Prospect OPTIPRES, sol.oft.

Substanța activă: betaxololum
Producator: Cipla Limited, India
Clasa ATC: [S01ED]: organe senzitive >> produse oftalmologice >> antiglaucomatoase si miotice >> agenti beta-blocanti

Indicații OPTIPRES, sol.oft.:

Optipres este indicat în tratamentul hipertensiunii intraoculare şi al glaucomului cronic cu unghi deschis. Poate fi folosit în monoterapie sau asociat cu alte antiglaucomatoase.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la betaxolol sau la oricare dintre excipienţii medicamentului, bradicardie sinusală marcată (sub 45-50 bătăi/minut), bloc atrioventricular de grad II-III, şoc cardiogen, antecedente de insuficienţă cardiacă manifestă.

Administrare OPTIPRES, sol.oft.:

Doza uzuală este o picătură Optipres de 2 ori pe zi instilată în ochiul afectat. Dacă presiunea intraoculară nu este controlată adecvat, se pot asocia pilocarpină, alte miotice, adrenalină sau inhibitori ai anhidrazei carbonice (pe cale sistemică).

Trecerea de la alte medicamente la tratamentul cu Optipres

Atunci când se trece de la monoterapie antiglaucomatoasă cu un alt medicament, se continuă administrarea acestuia şi se instilează câte o picatură Optipres de 2 ori pe zi în ochiul afectat. În ziua următoare se întrerupe administrarea medicamentului antiglaucomatos folosit anterior şi se continuă tratamentul cu Optipres.

În cazul în care pacientul este tratat cu mai multe medicamente antiglaucomatoase, iniţierea tratamentului cu Optipres trebuie să se facă individualizat. Întreruperea administrării unui medicament trebuie făcută treptat, într-un interval de peste o săptămână. Dacă se consideră necesară întreruperea administrării mai multor medicamente antiglaucomatoase, aceasta trebuie făcută pe rând.

Copii

Nu s-a stabilit eficacitatea şi siguranţa utilizării Optipres la copii.

Instrucţiuni privind pregătirea produsului medicamentos în vederea administrării şi manipularea sa
Strângeţi capacul pe gâtul flaconului prin răsucire în sensul acelor de ceasornic.
Spinul va perfora vârful flaconului.
Administraţi picăturile prin presarea uşoară a flaconului.
Acoperiţi flaconul cu capacul după fiecare utilizare.

Compoziție OPTIPRES, sol.oft.:

Un mililitru picături oftalmice, soluţie conţine betaxolol 5 mg sub formă de clorhidrat de betaxolol 5,6 mg şi excipienţi: clorură de sodiu, edetat disodic, clorură de benzalconiu soluţie 50%, hidroxid de sodiu, apă purificată.

Precauții:

În prima lună a tratamentului cu Optipres se recomandă determinarea presiunii intraoculare. Ulterior, presiunea intraoculară va fi determinată la intervale stabilite de medicul curant.

Betaxololul nu are efect asupra pupilei. Când Optipres este folosit pentru reducerea presiunii intraoculare crescute în glaucomul cu unghi închis, trebuie asociat cu un miotic (care produce constricţia pupilei) pentru redeschiderea unghiului.

Trebuie avută în vedere reducerea progresivă a dozelor Optipres, cu întreruperea eventuală a tratamentului înaintea anesteziei generale.

Pacienţii trebuie instruiţi să nu atingă vârful picurătorului, pentru a evita contaminarea medicamentului.

Atenționări:

Deşi după instilare în sacul conjunctival absorbţia sistemică a betaxololului este foarte mică, totuşi trebuie utilizat cu prudenţă la pacienţii cu diabet zaharat sau tireotoxicoză.

Cu toate că betaxololul are efecte beta-blocante cardioselective şi, în administrare locală, potenţial foarte mic de producere a efectelor sistemice, se recomandă prudenţă la pacienţii cu afecţiuni respiratorii obstructive.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Datorită reacţiilor adverse posibile, rareori, Optipres poate afecta tranzitor capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale OPTIPRES, sol.oft.:

Ocazional, după instilare s-a raportat disconfort local de scurtă durată şi lăcrimare.

Rareori, se pot produce reducerea sensibilităţii corneene, eritem, prurit, pigmentare punctiformă a corneei, keratită, anizocorie şi fotofobie.

După administrarea topică de betaxolol, rareori, s-au raportat efecte sistemice cum sunt insomnie şi depresie.

Supradozajul:

În cazul instilării accidentale a unei doze mai mari decât cea recomandată, medicamentul poate fi îndepărtat prin spălare cu apă caldă din abundenţă.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Ocazional, s-a raportat midriază în cazul administrării concomitente de adrenalină şi betaxolol, picături oftalmice, soluţie.

Asocierea rezerpinei poate avea efect aditiv, cu producerea hipotensiunii arteriale şi/sau bradicardiei, necesitând supravegherea atentă a pacientului.

Pacienţii trataţi concomitent cu psihotrope adrenergice trebuie monitorizaţi atent.

Administrarea de OPTIPRES, sol.oft. în sarcină / alaptare:

Deoarece nu există studii adecvate şi controlate în timpul sarcinii şi alăptării, în aceste perioade Optipres se va utiliza numai dacă beneficiul terapeutic matern depăşeşte riscul potenţial pentru făt, respectiv pentru sugar.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon picurător din polietilenă a 5 ml picături oftalmice, soluţie.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj.
A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original.
A se utiliza în cel mult 4 săptămâni după prima deschidere a flaconului.
A nu se lăsa la îndemâna copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă betaxololum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu OPTIPRES, sol.oft.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul OPTIPRES, sol.oft. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.