Prospect MONOPRIL 10 mg, 20 mg comprimate

Substanța activă: fosinoprilum
Producator: ICN POLFA RZESZÓW S.A., Polonia
Clasa ATC: [C09AA]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei >> inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei
Monopril aparţine clasei de medicamente denumite inhibitori ai enzime de conversie a angiotensinei (IECA) care acţionează la nivelul inimii şi vaselor de sânge.

Indicații MONOPRIL 10 mg, 20 mg comprimate:

Monopril este indicat în tratamentul:
hipertensiunii arteriale. Poate fi utilizat singur sau în asociere cu alţi agenţi antihipertensivi (de exemplu diuretice tiazidice).
- insuficientei cardiace în asociere cu un diuretic. La aceşti pacienţi, fosinoprilul ameliorează simptomele şi toleranţa la efort, reduce severitatea insuficientei cardiace şi scade frecvenţa spitalizărilor pentru insuficienta cardiaca. Efectul benefic al fosinoprilului nu necesită utilizarea concomitentă de digoxină.

Contraindicații:

Nu utilizaţi Monopril
- dacă sunteţi alergic la fosinopril, alţi inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă vă aflaţi în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină.
- dacă aveţi diabet zaharat sau insuficienţă renală şi sunteţi tratat cu medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale care conţin aliskiren.

Administrare MONOPRIL 10 mg, 20 mg comprimate:

Luaţi întotdeauna Monopril exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Doza trebuie individualizată.

Adulţi
Hipertensiune arterială: Începerea tratamentului necesită luarea în considerare a tratamentului recent cu antihipertensive, stadiul hipertensiunii arteriale, restricţia aportului de sare şi/sau lichide şi alte situaţii clinice. Dacă este posibil întrerupeţi tratamentul medicamentos antihipertensiv al pacientului, administrat anterior pentru câteva zile înaintea începerii tratamentului cu Monopril.

Doza iniţială recomandată este de 10 mg fosinopril sodic, o dată pe zi. Aceasta se va ajusta în funcţie de răspunsul tensiunii arteriale. Doza uzuală variază între 10-40 mg o dată pe zi. Dacă tensiunea arterială nu este controlată adecvat doar cu Monopril, poate fi adăugat un diuretic.

Dacă tratamentul cu Monopril este iniţiat la un pacient care primeşte deja un diuretic, terapia trebuie iniţiată sub supraveghere medicală atentă timp de câteva ore şi până în momentul stabilizării tensiunii arteriale. Pentru a reduce probabilitatea hipotensiunii, diureticul trebuie întrerupt cu două-trei zile înaintea începerii tratamentului cu Monopril.

Insuficienţa cardiacă: Doza iniţială recomandată este 10 mg fosinopril sodic o dată pe zi. Tratamentul trebuie început sub supraveghere medicală atentă. Dacă doza iniţială de Monopril este bine tolerată, ulterior poate fi crescută la intervale de o săptămână, gradat până la 40 mg o dată pe zi, în funcţie de răspunsul clinic. Apariţia hipotensiunii după doza iniţială nu exclude creşterea graduală, atentă, a dozei de Monopril, urmărind controlul eficace al hipotensiunii arteriale.

Monopril trebuie administrat în asociere cu un diuretic.

Copii
La copii nu au fost stabilite eficacitatea şi siguranţa administrării fosinoprilului sodic.

Vârstnici
În studiile clinice, printre pacienţii cărora li s-a administrat fosinopril, în general nu au fost observate diferenţe în eficacitate sau siguranţă între pacienţii în vârstă (65 ani sau peste) şi pacienţii tineri; totuşi o sensibilitate mai mare la anumiţi pacienţi vârstnici nu poate fi exclusă.

Insuficienţă renală
Datorită celor două căi de excreţie ale fosinoprilului nu este necesară reducerea dozei la pacienţii cu funcţie renală afectată.

Insuficienţă hepatică
Datorită celor două căi de excreţie ale fosinoprilului nu este necesară reducerea dozei la pacienţii cu funcţie hepatică afectată.

Dacă utilizaţi mai mult Monopril decât trebuie
Nu sunt disponibile informaţii speciale privind supradozajul cu Monopril. Tratamentul trebuie să fie simptomatic și de susţinere a funcţiilor vitale. Tratamentul cu Monopril trebuie întrerupt și pacienţii atent monitorizaţi.
Măsurile terapeutice recomandate includ provocarea vărsăturilor şi/sau lavaj gastric, echilibrarea hidroelectrolitică și corectarea hipotensiunii arteriale.
Fosinoprilul se elimină în cantităţi mici prin hemodializă sau dializă peritoneală.

