Prospect Oxacilina 500 mg pulb.inj.

Substanța activă: oxacillinum
Producator: Antibiotice SA Romania
Clasa ATC: [J01CF]: antiinfectioase de uz sistemic >> antibiotice >> peniciline cu spectru larg >> peniciline rezistente la betalactamaza
Categoria: Antibiotice, antimicotice, antiinfectioase

Indicații Oxacilina 500 mg pulb.inj.:

Este antibioticul de electie in infectiile stafilococice localizate la diferite nivele: tesut cutanat, tesut osos, tract respirator, urechea medie, tract urinar, organe urogenitale. Este recomandat in infectii stomatologice cu stafilococ, infectii mixte cu streptococ si stafilococi penicilinazo-rezistenti. In asociere cu ampicilina se poate folosi in tratamentul infectiilor cu gramnegativi pentru a proteja ampicilina de inactivare. Calea parenterala se utilizeaza de regula pentru septicemii si endocardite. Se poate folosi ca tratament preventiv de scurta durata in interventiile chirurgicale, cu risc inalt (interventii ortopedice, cardiovasculare). Se recomanda evitarea utilizarii in infectii cu germeni sensibili la penicilina G, in sifilis, gonoree.

Contraindicații:

Alergie la peniciline. Precautii la nou-nascuti si la bolnavii cu insuficienta hepatica. Prudenta la alergici si bolnavi bronsici. Nu este indicata pe cale orala in infectii grave.

Administrare Oxacilina 500 mg pulb.inj.:

Parenteral 1 g la 12 ore. Maxim 12 g/zi. Copii: 50 mg/kg corp/zi fractionat in 4 prize. I.m. 50 mg/kg corp/zi. In infectii grave se poate creste pana la 300 mg/kg corp/zi.

Acțiune:

Oxacilina face parte din grupa penicilinelor de semisinteza antistafilococice. Datorita radicalului izoxazolil grefat pe nucleul penicilanic este impiedicata stereochimic actiunea beta-lactamazelor, antibioticul fiind eficient asupra majoritatii tulpinilor de stafilococi penicilinazo-secretori. Spectrul microbian este identic cu al penicilinei G, dar intensitatea actiunii este mult mai mica. Este utilizata in special pentru actiunea sa antistafilococica sinergica cu a aminoglicozidelor. Rezistenta unor germeni gramnegativi (Neisseria sp., Enterobacteriaceae, Pseudomonas) se datoreaza imposibilitatii de a penetra in interiorul celulei bacteriene datorita unei afinitati scazute pentru proteinele membranare. Prezinta o absorbtie suficient de buna dupa administrare orala (30%), care asigura concentratii terapeutice de 1,65 g/ml dupa o ora de la administrarea unei doze unice de 250 mg. Legarea de proteinele plasmatice este de 92-95%. Se distribuie in tot organismul, inclusiv la nivelul oaselor si in lichidele pleural, sinovial, pericardic si peritoneal. Timpul de injumatatire este de 30-40 minute, necesitand o administrare la intervale de 4-6 ore. Metabolizarea este rapida, 45% trecand in forme inactive terapeutic. Eliminarea se realizeaza preponderent renal, prin filtrare glomerulara si secretie tubulara. Datorita metabolizarii rapide oxacilina nu se acumuleaza in organism la pacientii cu insuficienta renala.

Reacții adverse ale Oxacilina 500 mg pulb.inj.:

Incidenta reactiilor adverse este scazuta: manifestari alergice: urticarie, eozinofilie, rar soc anafilactic; manifestari gastrice: greata, voma, diaree; suprainfectii cu Pseudomonas, Proteus, Candida, foarte rar enterocolita pseudomembranoasa; rareori cresteri moderate ale transaminazelor, hepatita; reactii hematologice reversibile: anemie, trombocitopenie, leucopenie.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Nu se asociaza cu antibioticele bacteriostatice, sufamidele antiinfectioase care pot sa antagonizeze efectul. Utilizata in doze mari, de 1 g, scade nivelurile serice ale betablocantelor (atenolol, propranolol).

Prezentare ambalaj:

1 fl.

Condiții de păstrare:

La temperatura camerei, ferit de lumina si umezeala.
Alte medicamente cu substanța activă oxacillinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Oxacilina 500 mg pulb.inj.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Oxacilina 500 mg pulb.inj. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.