Prospect METILTESTOSTERON, compr.

Substanța activă: testosteronum
Producator: Terapia S.A.
Clasa ATC: [G03BA]: aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >> hormonii sexuali si modulatorii sistemului genital >> androgeni >> 3-androsten (4) derivati

Indicații METILTESTOSTERON, compr.:

Barbati: hipogonadism primar sau gonadotrop (congenital sau dobandit), deficit testicular prin torsiune bilaterala, orhita. Baieti: pubertate intarziata, criptorhidism. Femei: dupa menopauza, in tratamentul secundar al cancerului mamar estrogenodependent, inoperabil (cu metastaze). Ambele sexe: aplazie medulara.

Contraindicații:

Alergie la androgeni, policitemie (risc crescut de hemoragie), suspiciune sau diagnostic de carcinom de prostata, adenom de prostata, carcinom mamar la barbati, boli hepatice grave, nefroza.

Administrare METILTESTOSTERON, compr.:

Doza va fi strict individualizata. In general, doza de androgeni variaza in raport cu varsta, sexul si diagnosticul fiecarui pacient, ajustandu-se functie de raspunsul individual al pacientului si de aparitia reactiilor adverse. Barbati: 10-50 mg/zi. Femei: 50-200 mg/zi, sub stricta supraveghere datorita riscului de accelerare a bolii. Copii: 10-30 mg/zi sau la 2-3 zile, pe o durata limitata, de 4-6 luni.

Acțiune:

Derivat de testosterona, metiltestosterona are efecte similare cu ale hormonului androgen natural: contribuie la dezvoltarea si maturarea organelor sexuale masculine si la mentinerea caracterelor sexuale secundare, favorizeaza anabolismul proteic, retentia hidrosalina, diminueaza depozitele lipidice, favorizeaza depunerea glicogenului in muschi.

Compoziție METILTESTOSTERON, compr.:

Un comprimat contine 10 mg metiltestosterona.

Precauții:

Se recomanda prudenta sporita in administrarea metiltestosteronei la bolnavi cu insuficienta cardiaca, hipertensiune arteriala, afectiuni hepatice si renale, ateroscleroza avansata, migrena, epilepsie sau alte afectiuni in care retentia salina este daunatoare, hipertrofie prostatica (risc de inducere a cancerului de prostata). La pacientii cu cancer mamar, tratamentul cu androgeni poate cauza hipercalcemie prin osteoliza, situatie in care tratamentul se sisteaza. Administrarea prelungita de doze mari se poate asocia cu hepatita si icter (acesta din urma disparand la intreruperea tratamentului) si in cazuri mai grave, cu neoplasm hepatic (inclusiv carcinom hepatocelular). Se impune precautie deosebita la administrarea metiltestosteronei in pubertatea intarziata, datorita riscului de maturare accelerata a oaselor. Avand proprietati anabolizante, metiltestosterona figureaza pe lista substantelor dopante (interzise la sportivi).
Sarcina si alaptare: Nu se administreaza in sarcina (risc de virilizare a fatului feminin) si in perioada de alaptare.

Reacții adverse ale METILTESTOSTERON, compr.:

Pot aparea la nivel: endocrinologic si urogenital: femei - amenoree si alte dereglari menstruale, inhibarea secretiei de gonadotropina, virilizare (inclusiv ingrosarea vocii, hipertrofia clitorisului), virilizarea fatului feminin in cazul administrarii la gravide; barbati - ginecomastie, oligospermie (la doze mari), priapism. Cutanat: schimbari de culoare ale pielii, hirsutism, acnee. Electroliti si fluide: retentie de sodiu, potasiu, calciu, cloruri, fosfati anorganici si apa. Gastro-intestinal si hepatic: greata, icter colestatic, alterarea probelor hepatice, rar neoplasm celular. Sanguin: hemoragii la pacientii aflati sub tratament cu anticoagulante, policitemie. SNC: cresterea sau diminuarea libidoului, dureri de cap, anxietate, depresie, parestezie generalizata. Metabolic: bilant pozitiv al azotului, colesterol seric crescut. In cazuri rare, in tratamentul cu androgeni poate aparea o reactie anafilactica.
Alte medicamente cu substanța activă testosteronum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu METILTESTOSTERON, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul METILTESTOSTERON, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.