Prospect Lansoprazol Momaja 15 mg, 30 mg capsule gastrorezistente

Substanța activă: lansoprazolum
Producator: Laboratorios Liconsa, Spania
Clasa ATC: [A02BC]: tractul digestiv si metabolism >> antiacide, antiulceroase, antiflatulente >> medicamente pentru tratamentul ulcerului peptic >> inhibitori ai pompei protonice

Indicații Lansoprazol Momaja 15 mg, 30 mg capsule gastrorezistente:

Substanța activă din Lansoprazol Momaja este lansoprazol, un inhibitor al pompei de protoni. Inhibitorii pompei de protoni scad cantitatea de acid produsă de stomac.

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie Lansoprazol Momaja pentru următoarele indicații:
- Tratamentul ulcerului gastric și duodenal
- Tratamentul inflamației la nivelul esofagului (esofagită de reflux)
- Prevenirea esofagitei de reflux
- Tratamentul arsurilor în capul pieptului și a regurgitării acide
- Tratamentul infecțiilor provocate de bacteria Helicobacter pylori, în asociere cu antibiotice
- Tratamentul sau prevenirea ulcerului gastric sau duodenal la pacienți care necesită tratament continuu cu AINS (utilizate pentru tratamentul durerii sau inflamației)
- Tratamentul sindromului Zollinger-Ellison.

Este posibil ca medicul să vă fi prescris Lansoprazol Momaja pentru altă indicație sau într-o doză diferită de cea menționată în acest prospect. Vă rugăm să urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră în ceea ce privește administrarea medicamentului.

Contraindicații:

Nu luaţi Lansoprazol Momaja
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la lansoprazol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- dacă luați un medicament care conține substanța activă atazanavir (utilizată pentru tratamentul infecției cu HIV).

Administrare Lansoprazol Momaja 15 mg, 30 mg capsule gastrorezistente:

Blisterele detașabile trebuie deschise conform descrierii, urmând instrucțiunile de deschidere a foliei:
- Scoateți un blister, desprinzând folia de-a lungul perforațiilor - Detașați atent colțul foliei pentru a scoate capsula (CAPSULELE NU POT FI ÎMPINSE PRIN FOLIE)
Blisterele nedetașabile se deschid prin împingerea capsulei prin folia de aluminiu
Înghițiți capsula întreagă, cu un pahar cu apă. Nu zdrobiți și nu mestecați aceste capsule sau conținutul capsulei golite deoarece acest lucru va împiedica acțiunea adecvată a medicamentului.

Dacă luați Lansoprazol Momaja o dată pe zi, încercați să îl luați la aceeași oră în fiecare zi. Este posibil să aveți cele mai bune rezultate dacă luați Lansoprazol Momaja dimineața, imediat ce vă treziți.

Dacă luați Lansoprazol Momaja de două ori pe zi, trebuie să luați prima doză dimineața și a doua doză seara.
Doza de Lansoprazol Momaja depinde de afecțiunea pentru care sunteți tratat. Doza uzuală de Lansoprazol Momaja pentru adulți este prezentată mai jos. Medicul dumneavoastră vă va prescrie o doză diferită și vă va spune cât timp trebuie să dureze tratamentul dumneavoastră.

Tratamentul arsurilor în capul pieptului și a regurgitării acide: o capsulă de 15 mg sau 30 mg timp de 4 săptămâni. Dacă simptomele persistă, trebuie să vă adresați medicului dumneavoastră. Dacă simptomele nu se ameliorează în decurs de 4 săptămâni, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Tratamentul ulcerului duodenal: o capsulă de 30 mg în fiecare zi, timp de 2 săptămâni
Tratamentul ulcerului gastric: o capsulă de 30 mg în fiecare zi, timp de 4 săptămâni
Tratamentul inflamației la nivelul esofagului (esofagită de reflux): o capsulă de 30 mg în fiecare zi, timp de 4 săptămâni
Prevenirea pe termen lung a esofagitei de reflux: o capsulă de 15 mg în fiecare zi; este posibil ca medicul dumneavoastră să vă ajusteze doza la o capsulă de 30 mg în fiecare zi.

Tratamentul infecției cu Helicobacter pylori: Doza uzuală este de o capsulă de 30 mg în asociere cu două antibiotice diferite, dimineaţa şi o capsulă de 30 mg în asociere cu două antibiotice diferite, seara. Tratamentul se efectuează de obicei zilnic, timp de 7 zile.

