Prospect Lozap 50 mg, comprimate filmate

Substanța activă: losartanum
Producator: Zentiva, a.s., Slovacia
Clasa ATC: [C09CA]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> antagonisti de angiotensina II >> antagonisti de angiotensina II

Indicații Lozap 50 mg, comprimate filmate:

Lozap contine substanta activa losartan. Losartan apartine unui grup de medicamente cunoscute sub numele de antagonisti ai receptorilor angiotensinei II. Angiotensina II este o substanta produsa in organism care se leaga de receptorii din vasele de sange, determinand constrictia acestora. Aceasta are ca rezultat cresterea tensiunii arteriale. Losartan previne legarea angiotensinei II de acesti receptori, determinand relaxarea vaselor de sange si scaderea tensiunii arteriale. Losartan intarzie deteriorarea functiei rinichilor la pacientii cu hipertensiune arteriala si diabet zaharat de tip 2.

Lozap se utilizeaza:
* pentru tratamentul pacientilor cu tensiune arteriala crescuta (hipertensiune arteriala)
* pentru a proteja rinichii la pacientii cu hipertensiune arteriala si diabet zaharat de tip 2, cu modificari ale parametrilor de laborator care demonstreaza afectarea functiei rinichilor si proteinurie ≥ 0,5 g pe zi (o afectiune in care urina contine o cantitate anormala de proteine)
* pentru tratamentul pacientilor cu insuficienta cardiaca cronica atunci cand medicul dumneavoastra considera ca tratamentul cu medicamente specifice numite inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (inhibitori ai ECA, medicamente utilizate pentru a scadea tensiunea arteriala crescuta) nu este potrivit. Daca in cazul dumneavoastra, insuficienta cardiaca a fost stabilizata cu un ihibitor ECA, nu trebuie sa fiti trecut la un tratament cu losartan.
* la pacientii cu hipertensiune arteriala si ingrosare a ventriculului stang, s-a demonstrat ca tratamentul cu Lozap reduce riscul de accident vascular cerebral.(Indicatie pe baza studiului LIFE).

Contraindicații:

Nu luati Lozap
* daca sunteti alergic la losartan sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament,
* daca functia ficatului dumneavoastra este sever afectata,
* in cazul in care aveti mai mult de trei luni de sarcina. (Este bine sa evitati Lozap si in perioada de inceput a sarcinii)

Administrare Lozap 50 mg, comprimate filmate:

Luati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti singur.
Medicul dumneavoastra va stabili doza adecvata de Lozap, in functie de afectiunea de care suferiti si de eventualele tratamente concomitente pe care le luati. Este important sa continuati sa luati Lozap atat timp cat medicul va recomanda acest lucru, pentru mentinerea controlului tensiunii arteriale.
Pacientii cu tensiune arteriala crescuta
Tratamentul se incepe, de regula, cu 50 mg losartan (un comprimat de Lozap 50 mg), o data pe zi. Efectul maxim de reducere a tensiunii arteriale ar trebui sa fie atins dupa 3-6 saptamani de la inceputul tratamentului. La unii pacienti, doza poate fi crescuta ulterior la 100 mg losartan (doua comprimate de Lozap 50 mg), o data pe zi.
Daca aveti impresia ca efectul losartan este prea puternic sau prea slab, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul.
Pacienti cu tensiune arteriala crescuta si diabet zaharat de tip 2
Tratamentul se incepe, de regula, cu 50 mg losartan (un comprimat de Lozap 50 mg), o data pe zi. Doza poate fi crescuta ulterior la 100 mg losartan (doua comprimate de Lozap 50 mg), o data pe zi, in functie de raspunsul tensiunii arteriale.
Comprimatele de losartan pot fi administrate impreuna cu alte medicamente care scad tensiunea arteriala (de exemplu diuretice, blocante ale canalelor de calciu, blocante ale receptorilor alfa- sau beta-adrenergici si medicamente cu actiune centrala), precum si impreuna cu insulina si alte medicamente utilizate in mod obisnuit pentru scaderea valorilor glucozei din sange (de exemplu sulfoniluree, gliatazone si inhibitori de glucozidaza).
Pacienti cu insuficienta cardiaca Tratamentul se incepe, de regula, cu 12,5 mg losartan (un comprimat de Lozap 12,5 mg), o data pe zi.
In general, doza trebuie crescuta saptamanal, treptat (adica, 12,5 mg pe zi in prima saptamana, 25 mg in a doua saptamana, 50 mg in a treia saptamana) pana la doza uzuala de intretinere de 50 mg losartan (un comprimat de Lozap 50 mg), o data pe zi, in functie de afectiunea dumneavoastra.
In tratamentul insuficientei cardiace, losartan se administreaza, de regula, impreuna cu un diuretic (medicament care creste cantitatea de apa pe care o eliminati prin rinichi) si/sau cu digitalice (medicamente care ajuta inima dumneavoastra sa bata mai puternic si mai eficient) si/sau cu un
beta-blocant.
Doze la grupe speciale de pacienti
La unii pacienti, cum sunt cei tratati cu diuretice in doze mari, pacienti cu insuficienta hepatica sau pacienti cu varsta peste 75 ani, medicul va poate recomanda o doza mai mica, in special la inceputul tratamentului. Utilizarea losartan nu este recomandata la pacienti cu insuficienta hepatica severa (vezi punctul Nu luati Lozap).
Administrare
Comprimatele trebuie inghitite cu un pahar cu apa. Trebuie sa incercati sa va luati doza zilnica aproximativ la aceeasi ora in fiecare zi. Lozap poate fi administrat cu sau fara alimente. Este important sa continuati sa luati Lozap pana cand medicul va spune sa opriti tratamentul.
Comprimatele filmate de Lozap 50 si Lozap 100 pot fi divizate in doua doze egale.
Daca luati mai mult Lozap decat trebuie
Daca, din greseala, luati prea multe comprimate sau daca un copil inghite cateva comprimate,
adresati-va imediat medicului dumneavoastra.
Simptomele supradozajului sunt tensiune arteriala scazuta, batai accelerate ale inimii, posibil batai incetinite ale inimii.
Daca uitati sa luati Lozap
Daca uitati, din greseala, sa luati o doza, luati doza urmatoare ca de obicei. Nu luati o doza dubla pentru a compensa comprimatul uitat.
Daca incetati sa luati Lozap
Este important sa continuati sa luati Lozap atat timp cat medicul dumneavoastra v-a recomandat, pentru a mentine controlul tensiunii arteriale.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Compoziție Lozap 50 mg, comprimate filmate:

- Substanta activa este losartan potasic.
Fiecare comprimat contine losartan potasic 50 mg,

- Celelalte componente sunt: nucleu - celuloza microcristalina, manitol, crospovidona, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, stearat de magneziu, film: SEPIFILM 752 de culoare alba (hipromeloza, celuloza microcristalina, macrogol stearat 2000, dioxid de titan (E 171)), macrogol 6000.

Precauții:

