Prospect Meropenem Hospira 1 g pulb. pt. sol. inject./perf.

Substanța activă: meropenemum
Producator: Hospira UK Limited, Marea Britanie
Clasa ATC: [J01DH]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> alte antibiotice betalactamice >> carbapeneme

Indicații Meropenem Hospira 1 g pulb. pt. sol. inject./perf.:

Meropenem Hospira apartine unui grup de medicamente denumite antibiotice carbapenemice. Acesta actioneaza distrugand bacteriile care cauzeaza infectii grave.
* Infectii care afecteaza plamanii (pneumonie)
* Infectii pulmonare si bronsice la pacientii cu fibroza chistica
* Infectii complicate ale tractului urinar
* Infectii complicate la nivelul abdomenului
* Infectii pe care le puteti lua in timpul sau dupa nastere
* Infectii complicate ale pielii si tesuturilor moi
* Infectii bacteriene acute ale creierului (meningita)
Meropenem Hospira poate fi utilizat in tratamentul pacientilor cu neutropenie si cu febra cauzata de o infectie bacteriana.

Contraindicații:

Nu trebuie sa vi se administreze Meropenem Hospira
* daca sunteti alergic (hipersensibil) la meropenem sau la oricare dintre celelalte componente ale Meropenem Hospira (vezi pct. 6 - Informatii suplimentare).
* daca sunteti alergic (hipersensibil) la alte antibiotice, cum sunt penicilinele, cefalosporinele sau antibioticele carbapenemice, deoarece ati putea fi alergic si la meropenem.

Administrare Meropenem Hospira 1 g pulb. pt. sol. inject./perf.:

Meropenem Hospira vi se va administra sub forma de injectie in vena sau ca injectie lenta (perfuzie), prin picurare intr-o vena. In mod normal, medicul dumneavoastra sau asistenta medicala va vor administra Meropenem Hospira. Totusi, in unele cazuri, pacientii, parintii sau ingrijitorii sunt instruiti pentru administrarea Meropenem Hospira la domiciliu.
Durata injectarii este de aproximativ 5 minute, iar durata perfuzarii este cuprinsa intre 15 si 30 de minute. In mod normal, injectiile trebuie administrate la aceeasi ora, in fiecare zi.
Doze
Medicul dumneavoastra va stabili doza potrivita pentru dumneavoastra. Doza va depinde de tipul infectiei pe care o aveti, localizarea infectiei in organism si de gravitatea acesteia.
Doza uzuala pentru adulti este cuprinsa intre 500 mg si 2 g, administrata la fiecare 8 ore. Doza pentru copii cu varsta de peste 3 luni si de pana la 12 ani este stabilita in functie de varsta si greutatea copilului. Doza uzuala este cuprinsa intre 10 mg si 40 mg Meropenem Hospira pentru fiecare kilogram (kg) greutate corporala, administrata la fiecare 8 ore. Copiilor cu greutatea mai mare de 50 kg li se va administra doza recomandata la adult.
Daca aveti afectiuni ale rinichilor, vi se poate administra o doza mai mica din acest medicament.
Daca uitati sa utilizati Meropenem Hospira
Daca ati uitat sa injectati o doza, trebuie sa faceti acest lucru cat mai curand posibil. Totusi, in cazul in care este timpul sa administrati urmatoarea doza, sariti peste doza uitata si injectati doza urmatoare, in mod normal. Nu luati o doza dubla pentru a compensa dozele uitate.
Daca utilizati mai mult decat trebuie din Meropenem Hospira
Daca, in mod accidental, utilizati o doza mai mare decat cea recomandata, adresati-va imediat medicului dumneavoastra sau mergeti la departamentul de urgenta al celui mai apropiat spital.
Daca incetati sa utilizati Meropenem Hospira
Nu opriti tratamentul cu Meropenem Hospira pana cand medicul dumneavoastra nu va spune acest lucru.
Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest produs, adresati-va medicului dumneavoastra sau asistentei medicale.