Asocierile de antibiotice recomandate sunt: - Lansoprazol Momaja 30 mg în asociere cu claritromicină 250-500 mg şi amoxicilină 1000 mg; - Lansoprazol Momaja 30 mg în asociere cu claritromicină 250 mg şi metronidazol 400 - 500 mg;
Dacă sunteţi tratat pentru infecţie deoarece aveţi ulcer, este puţin probabil ca ulcerul dumneavoastră să recidiveze dacă infecţia a fost tratată corespunzător. Pentru ca medicamentul dumneavoastră să acţioneze corect, luaţi-l la ora stabilită şi nu omiteţi nicio doză.

Tratamentul ulcerului gastric sau dodenal la pacienții care necesită tratament continuu cu AINS: o capsulă de 30 mg în fiecare zi, timp de 4 săptămâni.
Prevenirea ulcerului gastric sau dodenal la pacienții care necesită tratament continuu cu AINS: o capsulă de 15 mg în fiecare zi; este posibil ca medicul dumneavoastră să vă ajusteze doza la o capsulă de 30 mg în fiecare zi.

Sindromul Zollinger-Ellison: Doza uzuală inițială este de două capsule de 30 mg, zilnic, după care, în funcţie de răspunsul dumneavoastră la tratamentul cu Lansoprazol Momaja, medicul va decide care este doza adecvată pentru dumneavoastră.

Lansoprazol Momaja nu trebuie administrat la copii. Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă nu sunteţi sigur.

Dacă luaţi mai mult Lansoprazol Momaja decât trebuie
Dacă luaţi mai mult Lansoprazol Momaja decât vi s-a recomandat, solicitați sfatul unui medic sau adresați-vă imediat serviciului de informaţii toxicologice.

Dacă uitaţi să luaţi Lansoprazol Momaja
Dacă uitaţi să luaţi o doză, luaţi-o de îndată ce vă amintiţi, cu excepția cazului în care este aproape timpul pentru următoarea doză. În acest caz nu mai luaţi doza omisă şi luaţi capsulele rămase, conform indicaţiilor date de medicul dumneavoastră. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Lansoprazol Momaja
Nu încetați tratamentul mai devreme, chiar dacă simptomele dumneavoastră s-au ameliorat. Este posibil ca afecţiunea pe care o aveți să nu fi fost complet vindecată şi simptomele să reapară, dacă nu terminaţi tratamentul.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Lansoprazol Momaja 15 mg, 30 mg capsule gastrorezistente:

- Substanţa activă este lansoprazol
Lansoprazol Momaja capsule gastrorezistente 15 mg se prezintă sub formă de capsule cu capac și corp opace, de culoare galbenă. Fiecare capsulă conține lansoprazol 15 mg
Lansoprazol Momaja capsule gastrorezistente 30 mg se prezintă sub formă de capsule cu capac și corp opace, de culoare albă. Fiecare capsulă conține lansoprazol 30 mg
- Celelalte componente sunt:
Conținutul capsulei: Sfere de zahăr (zaharoză și amidon de porumb), laurilsulfat sulfat de sodiu, meglumină, manitol (E421), hipromeloză 2910, macrogol 6000, talc, polisorbat 80, dioxid de titan (E171), copolimer de acid metacrilic-acrilat de etil (1:1), dispersie 30%
Învelișul capsulei: Gelatină, dioxid de titan (E171) Învelișul capsulei de 15 mg conține de asemenea: Galben de chinolină (E104)

Precauții:

Vă rugăm să spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți o boală hepatică gravă. Este posibil să fie necesar ca medicul să vă ajusteze dozele.
Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă efectueze sau să vă fi efectuat o analiză suplimentară, numită endoscopie, pentru a diagnostica afecțiunea dumneavoastră și/sau pentru a exclude o afecțiune malignă.

Dacă în timpul tratamentului cu Lansoprazol Momaja, apare diareea, adresați-vă imediat medicului, deoarece administrarea Lansoprazol Momaja a fost asociată cu o ușoară creștere a frecvenței de apariție a diareei de cauză infecțioasă.

Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris Lansoprazol Momaja în asociere cu alte medicamente utilizate pentru tratamentul infecţiei cu Helicobacter pylori (antibiotice) sau cu medicamente antiinflamatoare utilizate pentru tratamentul durerii sau bolii reumatismale: vă rugăm să citiţi cu atenţie şi prospectele acestor medicamente.

