Prospect Pantoprazol Krka 40 mg comprimate gastrorezistente

Substanța activă: pantoprazolum
Producator: KRKA, d.d. Slovenia
Clasa ATC: [A02BC]: tractul digestiv si metabolism >> antiacide, antiulceroase, antiflatulente >> medicamente pentru tratamentul ulcerului peptic >> inhibitori ai pompei protonice

Indicații Pantoprazol Krka 40 mg comprimate gastrorezistente:

Pantoprazol Krka este un “inhibitor de pompă de protoni”selectiv, un medicament care scade cantitatea de acid produs de stomacul dumneavoastră. Este utilizat în tratamentul bolilor stomacului şi intestinului, legate de aciditate.

Pantoprazol Krka este utilizat pentru:
Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de de 12 ani şi peste
- Tratamentul esofagitei de reflux, o inflamaţie a esofagului (tubul care leagă gâtul de stomac) însoţită de regurgitaţia sucului gastric acid.

Adulţi:
- Tratamentul infecţiei cu bacteria Helicobacter pylori la pacienţii cu ulcere duodenale sau gastrice, în asociere cu două antibiotice (terapie de radicare). Obiectivul tratamentului este eliminarea bacteriei şi scăderea reapariţiei acestor ulcere.
- Ulcere gastrice şi duodenale.
- Sindromul Zollinger-Ellison şi alte afecţiuni care determină creşterea cantităţii de acid gastric.

Contraindicații:

Nu luaţi Pantoprazol Krka
- dacă sunteţi alergic (hipersensibil) la pantoprazol, sorbitol sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.
- dacă sunteţi alergic la alte medicamente care conţin alţi inhibitori ai pompei de protoni.

Administrare Pantoprazol Krka 40 mg comprimate gastrorezistente:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul dacă nu sunteţi sigur.
Când şi cum trebuie să luaţi Pantoprazol Krka?
Luaţi comprimatul cu 1 oră înainte de masă, fără să îl mestecaţi sau să îl sfărâmaţi şi înghiţiţi-l întreg, cu puţină apă.
Dacă medicul dumneavoastră nu recomandă altfel, doza uzuală este:
Adulţi şi adolescenţi cu vârsta de 12 ani şi peste
Pentru tratamentul esofagitei de reflux
Doza uzuală este de 1 comprimat pe zi. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda să creşteţi doza la 2 comprimate pe zi. Durata tratamentului pentru esofagita de reflux este, de obicei, de 4 până la 8 săptămâni. Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie să continuaţi tratamentul.

Adulţi:
Tratamentul infecţiei cu bacteria Helicobacter pylori la pacienţii cu ulcere duodenale sau gastrice, în asociere cu două antibiotice (terapie de radicare) Un comprimat de două ori pe zi, împreună cu două comprimate de antibiotice, amoxicilină sau claritromicină şi metronidazol (sau tinidazol), fiecare administrate de două ori pe zi, împreună cu comprimatul de pantoprazol. Luaţi primul comprimat de pantoprazol cu 1 oră înainte de micul dejun şi al doilea comprimat de pantoprazol cu o oră înainte de masa de seară. Urmaţi instrucţiunile medicului dumneavoastră şi asiguraţi-vă că aţi citit cu atenţie prospectele acestor antibiotice. Durata uzuală a tratamentului este de 1 până la 2 săptămâni.

Tratamentul ulcerelor gastrice şi duodenale Doza uzuală este de 1 comprimat pe zi. La indicaţia medicului dumneavoastră, doza poate fi dublată. Medicul dumneavoastră vă va spune cât timp trebuie să luaţi medicamentul. Durata tratamentului pentru ulcere gastrice este, de obicei, de 4 până la 8 săptămâni. Durata tratamentului pentru ulcere duodenale este, de obicei, de 2 până la 4 săptămâni.

Tratamentul de lungă durată a sindromului Zollinger-Ellison şi altor afecţiuni care determină creşterea cantităţii de acid gastric. Doza de iniţiere recomandată este, de obicei, de 2 comprimate pe zi. Luaţi cele două comprimate cu 1 oră înainte de masă. Ulterior, medicul dumneavoastră poate ajusta doza, în funcţie de cantitatea de acid secretată de stomacul dumneavoastră.