Dacă uitaţi să utilizaţi Monopril
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să utilizaţi Monopril
Nu încetaţi să utilizaţi Monopril, cu excepţia cazului în care medicul dumneavoastră vă recomandă acest lucru. Dacă încetaţi să utilizaţi Monopril, tensiunea arterială vă poate creşte şi vă poate afecta funcţia inimii şi rinichilor.

Compoziție MONOPRIL 10 mg, 20 mg comprimate:

Monopril 10 mg
Un comprimat conţine fosinopril sodic 10 mg şi excipienţi: stearil fumarat de sodiu, crospovidonă XL-10, lactoză anhidră, povidonă K-30, celuloză microcristalină.

Monopril 20 mg
Un comprimat conţine fosinopril sodic 20 mg şi excipienţi: stearil fumarat de sodiu, crospovidonă XL-10, lactoză anhidră, povidonă K-30, celuloză microcristalină.

Precauții:

Înainte să utilizaţi Monopril, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale mari:
- un blocant al receptorilor angiotensinei II (BRA) (cunoscuţi şi sub denumirea de „sartani”, de exemplu, valsartan, telmisartan, irbesartan), mai ales dacă aveţi probleme ale rinichilor asociate diabetului zaharat.
- aliskiren.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă verifice funcţia rinichilor, tensiunea arterială şi valorile electroliţilor (de exemplu, potasiu) din sânge, la intervale regulate de timp.

Vezi şi informaţiile de la punctul „Nu utilizaţi Monopril”

Funcţia renală afectată
La pacienţii hipertensivi cu stenoză de arteră renală uni- sau bilaterală, pe durata tratamentului cu un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei poate apărea creşterea uremiei şi a creatininemiei. Aceste creşteri sunt de obicei reversibile în momentul întreruperii tratamentului. La pacienţii respectivi trebuie monitorizată funcţia renală în primele săptămâni de tratament.

Unii pacienţi hipertensivi fără afecţiuni vasculare renale preexistente aparente pot înregistra creşterea uremiei şi a creatininemiei, de obicei minore sau tranzitorii, la administrarea fosinoprilului în asociere cu un diuretic. Efectul apare mai ales la pacienţii cu insuficienţă renală preexistentă. Poate fi necesară reducerea dozei de Monopril.

La pacienţii cu insuficienţă cardiacă congestivă severă a căror funcţie renală poate depinde de sistemul renină – angiotensină – aldosteron, tratamentul cu un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei poate fi urmat de oligurie şi/sau azotemie progresivă şi, rar, de insuficienţă renală acută şi /sau deces.

Funcţia hepatică afectată
Pacienţii cu funcţie hepatică alterată pot dezvolta concentraţii plasmatice crescute de fosinopril. Într-un studiu la pacienţi cu ciroză biliară sau alcoolică, clearanace-ul total al fosinoprilului a fost scăzut, iar ASC a fost aproximativ dublă.

Insuficienţa hepatică
Rar, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei au fost asociaţi cu un sindrom care debutează cu icter colestatic şi progresează spre necroză hepatică rapidă şi (uneori) deces. Nu se cunoaşte mecanismul acestui sindrom. Pacienţii care primesc inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei şi care fac icter sau înregistrează niveluri ridicate ale enzimelor hepatice trebuie să întrerupă inhibitorul enzimei de conversie a angiotensinei şi să primească tratamentul medical adecvat.

Hiperpotasemie
S-au constatat creşteri ale potasiului plasmatic la unii pacienţi trataţi cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei, inclusiv fosinopril. Printre pacienţii cu risc de a face hiperpotasemie se număra cei cu insuficienţa renală, diabet zaharat şi cei care utilizează concomitent diuretice care economisc potasiul, suplimente de potasiu, substituenţi de sare de potasiu sau alte medicamente care determină creşteri ale potasiului seric (de exemplu, heparina).

Tuse
Tusea a fost raportată cu utilizarea de IECA inclusiv fosinopril. Caracteristic, tusea este neproductivă, persistentă şi dispare după întreruperea terapiei. Tusea indusă de utilizarea IECA trebuie luată în considerare ca parte a diagnosticului diferenţial al tusei.

Intervenţii chirurgicale/anestezie
La pacienţii care trebuie să suporte o intervenţie chirurgicală sau la care se utilizează în timpul anesteziei agenţi hipotensori, fosinoprilul poate amplifica răspunsul hipotensiv.

Sarcina
Tratamentul cu inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) nu trebuie început în timpul sarcinii. În cazul în care continuarea tratamentului cu IECA nu este considerată esenţială, pacientele care planifică o sarcină trebuie transferate la un tratament antihipertensiv alternativ cu profil de siguranţă stabilit pentru utilizarea în timpul sarcinii. În momentul diagnosticării unei sarcini, tratamentul cu IECA trebuie oprit imediat şi, dacă este cazul, se începe un tratament alternativ.

