Prospect Manitol HF 200 mg/ml, solutie perfuzabila

Substanța activă: mannitolum
Producator: Stada Hemofarm SRL, Romania
Clasa ATC: [B05BC]: sange si organe hematopoietice >> substituenti de plasma si solutii perfuzabile >> solutii pentru administrare intravenoasa >> solutii pentru diureza osmotica

Indicații Manitol HF 200 mg/ml, solutie perfuzabila:

Numele medicamentului dumneavoastra este Manitol HF. Substanta activa este manitolul. Manitolul este un diuretic utilizat pentru eliminarea excesului de apa din organism.

Manitolul este indicat:
* daca urinati foarte putin si rinichii dumneavoastra nu functioneaza normal sau daca exista riscul producerii blocajului renal
* pentru tratamentul edemului cerebral (acumulare de lichide in tesuturile de la nivelul creierului), prin scaderea tensiunii crescute din creier
* in caz de tensiune crescuta in interiorul ochiului in cadrul crizei de glaucom acut sau inaintea unei operatii la nivelul ochiului
* pentru cresterea eliminarii prin urina a substantelor toxice in caz de intoxicatie

Contraindicații:

Nu vi se va administra Manitol HF
- daca sunteti alergic (hipersensibil) la Manitol HF sau la oricare dintre celelalte componente ale medicamentului
- daca suferiti de afectarea severa a inimii
- daca aveti blocaj renal (anurie)
- in caz de hiperosmolaritate plasmatica preexistenta
* daca sunteti foarte deshidratat (ati pierdut multe lichide prin varsaturi, diaree sau nu ati baut lichide)
* in caz de congestie pulmonara sau edem pulmonar acut
* daca aveti anumite leziuni la nivelul creierului
* daca aveti sangerare la nivelul creierului, cu exceptia situatiilor determinate de necesitatea deschiderii craniului in cadrul unei operatii.

Administrare Manitol HF 200 mg/ml, solutie perfuzabila:

Medicul dumneavoastra va va administra Manitol HF in functie de varsta, greutatea si starea dumneavoastra de sanatate (rezultatele analizelor de sange, alte boli asociate). De asemenea, doza care va va fi administrata depinde si de tratamentul concomitent cu alte medicamente.
Adulti si adolescenti
Doza uzuala zilnica este 250 pana la 1000 ml solutie Manitol HF 200 mg/ml (50 pana la 200 g Manitol HF). Intr-o sesiune poate fi adminstrata o doza maxima de 250 ml solutie Manitol HF 200 mg/ml (50 g Manitol HF). In majoritatea cazurilor, raspunsul la tratament se obtine dupa administrarea unei doze zilnice de 250 pana la 500 ml solutie Manitol HF 200 mg/ml (50 pana la 100 g Manitol HF pe zi).
La pacienti cu oligurie severa sau in caz de suspiciune a disfunctiei renale, trebuie initial administrata o doza test de aproximativ 1 ml/kg solutie Manitol HF 200 mg/ml (200 mg Manitol HF) timp de 3 pana la 5 minute. Medicul va supraveghea volumul de urina produs ca urmare a administrarii dozei test. Daca raspunsul nu este adecvat, vi se poate administra o a doua doza test. Daca raspunsul este in continuare nesatisfacator, tratamentul cu Manitol HF, nu va fi continuat.
Scaderea presiunii intracraniene, edemului cerebral si a presiunii intraoculare
Doza uzuala este de 7,5 pana la 10 ml/kg, perfuzata pe durata a 30 pana la 60 de minute. Daca vi se va efectua o operatie la nivelul ochilor, pentru obtinerea unui efect maxim al tratamentului, doza trebuie administrata cu 60 pana la 90 de minute inaintea interventiei chirurgicale.
Fortarea eliminarii urinei in cadrul tratamentului intoxicatiilor grave cu medicamente
Dozele de Manitol HF trebuie modificate pentru a se mentine un debit urinar de minim 100 ml pe ora si o diureza de 1 pana la 2 litri. Initial, poate fi administrata o doza de incarcare de aproximativ 125 ml.
Copii cu varsta sub 12 ani
Doza este cuprinsa intre 2,5 si 7,5 ml solutie Manitol HF 200 mg/ml si kg si poate fi repetata, daca este necesar, de 1-2 ori la interval de 4 pana la 8 ore.
Pentru tratamentul edemului cerebral sau scaderea presiunii la nivelul ochiului, doza poate fi administrata pe durata a 30 pana la 60 de minute, similar ca la adulti.
Varstnici
Dozele sunt similare celor administrate la adulti.
Daca vi se administreaza mai mult decat trebuie din Manitol HF
Deoarece acest medicament este administrat de catre un cadru medical este foarte putin probabil sa vi se administreze prea mult sau prea putin.
Nu exista antidot specific pentru supradozajul cu Manitol HF 200 mg/ml solutie perfuzabila. In caz de supradozaj puteti avea reactii adverse mai intense. Pot sa apara durere de cap, greata, tremuraturi, confuzie, somnolenta, convulsii, coma. Medicul dumneavoastra va va administra tratamentul adecvat pentru aceste reactii adverse.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoatra sau farmacistului.

