Prospect Perindopril/Amlodipină Zentiva comprimate

Substanța activă: combinații (perindoprilum+amlodipinum)
Clasa ATC: [C09BB]: sistem cardiovascular >> produse active pe sistemul renina-angiotensina >> combinatii de inhibitori A.C.E. >> inhibitori ACE si blocanti ai canalelor de calciu
Perindopril/Amlodipină Zentiva 4 mg/5 mg comprimate
Perindopril/Amlodipină Zentiva 4 mg/10 mg comprimate
Perindopril/Amlodipină Zentiva 8 mg/5 mg comprimate
Perindopril/Amlodipină Zentiva 8 mg/10 mg comprimate

Perindopril/Amlodipină Zentiva este o combinaţie de două componente active, perindopril şi amlodipină.
Perindoprilul este un inhibitor al ECA (enzima de conversie a angiotensinei). Amlodipina este un antagonist al canalelor de calciu (care aparţine unei clase de medicamente numite dihidropiridine). Împreună, aceştia acţionează pentru lărgirea şi relaxarea vaselor sanguine, ceea ce determină o scădere a tensiunii arteriale. Sângele poate să treacă prin corp mult mai uşor şi inima nu trebuie să mai muncească atât de mult.

Indicații Perindopril/Amlodipină Zentiva comprimate:

Perindopril/Amlodipină Zentiva este prescris pentru tratamentul tensiunii arteriale mari (hipertensiune arterială) şi/sau tratamentul bolii coronariene stabile (afecţiune în care aportul de sânge la nivelul inimii este redus sau blocat).

Pacienţii care utilizau perindopril şi amlodipină sub formă de comprimate separate pot utiliza în schimb un comprimat de Perindopril/Amlodipină Zentiva care conţine ambele componente.

Contraindicații:

Nu luaţi Perindopril/Amlodipină Zentiva
- dacă sunteţi alergic la perindopril sau la oricare alt inhibitor al ECA sau la amlodipină sau la orice altă dihidropiridină, sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- în cazul în care aveţi mai mult de trei luni de sarcină. (Este bine să evitaţi Perindopril/Amlodipină Zentiva şi în perioada de început a sarcinii - vezi punctul ”Sarcina”,
- dacă aţi prezentat simptome, cum sunt respiraţie şuierătoare, umflarea feţei sau limbii, mâncărime puternică sau erupţii trecătoare severe pe piele la tratamentul anterior cu un inhibitor al ECA sau dacă dumneavoastră sau un membru al familiei aţi prezentat aceste simptome în orice alte circumstanţe (o afecţiune denumită edem angioneurotic)
- dacă aveţi şoc cardiogen (situaţie în care inima nu este capabilă să asigure organismului cantitatea necesară de sânge), stenoză aortică (îngustarea principalelor vase de sânge care pleacă de la inimă) sau angină pectorală instabilă (durere toracică care poate apărea în repaus),
- dacă aveţi tensiunea sângelui foarte scăzută (hipotensiune arterială severă),
- dacă suferiţi de insuficienţă cardiacă (inima nu mai poate pompa sângele adecvat, ceea ce determină scurtarea respiraţiei sau umflaturi ale extremităţilor
– picioare, glezne sau laba piciorului) după un infarct miocardic acut
‐ dacă aveţi diabet zaharat sau funcţia rinichilor afectată şi urmaţi tratament cu un medicament pentru scăderea tensiunii arteriale care conţine aliskiren.

Administrare Perindopril/Amlodipină Zentiva comprimate:

Luaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Înghiţiţi comprimatul cu un pahar cu apă, de preferat în acelaşi moment al zilei, dimineaţa, înainte de masă. Medicul va decide doza corectă pentru dumneavoastră. Această doză va fi, de obicei, de un comprimat pe zi. Perindopril/Amlodipină Zentiva va fi prescris, de obicei, pentru acei pacienţi care deja iau perindopril şi amlodipină sub formă de comprimate separate.

Dacă luaţi mai mult Perindopril/Amlodipină Zentiva decât trebuie
În cazul în care aţi luat prea multe comprimate, adresaţi-vă celui mai apropiat spital de urgenţă sau spuneţi medicului dumneavoastră imediat. Cel mai frecvent semn clinic în caz de supradozaj este tensiunea arterială scăzută, care vă poate face să vă simţiţi ameţit sau obosit. Dacă aceasta se întâmplă, poate fi de folos să vă întindeţi cu picioarele ridicate.