Reacţii anafilactoide şi reacţii posibil înrudite
Probabil pentru că inhibitorii enzimei de conversie sunt esenţiali pentru degradarea endogenă a bradikininei, pacienţii trataţi cu inhibitori ECA, inclusiv fosinopril, sunt supuşi la o varietate de efecte adverse, de la relativ uşoare, cum ar fi tusea, la reacţii adverse grave, cum ar fi următoarele:

Edem angioneurotic al capului şi gâtului
Angioedemul care implică extremităţile, faţa, buzele, membranele mucoase, limba, glota şi laringele, a fost observat la pacienţii trataţi cu IECA, inclusiv fosinopril. Dacă angioedemul implică limba, glota sau laringele, poate apărea obstrucţia căilor respiratorii care poate fi fatală. Terapia de urgenţă care include, dar nu neapărat numai administrarea subcutanată de soluţie de epinefrină 1: 1000, trebuie instituită imediat. Umflarea feţei, a mucoaselor cavităţii bucale, a buzelor şi extremităţilor au fost de obicei rezolvate prin întreruperea fosinoprilului; câteva cazuri au necesitat terapie medicală.

Angioedem intestinal
Angioedemul intestinal a fost raportat rar la pacienţii trataţi cu IECA. Aceşti pacienţi s-au prezentat cu dureri abdominale (cu sau fără greaţă sau vărsături); în câteva cazuri nu au existat antecedente de angioedem facial, iar nivelele esterazei C-1 au fost normale. Angioedemul a fost diagnosticat prin proceduri care au inclus examen CT sau examen ecografic, sau prin chirurgie, iar simptomele au fost rezolvate după oprirea IECA. Angioedemul intestinal trebuie inclus în diagnosticarea diferenţiată a pacienţilor sub tratament cu IECA care se prezintă cu durere abdominală.

Reacţii anafilactoide în timpul tratamentului de desensibilizare
Doi pacienţi aflaţi sub tratament de desensibilizare faţă de veninul de hymenoptera, în timp ce erau trataţi cu un alt inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei, enalapril, au suferit reacţii anafilactoide potenţial letale. La aceşti pacienţi, aceste reacţii au fost evitate atunci când IECA a fost temporar oprit, dar au reapărut după reintroducerea accidentală. De aceea, se recomandă precauţie la pacienţii trataţi cu IECA aflaţi sub tratament de desensibilizare.

Reacţii anafilactoide în timpul hemodializei cu membrane cu flux crescut sau aferezei lipoproteinelor
La pacienţii hemodializaţi cu membrane de dializă cu flux crescut, aflaţi sub terapie cu un IECA, au fost raportate reacţiile anafilactoide. De asemenea, reacţiile anafilactoide au fost raportate la pacienţii sub afereză a lipoproteinelor cu densitate mică cu absorbţie pe dextran sulfat. La aceşti pacienţi trebuie luată în considerare folosirea unui tip diferit de membrană de dializă sau o altă clasă de medicamente.

Neutropenie/Agranulocitoză
Rar s-a raportat ca inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei să determine agranulocitoză şi deprimare medulară; acestea au apărut mai frecvent la pacienţii cu insuficienţă renală, mai ales în cazul în care aceşti pacienţi au o boală colagen-vasculară cum ar fi lupus eritematos sistemic sau sclerodermie. La aceşti pacienţi se recomandă monitorizarea hemoleucogramei.

Hipotensiune arterială
Monopril a fost rar asociat cu hipotensiunea la pacienţii cu hipertensiune arterială necomplicată. Ca şi alţi IECA, hipotensiunea simptomatică apare foarte probabil la pacienţii cu depleţie de sare/volum cum sunt cei trataţi cu diuretice şi/sau cei cu un regim desodat sau cei care efectuează dializă. Depleţia de volum şi/sau sare trebuie corectată înaintea iniţierii terapiei cu fosinopril. Un răspuns hipotensiv tranzitoriu nu este o contraindicaţie pentru următoarele doze care pot fi adminsitrate fără dificultate după reaprovizionarea de sare şi sau volum.

La pacienţii cu insuficienţă cardiacă congestivă, cu sau fără insuficienţă renală asociată, terapia cu IECA poate determina hipotensiune excesivă, care poate fi asociată cu oligurie sau azotemie şi rar cu insuficienţă renală acută şi deces.

La astfel de pacienţi, tratamentul cu Monopril trebuie început sub stricta supraveghere medicală; pacienţii trebuie urmăriţi atent în primele două săptămâni de tratament şi ori de câte ori se creşte doza de fosinopril sau de diuretic. Trebuie avută în vedere scăderea dozei de diuretic la pacienţii cu tensiune arterială normală sau scăzută care au urmat un tratament sever cu diuretice sau care sunt hiponatremici.

