Prospect Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml soluţie orală

Substanța activă: loperamidum
Producator: S.C. Laropharm S.R.L., România
Clasa ATC: [A07DA]: tractul digestiv si metabolism >> antidiareice, antiinflamatoare, antiinfectioase intestinale >> inhibitori ai peristaltismului (antipropulsive) >> antipropulsive

Indicații Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml soluţie orală:

Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml, soluţie orală aparţine grupului de medicamente antipropulsive, folosite pentru tratamentul simptomatic al diareei acute şi cronice la adult, precum şi în tratamentul simptomatic al diareei acute la copilul în vârstă de peste 4 ani. Loperamida acţionează asupra musculaturii din peretele intestinului, prelungind timpul de trecere prin intestin a bolului digestiv şi permiţând astfel absorbţia din bol a unei cantităţi mai mari de apă; rezultatul este creşterea consistenţei materiilor fecale şi scăderea numărului scaunelor.

Contraindicații:

Nu luaţi Loperamid Laropharm 1 mg/ 5 ml soluţie orală:
- dacă sunteţi alergic la clorhidratul de loperamidă sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- dacă aveţi dureri abdominale (colici, dureri de stomac), dar nu şi diaree;
- dacă sunteţi constipat;
- dacă aveţi diaree abundentă cu sânge, sau însoţită de febră (dizinterie acută);
- dacă ştiţi că aveţi o boală inflamatorie a intestinului (de exemplu rectocolită ulcero-hemoragică), nu folosiţi loperamidă în puseele acute;
- dacă diareea apare în timpul tratamentului cu antibiotice (cu spectru larg); poate fi semnul unei colite pseudomembranoase, în care clorhidratul de loperamidă este interzis;
- dacă aţi fost diagnosticat cu enterocolită bacteriană (produsă de microorganisme precum Salmonella, Shigella, Campylobacter);
- dacă sunteţi însărcinată (pentru detalii citiţi secţiunea „Sarcina, alăptarea şi fertilitatea”);
- dacă alăptaţi (pentru informaţii suplimentare vezi pct. „Sarcina, alăptarea şi fertilitatea”);
- nu administraţi copiilor mai mici de 4 ani.
În cazul în care nu sunteţi sigur dacă ar trebui să utilizaţi acest medicament, discutaţi în prealabil cu medicul dumneavoastră.

Administrare Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml soluţie orală:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

O linguriţă dozatoare = 5ml soluţie orală = 1 mg clorhidrat de loperamidă.
Produsul se administrează oral (se bea); este recomandabil să vă rehidrataţi – beţi cât mai multe lichide nonalcoolice. După sfatul specialistului, puteţi asocia medicamente antibiotice.

Diaree acută
Adulţi şi copii mai mari de 12 ani
Oral o doză iniţială de 4 mg (4 linguriţe dozatoare de 5 ml) şi apoi 2 mg (2 linguriţe dozatoare de 5 ml) după fiecare scaun diareic, fără a depăşi doza zilnică totală de 16 mg (16 linguriţe dozatoare de 5 ml). În cazul în care medicamentul nu a fost prescris de un medic, nu se recomandă depăşirea unei doze zilnice totale de 8 mg (8 linguriţe dozatoare de 5 ml).

Copii
Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml, soluţie orală nu se recomandă copiilor cu vârsta sub 4 ani.
Copii între 6 şi 11 ani: o doză iniţială de 2 mg (2 linguriţe dozatoare de 5 ml) după primul scaun diareic, apoi 1 mg (o linguriţă dozatoare de 5 ml) după fiecare scaun diareic, fără a depăşi doza zilnică totală de 6 mg (6 linguriţe dozatoare de 5 ml).
La copiii între 4 şi 5 ani se administrează numai la indicaţia specialistului; în general nu se depăşeşte doza de 3 mg (3 linguriţe dozatoare) pe zi.
Adolescenţii beneficiază de acelaşi dozaj ca şi adulţii (doză maximă admisă zilnic: 8 mg = 8 linguriţe dozatoare).

Diaree cronică
Adulţi: O doză orală de 2 mg (2 linguriţe dozatoare de 5 ml) de 1-3 ori pe zi.

Durata administrării fără prescripţie medicală nu trebuie să depăşească 7 zile (la adulţi), respectiv 2 zile (la copii sub 12 ani).

Dacă luaţi mai mult Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml decât trebuie
Dacă aţi luat mai mult Loperamid Laropharm decât trebuie, anunţaţi imediat medicul dumneavoastră sau prezentaţi-vă la cea mai apropiată cameră de gardă urgenţe. Luaţi acest prospect sau cutia medicamentului cu dumneavoastră pentru ca medicul să ştie ce aţi luat.
Simptomele supradozajului acut includ: somnolenţă, ameţeală, vărsături, constipaţie, mioză (strângerea pupilei), respiraţie rară, superficială, încordare musculară, mişcări necontrolate, micţiune (urinare) dificilă. Copiii sunt mai sensibili la efectele loperamidei în exces.
Tratamentul supradozei este de specialitate, în funcţie de caz poate fi necesară intervenţia de urgenţă şi spitalizarea.