Compoziție Manitol HF 200 mg/ml, solutie perfuzabila:

- Substanta activa este manitolul. Fiecare mililitru solutie perfuzabila contine Manitol HF 200 mg. Flacoanele a cate 250 ml solutie perfuzabila contin Manitol HF 50 g.
- Celelalte componente sunt: hidroxid de sodiu (pentru ajustarea pH-ului), acid clorhidric (pentru ajustarea pH-ului) si apa pentru preparate injectabile.

Precauții:

Aveti grija deosebita cand utilizati Manitol HF
- daca functia rinichilor dumneavoastra este grav afectata
- daca aveti o afectiune a rinichilor sau daca sunteti tratat cu medicamente toxice pentru rinichi
- daca aveti o concentratie scazuta de sodiu in sange. In acest caz, tratamentul cu Manitol HF va poate agrava afectiunea
- daca sunteti deshidratat
- daca volumul de urina eliminata scade in cursul tratamentului. Daca reducerea volumului de urina este in legatura cu deteriorarea functiei rinichiului, administrarea de Manitol HF trebuie intrerupta.
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca oricare dintre acestea este sau a fost valabila in cazul dumneavoastra.

Reacții adverse ale Manitol HF 200 mg/ml, solutie perfuzabila:

Ca toate medicamentele, Manitol HF poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.
Reactii adverse mai putin frecvente (care au aparut la mai putin de 1 din 100, dar la mai mult de 1 din 1000 de pacienti):
- valori anormale ale concentratiilor de ioni in sange insotita de deshidratare (dezechilibre hidroelectrolitice)
- scaderea tensiunii arteriale, inflamatie insotita de obstructie cu cheaguri de sange la nivelul venelor.
Reactii adverse rare (care apar la mai putin de 1 din 1000, dar la mai mult de 1 din 10000 de pacienti):
- alergii, soc anafilactic (alergie grava insotita de scaderea tensiunii arteriale, senzatie de sufocare care poate pune in pericol viata)
- deshidratare, edeme (acumularea de lichide in diferite organe ale corpului)
- durere de cap, convulsii, ameteli, tensiune crescuta la nivelul creierului
- vedere incetosata
- batai neregulate ale inimii
- tensiune arteriala mare
- acumularea brusca de lichide la nivelul plamanilor care poate fi insotita de dificultati la respiratie (respiratii scurte si rapide) si care obliga bolnavul sa stea in sezut
- inflamatia mucoasei de la nivelul nasului
- uscaciune a gurii, senzatie de sete, greata, varsaturi
- necroza la nivelul pielii, urticarie
- crampe musculare
- urinare frecventa si in cantitate mai mare, afectare a rinichilor (nefropatie), senzatie de vezica urinara plina cu imposibilitate de a urina (retentie urinara acuta)
- frisoane, dureri toracice (asemanatoare durerilor in piept din cadrul anginei pectorale), febra.
Reactii adverse foarte rare (care apar la mai putin de 1 din 10000 de pacienti):
- afectare a inimii (insuficienta cardiaca congestiva)
- blocaj renal (insuficienta renala acuta).
Daca vreuna dintre reactiile adverse devine grava sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.
Anumite medicamente pot modifica efectul Manitol HF sau acesta din urma poate modifica efectele altor medicamente, daca sunt administrate concomitent.
Urmatoarele medicamente interactioneaza cu manitolul, daca sunt administrate concomitent:
- alte diuretice. Acestea pot creste efectele manitolului, fiind necesara modificarea dozei.
- ciclosporina (medicament utilizat pentru scaderea riscului respingerii de catre organism a organului transplantat)
- litiu (utilizat in unele afectiuni psihice)
- antibiotice aminoglicozidice
- blocante neuromusculate depolarizante (utilizate in timpul anesteziei pentru paralizarea muschilor)
- anticoagulante orale (utilizate pentru a subtia sangele)
- digoxina (utilizata in diferite afectiuni ale inimii).

Administrarea de Manitol HF 200 mg/ml, solutie perfuzabila în sarcină / alaptare:

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua orice medicament.
Efectul utilizarii Manitol HF la gravide nu este cunoscut. Ca urmare, nu trebuie sa utilizati Manitol HF in timpul sarcinii, cu exceptia cazului in care medicul dumneavoastra v-a recomandat acest lucru.
Spuneti-i medicului dumneavoastra daca sunteti gravida, credeti ca sunteti gravida sau vreti sa ramaneti gravida.
Nu se cunoaste daca Manitol HF trece in lapte. Ca urmare. nu utilizati acest medicament daca alaptati sau intrerupeti alaptarea pe durata tratamentului.

Prezentare ambalaj:

Manitol HF 200 mg/ml solutie perfuzabila se prezinta sub forma de solutie limpede, incolora.
Manitol HF 200 mg/ml solutie perfuzabila este disponibil in cutii cu 10 flacoane gradate din sticla incolora tip I, prevazute cu dop din cauciuc si capsa de siguranta din Al, a cate 250 ml solutie perfuzabila.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
A se pastra la temperaturi peste 22 grade C, in ambalajul original.
Expunerea la temperaturi scazute poate determina depunerea de cristale, care trebuie dizolvate prin incalzire inainte de utilizare.
Dupa deschidere: medicamentul trebuie utilizat imediat, cu exceptia cazului in care metoda de deschidere elimina riscul de contaminare microbiana.
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj dupa EXP:. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă mannitolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Manitol HF 200 mg/ml, solutie perfuzabila(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Manitol HF 200 mg/ml, solutie perfuzabila vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.