Prospect PARACOF, comprimate

Substanța activă: combinatii
Producator: Sintofarm S.A. Romania
Clasa ATC: [N02BE]: sistemul nervos >> analgezice >> analgezice antipiretice >> analide (inclusiv combinatii)

Indicații PARACOF, comprimate:

- Stări gripale.
- Tratament simptomatic al durerilor de intensitate uşoară - medie cu diferite localizări: mialgii, artralgii, alte dureri reumatice, nevralgii, dureri dentare, dureri postoperatorii, dureri intercostale, sciatică, cefalee, migrenă, dismenoree.
- Stări febrile.

Contraindicații:

Prudenta in timpul sarcinii, la femei care alapteaza. Nu se administreaza copiilor sub 7 ani. Se va evita asocierea cu anticoagulante.

Administrare PARACOF, comprimate:

Adulţi şi copii peste 15 ani: Doza recomandată este de 1-2 comprimate Paracof administrate oral de 1-3 ori pe zi. Doza de paracetamol nu trebuie să depăşească 3 g pe zi, respectiv 1 g pentru o dată. La adulţi intervalul dintre prize este de minimum 4 ore.

Copii cu vârsta între 12-15 ani: Doza zilnică recomandată este de 1 comprimat Paracof de 1-3 ori pe zi.
Copii cu vârsta între 7-12 ani: Doza zilnică recomandată este de 1/2 comprimat Paracof de 1-3 ori pe zi. La copii nu trebuie să se depăşească doza maximă de 60 mg paracetamol/kg şi zi.

Se va evita tratamentul prelungit (poate produce dependenţă).

În general, administrarea nu trebuie să depăşească durata de 5 zile în caz de dureri şi gripă, respectiv 3 zile în caz de febră; pedntru tratamente mai lungi este necesară recomandarea medicului. În caz de insuficienţă renală severă (clearance al creatininei sub 10 ml/min), intervalul dintre prize este de minimum 8 ore. Înainte administrării, comprimatul se dizolvă complet într-un pahar cu apă.

Acțiune:

Analgezic si antipiretic cu actiune de intensitate moderata, dar si stimulant psihomotor; indeparteaza senzatia de oboseala, excita (slab) centrii vasomotor si respirator din bulb (mai ales cand sunt deprimati).

Compoziție PARACOF, comprimate:

Un comprimat conţine paracetamol 300 mg, cafeină anhidră 30 mg şi excipienţi: polividonă, dioxid de siliciu coloidal, laurilsulfat de sodiu, amidon de porumb, talc, stearat de magneziu.

Precauții:

Pentru a evita riscul de supradozaj, se va verifica prezenţa paracetamolului în componenţa altor produse medicamentoase administrate concomitent. Nu se recomandă folosirea pe termen lung a paracetamolului fără avizul medicului (vezi Doze şi mod de administrare).

Se recomandă consult medical dacă simptomele persistă sau se agravează sub tratament sau dacă apar noi simptome. La pacienţii cu hipersensibilitate la antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pot fi declanşate crize de dispnee şi alte reacţii alergice de tip anafilactic.

Datorită prezenţei cafeinei, produsul nu se administrează seara (risc de apariţie a insomniei).

În timpul tratamentului cu Paracof este contraindicat consumul de băuturi alcoolice.

Atenționări:

Atentionări speciale
Se impun precauţii în cazul existenţei următoarelor situaţii: aritmii, gastrită sau antecedente de gastrită (risc de hemoragii digestive), leziuni cerebrale, epilepsie, hipertensiune intracraniană (risc de agravare), abdomen acut chirurgical (poate masca simptomatologia clinică), angină pectorală, hipotiroidism (risc de deprimare nervos centrală), hipertrofie de prostată sau stricturi uretrale (risc de retenţie urinară).
Se impun precauţii în caz de alcoolism cronic şi afecţiuni hepatice, inclusiv hepatită virală (creşte riscul hepatotoxicităţii) şi în caz de insuficienţă renală gravă (numai în tratamentul de lungă durată cu doze mari; administrarea ocazională nu necesită precauţii). Este necesară monitorizarea funcţiilor hepatice în cazul tratamentului de lungă durată şi cu doze mari la pacienţii cu leziuni hepatice preexistente.