Dacă luaţi Lansoprazol Momaja o perioadă lungă de timp (mai mult de un an), este posibil ca medicul dumneavoastră să vă efectueze controale medicale periodice. La fiecare control medical, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă observaţi orice simptome şi semne noi și neobișnuite.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În timpul tratatamentului cu Lansoprazol Momaja pot să apară uneori reacţii adverse cum sunt ameţeli, vertij, oboseală şi tulburări de vedere. Dacă prezentaţi astfel de reacţii adverse, trebuie să fiţi atent, deoarece capacitatea dumneavoastră de reacţie poate fi scăzută.

Numai dumneavoastră sunteți responsabil atunci când decideţi dacă vă aflaţi într-o stare adecvată pentru a conduce un vehicul sau pentru a îndeplini alte sarcini, care impun o capacitate de concentrare crescută. Datorită efectelor sau a reacţiilor adverse apărute în urma utilizării acestui medicament, poate să scadă capacitatea de a efectua aceste activităţi în condiţii de siguranţă. Descrieri ale acestor efecte pot fi găsite în alte puncte ale acestui prospect. Pentru informaţii suplimentare, citiţi toate informaţiile conţinute în acest prospect.

Discutaţi cu medicul dumneavoastră, cu asistenta medicală sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Informaţii importante privind unele componente ale Lansoprazol Momaja
Lansoprazol Momaja conține zahăr. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, adresați-vă medicului înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Lansoprazol Momaja 15 mg, 30 mg capsule gastrorezistente:

Ca toate medicamentele, Lansoprazol Momaja poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Următoarele reacții adverse sunt frecvente (pot afecta 1 din 10 persoane):
- durere de cap, amețeli
- diaree, constipație, dureri de stomac, greață sau vărsături, eliminare de gaze, senzație de uscăciune sau durere la nivelul gurii sau gâtului
- erupţii trecătoare pe piele, mâncărime
- modificări ale valorilor testelor funcției ficatului
- oboseală.

Următoarele reacții adverse sunt mai puțin frecvente (pot afecta 1 din 100 persoane):
- depresie
- durere la nivelul articulațiilor sau mușchilor
- retenție de lichide sau umflare
- modificări ale numărului de celule în sânge.

Următoarele reacții adverse sunt rare (pot afecta 1 din 1000 persoane):
- febră
- agitație, somnolență, stare de confuzie, halucinații, insomnie, tulburări ale vederii, vertij
- modificări ale simțului gustului, pierdere a poftei de mâncare, inflamație la nivelul limbii (glosită)
- reacții la nivelul pielii, cum sunt senzație de arsură sau înțepătură sub piele, învinețire, înroșire a pielii și transpirație excesivă
- sensibilitate la lumină
- căderea părului
- senzație de furnicături (parestezie), tremurături
- anemie (paloare) - probleme cu rinichii
- pancreatită
- inflamație a ficatului (poate fi recunoscută prin culoarea galbenă a pielii sau ochilor)
- mărirea sânilor la bărbați, impotență
- candidoză (infecție fungică, poate afecta pielea sau mucoasele)
- angioedem.
Trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră dacă prezentaţi simptome de angioedem, cum sunt umflare a feţei, limbii sau faringelui, dificultăţi la înghiţire, urticarie şi senzaţie de lipsă de aer.
- administrarea unui inhibitor al pompei de protonic, cum este Lansoprazol Momaja, în special pe o perioadă de timp mai mare de un an, poate duce la o creștere ușoară a riscului de fracturi la nivelul șoldului, încheieturii mâinii sau coloanei vertebrale. Spuneți medicului dumneavoastră dacă aveți osteoporoză sau dacă luați corticosteroizi (care pot crește riscul de osteoporoză).

Următoarele reacții adverse sunt foarte rare (pot afecta 1 din 10000 pacienţi):
- reacţii de hipersensibilitate severe, inclusiv şoc. Simptomele unei reacţii de hipersensibilitate pot include febră, erupție trecătoare pe piele, umflare şi, uneori, scădere a tensiunii arteriale
- inflamaţie la nivelul gurii (stomatită)
- colită (inflamație la nivelul intestinului)
- modificări ale valorilor analizelor de laborator, cum sunt concentrațiile de sodiu, colesterol şi trigliceride
- reacţii pe piele foarte severe însoţite de înroşire, apariţie de vezicule, inflamaţie severă şi descuamare a pielii;
- foarte rar, Lansoprazol Momaja poate determina scăderea numărului de globule albe din sânge, iar rezistenţa dumneavoastră la infecţii poate fi scăzută.