Hipotensiunea arterială nu este un motiv de întrerupere a fosinoprilului. O oarecare scădere a tensiunii arteriale sistemice este o observaţie frecventă şi dorită la începerea tratamentului cu Monopril în insuficienţa cardiacă. Această scădere are cea mai mare amploare în prima fază a tratamentului; acest efect se stabilizează într-o săptămână sau două şi, în general, revine la nivelul dinaintea tratamentului fără o reducere a eficacităţii terapeutice.

Morbiditatea si mortalitate fetală/neonatala
Atunci când se folosesc în perioada sarcinii, IECA pot determina la făt leziuni şi chiar deces. În cazul femeilor care au rămas gravide, tratamentul cu fosinopril sodic trebuie întrerupt imediat.

Utilizarea IECA în timpul celui de-al doilea şi al treilea trimestru de sarcină a fost asociată cu leziuni fetale şi neonatale, incluzând hipotensiune, hipoplazie craniană fetală, anurie, insuficienţă renală reversibilă sau ireversibilă, şi deces. De asemenea, a fost raportat oligohidramnios, care rezultă probabil din scăderea funcţiei renale; oligohidramnios a fost asociat cu contractarea membrelor fătului, deformări craniofaciale şi dezvoltare hipoplastică a plămânilor. Au fost raportate, de asemenea, prematuritate, creştere intrauterină întârziată şi canal arterial persistent.
Mai recent, au fost raportate prematuritate, canal arterial persistent şi alte malformaţii cardiace structurale, ca şi malformaţii neurologice, după expunerea limitată în primul trimestru de sarcină. Atunci când pacientele rămân gravide, medicul trebuie să întrerupă folosirea tratamentului cu fosinopril sodic cât mai curând posibil.

Rar (probabil mai puţin de o sarcină dintr-o mie), nu s-au găsit inhibitori ECA alternativi. În aceste cazuri rare, mamele trebuie prevenite asupra riscului pentru făt şi trebuie efectuate o serie de examinari cu ultrasunete pentru a evalua mediul intraamniotic. Dacă se observă oligohidramnios, tratamentul cu fosinopril sodic trebuie întrerupt, cu excepţia cazului în care se consideră că salvează viaţa mamei. Testarea contracţiilor (Contraction stress testing CST), un test non-stress (NST) sau un profil biofizic (BPP) pot fi potrivite, depinzând de săptămâna de sarcină. Pacientele şi medicii trebuie să fie conştienţi, totuşi, că oligohidramnios poate să nu apară până ce fătul nu a suferit leziuni ireversibile. Copii cu antecedente de expunere la inhibitori ECA în perioada uterină, trebuie atent monitorizaţi pentru hipotensiune, oligurie şi hiperkaliemie. Dacă apare oliguria, atenţia trebuie îndreptată pentru susţinerea tensiunii arteriale şi perfuzie renală. Transfuzia sau dializa pot fi necesare ca mijloace pentru reversia hipotensiunii, şi/sau tratamentul tulburării funcţiei renale. Fosinoprilul este slab dializat prin hemodializă sau dializă peritoneală. Nu există experienţă cu proceduri pentru îndepărtarea fosinoprilului la nou-născut.

Atunci când fosinoprilul a fost administrat la femele gestante de şobolan în doze de 80 - 250 ori (mg/kg) doza maximă recomandată la om, s-au observat printre pui, 3 malformaţii orofaciale asemănătoare şi un pui cu situs inversus. La femelele gestante de iepuri, nu au fost observate efecte teratogene ale fosinoprilului în studii la doze de până la 25 ori (mg/kg) doza maximă recomandată la om.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Datorită reacţiilor adverse care pot să apară, poate fi afectată capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Monopril conţine lactoză
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat că aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să-l întrebaţi înainte de a lua acest medicament. Pacienţii care au intoleranţă la acest tip de zahăr nu trebuie să utilizeze fosinopril.

Reacții adverse ale MONOPRIL 10 mg, 20 mg comprimate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Evaluarea siguranţei Monopril a fost efectuată la peste 2100 de cazuri de hipertensiune arteriala şi insuficienţă cardiacă, incluzând 400 pacienţi trataţi timp de un an sau mai mult. Reacţiile adverse la pacienţii trataţi cu Monopril au fost în general uşoare şi trecătoare.

Studii în hipertensiune arterială: În studiile clinice placebo controlate (633 pacienţi trataţi cu fosinipril), durata obişnuită a tratamentului a fost de două-trei luni. Întreruperea tratamentului ca urmare a unor evenimente adverse clinice sau de laborator au fost de 3,3% la pacienţii trataţi cu fosinopril şi de 1,2% la pacienţii trataţi cu placebo.