Aveti grija deosebita cand utilizati Lozap
Este important sa spuneti medicului dumneavoastra inainte de a lua Lozap:
* daca aveti istoric de angioedem (umflarea fetei, buzelor, gatului si/sau a limbii),
* daca suferiti de varsaturi sau diaree excesive, care determina o pierdere foarte mare de lichide si/sau de sare din organism,
* daca utilizati diuretice (medicamente care cresc cantitatea de apa eliminata prin rinichi) sau urmati o dieta cu restrictie de sare ducand la o pierdere foarte mare de lichide si de sare din organism,
* daca stiti sa aveti o ingustare sau blocare a vaselor care aduc sange la rinichi sau daca ati primit recent un transplant de rinichi,
* daca functia ficatului dumneavoastra este afectata,
* daca suferiti de insuficienta cardiaca cu sau fara afectare a rinichilor sau aritmii cardiace concomitente severe care pot pune viata in pericol. Sunt necesare precautii speciale atunci cand sunteti tratat concomitent cu un beta-blocant,
* daca aveti probleme cu valvele sau cu muschiul inimii,
* daca suferiti de boala coronariana (cauzata de un flux sanguin scazut in vasele de sange ale inimii) sau boala vasculara cerebrala (cauzata de o circulatie redusa a sangelui in creier)
* daca suferiti de hiperaldosteronism primar (un sindrom asociat cu o secretie crescuta a hormonului aldosteron de catre glanda suprarenala, determinat de o tulburare la nivelul glandei),
* in cazul in care credeti ca sunteti gravida (sau intentionati sa ramaneti gravida). Lozap nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat daca aveti mai mult de trei luni de sarcina, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastra daca este utilizat in aceasta etapa.

Atenționări:

Utilizarea la copii si adolescenti
Losartanul a fost studiat la copii. Pentru mai multe informatii, adresati-va medicului dumneavoastra.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu au fost efectuate studii privind efectele asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Este putin probabil ca losartan sa va afecteze capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, ca si in cazul multor alte medicamente utilizate pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, losartan poate determina ameteli sau somnolenta la unele persoane. Daca aveti ameteli sau somnolenta trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra inainte de a desfasura astfel de activitati.

Informatii importante privind unele componente ale Lozap
Nicio atentionare sau precautie speciala nu se aplica componentelor active continute in acest medicament.

