Prospect Livial 2,5 mg comprimate

Substanța activă: tibolonum
Producator: N.V. Organon, Olanda
Clasa ATC: [G03CX]: >> >> >>
Categoria: Tratamente hormonale
Livial este un medicament pentru terapia hormonală de substituţie (TSH).

Livial conține tibolonă, o substanță care are efecte favorabile asupra diferitelor țesuturi din corp, cum sunt cele din creier, vagin și oase. Livial este utilizat la femeile aflate în postmenopauză, care au cel puțin 12 luni de la ultimul lor ciclu menstrual.

Indicații Livial 2,5 mg comprimate:

Ameliorarea simptomelor care apar după instalarea menopauzei

În timpul menopauzei, cantitatea de estrogeni produsă de corpul femeii scade. Acest lucru poate determina simptome cum sunt înroșirea feței, gâtului și pieptului („bufeuri”). Livial ameliorează aceste simptome după intrarea la menopauză. Vi se va prescrie Livial doar dacă simptomele vă afectează serios viața de zi cu zi.

Prevenirea osteoporozei

După instalarea menopauzei unele femei pot dezvolta fragilitate osoasă (osteoporoză). Trebuie să discutați toate opțiunile posibile cu medicul dumneavoastră.
Dacă aveţi un risc crescut de fracturi determinat de osteoporoză și alte medicamente și dacă alte medicamente nu sunt potrivite pentru dumneavoastră, puteți lua Livial pentru a preveni osteoporoza după instalarea menopauzei.

Contraindicații:

Nu luați Livial dacă oricare dintre următoarele se aplică pentru dumneavoastră. Dacă nu sunteți sigură cu privire la oricare dintre punctele de mai jos, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua Livial.

Nu luați Livial:
• Dacă aveți sau ați avut vreodată cancer de sân, sau sunteți suspectată de a avea cancer de sân.
• Dacă aveţi sau sunteţi suspectată de cancer sensibil la estrogeni, cum este cancerul mucoasei uterine (cancer endometrial).
• Dacă aveţi orice sângerare vaginală inexplicabilă.
• Dacă aveţi o îngroșare excesivă a mucoasei uterine (hiperplazie endometrială) care nu este tratată.
• Dacă aveţi sau ați avut vreodată un cheag de sânge într-o venă (tromboză), cum ar fi la nivelul picioarelor (tromboză venoasă profundă) sau la nivelul plămânilor (embolie pulmonară).
• Dacă aveți o tulburare de coagulare a sângelui (cum ar fi deficit de proteină C, proteină S sau antitrombină).
• Dacă aveţi sau ați avut recent o tulburare cauzată de cheaguri de sânge în artere cum este atac de cord, accident vascular cerebral sau angină pectorală.
• Dacă aveţi sau aţi avut boli ale ficatului iar valorile funcţiei ficatului nu au revenit la normal.
• Dacă aveți o boală de sânge rară numită „porfirie” care este transmisă în familie (moștenită).
• Dacă sunteți alergică (hipersensibilă) la tibolonă sau oricare dintre componentele Livial (enumerate la punctul „Conținutul ambalajului și alte informații”).
• Dacă sunteți gravidă sau credeți că ați putea fi gravidă.
• Dacă alăptați.

Administrare Livial 2,5 mg comprimate:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigură.
Livial se utilizează pe cale orală. Luați un comprimat în fiecare zi. Înghițiți-l cu puțină apă sau altă băutură. Luați comprimatul la aceeași oră în fiecare zi. Blisterele sunt inscripţionate cu zilele săptămânii. Începeţi cu comprimatul din dreptul zilei respective. De exemplu, dacă începeţi tratamentul luni, luaţi comprimatul din dreptul zilei de luni. Urmaţi zilele săptămânii până când blisterul se goleşte. În ziua următoare, începeţi alt blister. Nu faceţi pauză între blistere sau între cutii.

Livial nu trebuie utilizat timp de 12 luni de la ultima sângerare menstruală naturală. Dacă se utilizează Livial mai devreme de această perioadă, riscul apariţiei de sângerări vaginale neregulate poate fi mai mare.