În studiile clinice cu Monopril, incidenţa evenimentelor adverse la vârstnici (≥ 65 ani) a fost similară cu cea la pacienţii tineri.

Evenimentele adverse clinice şi întreruperile probabil sau posibil legate de tratament, care au apărut la cel puţin 1% din pacienţii trataţi numai cu Monopril în studiile controlate placebo, sunt prezentate în coloanele A şi B din tabelul de mai jos. Coloanele C şi D conţin incidenţele corespunzătoare pentru reacţiile adverse considerate probabil sau posibil legate de terapie. Niciunul din aceste evenimente adverse nu a fost observat semnificativ mai frecvent la pacienţii trataţi cu Monopril decât la pacienţii trataţi cu placebo.

Evenimente adverse clinice* din studiile placebo controlate cuprinzând pacienţi cu hipertensiune

Incidenţa indiferent de atribuire (întrerupere)
- Fosinopril n=633 (A)
- Placebo n=172 (B)

Incidenţa atribuită terapiei
- Fosinopril n=633 (C)
- Placebo n=172 (D)

Clasificare pe sisteme şi organe/eveniment

Generale Oboseală Durere în piept Edem Infecţie virală Durere
4.1 (0.6) 1.9 (0.3) 1.6 (0.0) 1.3 (0.2) 1.1 (0.0)
2.9 1.2 2.4 0.6 0.6
1.6 0.3 0.4 0.0 0.2
1.2 0.6 0.0 0.0 0.0
Tulburări cardiovasculare Tulburări de ritm cardiac/palpitaţii
1.8 (0.2)
1.2
1.0
0.0
Tulburări dermatologice Erupţii cutanate
2.2 (0.0)
0.0
0.7
0.0
Tulburări gastrointestinale Greaţă/vărsături Diaree Durere abdominală Arsuri la stomac
4.3 (0.5) 4.1 (0.5) 2.0 (0.3) 1.9 (0.0)
2.9 2.9 2.4 0.6
1.3 1.6 1.1 0.8
0.6 1.7 0.6 0.0
Tulburări musculoscheletice/ţesut conjunctiv Durere musculo-scheletală Mialgie
6.0 (0.2) 2.8 (0.2)
3.5 1.8
0.9 0.7
0.0 0.6
Tulburări ale sistemului nervos Cefalee Ameţeală Modificarea dispoziţiei afective** Parestezie Tulburări de somn
8.4 (0.9) 3.8 (0.0) 2.7 (0.7) 1.6 (0.0) 1.4 (0.2)
11.0 1.2 1.8 (1.2) 0.0 0.6
3.5 1.6 1.0 0.6 0.2
3.5 0.0 1.2 0.0 0.6
Tulburări respiratorii Tuse Anomalii ale sinusurilor Infecţii ale tractului respirator superior Rinită Faringită
7.1 (0.2) 4.6 (0.0) 4.1 (0.0) 3.8 (0.0) 3.9 (0.2)
3.5 2.9 4.7 2.9 1.7
1.6 0.0 0.0 0.2 0.5
0.0 0.0 0.0 0.0 0.0
Tulburări ale simţurilor speciale Tulburări oculare, alte tulburări Alterarea gustului Tulburări de vedere
1.6 (0.0) 1.6 (0.0) 1.0 (0.0)
1.2 0.0 1.2
0.0 1.6 0.5
0.6 0.0 0.0
Tulburări urogenitale Micţiune anormală*** Disfuncţii sexuale
1.3 (0.0) 1.7 (0.4)
1.2 1.2 (0.6)
0.5 1.2
0.0 1.2

* Nu există diferenţe semnificative între grupul tratat cu Monopril şi cel cu placebo.
** Include reacţii la stres şi nervozitate.
*** Include modificări ale frecvenţei de urinare, poliurie şi oligurie.

Alte evenimente adverse clinice raportate pentru fosinopril şi alţi inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei sunt enumerate în continuare, în funcţie de organe şi sisteme:

Generale: Slăbiciune, febră, hiperhidroză, echimoze.
Cardiovasculare: stop cardiac, angină/infarct miocardic, accident vascular cerebral, crize hipertensive, tahicardie, îmbujorare, boală vasculară periferică. Hipotensiune arterială, hipotensiune ortostatică şi sincopă s-au produs la 0,1, 1,5 şi, respectiv, 0,2% din pacienţii trataţi cu fosinopril. Hipotensiunea sau sincopa au determinat întreruperea terapiei la 0,3% din pacienţi.
Dermatologice: Prurit, dermatită, urticarie.
Endocrine/metabolice: Gută.
Gastrointestinale: Sângerări, pancreatită, hepatită, edem al limbii, disfagie, leziuni bucale, distensie abdominală, modificări de apetit alimentar/greutate, constipaţie, flatulenţă, gură uscată.
Hematologice: limfadenopatie.
Musculo-scheletale: Artrită.
Neurologice/psihiatrice: Tulburări de echilibru, tulburări de memorie, somnolenţă, confuzie.
Respiratorii: Dispnee, bronhospasm, pneumonie, congestie pulmonară, laringită/răguşeală, epistaxis.
Un complex de simptome cum sunt tuse, bronhospasm şi eozinofilie a fost observat la doi pacienţi trataţi cu fosinopril.
Organe de simţ: Acufene, dureri de urechi.
Urogenitale: Insuficienţă renală, afecţiuni ale prostatei.
Modificări ale testelor de laborator: Hiperkaliemie, leucopenie, neutropenie, eozinofilie şi creşterea nivelurilor plasmatice ale transaminazelor, LDH-ului, fosfatazei alcaline şi bilirubinei.

Studii în insuficienţa cardiacă: În studiile clinice controlate cu placebo cu durata de 3-6 luni, rata întreruperilor datorate unor evenimente adverse clinice sau de laborator, cu excepţia insuficienţei cardiace, au fost de 8,0% şi de 7,5% la pacienţii trataţi cu fosinopril şi, respectiv, placebo.

Incidenţa evenimentelor adverse la vârstnici (cu vârsta ≥ 65 ani) a fost similară cu cea la pacienţii tineri.

Evenimentele adverse clinice probabil sau posibil legate de tratament sau în relaţie incertă de cauzalitate cu tratamentul, care au apărut la cel puțin 1% din pacienţii trataţi cu fosinopril în studiile placebo controlate sunt prezentate în tabelul de mai jos:

Evenimente adverse* în studiile placebo- controlate pentru insuficienţa cardiacă

Fosinopril (N = 361) Incidenţa (%) (Întrerupere) Placebo (N =373) Incidenţa (%) (Întrerupere)
Ameţeală 11,9 (0,6) 5,4 (0,3)
Tuse 9,7 ( 0,8) 5,1 (0,0)
Hipotensiune arterială 4,4 (0,8) 0,8 (0,0)
Greaţă /vărsături 2,2 (0,6) 1,6 (0,3)
Diaree 2,2 (0,0) 1,3 (0,0)
Dureri toracice (necardiace) 2,2 (0,0) 1,6 (0,0)
Hipotensiune ortostatică 1,9 (0,0) 0,8 (0,0)
Palpitaţii 1,4 (0,3) 0,8 (0,0)
Erupţii 1,4 (0,3) 2,1 (0,3)
Slăbiciune 1,4 (0,3) 0,5 (0,0)
Angină pectorală 1,1 (0,3) 1,1 (0,0)

* Nu există diferenţe semnificative între grupurile de tratament cu fosinopril şi placebo.

Alte evenimente adverse clinice probabil sau posibil legate de tratament sau în relaţie incertă de cauzalitate cu tratamentul, care au apărut într-un procent de 0,4 % la 1,0% din pacienţii (cu excepţia celor menţionate) trataţi cu fosinopril în studii clinice controlate (N = 516) şi, mai puţin frecvent, evenimente semnificative clinic, enumerate în continuare, în funcţie de organe şi sisteme ale corpului, sunt:

Generale: Febră, creştere în greutate, hiperhidroză.
Cardiovasculare: Moarte subită, stop cardiorespirator, şoc (0,2%), tulburări de ritm cardiac, edeme periferice, hipertensiune arterială, sincopă, tulburări de conducere.
Dermatologice: Prurit.
Endocrine /metabolice: Gută, disfuncţii sexuale.
Gastrointestinale: Scăderea apetitului alimentar, gură uscată, constipaţie, flatulenţă.
Imunologice: Angioedem (0,2%).
Musculo-scheletale: mialgie, slăbiciune a extremităţilor.
Neurologice/psihiatrice: Accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu (AIT), depresie, parestezii, vertij, modificări de comportament, tremor.
Respiratorii: rinită, sinuzită, traheo-bronşită, dureri toracice pleurale.
Organe de simţ: Tulburări de vedere, tulburări de gust.
Urogenitale: tulburări de micţiune.

Foarte frecvente care afectează mai mult de 1 pacient din 10
Frecvente care afectează mai puţin de 1 din 10 pacienţi
Mai puţin frecvente care afectează mai puţin de 1 din 100 pacienţi
Rare care afectează mai puţin de 1 din 1000 pacienţi
Foarte rare care afectează mai puţin de 1 din 10000 pacienţi
Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile

Frecvente: Ameţeală, cefalee, hipotensiune arterială, hipotensiune arterială ortostatică, tahicardie, tuse, greaţă, vărsături, diaree, durere abdominală, dispepsie, disgeuzie, erupţii cutanate tranzitorii, angioedem, dermatită, oboseală, dureri în piept, edem, astenie, creşterea fosfatazei alkaline, a bilirubinei, a LDHului, a transaminazelor.