Dacă uitați să luaţi Perindopril/Amlodipină Zentiva
Este foarte important să vă luaţi tratamentul zilnic, deoarece tratamentul regulat acţionează mai bine. Totuşi, dacă uitaţi să luaţi o doză de Perindopril/Amlodipină Zentiva, luaţi doza următoare la momentul obişnuit. Nu luaţi o doză dublă, pentru a compensa doza uitată.

Dacă încetaţi să luaţi Perindopril/Amlodipină Zentiva
Deoarece tratamentul cu Perindopril/Amlodipină Zentiva este de obicei pe toată durata vieţii, trebuie să discutaţi cu medicul dumneavoastră înaintea opririi administrării medicamentului.

Dacă aveţi orice întrebări suplimentare cu privire la acest medicament, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Perindopril/Amlodipină Zentiva comprimate:

- Substanţele active sunt: perindopril terţ-butilamină şi amlodipină.
Perindopril/Amlodipină Zentiva 4 mg/5 mg comprimate
Fiecare comprimat conţine perindopril terţ-butilamină 4 mg (echivalent cu perindopril 3,34 mg) şi amlodipină 5 mg (sub formă de besilat de amlodipină).
Perindopril/Amlodipină Zentiva 4 mg/10 mg comprimate
Fiecare comprimat conţine perindopril terţ-butilamină 4 mg (echivalent cu perindopril 3,34 mg) şi amlodipină 10 mg (sub formă de besilat de amlodipină).
Perindopril/Amlodipină Zentiva 8 mg/5 mg comprimate
Fiecare comprimat conţine perindopril terţ-butilamină 8 mg (echivalent cu perindopril 6,68 mg) şi amlodipină 5 mg (sub formă de besilat de amlodipină).
Perindopril/Amlodipină Zentiva 8 mg/10 mg comprimate
Fiecare comprimat conţine perindopril terţ-butilamină 8 mg (echivalent cu perindopril 6,68 mg) şi amlodipină 10 mg (sub formă de besilat de amlodipină).

Precauții:

Înainte să luaţi Perindopril/Amlodipină Zentiva, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.
- dacă aveţi cardiomiopatie hipertrofică (afecţiune a musculaturii cardiace) sau stenoză a arterei renale (îngustare a arterei care irigă cu sânge rinichiul)
- dacă aveţi orice altă afecţiune cardiacă,
- dacă aveţi afecţiuni hepatice,
- dacă aveţi afecţiuni renale sau dacă sunteţi supus dializei,
- dacă aveţi boli vasculare de colagen (boli ale ţesutului conjunctiv), cum sunt lupus eritematos sistemic sau sclerodermie,
- dacă aveţi diabet zaharat,
- dacă urmaţi o dietă cu conţinut redus de sare sau dacă utilizaţi substituenţi de sare care conţin potasiu (o valoare bine echilibrată a potasiului în sânge este esenţială)
- dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente utilizate pentru tratarea tensiunii arteriale mari:
- un blocant al receptorilor angiotensinei II (BRA) (cunoscuţi şi sub denumirea de „sartani” – de exemplu, valsartan, telmisartan, irbesartan), mai ales dacă aveţi probleme ale rinichilor asociate diabetului zaharat.
- aliskiren

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă verifice funcţia rinichilor, tensiunea arterială şi valorile electroliţilor (de exemplu, potasiu) din sânge, la intervale regulate de timp.

Vezi şi informaţiile de la punctul „Nu luaţi Perindopril/Amlodipină Zentiva”.

Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). Perindopril/Amlodipină Zentiva nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat dacă aveţi mai mult de trei luni de sarcină, deoarece poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat în această etapă (vezi punctul “Sarcina”).

Când luaţi Perindopril/Amlodipină Zentiva, trebuie, de asemenea, să discutaţi cu medicul dumneavoastră sau personalul medical dacă:
- veţi fi supus unei anestezii generale şi/sau unei intervenţii chirurgicale majore,
- aţi suferit de curând de diaree sau vărsături,
- veţi fi supus LDL aferezei (îndepărtarea colesterolului din sângele dumneavoastră cu ajutorul unui aparat),
- veţi fi supus unui tratament de desensibilizare pentru reducerea efectelor alergiei la înţepăturile de albină sau viespe.

