Prospect Norifaz 75 mg comprimate filmate

Substanța activă: acidum risedronicum
Producator: Pabianickie Zakłady Farmaceutyczne Polfa S.A. Polo
Clasa ATC: [M05BA]: sistemul muscular-scheletic >> medicamente pentru tratamentul afectiunilor osoase >> medicamente implicate in metabolismul mineral >> biofosfati

Indicații Norifaz 75 mg comprimate filmate:

Norifaz aparține unei grupe de medicamente non-hormonale denumite bifosfonați, care sunt utilizate pentru tratamentul bolilor osoase. Acesta acționează direct asupra oaselor dumneavoastră pentru a le face mai puternice, reducând astfel riscul de fracturi.

Osul este un țesut viu. Țesutul osos vechi este îndepărtat constant din schelet și înlocuit cu țesut nou.

Osteoporoza postmenopauză este o afecțiune care apare la femei, după menopauză, în cadrul căreia oasele sunt slăbite, mai fragile și cu un risc mai mare de fracturi după o cădere sau forțare.

Coloana vertebrală, șoldul și încheietura mâinii prezintă riscul cel mai mare de fracturi, deși acest lucru se poate întâmpla cu orice os din corpul dumneavoastră. Fracturile asociate osteoporozei pot determina, de asemenea, pierderea de înălțime și curbarea spatelui. Mulți pacienți cu osteoporoză nu manifestă nici un simptom și este posibil să nici nu știe că au această boală.

Pentru ce este utilizat Norifaz Tratamentul osteoporozei la femeile aflate în postmenopauză.

Contraindicații:

Nu luați Norifaz
• Dacă sunteți alergică la risedronatul sodic sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
• Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveți o afecțiune denumită hipocalcemie (scăderea concentrației de calciu din sânge)
• Dacă este posibil să fiți gravidă, sunteți gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă
• Dacă alăptați
• Dacă aveți probleme severe ale rinichilor.

Administrare Norifaz 75 mg comprimate filmate:

Luați întotdeauna acest medicament exact așa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteți sigur.

Doza recomandată: Norifaz comprimate trebuie luat în ACELEAȘI două zile consecutive în fiecare lună, de exemplu în datele de 1 și 2 sau în datele de 15 și 16 ale fiecărei luni. Pentru a lua Norifaz, alegeți DOUĂ date la rând care se potrivesc cel mai bine programului dumneavoastră. Luați UN comprimat de Norifaz în dimineața primei zile pe care ați ales-o. Luați AL DOILEA comprimat în dimineața zilei următoare. Repetați în fiecare lună, păstrând aceleași două date consecutive. Pentru a vă ajuta să vă amintiți când să luați următoarele comprimate, puteți să marcați data în calendar dinainte, cu un pix sau bilețele autocolante.

CÂND să luați comprimatul de Norifaz Luați comprimatul de Norifaz cu cel puțin 30 de minute înainte de prima masă, prima băutură (alta decât apă plată) sau alt medicament în acea zi.
CUM să luați comprimatul de Norifaz
• Luați comprimatul în timp ce vă aflați în poziție verticală (puteți sta în poziție șezândă sau în picioare), pentru a evita senzația de arsură în capul pieptului.
• Înghițiți comprimatul cu cel puțin un pahar (120 ml) cu apă plată. Nu luați comprimatul cu alimente sau băuturi, altele decât apa plată.
• Înghițiți comprimatul întreg. Nu îl sugeți și nu îl mestecați.
• Nu stați în poziție culcată timp de 30 de minute după ce ați luat comprimatul.

Medicul dumneavoastră vă va spune dacă aveți nevoie de suplimente de calciu și vitamine, în cazul în care aportul alimentar nu este suficient.
Dacă luați mai mult Norifaz decât trebuie Dacă dumneavoastră sau altcineva a luat din greșeală mai multe comprimate de Norifaz decât cele prescrise, beți un pahar plin cu lapte și solicitați asistență medicală.