Pentru a vă trata simptomele medicul dumneavoastră va dori să prescrie cea mai mică doză, pentru o cât mai scurtă perioadă de timp. Discutaţi cu medicul dumneavoastră în cazul în care consideraţi că această doză este prea puternică sau nu suficient de puternică.

Dacă luați mai mult Livial decât trebuie
Dacă ați luat mai mult Livial decât ar fi trebuit, discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.
Dacă aţi utilizat mai multe comprimate odată, nu trebuie să vă îngrijoraţi. Totuşi, trebuie să discutați imediat cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul. Simptomele care pot să apară sunt greaţă, vărsături, şi sângerări vaginale.

Dacă uitaţi să luați Livial
Dacă aţi uitat să luaţi un comprimat, luaţi-l de îndată ce vă amintiţi, cu condiţia să nu întârziaţi mai mult de 12 ore. Dacă întârziaţi mai mult de 12 ore, nu mai luaţi doza omisă, ci continuaţi cu doza următoare, respectând orarul obişnuit.
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza omisă.

Dacă aveți nevoie de o intervenție chirurgicală
Dacă urmează să suferiţi o intervenție chirurgicală, spuneţi medicului chirurg că luați Livial. Ar putea fi necesar să întrerupeți tratamentul cu Livial aproximativ 4 până la 6 săptămâni înainte de operaţie pentru a reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge (vezi pct. Cheaguri de sânge într-o venă). Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a afla când puteți să începeți să luați din nou Livial.

Compoziție Livial 2,5 mg comprimate:

- Substanţa activă este tibolona. Un comprimat conţine tibolonă 2,5 mg.
- Celelalte componente sunt: amidon de cartof, stearat de magneziu, palmitat de ascorbil (E 304), lactoză monohidrat.

Precauții:

Istoricul medical și controale medicale regulate
Utilizarea terapiei hormonale de substituţie (TSH) sau a Livial prezintă riscuri care trebuie avute în vedere când decideți începerea sau continuarea ei.

Experiența în tratarea femeilor la care s-a instalat prematur menopauza (cauzată de insuficiența ovariană sau extirparea chirurgicală a ovarelor) este limitată. Dacă aveți o menopauză instalată prematur riscurile utilizării TSH sau Livial sunt diferite. Adresați-vă medicului dumneavoastră. Înainte de a începe (sau reîncepe) tratamentul cu Livial, medicul vă va întreba despre istoricul bolilor dumneavoastră sau ale membrilor familiei dumneavoastră.
Medicul dumneavoastră poate decide efectuarea unei examinări fizice. Acesta poate include o examinare a sânilor şi/sau un examen intern dacă este necesar. O dată ce aţi început tratamentul cu Livial trebuie să mergeţi regulat la medic (cel puţin o dată pe an). În urma acestor examene, discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile şi riscurile continuării tratamentului cu Livial. Mergeți pentru screening al sânilor așa cum v-a recomandat medicul dumneavostră.

Când să aveți grijă deosebită cu Livial

Înainte de începerea tratamentului cu Livial spuneți medicului dumneavoastră dacă ați avut vreodată oricare dintre următoarele tulburări, deoarece acestea pot reveni sau se pot agrava în timpul tratamentului cu Livial. Dacă este cazul, trebuie să consultați mai des medicul dumneavoastră pentru controale medicale:
- fibroame uterine
- creștere a mucoasei uterine în afara uterului (endometrioză) sau antecedente de creștere excesivă a mucoasei uterine (hiperplazie endometrială)
- risc crescut de dezvoltare a cheagurilor de sânge (vezi „Cheaguri de sânge într-o venă (tromboză)”)
- risc crescut de a avea cancer dependent de estrogen (cum este să ai mama, o soră sau bunică, care au avut cancer de sân)
- presiune arterială crescută
- boală a ficatului, cum este tumoră benignă a ficatului
- diabet zaharat
- pietre la vezica biliară
- migrenă sau durere de cap severă
- o boală a sistemului imunitar care afectează mai multe organe ale corpului (lupus eritematos sistemic, LES)
- epilepsie
- astm
- o boală care afectează timpanul și auzul
- un nivel foarte ridicat de grăsimi în sânge (trigliceride)
- retenție de fluide din cauza tulburărilor cardiace sau renale

