Prospect METRODIN 150, sol.inj.

Substanța activă: urofolitropinum
Producator: Serono
Clasa ATC: [C03CA]: sistem cardiovascular >> diuretice >> diuretice puternice (de ansa) >> sulfonamide

Indicații METRODIN 150, sol.inj.:

Inducerea ovulatiei la paciente cu sindrom de ovare polichistice si amenoree sau anovulatie si sindroame de infertilitate datorate dezechilibrului hormonal prin cresterea raportului LH/FSH.

Contraindicații:

Tratamentul cu Metrodin este contraindicat in situatiile in care nu este posibil un raspuns terapeutic eficient, dupa cum urmeaza: sarcina, menopauza precoce, disgenezie ovariana sau uterina, insuficienta ovariana hipergonadotropica, sterilitate fara deficit al maturarii foliculare normale (ca cea de origine cervicala sau de cauza tubara), metroragii cu etiologie necunoscuta, carcinoame ovariene, uterine sau mamare. Va fi efectuat in primul rand tratamentul specific al afectiunilor primare precum hipotiroidismul, deficitul adrenocortical, hiperprolactinemia sau tumorile hipofizare. Este necesara, de asemenea, o spermograma corespunzatoare inainte de initierea tratamentului cu Metrodin. Cu toate ca absenta LH reduce riscul hiperstimularii ovariene si cel al ovulatiei multiple, aceste posibilitati vor trebui luate in calcul, si terapia monitorizata cu strictete, urmarindu-se nivelul secretiei estrogenilor ovarieni, fie prin determinari directe, fie cu ajutorul parametrilor indirecti. In cazul aparitiei de efecte secundare, precum dureri hipogastrice, distensie abdominala sau hipertrofie ovariana, este recomandabil sa se intrerupa tratamentul cu Metrodin si sa se renunte la inducerea ovulatiei cu hCG. Frecventa sarcinilor multiple consecutive terapiei cu Metrodin /Profasi a fost raportata ca variind intre 10 si 40%. Dintre acestea, totusi, majoritatea conceptiilor multiple sunt gemelare. Pierderea sarcinii prin avort este mai frecventa decat la populatia normala, dar comparabila cu cea intalnita la femei cu alte tulburari de fertilitate. Riscurile de anomalii congenitale nu sunt crescute de catre Metrodin.

Administrare METRODIN 150, sol.inj.:

Metrodin se administreaza doar sub forma de injectii intramusculare. Solutia injectabila se prepara cu ajutorul solventului pus la dispozitie, imediat inaintea administrarii. Intr-un mililitru de solvent se pot dizolva pana la 5 fiole de Metrodin. Obiectivul tratamentului il constituie dezvoltarea unui folicul matur de graf unic, prin doze individualizate de Metrodin, administrate pe o durata de cateva zile, urmate de administrarea de Profasi, pentru eliberarea ovulului. Dezvoltarea foliculara se evalueaza in functie de concentratia estrogenilor plasmatici sau urinari. Evaluarea clinica a raspunsului terapeutic, ce include examenul ginecologic, ecografic si examenul mucusului cervical, va trebui efectuata. Administrarea de Metrodin va fi continuata pana la obtinerea unui nivel estrogenic satisfacator. Daca valorile estrogenului sunt mai mici de 180 nmol/24 ore (50 g-24 ore) pentru estrogenii urinari totali sau de 1 100 pmol/l (300 pg-ml) pentru 17-- estradiol plasmatic, dezvoltarea foliculara ar putea fi insuficienta. Dimpotriva, daca nivelurile estrogenilor depasesc 514 nmol/24 ore (140 g/24 ore) pentru estrogenii urinari totali, sau 3 000 pmol/l (800 pg/ml) pentru 17--estradiol plasmatic, atunci exista un risc crescut de hiperstimulare ovariana si se va intrerupe administrarea de Profasi. Momentul optim al administrarii de Profasi il reprezinta ziua peak-ului estrogenic urinar sau ziua imediat urmatoare peak-ului de 17--estradiol plasmatic. In cazul pacientelor anovulatorii, foliculii ovarieni stimulati nu vor putea elibera ovulele in mod spontan. Ruperea foliculului se va obtine prin injectarea de Profasi, care stimuleaza cresterea fiziologica a nivelului de LH din momentul ovulatiei. Daca pacienta doreste sa conceapa, i se recomanda sa aiba raport sexual in ziua administrarii de Profasi, precum si in zilele imediat urmatoare. Doza de Metrodin necesara pentru a provoca un raspuns terapeutic este critica si variaza de la pacienta la pacienta, dar si pentru aceeasi pacienta in diferite momente de timp. De aceea, monitorizarea prin determinari hormonale de laborator si examen ecografic devine esentiala. Se vor administra injectii zilnice a cate 1 sau 2 fiole de Metrodin (75-150 UI de urofolitropina), pana la obtinerea unui raspuns terapeutic adecvat. Acest raspuns va fi evaluat pe baza determinarilor zilnice de estrogeni prin metode de laborator. In absenta unui raspuns terapeutic satisfacator, doza de Metrodin poate fi augmentata sau se va intrerupe seria de tratament. In general, ciclurile de tratament cu Metrodin vor avea o durata de circa 8-10 zile. La interval de 24-48 ore dupa ultima doza de Metrodin, se administreaza o singura injectie a cate 10 000 UI de Profasi.

Acțiune:

FSH corespunde urofolitropinei, un hormon inalt purificat obtinut din urina umana menopauzala si avand exclusiv activitate FSH. Gonadotropina menopauzala umana (HMG) cu activitate predominant FSH prezinta si activitate LH in hipogonadismul hipopituitar, unde ambii hormoni gonadotropi sunt deficitari. La pacientele cu niveluri ridicate sau normale de LH, deficitul selectiv de FSH necesita disponibilitatea unor preparate lipsite de activitate LH; aceasta apartine prin excelenta FSH. FSH stimuleaza atat cresterea, cat si maturarea foliculara, induce cresterea nivelurilor estrogenice si proliferarea endometriala.

Compoziție METRODIN 150, sol.inj.:

Fiolele de Metrodin contin urofolitropina (FSH) sub forma de pulbere liofilizata, sterila si apirogena. Sunt disponibile doua concentratii: 75 si 150 UI
Alte medicamente cu substanța activă urofolitropinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu METRODIN 150, sol.inj.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul METRODIN 150, sol.inj. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.