Mai puţin frecvente: Gută, fluctuaţii de greutate, apetit alimentar scăzut, hiperkaliemie, depresie, comportament anormal, stări de confuzie, sincopă, accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitoriu, tremor, tulburări de echilibru, somnolenţă, parestezie, tulburări de gust, tulburări oculare, tulburări de vedere, acufene, vertij, dureri otice, şoc, hipertensiune arterială, ischemie tranzitorie, dispnee, disfonie, sinuzită, dureri pleurale, rinită traheobronşită, constipaţie, flatulenţă, gură uscată, disgeuzie, hiperhidroză, prurit, urticarie, durere musculoscheletică, mialgie, insuficienţă renală, disfuncţii sexuale, edem periferic, durere toracică, pirexie, moarte subită, creştere în greutate.

Rare: limfadenopatie, leucopenie, neutropenie, eozinofilie, trombocitopenie, disfazie, tulburări de memorie, boală vasculară periferică, hemoragie, eritem facial tranzitor, bronhospasm, epistaxis, pneumonie, congestie pulmonară, leziuni bucale, pancreatită, edem al limbii, distensie abdominală, disfagie, hepatită, echimoză, artrită afecţiuni ale prostatei, uşoară creştere a hemoglobinei.

Cu frecvenţă necunoscută: stop cardiac, infarct miocardic , stop cardio-respirator, tulburări de conducere, aritmii, palpitaţii, angină pectorală

Incidenţa evenimentelor adverse la vârstnici (≥ 65 ani) a fost similară cu cea la pacienţii tineri.

Un complex de simptome ce cuprinde tuse, bronhospasm şi eozinofilie s-a observat la doi pacienţi trataţi cu fosinopril.

Datele legate de siguranţă în ceea ce priveşte utilizarea de fosinopril la copii sunt încă limitate. Nu s-au studiat efectele pe termen lung în perioada de creştere, pubertate sau în dezvoltarea generală, pentru Monopril.

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă utilizaţi, aţi utilizat recent sau s-ar putea să utilizaţi orice alte medicamente.

Medicul dumneavoastră ar putea avea nevoie să vă modifice doza şi/sau să ia alte măsuri de precauţie dacă luaţi un blocant al receptorilor de angiotensină II (BRA) sau aliskiren (a se vedea, de asemenea, informaţii la rubricile "Nu utilizaţi Monopril" şi "Atenţionări şi precauţii").

Este deosebit de important ca medicul dumneavoastră să ştie dacă urmaţi deja un tratament cu oricare dintre următoarele medicamente:

Antiacizi - Antiacizii (de exemplu, hidroxidul de aluminiu, hidroxidul de magneziu şi simeticona) pot diminua absorbţia Monoprilului. De aceea, dacă este indicată administrarea concomitentă, administrarea trebuie să se facă la un interval de 2 ore.

Litiu - La pacienţii cărora li se administrează IECA concomitent cu litiu, au fost raportate nivele plasmatice crescute de litiu şi risc de toxicitate cu litiu. Monoprilul şi litiu trebuie coadministrate cu precauţie şi se recomandă frecvent monitorizarea nivelurilor plasmatice de litiu.

Inhibitori ai sintezei de prostaglandine endogene - S-a raportat că indometacinul poate reduce efectul antihipertensiv al altor IECA, în special în cazul hipertensiunii cu renină scăzută. Alţi agenţi antiinflamatori nesteroidieni (de exemplu, aspirina) şi inhibitori selectivi COX-2 pot avea un efect similar.
La pacienţii care sunt în vârstă, cu depleţie de volum (inclusiv cei în tratament cu diuretice), sau cu funcţie renală compromisă, administrarea concomitentă de AINS, inclusiv inhibitori selectivi COX-2, cu inhibitori ai ECA, inclusiv fosinopril, poate duce la deteriorarea funcţiei renale, inclusiv posibilă insuficienţă renală acută. Aceste efecte sunt de obicei reversibile. Se recomandă monitorizarea periodică a funcţiei renale la pacienţii trataţi cu fosinopril şi AINS.

Diuretice- Pacienţii aflaţi sub tratament diuretic şi în mod special cei la care s-a înstituit tratament diuretic recent, precum şi cei cu dietă restrictivă severă de sare sau cei care efectuează dializă, pot experimenta ocazional o reducere precipitată a tensiunii arteriale în prima oră după administrarea primei doze de Monopril.