Opriți administrarea Livial și consultați imediat medicul
Dacă observați oricare dintre cele de mai jos când luați TSH sau Livial:
- oricare dintre situațiile menționate la paragraful „Nu luați Livial”
- îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter). Acestea pot fi semnele unei boli a ficatului
- o creștere mare a tensiunii arteriale (simptomele pot fi durere de cap, oboseală, amețeli)
- dacă rămâneți gravidă
- dacă observați orice semn al unui cheag de sânge, cum sunt:
o umflare dureroasă și înroșirea picioarelor
o durere bruscă în piept
o dificultate la respirație
Pentru mai multe informații vezi „Cheaguri de sânge într-o venă (tromboză)”.

Notă: Livial nu este un contraceptiv. Dacă sunt mai puțin de 12 luni de când ați avut ultimul ciclu menstrual sau aveți vârsta sub 50 ani, ar putea să fie necesar să utilizați metode contraceptive pentru a preveni sarcina. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru recomandări.

TSH și cancerul

Îngroșarea excesivă a mucoasei uterine (hiperplazie endometrială) și cancer al mucoasei uterine (cancer endometrial)
Au fost raportări şi studii despre cazuri de endometrioză sau cancer endometrial la femeile care utilizau Livial. Riscul cancerului endometrial creşte cu durata utilizării.

Sângerare neregulată
Puteți avea sângerare neregulată sau picături de sânge (pete) în primele 3-6 luni de tratament.
Cu toate acestea, dacă sângerările neregulate:
- continuă după primele 6 luni de tratament;
- încep după utilizarea Livial mai mult de 6 luni;
- continuă după încetarea tratamentului cu Livial consultați medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.

Cancer de sân
Dovezile sugerează că administarea TSH în combinaţie estrogen-progestogen și eventual, deasemenea, numai cu estrogen creşte riscul de apariţie a cancerului de sân. Riscul suplimentar depinde de durata TSH. Riscul suplimentar devine evident în câțiva ani. Cu toate acestea, revine la normal în câțiva ani (cel mult 5 ani) după oprirea tratamentului.

Comparație
Femeile care iau Livial au un risc mai mic de apariţie a cancerului de sân comparativ cu cele care utilizează o TSH combinată şi au un risc comparabil cu cele care urmează TSH numai cu estrogen. Verificați-vă cu regularitate sânii. Consultați medicul dumneavoastră dacă observați orice schimbare, cum sunt:
- adâncituri ale pielii,
- modificări ale mamelonului,
- orice nodul care se vede sau se simte.

Cancer ovarian
Cancerul ovarian este rar – mult mai rar decât cancerul mamar. Utilizarea TSH cu estrogen în monoterapie sau în combinația estrogen-progestativ a fost asociată cu o ușoară creștere a riscului de cancer ovarian.

Riscul de cancer ovarian variază în funcție de vârstă. De exemplu, dintre femeile cu vârsta între 50 și 54 ani care nu iau TSH, vor fi diagnosticate cu cancer ovarian circa 2 femei din 2000, într-o perioadă de 5 ani. În cazul femeilor care au luat TSH timp de 5 ani, vor exista circa 3 cazuri la 2000 de utilizatoare (adică circa 1 caz suplimentar).

Prin utilizarea Livial, riscul crescut de cancer ovarian este similar cu cel pentru alte tipuri de TSH.

Efectul HRT asupra inimii și circulației sanguine

Cheaguri de sânge într-o venă (tromboză)
Riscul cheagurilor de sânge într-o venă este de aproximativ 1,3 până la de 3 ori mai mare la utilizatoarele de TSH decât la cele care nu utilizează TSH, mai ales în timpul primului an de tratament.