Copii
Trebuie utilizate formele farmaceutice adecvate şi dozele se vor adapta în funcţie de vârstă.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Paracof nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reacții adverse ale PARACOF, comprimate:

Reacţii adverse datorate paracetamolului:
- Rar au fost raportate reacţii alergice de tip rash cutanat cu eritem sau urticarie, care necesită oprirea tratamentului.
- Excepţional trombocitopenie.

Reacţii adverse datorate cafeinei:
- excitaţie nervoasă, palpitaţii, insomnie.
Administrarea îndelungată poate determina afectare hepatică sau renală.

Supradozajul:

Există un risc crescut la vârstnici şi la copii (supradozaj terapeutic sau intoxicaţie accidentală).
Simptome datorate paracetamolului În primele 24 ore simptomele supradozajului constau în greaţă, vărsături, anorexie, paloare şi dureri abdominale.

Dozele de paracetamol mai mari de 10 g la adulţi sau de 150 mg/kg la copii, în doză unică, provoacă fenomene de citoliză hepatică ce pot evolua către necroză completă şi ireversibilă, cu insuficienţă hepatocelulară, acidoză metabolică şi encefalopatie, putând evolua către comă şi deces.

Simultan, se observă creşteri ale transaminazelor hepatice, lactatdehidrogenazei şi bilirubinei şi o scădere a nivelurilor de protrombină, care pot să apară după 12-48 ore de la ingestie.

Tratament de urgenţă:
- Pacienţii trebuie spitalizaţi imediat.
- Evacuarea rapidă prin lavaj gastric a paracetamolului ingerat.
- Se recoltează o probă de sânge pentru dozarea iniţială a paracetamolului în plasmă.
- Tratamentul uzual constă în administrarea antidotului (N-acetilcisteină pe cale orală sau intravenoasă) cât mai rapid posibil, de preferat în primele 10 ore.
- Tratament simptomatic.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Glucocorticoizi: Potenţează efectul ulcerigen al glucorticoizilor.
Antiinflamatoare nesteroidiene: Creşte riscul nefrotoxic şi hemoragic al AINS. Asocierea cu AINS se va face la doze adecvate şi se va evita administrarea pe termen lung. Medicamente inductoare enzimatice (de exemplu fenobarbital, rifampicină): Risc hepatotoxic crescut pentru paracetamol.
Băuturi alcoolice: Cresc riscul hepatotoxicităţii şi frecvenţa reacţiilor adverse digestive (inclusiv hemoragii).
Metoclopramidă: Potenţează efectele paracetamolului.
Colestiramină: Scade absorbţia paracetamolului.
Antidiabetice orale: Este potenţat efectul lor hipoglicemiant.
Paracof, prin conţinutul său în paracetamol, poate modifica rezultatele dozării acidului uric şi a glucozei în sânge.

Administrarea de PARACOF, comprimate în sarcină / alaptare:

Nu au fost puse în evidenţă efecte teratogene la animale. La om nu au fost puse în evidenţă efect malformativ sau toxicitate fetală datorate paracetamolului în condiţiile administrării uzuale.
Datorită prezenţei cafeinei, administrarea în timpul sarcinii nu este recomandată.

Deoarece paracetamolul se excretă în laptele matern, nu se recomandă administrarea în timpul alăptării.

Prezentare ambalaj:

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj. A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original. A nu se lăsa la îndemâna copiilor.

Condiții de păstrare:

Cutie cu 2 blistere PVC/Al a câte 10 comprimate.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu PARACOF, comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul PARACOF, comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.