Reacții adverse ale Lozap 50 mg, comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii adverse, opriti tratamentul cu Lozap si adresati-va imediat medicului dumneavoatra sau prezentati-va la unitatea de primiri urgente al celui mai apropiat spital:
O reactie alergica severa (eruptii trecatoare pe piele, mancarimi, umflarea fetei, buzelor, gurii sau gatului care poate determina dificultati la inghitire sau respiratie).
Aceasta este o reactie adversa grava dar rara, care poate aparea la maxim 1 persoana din 1000. Este posibil sa aveti nevoie urgenta de ingrijiri medicale sau de spitalizare.
Urmatoarele reactii adverse au fost raportate in cazul losartan (substanta activa din Lozap):
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane):
* ameteli
* tensiune arteriala scazuta
* slabiciune
* oboseala
* prea putin zahar in sange (hipoglicemie)
* prea mult potasiu in sange (hiperkaliemie)
* numar redus de globule rosii in sange
* valori crescute ale valorilor de uree, creatinina si potasiu in sange, la pacientii cu insuficienta cardiaca.
Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 persoana din 100):
* somnolenta
* durere de cap
* tulburari de somn
* senzatia de frecventa crescuta a inimii (palpitatii)
* durere severa in piept (angina pectorala)
* tensiune arteriala scazuta (in special dupa pierderi excesive de apa din vasele de sange din organism, de exemplu la pacientii cu insuficienta cardiaca severa sau aflati in tratament cu doze mari de diuretice), efecte ortostatice legate de doza, cum este scaderea tensiunii arteriale la ridicarea din pozitia culcat in picioare
* senzatie de lipsa de aer (dispnee)
* tuse
* dureri abdominale
* constipatie rebela
* diaree
* greata
* varsaturi
* blande (urticarie)
* mancarimi (prurit)
* eruptii trecatoare pe piele
* umflaturi localizate (edem).
Rare(pot afecta pana la 1 persoana din 1000):
* reactii anafilactice
* angioedem
* inflamatia vaselor de sange (vasculita, inclusiv purpura Henoch-Schonlein)
* senzatie de amorteala sau de furnicaturi (parestezii)
* lesin (sincopa)
* batai foarte rapide si neregulate ale inimii (fibrilatie atriala), atac cerebral (accident vascular cerebral)
* inflamarea ficatului (hepatita) cresterea nivelului alanin-aminotransferazei (ALT) in sange, de regula revenind la valori normale dupa intreruperea tratamentului.
Cu frecventa necunoscuta (frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile):
* scaderea numarului de trombocite
* migrena
* tulburari ale functiei ficatului
* dureri ale muschilor si articulatiilor
* simptome asemanatoare gripei
* dureri de spate si infectii ale cailor urinare
* stare generala de rau (indispozitie)
* depresie
* tiuituri, zumzet, murmur sau zgomote in urechi (tinitus)
* inflamare a pancreasului (pancreatite)
* valori reduse ale sodiului in sange (hiponatremie)
* sensibilitate crescuta la lumina soarelui (fotosensibilitate)
* durere inexplicabila la nivelul muschilor, cu urina inchisa (de culoarea ceaiului) la culoare (rabdomioliza)
* impotenta
Reactiile adverse la copii si adolescenti sunt asemanatoare celor observate la adulti.
Daca manifestati orice reactii adverse adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Lozap impreuna cu alte medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati, ati luat recent sau s-ar putea sa luati orice alte medicamente.
Aveti grija deosebita cand luati urmatoarele medicamente in timpul tratamentului cu Lozap:
* alte medicamente care scad tensiunea arteriala, deoarece va pot scadea si mai mult tensiunea arteriala. Tensiunea arteriala poate fi scazuta, de asemenea, de unul din urmatoarele medicamente/clase de medicamente: antidepresive triciclice, antipsihotice, baclofen, amifostina,
* medicamentele care retin potasiu sau care pot creste concentratia potasiului in sange (de exemplu suplimente de potasiu, substituenti de sare care contin potasiu sau medicamente care economisesc potasiul, cum sunt anumite diuretice [amilorida, triamteren, spironolactona] sau heparina),
* medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum este indometacinul, inclusiv inhibitori de COX-2 (medicamente care reduc inflamatia si pot fi utilizate pentru ameliorarea durerii) deoarece pot reduce fluxul de sange, scazand efectul losartan. Daca functia rinichilor dumneavoastra este afectata, utilizarea concomitenta a acestor medicamente poate determina agravarea disfunctiei renale. Medicamentele care contin litiu nu trebuie administrate in asociere cu losartan fara o supraveghere stricta din partea medicului dumneavoastra. Pot fi necesare masuri speciale de precautie (de exemplu analize de sange).

Administrarea de Lozap 50 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Sarcina Trebuie sa ii spuneti medicului dumneavoastra daca credeti ca sunteti gravida (sau intentionati sa ramaneti gravida). In mod normal, medicul dumneavoastra va va sfatui sa nu mai luati Lozap inainte de a ramane gravida sau de indata ce ati aflat ca sunteti gravida si va va recomanda un alt medicament in loc de Lozap. Lozap nu este recomandat la inceputul sarcinii si nu trebuie utilizat in sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastra daca este utilizat dupa cea de a treia luna de sarcina.

Alaptarea
Spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau intentionati sa incepeti alaptarea. Lozap nu este recomandat mamelor care alapteaza si este posibil ca medicul dumneavoastra sa va aleaga un alt tratament in cazul in care doriti sa alaptati, mai ales daca este vorba de un copil nou-nascut sau nascut prematur.

Prezentare ambalaj:

Lozap 50 comprimate filmate 50 mg sunt comprimate filmate ovale, biconvexe, de culoare alba pana la aproape alba, cu o linie mediana pe ambele fete.
Comprimatul poate fi divizat in doua doze egale.

Fiecare cutie contine 30, 60 sau 90 comprimate filmate.
Este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lasati acest medicament la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Lozap dupa data de expirare inscrisa pe cutie dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 30 grade C, in ambalajul original pentru a fi protejat de lumina.
Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă losartanum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Lozap 50 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Lozap 50 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.