Compoziție Meropenem Hospira 1 g pulb. pt. sol. inject./perf.:

Substanta activa este meropenemul. Fiecare flacon contine 1 g de meropenem.
Cealalta componenta este carbonatul de sodiu anhidru.

Precauții:

Aveti grija deosebita cand utilizati Meropenem Hospira
* daca aveti probleme de sanatate, cum sunt afectiuni ale ficatului sau rinichilor.
* daca ati avut diaree severa imediat dupa utilizarea altor antibiotice.
Puteti dezvolta un test Coombs pozitiv, care indica prezenta anticorpilor care pot distruge celulele rosii din sange. Medicul dumneavoastra va discuta acest lucru cu dumneavoastra.
Daca nu sunteti sigur ca va aflati intr-una dintre aceste situatii, discutati cu medicul dumneavoastra sau cu asistenta medicala inainte de a utiliza Meropenem Hospira.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor
Nu exista date disponibile privind efectul asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Informatii importante privind unele componente Meropenem Hospira
Meropenem Hospira contine sodiu.
Meropenem Hospira 500 mg: acest medicament contine aproximativ 2,0 mEq sodiu per flacon, iar acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii ce urmeaza o dieta cu restrictie de sodiu.
Meropenem Hospira 1 g: acest medicament contine aproximativ 4,0 mEq sodiu per flacon, iar acest lucru trebuie avut in vedere la pacientii ce urmeaza o dieta cu restrictie de sodiu.

Reacții adverse ale Meropenem Hospira 1 g pulb. pt. sol. inject./perf.:

Ca toate medicamentele, Meropenem Hospira poate provoca reactii adverse, cu toate ca acestea nu apar la toate persoanele.
Daca prezentati urmatoarele reactii adverse, spuneti imediat medicului dumneavoastra:
* reactie alergica severa - este posibil sa apara o eruptie brusca insotita de mancarime la nivelul pielii (urticarie), umflare a mainilor, picioarelor, a gleznelor, fetei, buzelor, gurii sau gatului (care poate provoca dificultati la inghitire si la respiratie) si puteti simti senzatie de lesin.
Aceasta este o reactie adversa grava. Veti avea nevoie de ingrijire medicala imediata. Aceasta reactie adversa este rara (afecteaza mai putin de 1 din 1000 de persoane).
Daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii adverse, spuneti imediat medicului dumneavoastra:
* afectare a celulelor rosii din sange (cu frecventa necunoscuta. Frecventa nu poate fi estimata din datele disponibile, dar este foarte rara); este posibil sa prezentati senzatie de lipsa de aer, atunci cand nu va asteptati, urina de culoare rosie sau maro.
Alte reactii adverse posibile. Daca prezentati oricare dintre urmatoarele reactii adverse, spuneti cat mai curand posibil medicului dumneavoastra:
Reactii adverse frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 10 persoane):
* dureri abdominale (de stomac)
* senzatie de rau (greata)
* stare de rau (varsaturi)
* diaree
* dureri de cap
* eruptii trecatoare pe piele, mancarimi ale pielii
* durere si inflamatie
* crestere a numarului de trombocite din sange (demonstrata printr-un test de sange)
* modificari ale testelor de sange, inclusiv testele care arata cat de bine va functioneaza ficatul
Reactii adverse mai putin frecvente (afecteaza mai putin de 1 din 100 de persoane):
* modificari ale testelor de sange. Acestea includ scadere a numarului trombocitelor (care poate determina invinetirea mai rapida), crestere a numarului celulelor albe din sange si crestere a valorii substantei denumite “ bilirubina“. Medicul dumneavoastra va poate face teste de sange din timp in timp
* modificari ale testelor de sange, inclusiv ale testelor care arata cat de bine functioneaza rinichii dumneavoastra
* senzatie de furnicaturi (amorteli si intepaturi)
* infectii la nivelul gurii sau la nivelul vaginului, determinate de o ciuperca (candidoza)
Reactii adverse rare (afecteaza mai putin de 1 din 1000 de persoane):
* crize convulsive (convulsii)
Alte reactii adverse posibile, a caror frecventa este necunoscuta:
* inflamatie a intestinului, insotita de diaree
* durere si inrosire la locul injectarii
* alte modificari ale compozitiei sangelui. Simptomele includ infectii frecvente, febra si durere in gat. Medicul dumneavoastra va va face analize de sange din timp in timp
* aparitie brusca a unei eruptii severe pe piele, aparitia de vezicule sau descuamare a pielii. Acestea pot fi insotite de febra si dureri ale articulatiilor
Daca vreuna din reactiile adverse devine grava sau daca observati orice alta reactie adversa care nu este mentionata in acest prospect, spuneti medicului dumneavoastra.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Utilizarea altor medicamente
O atentie deosebita trebuie avuta daca luati alte medicamente, care ar putea interactiona cu Meropenem Hospira. In mod deosebit, spuneti medicului dumneavoastra sau asistentei medicale daca luati unul dintre urmatoarele medicamente:
* probenecid - un medicament utilizat in tratamentul gutei (acesta poate determina o crestere a concentratiei de meropenem din sange).
* valproat de sodiu - un medicament utilizat in tratamentul epilepsiei (meropenemul poate determina o scadere a concentratiei de valproat de sodiu din sange).