Cheagurile de sânge pot fi grave și dacă unul se deplasează la plămâni poate provoca dureri în piept, dificultăți la respirație, leșin sau chiar moarte.

Posibilitatea de a dezvolta cheaguri de sânge în venele dumneavoastră crește cu înaintarea în vârstă și dacă oricare din următoarele se aplică pentru dumneavoastră. Informați medicul dumneavoastră dacă oricare dintre aceste situații se aplică pentru dumneavoastră:

- sunteți gravidă sau ați născut recent;
- utilizați estrogeni;
- nu puteți merge o lungă perioadă datorită unei intervenţii chirurgicale majore, răni sau altei boli (vezi de asemenea pct. 3, dacă aveți nevoie de o intervenție chirurgicală);
- aveți o greutate corporală semnificativ peste cea normală (IMC>30 kg/m2);
- aveți orice boală de coagulare a sângelui care necesită tratament pe o perioadă îndelungată cu un medicament utilizat pentru prevenirea cheagurilor de sânge;
- o rudă apropiată a avut vreodată un cheag de sânge la nivelul picioarelor, plămânului sau altui organ;
- aveţi o boală rară, numită lupus eritematos sistemic (LES);
- dacă aveți cancer.
Pentru semne ale unui cheag de sânge vezi „Opriți administrarea Livial și consultați imediat medicul”.

Comparație
Pe o perioadă de 5 ani, la femeile cu vârsta de 50 ani care nu folosesc o terapie hormonală de substituţie, pot să apară 4 până la 7 cazuri de formare a cheagurilor de sânge la 1000 femei. La femeile cu vârsta de 50 ani care utilizează TSH pe o perioadă de 5 ani pot să apară 9 până la 12 cazuri la 1000 utilizatoare (de exemplu 5 cazuri suplimentare).

Riscul crescut de a dezvolta un cheag de sânge într-o venă este mai scăzut cu utilizarea Livial decât cu alte tipuri de TSH.

Boală de inimă (atac de cord)

Nu există nicio dovadă că terapia de substituție hormonală sau Livial va preveni un atac de cord.

Femeile cu vârsta peste 60 ani care utilizează TSH cu estrogen-progesteron au puțin mai multe șanse de a dezvolta o boală de inimă decât cele care nu utilizează nicio TSH. Deoarece riscul bolii de inimă este în strânsă legătură cu vârsta, numărul suplimentar de cazuri de boli de inimă cauzate de utilizarea TSH estrogen-progesteron este foarte scăzut la femeile sănătoase cu vârsta apropiată de menopauză, dar crește cu înaintarea în vârstă.
Nu există nicio evidență care să sugereze că riscul de infarct miocardic cu Livial este diferită de riscul cu alte TSH.

Accident vascular cerebral

Studii clinice recente sugerează că TSH şi Livial cresc uşor riscul de accident vascular cerebral. Acest risc crescut a fost observat în principal la femeile cu vârsta peste 60 ani, aflate în postmenopauză.

Comparație
Pe o perioadă de 5 ani, la femeile cu vârsta de 50 ani care nu utilizează Livial, pot să apară 3 cazuri de accidente vasculare cerebrale la 1000 femei. La femeile cu vârsta de 50 ani care utilizează Livial pe o perioadă de 5 ani, vor fi 7 cazuri de accidente vasculare cerebrale la 1000 paciente (de exemplu 4 cazuri suplimentare).
Pe o perioadă de 5 ani, la femeile cu vârsta de 60 ani care nu utilizează Livial, pot să apară 11 cazuri de accidente vasculare cerebrale la 1000 femei. La femeile cu vârsta de 60 ani care utilizează Livial vor fi 24 cazuri de accidente vasculare cerebrale la 1000 paciente (de exemplu 13 cazuri suplimentare).

Alte condiții

TSH nu previne pierderea memoriei. Există unele dovezi ale unui risc mai mare de pierdere a memoriei la femeile care utilizează TSH după vârsta de 65 ani. Discutați cu medicul dumneavoastră pentru recomandări.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
În măsura în care se cunoaște, Livial nu are niciun efect asupra vigilenței și concentrației.