Dacă vă sunt recomandate mai mult de două comprimate pe zi, acvestea trebuie administrate de două ori pe zi. Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie mai mult de patru comprimate pe zi, veţi primi instrucţiuni clare când trebuie să terminaţi tratamentului.

Grupe speciale de pacienţi - dacă aveţi afecţiuni la rinichi, afecţiuni moderate sau severe la ficat, nu trebuie să luaţi Pantoprazol Krka pentru eradicarea Helicobacter pylori.
- dacă aveţi afecţiuni severe la ficat, nu trebuie să luaţi mai mult de 1 comprimat de pantoprazol 20 mg pe zi (în acest scop, sunt disponibile comprimate pantoprazol de 20 mg).

Utilizarea la copii şi adolescenţi
Aceste comprimate nu sunt recomandate la copiii cu vârsta sub 12 ani.

Dacă luaţi mai mult Pantoprazol Krka decât trebuie
Adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Nu sunt cunoscute simptomele supradozajului.

Dacă uitaţi să luaţi Pantoprazol Krka
Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Luaţi următoarea doză conform programului stabilit.

Dacă încetaţi să luaţi Pantoprazol Krka
Nu opriţi administrarea comprimatelor fără să discutaţi mai întâi cu medicul dumneavoastră sau farmacistul.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Pantoprazol Krka 40 mg comprimate gastrorezistente:

- Fiecare comprimat gastrorezistent conţine pantoprazol 20 mg (sub formă de sodic sesquihidrat).
- Celelalte componente sunt: manitol, crospovidonă (tip B), carbonat de sodiu anhidru, sorbitol (E420) şi stearat de calciu în nucleul comprimatului, şi hipromeloză, povidonă (K25), dioxid de titan (E 171), oxid galben de fer (E 172), propilenglicol, copolimer de acid metacrilic-acrilat de etil, laurilsulfat de sodiu, polisorbat 80, macrogol 6000 şi talc în filmul comprimatului.

Precauții:

Înainte să luaţi Pantoprazol Krka, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului:
- dacă aveţi probleme severe la nivelul ficatului. Vă rugăm să informaţi medicul dacă aţi avut vreodată probleme cu ficatul. Medicul vă va verifica mai des enzimele produse de ficat din sângele dumneavoastră, mai ales dacă utilizaţi Pantoprazol Krka pentru o perioadă îndelungată.
În caz de creştere a valorilor enzimelor hepatice din sânge, tratamentul trebuie întrerupt.
- dacă aveţi depozite reduse în organism sau prezentaţi factori de risc pentru absorbţia redusă de vitamina B12 şi vi se prescrie pantoprazol în terapie de lungă durată. Pantoprazol, similar tuturor medicamentelor care inhibă secreţia acidă, poate reduce absorbţia vitaminei B12.
- dacă luaţi un medicament care conţine atazanavir (folosit în tratamentul infecţiei HIV) concomitent cu pantoprazolul, cereţi sfatul medicului dumneavoastră.

Adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră dacă observaţi oricare dintre următoarele simptome:
- pierderea neintenţionată a greutăţii corporale
- vărsături repetate
- dificultate la înghiţire
- vărsături cu sânge
- aveţi un aspect palid şi vă simţiţi slăbit (anemie) - observaţi prezenţa sângelui în scaun
- diaree severă şi/sau persistentă, deoarece Pantoprazol Krka a fost asociat cu o creştere uşoară a diareei de cauză infecţioasă.

Medicul dumneavoastră poate recomanda teste de diagnostic, pentru a exclude o afecţiune malignă, deoarece tratamentul cu pantoprazol poate masca simptomele afecţiunilor maligne şi astfel să întârzie diagnosticul. Dacă în ciuda tratamentului, simptomele dumneavoastră persistă, sunt necesare investigaţii suplimentare.

Dacă luaţi Pantoprazol Krka în tratament de lungă durată (de peste 1 an) probabil că medicul dumneavoastră vă va ţine sub supraveghere regulată. Atunci când consultaţi medicul, trebuie să-i spuneţi despre orice simptome noi şi neobişnuite care apar.