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

Administrarea de Meropenem Hospira 1 g pulb. pt. sol. inject./perf. în sarcină / alaptare:

Inainte de a incepe tratamentul cu Meropenem Hospira, este important sa ii spuneti medicului dumneavoastra daca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida. Este de preferat sa se evite utilizarea meropenemului in timpul sarcinii.

Medicul dumneavoastra va decide daca trebuie sa utilizati Meropenem Hospira.
Inainte de a incepe tratamentul cu Meropenem Hospira, este important sa ii spuneti medicului dumneavoastra daca alaptati sau intentionati sa alaptati. Cantitati mici din acest medicament pot fi excretate in lapte si pot afecta sugarul. De aceea, medicul dumneavoastra va decide daca trebuie sa utilizati Meropenem Hospira in timp ce alaptati.
Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului pentru recomandari inainte de a utiliza orice medicament.

Prezentare ambalaj:

Acest medicament este o pulbere cristalina de culoare alba pana la galben pal, disponibila in recipiente din sticla, denumite flacoane. Pulberea se prepara intr-o solutie, care poate fi administrata sub forma injectabila sau poate fi diluata suplimentar si administrata sub forma de perfuzie, prin intermediul unui perfuzor.
Acest medicament este furnizat in flacoane de 1 g meropenem.

Fiecare cutie contine 1 sau 10 flacoane.

Condiții de păstrare:

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Termen de valabilitate
Nu utilizati dupa data de expirare inscrisa pe eticheta flaconului si cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
Mod de depozitare
Inainte de reconstituire sau diluare, acest medicament nu necesita conditii speciale de pastrare.
Dupa reconstituire: solutiile reconstituite pentru injectie intravenoasa sau perfuzie trebuie utilizate imediat. Intervalul de timp dintre inceputul reconstituirii si finalul injectiei intravenoase sau al perfuziei nu trebuie sa depaseasca o ora.
A nu se congela solutia reconstituita.
Eliminare
Daca utilizati Meropenem Hospira la domiciliu, eliminati acele in cosul pentru obiecte ascutite si liniile de perfuzare in mod adecvat (intrebati medicul dumneavoastra, asistenta medicala sau farmacistul, daca nu sunteti sigur).
Medicamentele neutilizate nu trebuie eliminate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă meropenemum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Meropenem Hospira 1 g pulb. pt. sol. inject./perf.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Meropenem Hospira 1 g pulb. pt. sol. inject./perf. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.