Informaţii importante privind unele componente ale Livial
Comprimatele Livial conţin lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Livial 2,5 mg comprimate:

Următoarele boli sunt raportate mai des la femeile care utilizează HRT comparativ cu femeile care nu utilizează TSH:
• cancer de sân
• creștere anormală sau cancer al mucoasei uterine (hiperplazie endometrială sau cancer endometrial)
• cancer ovarian
• cheaguri de sânge în venele de la picioare sau plămâni (tromboembolism venos)
• boli de inimă
• accident vascular cerebral
• pierderi de memorie probabilă în cazul în care HRT este începută la vârsta de peste 65 ani

Ca toate medicamentele, Livial poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele. Majoritatea reacţiilor adverse sunt uşoare.

Reacţiile adverse frecvente observate în studii clinice (apar la 1-10% dintre femeile care utilizează Livial) sunt:
• sângerări vaginale sau pete;
• dureri abdominale;
• creştere în greutate;
• dureri ale sânilor;
• creşteri anormale ale părului pe faţă, corp şi membre;
• simptome vaginale cum sunt secreţii, mâncărimi şi/sau iritaţii.

O reacţie adversă mai puţin frecventă (apare la 0,1-1% dintre femeile care utilizează Livial) este acneea.

Alte reacţii adverse observate după punerea pe piaţă a Livial:
• ameţeli, durere de cap, migrenă, modificări ale dispoziţiei (depresie);
• erupţii trecătoare pe piele sau mâncărimi;
• tulburări de vedere;
• disconfort gastro-intestinal;
• retenţie de apă;
• dureri articulare şi musculare;
• modificări ale valorilor funcţiei hepatice.

Au fost raportate câteva cazuri de cancer de sân, endometrioză sau de cancer endometrial la femeile care utilizau Livial.
Spuneţi medicului dumneavoastră dacă apar sângerări vaginale sau pete sau dacă oricare dintre reacţiile adverse menţionate devine supărătoare sau continuă.

Următoarele reacții adverse au fost raportate cu alte TSH:
• boli ale veziculei biliare;
• diverse boli ale pielii:
• decolorarea pielii în special pe față sau gât, cunoscută sub numele de „pete de sarcină” (cloasmă);
• noduli roșiatici, dureroși pe piele (eritem nodos);
• erupție trecătoare pe piele cu înroșire în plăci sau răni (eritem multiform).

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestați orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
Bucureşti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Unele medicamente pot interfera cu efectul Livial. Acest lucru ar putea duce la sângerări neregulate.
Acest lucru este valabil pentru următoarele medicamente:
• Medicamente împotriva formării cheagurilor de sânge (cum ar fi warfarina)
• Medicamente pentru epilepsie (cum ar fi fenobarbital, fenitoină și carbamazepină)
• Medicamente pentru tuberculoză (cum ar fi rifampicina)
• Remedii din plante care conțin sunătoare (Hypericum perforatum).

Vă rugăm să spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fără prescripţie medicală, medicamente din plante medicinale sau alte produse naturale.

Livial împreună cu alimente şi băuturi
Puteţi mânca şi bea în mod normal, în timp ce luați Livial.

Administrarea de Livial 2,5 mg comprimate în sarcină / alaptare:

Livial este pentru utilizarea numai de către femeile aflate la menopauză. Dacă rămâneți gravidă, opriţi utilizarea Livial și adresați-vă medicului dumneavoastră.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele Livial sunt rotunde, de culoare albă, inscripţionate cu „MK” deasupra lui „2” pe o faţă şi cu „Organon*” pe cealaltă faţă. Sunt ambalate în cutii care conţin 1 sau 3 blistere a câte 28 comprimate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați Livial la vederea şi îndemâna copiilor.

Păstrați comprimatele Livial la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. Verificați dacă sunt condiții speciale de păstrare indicate pe cutie.

Nu utilizaţi Livial după data de expirare înscrisă pe ambalaj, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Nu aruncați niciun medicament pe calea apei sau reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Livial 2,5 mg comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Livial 2,5 mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.