Dacă urmaţi tratament cu un inhibitor al pompei de protoni, cum este Pantoprazol Krka, în special pentru o perioadă mai mare de 1 an, poate creşte uşor riscul de fractură de şold, încheietura mâinii sau coloană vertebrală. Spuneţi medicului dumneavoastră dacă aveţi osteoporoză sau luaţi corticosteroizi (care pot creşte riscul osteoporozei).

Copii şi adolescenţi
Aceste comprimate nu sunt recomandate pentru utilizare la copiii sub 12 ani.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Dacă apar reacţii adverse, cum sunt ameţeli sau tulburări de vedere, nu trebuie să conduceţi sau să folosiţi utilaje.

Pantoprazol Krka conţine sorbitol
Dacă medicul dumneavoastră v-a atenţionat ca aveţi intoleranţă la unele categorii de glucide, vă rugăm să- l întrebaţi înainte de a utiliza acest medicament.

Reacții adverse ale Pantoprazol Krka 40 mg comprimate gastrorezistente:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.
Frecvenţele cu care pot apărea reacţiile adverse sunt prezentate mai jos, folosind următoarea convenţie:
- Foarte frecvente: pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane
- Frecvente: pot afecta până la 1 din 10 persoane
- Mai puţin frecvente: pot afecta până la 1 din 100 persoane
- Rare: pot afecta până la 1 din 1000 persoane - Foarte rare: pot afecta până la 1 din 10000 persoane
- Cu frecvenţă necunoscută: frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile.

Dacă aveţi oricare dintre următoarele reacţii adverse, întrerupeţi administrarea acestor comprimate şi adresaţi-vă imediat medicului dumneavoastră sau celui mai apropiat spital de urgenţă:
- Reacţii alergice grave (frecvenţă rară): umflarea limbii şi/sau gâtului, dificultate la înghiţire, blânde (urticarie), dificultăţi în respiraţie, umflarea de cauză alergică a feţei (edem Quincke/edem angioneurotic), ameţeli severe cu bătăi foarte rapide ale inimii şi transpiraţii abundente.
- Afecţiuni grave ale pielii (cu frecvenţă necunoscută): apariţia de vezicule pe piele şi deteriorare rapidă a stării generale, eroziuni(inclusiv sângerare uşoară) la nivelul ochilor, nasului, gurii/buzelor sau organelor genitale (sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell, eritem polimorf) şi sensibilitate crescută la lumină.
- Alte afecţiuni severe (cu frecvenţă necunoscută): îngălbenirea pielii şi albului ochilor (afectare severă a celulelor ficatului, icter) sau febră, erupţie trecătoare pe piele şi rinichi măriţi, uneori cu urinare dureroasă şi durere de spate (inflamaţie gravă a rinichilor).
- dacă luaţi pantoprazol mai mult de 3 luni este posibil ca valoarea magneziului în sânge să scadă. Concentraţiile scăzute ale magneziului pot determina oboseală, contracţii involuntare ale muşchilor, dezorientare, convulsii, ameţeală, creşterea frecvenţei bătăilor inimii. Dacă aveţi oricare dintre simptomele acestea, vă rugăm să vă adresaţi imediat medicului dumneavoastră. Concentraţiile scăzute ale magneziului pot de asemenea să ducă la scăderea concentraţiilor potasiului şi calciului din sânge. Medicul dumneavoastră poate prescrie efectuarea regulată de teste de laborator, pentru monitorizarea concentraţiilor de magneziu din sânge.

Alte reacţii adverse sunt:
- Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane) Durere de cap, ameţeli, diaree, senzaţie de rău, vărsături, balonare şi flatulenţă (gaze), constipaţie, uscăciunea gurii, durere şi disconfort abdominal, erupţie trecătoare pe piele, exantem, erupţie; mâncărimi; fractură de şold, încheietura mâinii sau coloană vertebrală; slăbiciune, epuizare sau stare generală de rău, tulburări ale somnului.
- Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane) Tulburări ale vederii, cum este vederea înceţoşată, urticarie, durere a articulaţiilor, dureri musculare, modificări ale greutăţii corporale, creşterea temperaturii corpului, umflături ale extremităţilor (edeme periferice), reacţii alergice, depresie, mărire a sânilor la bărbaţi; tulburări ale gustului.

- Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)
Dezorientare.
- Cu frecvenţă necunoscută (frecvenţa nu poate fi estimată din datele disponibile) Halucinaţii, confuzie (în special la pacienţii cu antecedente ale acestor simptome); scăderea concentraţiilor de sodiu din sânge; scăderea concentraţiilor calciului din sânge; scăderea concentraţiilor potasiului din sânge; furnicături sau amorţeală la nivelul mâinilor sau picioarelor; spasme musculare.

Reacţii adverse identificate prin teste de sânge:
- Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
Creştere a concentraţiiilor enzimelor ficatului.
- Rare (pot afecta până la 1 din 1000 persoane)
Creşterea concentraţiilor de bilirubină; creşterea concentraţiilor de grăsimi din sânge; reducere severă a numărului de celule albe din sânge, ceea ce creşte probabilitatea infecţiilor.

- Foarte rare (pot afecta până la 1 din 10000 persoane)
Reducerea numărului de plachete sanguine, care poate determina sângerări sau apariţia mai frecventă de vânătăi; scăderea numărului de globule albe, ceea ce poate duce la infecţii mai frecvente; reducere severă a numărului de celule albe din sânge, ce poate determina slăbiciune, vânătăi sau creşte probabilitatea infecţiilor

Interacțiuni cu alte medicamente:

Pantoprazol Krka împreună cu alte medicamente Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice
alte medicamente. Pantoprazol Krka poate influenţa eficacitatea altor medicamente, de aceea spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi:
- Medicamente cum sunt ketoconazolul, itraconazolul şi posaconazolul (utilizate în tratamentul infecţiilor cu fungi) sau erlotinib (utilizat în tratamentul anumitor tipuri de cancer), deoarece Pantoprazol Krka poate afecta acţiunea acestor medicamente şi a altora.
- Warfarină şi fenprocoumonă, care afectează îngroşarea sau subţierea sângelui. Aveţi nevoie de controale suplimentare.
- Atazanavir (utilizat pentru tratamentul infecţiei HIV).
- Metotrexat (un medicament utilizat în doze mari pentru tratamentul cancerului).

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi sau aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente, inclusiv medicamente fără prescripţie medicală.

Pantoprazol Krka împreună cu alimente şi băuturi
Luaţi comprimatele cu o oră înainte de masă fără a mesteca sau a le sparge şi înghiţiţi-le întregi cu puţină apă.

Administrarea de Pantoprazol Krka 40 mg comprimate gastrorezistente în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Nu există date suficiente pentru utilizarea pantoprazolului la femeile gravide. A fost raportată excreţia medicamentului în laptele uman. Dacă sunteţi gravidă sau credeţi că sunteţi gravidă sau dacă alăptaţi, trebuie să utilizaţi acest medicament numai dacă medicul dumneavoastră consideră că beneficiul pentru mamă este mai mare decât riscul potenţial pentru făt sau sugar.

Prezentare ambalaj:

Comprimatele gastro-rezistente de 40 mg sunt de culoare galben maroniu deschis, ovale, uşor biconvexe.
Mărimea ambalajului: Cutii cu blistere cu 7(7x1), 10(10x1), 14(7x2, 14x1), 15(15x1), 28(7x4, 14x2), 30(10x3, 15x2), 56(7x8, 14x4), 60 (15x4, 10x6), 84(14x6), 100(10x10), 100x1(10x10), 112(8x14) si 140(10x14) comprimate gastrorezistente. Flacon din PEÎD, cu desicant silicagel integrat în capacul din PP cu inel de siguranţă a 250 comprimate gastrorezistente.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor. Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Blistere: A se păstra în ambalajul original, pentru a fi protejat de umiditate. Flacon: A se păstra flaconul bine închis, pentru a fi protejat de umiditate. Perioada de valabilitate după prima deschidere a flaconului: 3 luni

Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă pantoprazolum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Pantoprazol Krka 40 mg comprimate gastrorezistente(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Pantoprazol Krka 40 mg comprimate gastrorezistente vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.