Dacă uitați să luați Norifaz
Ați uitat Când Ce trebuie să faceți
Primul și al doilea comprimat
Au rămas mai mult de 7 zile până la doza din următoarea lună
Primul comprimat în dimineața următoare, iar al doilea comprimat în dimineața zilei următoare
Au rămas mai puțin de 7 zile până la doza din următoarea lună
Nu luați comprimatele pe care le- ați uitat
Doar al doilea comprimat
Au rămas mai mult de 7 zile până la doza din următoarea lună
Luați al doilea comprimat în dimineața următoare
Au rămas mai puțin de 7 zile până la doza din următoarea lună
Nu luați comprimatul pe care l-ați uitat
Luna următoare, luați comprimatele din nou ca de obicei.

În toate situațiile:
• Dacă uitați doza de Norifaz dimineața, NU o luați mai târziu în aceeași zi.
• NU luați trei comprimate în aceeași săptămână.

Dacă încetați să luați Norifaz
Dacă încetați tratamentul, este posibil să începeți să pierdeți masă osoasă. Vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră înainte să luați în considerare încetarea tratamentului.

Dacă aveți orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Norifaz 75 mg comprimate filmate:

Substanța activă este risedronat sodic. Fiecare comprimat conține risedronat sodic 75 mg, echivalent cu acid risedronic 69,6 mg.
Celelalte componente sunt:
Nucleu: celuloză microcristalină (tip 101), lactoză monohidrat, crospovidonă (tip A), stearat de magneziu
Film: hipromeloză 4,8-7,2 cP, hidroxipropilceluloză, macrogol 400, macrogol 8000, dioxid de titan (E 171), dioxid de siliciu coloidal anhidru, oxid roșu de fer (E 172).

Precauții:

Înainte să luați Norifaz, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
• Dacă nu puteți să rămâneți în poziție verticală (în picioare sau poziție șezândă), pentru cel puțin 30 de minute.
• Dacă suferiți de tulburări ale metabolismului osos și mineral (de exemplu lipsă de vitamina D sau anomalii ale hormonilor paratiroidieni, deoarece ambele determină o concentrație scăzută de calciu în sânge).
• Dacă ați avut în trecut probleme cu esofagul (tubul de legătură dintre gură și stomac). De exemplu, s-ar putea să aveți sau să fi avut o durere sau dificultate la înghițirea alimentelor sau dacă vi s-a spus că aveți esofag Barrett (o afecțiune asociată cu modificări la nivelul celulelor situate în esofagul inferior).
• Dacă aveți sau ați avut dureri, inflamație sau amorțeală la nivelul maxilarului sau „senzație de maxilar greu“ sau dacă vi se clatină un dinte.
• Dacă vă aflați sub tratament dentar sau urmează să vi se efectueze intervenții chirurgicale dentare, informați-vă medicul dentist că urmaţi tratament cu Norifaz.
Dacă aveți oricare dintre manifestările de mai sus, medicul dumneavoastră vă va sfătui ce să faceți când luați Norifaz.

Utilizarea la copii și adolescenți
Risedronatul sodic nu este recomandat pentru utilizarea la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani, deoarece nu există date suficiente privind siguranța și eficacitatea.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor și folosirea utilajelor
Norifaz nu are nici o influență sau are influență neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule și de a folosi utilaje.

Norifaz conține lactoză
Norifaz conține o cantitate mică de lactoză. Dacă medicul dumneavoastră v-a spus că aveți intoleranță la unele categorii de glucide, vă rugăm să îl întrebaţi înainte de a lua acest medicament.

Reacții adverse ale Norifaz 75 mg comprimate filmate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacții adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Încetați să luați Norifaz și adresați-vă imediat unui medic în cazul în care prezentați oricare dintre următoarele:
• Simptome ale unei reacții alergice severe, precum: o Umflare a feței, limbii sau gâtului o Dificultăți la înghițire o Urticare și dificultăți la respirație
• Reacții severe la nivelul pielii, care pot include apariția unor bășici pe piele.

Spuneți-i imediat medicului dumneavoastră dacă prezentați următoarele reacții adverse:
• Inflamare a ochilor, în general însoțită de durere, roșeață și sensibilitate la lumină.
• Necroză osoasă a maxilarului (osteonecroză) asociată cu vindecare întârziată și infecție, adesea după o extracție dentară.
• Simptome la nivelul esofagului, cum sunt durere la înghițire, dificultăți la înghițire, dureri în piept sau senzația de arsură în capul pieptului, nou apărută sau agravată. În cazuri rare, pot apărea fracturi neobișnuite ale femurului, în special la pacienții care efectuează tratament îndelungat pentru osteoporoză.