Suplimente cu potasiu sau diuretice care economisesc potasiul - Diureticele care economisesc potasiul (spironolactona, amilorid, triamteren şi altele) sau suplimentele cu potasiu pot creşte riscul hiperkaliemiei. De aceea, dacă este indicată folosirea concomitentă de Monopril şi astfel de agenţi, trebuie administraţi cu precauţie, iar concentraţia plasmatică a potasiului trebuie monitorizată frecvent.

Alţi agenţi - Biodisponibilitatea fosinoprilului nelegat nu este modificată de coadministrarea fosinoprilului cu aspirină, clortalidonă, cimetidină, digoxină, hidroclorotiazidă, metoclopramid, nifedipin, propanolol, propantelină sau warfarină.

Alte interacţiuni:
Interacţiuni cu testele de laborator - Fosinoprilul poate determina o scădere falsă a concentraţiei plasmatice de digoxină la proba care foloseşte metoda absorbţiei de carbon. Se pot folosi alte metode de determinare a concentraţiei plasmatice de digoxina. Terapia cu Monopril trebuie întreruptă cu câteva zile înainte de efectuarea testelor pentru funcţia paratiroidei.

Administrarea de MONOPRIL 10 mg, 20 mg comprimate în sarcină / alaptare:

Sarcina
În studiile efectuate la animale fosinoprilul a determinat efecte fetotoxice la doze toxice materne. Nu sunt disponibile studii epidemiologice adecvate. În cazul administrării IECA în ultimele două trimestre de sarcină s-au raportat oligohidramnios, hipotensiune neo-natală și/sau anurie. Au fost raportate câteva cazuri de anomalii de calotă craniană după administrarea pe toată durata sarcinii. Ca urmare, administrarea fosinoprilului este contraindicată în trimestrele II și III de sarcină.
Descoperirea unei sarcini în timpul tratamentului nu justifică întreruperea sarcinii. Totuși, este necesară supravegherea calotei craniene prin ecografie.
Descoperirea unei sarcini în timpul tratamentului impune modificarea tratamentului pe toată durata sarcinii. Monopril va fi imediat întrerupt în momentul diagnosticării unei sarcini.

Utilizarea IECA nu este recomandată în primul trimestru de sarcină. Utilizarea IECA în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină este contraindicată.

În ciuda faptului că dovezile epidemiologice privind riscul teratogen apărut în urma expunerii la inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) în primul trimestru de sarcină nu au fost concludente, o uşoară creştere a riscului nu poate fi exclusă. În cazul în care continuarea tratamentului cu IECA nu este considerată esenţială, pacientele care planifică o sarcină trebuie transferate la un tratament antihipertensiv alternativ cu profil de siguranţă stabilit pentru utilizarea în timpul sarcinii. În momentul diagnosticării unei sarcini, tratamentul cu IECA trebuie oprit imediat şi, dacă este cazul, se începe un tratament alternativ.

Se cunoaşte faptul că tratamentul cu IECA în trimestrul al doilea şi al treilea de sarcină are efecte fetotoxice la om (scăderea funcţiei renale, oligohidramnios, întârziere în osificarea craniului) şi induce toxicitate neonatală (insuficienţă renală, hipotensiune arterială, hiperpotasemie). Dacă expunerea la IECA a avut loc în al doilea trimestru de sarcină, se recomandă monitorizarea ecografică a funcţiei renale şi a craniului. Nounăscuţii şi sugarii ale căror mame au utilizat IECA trebuie atent monitorizaţi în vederea depistării hipotensiunii arteriale.

Alăptarea
Fosinoprilul se excretă în laptele matern în cantităţi mici. Alăptarea este contraindicată în timpul tratamentului cu Monopril.

Deoarece nu sunt disponibile date privind utilizarea medicamentului Monopril în timpul alăptării, nu se recomandă utilizarea Monoprilului şi este de preferat ca în această perioadă să se utilizeze tratamente alternative cu profile de siguranţă mai bine stabilite, în special în cazul alăptării nou-născutului sau prematurului.

Prezentare ambalaj:

Monopril 10 mg se prezintă sub formă de comprimate de culoare albă până la aproape albă, biconvexe, de formă romboidală (în formă de diamant), cu margini plate, ştanţate cu „158” pe una din feţe şi cu un model tip stea pe cealaltă faţă.

Monopril 20 mg se prezintă sub formă de comprimate de culoare albă până la aproape albă, rotunde, ştanţate cu „609” pe una din feţe şi cu o linie mediană pe cealaltă faţă. Comprimatul poate fi divizat în doze egale.

Cutie cu 2 blistere a câte 14 comprimate.

Condiții de păstrare:

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie și blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.
A nu se păstra la temperaturi peste 25°C.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.

Nu aruncați nici un medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă fosinoprilum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu MONOPRIL 10 mg, 20 mg comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul MONOPRIL 10 mg, 20 mg comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.