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneti medicului dumneavoastra daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Utilizarea concomitenta a altor medicamente, cum sunt medicamente anti-epileptice, tranchilizante, antibiotice, medicamente destinate tratamentului infectiilor fungice sau virale si al tuberculozei, ca si a preparatelor pe baza de sunatoare (Hyperium perforatum), fenitoinei, griseofulvinei, topiramatului, barbituricelor, rifampicinei, rifabutinei, fenilbutazonei, dexametazonei, primidonei, carbamazepinei, a anumitor inhibitori de proteaza, modafinil si, de asemenea, posibil oxacarbazepina, felbamat, ritonavir si nevirapina, poate reduce eficacitatea contraceptiva a Kostya.
Atorvastatina, acidul ascorbic, paracetamolul, indinavirul, fluoconazolul, voriconazolul si troleandromicina pot creste concentratiile plasmatice de Kostya.
Concentratiile plasmatice de lamotrigina, levotiroxina, valproat, ciclosporina, teofilina si corticosteroizi pot fi modificate dupa utilizarea concomitenta de Kostya.
Este posibil sa fie nevoie sa utilizati si o alta metoda de contraceptie, cum este prezervativul, in timp ce luati aceste medicamente si inca 7 de zile dupa aceasta. Medicul dumneavoastra va poate sfatui sa utilizati aceste masuri suplimentare pe o perioada chiar mai lunga.
Interactiunile pot implica medicamente luate de curand sau ulterior.
Daca luati in acelasi timp Kostya si rifampicina, trebuie sa utilizati o metoda contraceptiva suplimentara in timp ce luati rifampicina si timp de inca 4 saptamani dupa incetarea tratamentului.
Daca aveti diabet zaharat, este posibil ca medicul dumneavoastra sa va modifice doza medicamentului utilizat pentru tratamentul diabetului dumneavoastra zaharat.
Kostya impreuna cu alimente si bauturi
Kostya poate fi administrat cu sau fara alimente, daca este necesar cu o cantitate mica de apa.
Teste de laborator
Daca aveti nevoie sa vi se faca o analiza de sange, spuneti medicului dumneavoastra sau personalului de laborator ca utilizati drajeul contraceptiv, deoarece contraceptivele hormonale pot afecta rezultatele anumitor teste.

Administrarea de Kostya 75 micrograme/20 micrograme drajeuri în sarcină / alaptare:

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa aveti un copil.
Sarcina
Nu utilizati Kostya daca sunteti gravida. Daca ramaneti gravida in timp ce luati Kostya, opriti imediat tratamentul si adresati-va medicului dumneavoastra. Daca doriti sa ramaneti gravida, puteti intrerupe tratamentul cu Kostya in orice moment.
Alaptarea
In general, utilizarea Kostya nu este recomandata la femeile care alapteaza. Daca doriti sa luati comprimatele in timp ce alaptati, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.

Prezentare ambalaj:

Drajeuri rotunde, biconvexe, de culoare galben deschis, cu diametrul cuprins intre 5,1 si 6,1 mm, negravate.
Kostya 75 micrograme/20 micrograme drajeuri este ambalat in blistere din PVC/PVDC-Al.
Marimi de ambalaj:
1x21 drajeuri
3x21 drajeuri
6x21 drajeuri
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade C. A se pastra in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina si umiditate.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Nu aruncati niciun medicamente pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Kostya 75 micrograme/20 micrograme drajeuri(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Kostya 75 micrograme/20 micrograme drajeuri vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.