Dacă aveţi o infecţie însoţită de simptome cum sunt febră şi deteriorare gravă a stării dumneavoastră de sănătate, sau febră însoţită de simptome de infecţie locală, cum sunt dureri la nivelul gâtului/faringelui/gurii sau probleme la urinare, trebuie să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră. Vi se va efectua o analiză a sângelui pentru a verifica posibilele scăderi ale numărului de globule albe din sânge (agranulocitoză).

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile) Dacă luați medicamentul de mai mult de trei luni, este posibil ca valorile magneziului în sângele dumneavoastră să scadă. Concentrațiile scăzute de magneziu se pot manifesta prin senzație de oboseală, contracții musculare involuntare, dezorientare, convulsii, amețeli, creștere a ritmului de bătaie al inimii.

Dacă prezentați aceste simptome, informați-vă imediat medicul. Concentrațiile scăzute de magneziu pot duce, de asemenea, la o scădere a concentrațiilor de potasiu și calciu în sânge. Este posibil ca medicul să decidă să efectueze teste de sânge periodice pentru a monitoriza concentrațiile de magneziu în sângele dumneavoastră.

Dacă vreuna dintre reacţiile adverse devine gravǎ sau dacă observaţi orice reacţie adversǎ nemenţionatǎ în acest prospect, vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Lansoprazol Momaja împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente.

În mod special, trebuie să spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele substanţe active, deoarece Lansoprazol Momaja poate afecta modul în care acționează aceste medicamente:
- ketoconazol, itraconazol, rifampicină (utilizate pentru tratamentul infecțiilor)
- digoxină (utilizată pentru tratamentul problemelor de inimă)
- teofilină (utilizată pentru tratamentul astmului bronșic)
- tacrolimus (utilizat pentru prevenirea respingerii organelor transplantate)
- fluvoxamină (utilizată pentru tratamentul depresiei și a altor tulburări psihice)
- antiacide (utilizate pentru tratamentul arsurilor în capul pieptului sau regurgitării acide)
- sucralfat (utilizat pentru tratamentul ulcerelor)
- sunătoare (Hypericum perforatum) (utilizat pentru tratamentul formelor ușoare de depresie)

Lansoprazol Momaja împreună cu alimente, băuturi şi alcool
Pentru cele mai bune rezultate ale tratamentului, trebuie să luaţi Lansoprazol Momaja cu cel puţin 30 de minute înainte de masă.

Administrarea de Lansoprazol Momaja 15 mg, 30 mg capsule gastrorezistente în sarcină / alaptare:

Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua orice medicament.

Utilizarea Lansoprazol Momaja nu este recomandată în timpul sarcinii, deoarece nu există experienţă adecvată privind utilizarea lansoprazolului în timpul sarcinii.

Nu există experiență suficientă privind utilizarea lansoprazolului în timpul alăptării. Pe baza rezultatelor studiilor la animale, se consideră că lansoprazolul trece în laptele uman. Atunci când va lua decizia de continuare sau de întrerupere fie a alăptării, fie a tratamentului cu Lansoprazol Momaja, medicul dumneavoastră va avea în vedere beneficiul alăptării pentru copil și beneficiul tratamentului cu Lansoprazol Momaja pentru dumneavoastră.

Prezentare ambalaj:

Lansoprazol 15 mg capsule gastro rezistente sunt disponibile în blistere (blister din OPA- Al-PVC/Al detașabil sau nedetașabil) sau flacon din PEID cu capac detașabil din PP, conținând desicant de dioxid de siliciu, cu 15, 28, 30, 56, 84, 98 și 100 de capsule gastrorezistente.

Lansoprazol 30 mg capsule gastro rezistente sunt disponibile în blistere (blister din OPA- Al- PVC/Aluminiu detașabil sau nedetașabil) sau flacon din PEID cu capac detașabil din PP, conținând desicant de dioxid de siliciu, cu 14, 28, 30, 56, 84, 98 și 100 de capsule gastrorezistente.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe blister, pe flaconul din PEID şi pe cutie după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Blister din OPA- Al-PVC/Al detașabil și nedetașabil: A se păstra la temperaturi sub 30°C. A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Flacon din PEID cu capac detașabil din PP conținând desicant de dioxid de siliciu. A se păstra la temperaturi sub 30°C. A se utiliza în interval de 6 luni de la deschidere A se păstra flaconul bine închis pentru a fi protejat de umiditate.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să eliminaţi medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă lansoprazolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lansoprazol Momaja 15 mg, 30 mg capsule gastrorezistente(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lansoprazol Momaja 15 mg, 30 mg capsule gastrorezistente vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.