Prospect NOVO-CAPTOPRIL, compr.

Substanța activă: captoprilum
Producator: Novopharm
Clasa ATC: [C09AA]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei >> inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei

Indicații NOVO-CAPTOPRIL, compr.:

HTA usoara si moderata la persoane cu functii renale normale; actiune similara cu a tiazidelor, dar mai bine tolerata (nu influenteaza SNC, SNV, capacitatea de efort, functiile sexuale si reflexele). HTA asociata cu suferinta renala, indeosebi in bolile de colagen (numai daca nu sunt tolerate alte antihipertensive). HTA asociata cu: astm bronsic, bronhopatii obstructive, diabet insulino-dependent si boli vasculare periferice la care beta-adrenoliticele sunt contraindicate. HTA maligna (asociat cu diuretice tiazidice). HTA asociata cu insuficienta cardiaca rebela la tratament (mai bine tolerat decat enalaprilul, ultimul producand mai frecvent stari hipotensive); se administreaza impreuna cu digitalice si diuretice tiazidice.

Contraindicații:

Sensibilitate la captopril, boli renale, stenoza aortica, sarcina.

Administrare NOVO-CAPTOPRIL, compr.:

HTA usoara/medie: 12,5 mg x 2 ori pe zi ca doza initiala; ea poate fi crescuta la 25 mg x 2 ori pe zi, dupa 2-3 saptamani. HTA severa: 25 mg x 2-3 ori pe zi; creste doza la 50 mg x 2-3 ori pe zi daca nu s-au obtinut efectele scontate in 2-3 saptamani; doza poate fi crescuta pana la 100 mg x 2-3 ori pe zi, fara a depasi 450 mg pe zi. Insuficienta cardiaca: 6,25 mg sau 12,5 mg x 3 ori pe zi ca doza initiala; doza poate creste la 25 mg x 3 ori pe zi, ameliorarea clinica obtinandu-se la doza de 50 mg x 3 ori pe zi. Se va administra cu o ora inaintea mesei.

Acțiune:

Captoprilul inhiba specific enzima de conversie a Angiotensinei I (inactiva) in Angiotensina II (activa). Ca urmare, creste concentratia de renina plasmatica si scade aldosteronul, accentuandu-se eliminarea sodiului si a apei. Deoarece aceasta enzima este identica cu bradikinaza, captoprilul inhiba degradarea bradikininei, crescand concentratia acesteia in ser, efectul vasodilatator adaugandu-se la cele deja descrise. In plus, el scade vasoconstrictia indusa de noradrenalina prin stimularea alfa-receptorilor postsinaptici. Astfel, captoprilul determina scaderea rezistentei arteriale periferice cu cresterea sau neinfluentarea debitului cardiac si marirea fluxului sanguin renal, fara modificari ale ratei filtrarii glomerulare. In administrarea orala tensiunea arteriala scade dupa 30 min si atinge intensitatea maxima dupa 60-90 min si persista 4 pana la 6 ore, putand fi accentuata la repetarea dozelor. Scaderea tensiunii arteriale are aceleasi valori in clino- si ortostatism si este mai accentuata la persoanele cu niveluri crescute ale reninei plasmatice, dar se manifesta si la subiecti normali sau la hipertensivi cu concentratia reninei scazuta. Hipotensiunea ortostatica si tahicardia pot aparea numai la cei cu hipovolemie.

Compoziție NOVO-CAPTOPRIL, compr.:

1 comprimat contine 25 mg sau 50 mg de captopril.

Precauții:

Supravegherea bolnavilor cu afectiuni cerebrovasculare, cu cardiopatie ischemica sau cu depletie hidro-electrolitica importanta (pericolul aparitiei hipotensiunii arteriale). Bolile de colagen. In insuficienta renala sau hepatica, in sarcina sau in timpul anesteziei se va administra numai daca beneficiul potential este mai mare decat riscul hipotensiunii sau al anuriei fetale sau al oligoamniosului. La copii se va administra numai daca celelalte masuri terapeutice au esuat.

Reacții adverse ale NOVO-CAPTOPRIL, compr.:

Renale: proteinurie (apare la 1% din cei tratati, in special la doze mari sau la cei cu afectiuni renale severe). Hematologice: neutropenie, agranulocitoza, anemie, trombocitopenie, pancitopenie. Gastrointestinale: colici abdominale, greturi, varsaturi. Neurologice: ameteli, cefalee, astenie, insomnie.
Alte medicamente cu substanța activă captoprilum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu NOVO-CAPTOPRIL, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul NOVO-CAPTOPRIL, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.