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă simțiți durere, slăbiciune sau disconfort la nivelul coapselor, șoldurilor sau la nivel inghinal, deoarece acestea pot indica precoce o posibilă fractură a femurului.

Cu toate acestea, celelalte reacții adverse care au fost observate în cadrul studiilor clinice au fost în general ușoare și nu au determinat pacientul să înceteze administrarea comprimatelor.

Reacții adverse frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
• Indigestie, senzație de rău, vărsături, dureri de stomac, crampe sau disconfort la nivelul stomacului, constipație, senzație de preaplin, balonare, diaree.
• Dureri ale oaselor, mușchilor sau articulațiilor.
• Dureri de cap.
Reacții adverse mai puțin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 de persoane)
• Inflamare sau ulcerație la nivelul esofagului (tubul de legătură dintre gură și stomac), care determină dificultăți și durere la înghițire, inflamare a stomacului și duodenului (intestinul prin care stomacul este golit de conținut).
• Inflamare a părții colorate a ochiului (iris) (înroșire a ochilor, însoțită de durere, cu posibile modificări ale vederii).
• Febră și/sau simptome asemănătoare gripei

Reacții adverse rare (pot afecta până la 1 din 1000 de persoane)
• Inflamare a limbii (roșie, umflată, posibil dureroasă), îngustare a esofagului (tubul de legătură dintre gură și stomac).
• Au fost raportate rezultate anormale ale analizelor funcției hepatice. Acestea pot fi diagnosticate numai printr-o analiză de sânge.

Următoarele reacții adverse au fost raportate în timpul utilizării ulterioare punerii pe piață (cu frecvență necunoscută):
• Cădere a părului
• Tulburări hepatice, unele cazuri au fost severe.

În cazuri rare, la începutul tratamentului, este posibilă o scădere a concentrațiilor calciului și fosfaților din sânge. Aceste modificări sunt, în general, ușoare și nu determină nici un simptom.

Raportarea reacțiilor adverse
Dacă manifestați orice reacții adverse, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacții adverse nemenționate în acest prospect.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Norifaz împreună cu alte medicamente
Dacă sunt luate în același timp cu Norifaz, medicamentele care conțin unul dintre următoarele componente scad efectul acestuia:
• calciu
• magneziu
• aluminiu (de exemplu, unele amestecuri pentru indigestie)
• fier.
Luați aceste medicamente la cel puțin 30 de minute după administrarea comprimatului Norifaz.
Spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luați, ați luat recent sau s-ar putea să luați orice alte medicamente.

Norifaz împreună cu alimente și băuturi
Este foarte important să NU luați comprimatul de Norifaz cu alimente sau băuturi (altele decât apa plată), astfel încât acesta să poată acționa corespunzător. În special, nu luați acest medicament în același timp cu produse lactate (cum ar fi laptele), deoarece acestea conțin calciu. Consumați alimente și băuturi (altele decât apa plată) la cel puțin 30 de minute după comprimatul de Norifaz.

Administrarea de Norifaz 75 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

NU luați Norifaz dacă există posibilitatea să fiți gravidă, sunteți gravidă sau intenționați să rămâneți gravidă.
Riscul potențial asociat cu utilizarea de risedronat sodic (substanța activă din Norifaz la femeile gravide nu este cunoscut.

NU luați Norifaz dacă alăptați.
Norifaz trebuie utilizat numai pentru tratamentul femeilor aflate în postmenopauză.

Prezentare ambalaj:

Norifaz 75 mg sunt comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare roz deschis, cu diametrul de 11,5 mm, gravate cu „75“ pe una din fețe.
Comprimatele sunt disponibile în ambalaje cu blistere ce conțin 2 sau 6 comprimate. Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsați acest medicament la vederea și îndemâna copiilor.

Nu utilizați acest medicament după data de expirare înscrisă pe cutie și blister după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.
A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de lumină.

Nu aruncați nici un medicament în apa sau reziduurile menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă acidum risedronicum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Norifaz 75 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Norifaz 75 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.