Dacă uitaţi să luaţi Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml
Dacă aţi uitat să administraţi Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml, soluţie orală, luaţi doza cât mai curând posibil; dacă este aproape timpul pentru următoarea priză, luaţi o singură doză. Nu administraţi doză dublă.

Dacă încetaţi să luaţi Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml
Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml soluţie orală:

- Substanţa activă este clorhidratul de loperamidă. 5 ml de soluţie conţin 1 mg clorhidrat de loperamidă.
- Celelalte componentesunt glicerol, acid citric monohidrat, citrat de sodiu dihidrat, zaharină sodică, aromă de portocale, apă purificată.

Precauții:

Înainte să luaţi Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
– dacă suferiţi de afecţiuni ale ficatului sau ale rinichiului este posibil ca eliminarea loperamidei din organism să se facă mai lent; în acest caz este recomandabil ca dozele să fie stabilite de un specialist;
– dacă sunteţi infestat cu virusul imunodeficienţei umane dobândite (HIV);
– dacă suferiţi de glaucom;
– dacă aveţi probleme cu vezica urinară;
– dacă beţi periodic alcool în cantităţi mari;
– dacă în decursul tratamentului cu loperamidă apare constipaţie sau distensie abdominală (senzaţie de balonare), întrerupeţi imediat medicamentul;
– nu luaţi loperamidă mai mult de 7 zile (în cazul adulţilor) sau 2 zile (copiii sub 12 ani), decât dacă medicul v-a prescris altfel.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Acest medicament poate provoca somnolenţă uşoară şi tranzitorie sau vertij (ameţeală). Este recomandabil să nu conduceţi şi să nu folosiţi utilaje cât timp luaţi loperamidă.

Reacții adverse ale Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml soluţie orală:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Foarte frecvente: care afectează mai mult de 1 pacient din 10.
Frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi.
Mai puţin frecvente: care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi.
Rare: care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi.
Foarte rare: care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi.
Cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile.

Rare: ameţeli, dureri de cap, dureri abdominale, balonări, greaţă, vărsături, uscăciunea gurii, colici (crampe) abdominale dureroase, flatulenţă, erupţii cutanate, dificultăţi în respiraţie (senzaţie de sufocare severă), umflarea feţei, gâtului sau limbii, senzaţie de oboseală.

Frecvente: constipaţie

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml soluţie orală împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să luaţi utilizaţi orice alte medicamente.

Următoarele medicamente şi grupe farmacoterapeutice pot interacţiona cu loperamida; dacă folosiţi oricare dintre următoarele medicamente, nu luaţi loperamidă înainte de a consulta medicul:
– medicamente cu acţiune similară clorhidratului de loperamidă (antipropulsive, produse care încetinesc tranzitul intestinal - alosetron);
– medicamente împotriva anxietăţii (nervozităţii) sau depresiei (anxiolitice – diazepam, alprazolam, barbiturice; antidepresive – amitriptilină, imipramină, fluoxetin, paroxetin);
– medicamente pentru insomnie (fenobarbital, opioide, midazolam, triazolam, zopiclon, prometazin, melatonină);
– colestiramină;
– chinidină (anti-aritmic);
– antivirale (ritonavir, saquinavir).

Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml împreună cu alimente, băuturi şi alcool
În administrare nu se ţine cont de programul alimentar (medicamentul nu interacţionează cu alimente), însă este recomandată creşterea ingestiei de lichide.

Administrarea de Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml soluţie orală în sarcină / alaptare:

Deşi studiile preclinice nu au evidenţiat potenţial embriotoxic sau teratogen pentru loperamidă, iar excreţia medicamentului în laptele matern este în concentraţii foarte mici, se recomandă evitarea administrării în sarcină şi alăptare. Eventuala administrare în aceste situaţii se va face strict la recomandarea şi sub supravegherea specialistului, după atenta cântărire a raportului beneficiu – risc.

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţivă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Prezentare ambalaj:

Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml se prezintă sub formă de soluţie limpede, incoloră.
Este disponibil în cutii cu un flacon din PVC de culoare brună, capacitate 50 ml, închis cu capac cu filet, din polietilenă de culoare albă şi sigilat cu inel de siguranţă, din polietilenă de culoare albă; flaconul conţine 50 ml soluţie orală.
Cutia conţine o linguriţă dublu dozatoare, din polistiren (2,5 ml şi 5 ml).

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină; a se ţine flaconul bine închis. După deschidere: a se păstra la temperaturi sub 25°C.

A se utiliza în maxim 28 zile după prima deschidere a flaconului.

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă loperamidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml soluţie orală(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Loperamid Laropharm 1 mg/5 ml soluţie orală vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.