Prospect MYCOBUTIN, caps.

Substanța activă: rifabutinum
Producator: Pharmacia & Upjohn
Clasa ATC: [J04AB]: antiinfectioase de uz sistemic >> antimycobacteriacee >> preparate pentru tratamentul tuberculozei >> antibiotice

Indicații MYCOBUTIN, caps.:

Mycobutin este indicat in tratamentul infectiilor cauzate de micobacterii ca: M. tuberculosis, M. avium intracellulare complex (MAC), precum si de alte mycobacterii atipice. Mycobutin este de asemenea indicat in profilaxia infectiilor cu MAC la pacientii imunodeficitari cu valori ale fractiunii CD4 mai mici sau egale cu 200/ml. In infectiile cauzate de MAC si alte micobacterii atipice, cum ar fi M. xenopi, Mycobutin-ul s-a dovedit eficient atat in tratamentul formelor localizate, cat si in cel al formelor diseminate survenite la pacientii imunodificitari. In tratamentul tuberculozei, Mycobutin-ul s-a dovedit eficient atat in tratamentul tuberculozei pulmonare recent diagnosticate, cat si in cel al tuberculozei pulmonare cronice, multi-rezistente, cu suse de M. tuberculosis rezistente la rifampicina. Conform criteriilor uzuale acceptate privind tratamentul infectiilor cu mycobacterii, Mycobutin-ul trebuie administrat in asociere cu alte medicamente active impotriva mycobacteriilor si care nu apartin familiei rifamicinelor.

Contraindicații:

Mycobutin este contraindicat la pacientii cu antecedente de hipersensibilitate la rifabutina sau alte rifamicine (ca de ex. rifampicina). Datorita experientei clinice insuficiente la femeile aflate in perioada de sarcina sau alaptare si la copii, nu se recomanda administrarea de Mycobutin la aceste categorii de pacienti.

Administrare MYCOBUTIN, caps.:

Mycobutin poate fi administrat in doza unica zilnica, la orice ora si independent de mese. Adulti: Mycobutin ca monoterapie: profilaxia infectiilor cu MAC la pacientii imunodeficitari: 300 mg (2 capsule). Mycobutin in terapie combinata: in infectiile mycobacteriene netuberculoase: 450-600 mg (3 pana la 4 capsule) timp de pana la 6 luni din momentul negativarii culturilor in tuberculoza pulmonara cronica, rezistenta la multiple antibiotice: 300-450 mg (2 pana la 3 capsule) timp de pana la 6 luni din momentul negativarii culturilor din sputa in tuberculoza pulmonara diagnosticata recent: 150 mg (o capsula) timp de 6 luni. Varstnici: Nu exista recomandari speciale privind eventuale modificari ale posologiei la varstnici.

Precauții:

Mycobutin poate provoca coloratia rosie-portocalie a urinii, tegumentelor si secretiilor organismului. Nu se recomanda purtarea lentilor de contact moi. Formele usoare de insuficienta hepatica sau renala nu necesita modificarea dozei. Mycobutin-ul trebuie administrat cu atentie in cazurile de insuficienta hepatica severa. Formele usoare si moderate de insuficienta renala nu necesita ajutarea dozei. Insuficienta renala grava (clearance-ul creatininei mai mic de 30 ml/min) necesita reducerea dozei cu 50%. In timpul tratamentului cu Mycobutin, se recomanda monitorizarea periodica a numarului de leucocite si trombocite, precum si a nivelului enzimelor hepatice. Nu au fost inregistrate efecte adverse asupra capacitatii de a conduce autovehicule sau de a lucra cu utilaje.

Sarcina si alaptare: Nu se recomanda administrarea de Mycobutin la femeile aflate in perioada de sarcina sau alaptare.

Reacții adverse ale MYCOBUTIN, caps.:

Toleranta la Mycobutin, administrat in cadrul unor regimuri medicamentoase mixte, a fost evaluata atat la pacientii imunocompetenti cat si la cei imuniodeficitari cu mycobacterioza tuberculoasa sau netuberculoasa, in cadrul unor studii de lunga durata in care s-au administrat doze zilnice de pana la 600 mg. Durata tratamentului a fost de 6-12 luni sau mai mult, iar dozele au fost cuprinse intre 150 si 600 mg. Tinand cont de faptul ca, in cadrul acestor studii, Mycobutin-ul a fost de multe ori administrat ca si componenta a unui regim mixt, nu este posibila definirea cu certitudine a relatiei medicament-efect advers. Intreruperea tratamentului a fost necesara numai in cateva cazuri. Efectele adverse inregistrate au fost asociate, in ordinea descrescatoare a frecventei: tubului digestiv: greata, varsaturi, cresterea nivelului enzimelor hepatice, icter. Sistemului sanguin si limfatic: leucopenie, trombocitopenie si anemie; frecventa si severitatea reactiilor hematologice a crescut odata cu administrarea concomitenta a izoniazidei. aparatului locomotor: artralgii si mialgii. Mai pot aparea: febra, eruptii cutanate si, ocazional, alte reactii de hipersensibilitate cum ar fi: eozinofilia, bronhospasmul si socul.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu MYCOBUTIN, caps.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul MYCOBUTIN, caps. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.