Copii şi adolescenţi
Perindopril/Amlodipină Zentiva nu este recomandat pentru utilizarea la copii şi adolescenţi.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Perindopril/Amlodipină Zentiva nu afectează vigilenţa, dar puteţi prezenta ameţeli sau stare de slăbiciune, datorită tensiunii arteriale scăzute, ceea ce vă poate afecta capacitatea de a conduce sau de a folosi utilaje. Nu trebuie să conduceţi vehicule sau să folosiţi utilaje până nu aflaţi care este efectul Perindopril/Amlodipină Zentiva asupra dumneavoastră.

Reacții adverse ale Perindopril/Amlodipină Zentiva comprimate:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Dacă prezentaţi vreuna dintre următoarele reacţiile adverse, vă rugăm să opriţi administrarea medicamentului şi să spuneţi imediat medicului dumneavoastră:
- simptome de reacţie alergică, cu umflarea feţei, buzelor, gurii, limbii sau gâtului, dificultăţi de respiraţie,
- ameţeală severă sau stare de leşin,
- bătăi cardiace neobişnuit de rapide sau neregulate.

Alte reacţii adverse includ:

- Reacţii adverse frecvente (apar la mai puţin de 1 din 10 utilizatori, dar la mai mult de 1 din 100 utilizatori): cefalee, ameţeli, vertij, amorţeli, somnolenţă, tulburări de vedere, ţiuituri (senzaţie de zgomote în urechi), palpitaţii (bătăi cardiace foarte rapide), înroşirea bruscă a feţei (senzaţie de căldură la nivelul feţei), senzaţie de “cap uşor” datorită valorilor scăzute ale tensiunii arteriale, tuse, scurtări ale respiraţiei, greaţă (senzaţie de rău), vărsături (stare de rău), dureri abdominale, tulburări ale gustului, dispepsie sau dificultăţi de digestie, diaree, constipaţie, reacţii alergice (cum sunt erupţii trecătoare pe piele, mâncărime), crampe musculare, senzaţie de oboseală, edem (umflarea picioarelor sau gleznelor).

- Reacţii adverse mai puţin frecvente (apar la mai puţin de 1 din 100 utilizatori, dar la mai mult de 1 din 1000 utilizatori) : tulburări ale stării de dispoziţie, tulburări ale somnului, tremurături, sincope (pierdere temporară a stării de conştienţă), pierderea senzaţiei de durere, rinită (nas înfundat sau nas care curge), modificarea tranzitului intestinal, pierderea părului, pete pe piele de culoare roşie sau decolorate, dureri de spate, musculare sau articulare, dureri toracice, necesitate crescută de a urina, în special în cursul nopţii, stare generală de rău, bronhospasm (senzaţie de constricţie toracică, respiraţie şuierătoare şi scurtată), senzaţie de uscăciune a gurii, edem angioneurotic (simptome, cum sunt respiraţie şuierătoare, umflarea feţei sau limbii), tulburări renale, impotenţă, transpiraţii abundente, mărirea sânilor la bărbaţi, creştere sau scădere în greutate.

- Reacţii adverse foarte rare apar la mai puţin de 1 din 10000 utilizatori): confuzie, tulburări cardiovasculare (bătăi cardiace neregulate, angină, infarct miocardic şi accident vascular cerebral), pneumonie eozinofilică (un tip rar de pneumonie), eritem polimorf (erupţie pe piele care frecvent debutează cu pete roşii, pruriginoase la nivelul feţei, braţelor şi picioarelor), tulburări sanguine, afecţiuni pancreatice, gastrice sau hepatice, neuropatie periferică (afecţiune care determină pierderea sensibilităţii, durere, imposibilitatea controlului musculaturii), hipertonie (creşteri anormale ale tensiunii musculare), vasculită (inflamarea vaselor sanguine ale pielii), umflare a gingiilor, valori crescute ale zahărului în sânge.

Următoarele reacţii adverse au fost de asemenea, raportate la pacienţii care au luat Perindopril/Amlodipină Zentiva: hipoglicemie (valori foarte scăzute ale zahărului în sânge), vasculită (inflamarea vaselor de sânge).

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea, puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro/.
Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Spuneţi medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente .

Trebuie să evitaţi utilizarea Perindopril/Amlodipină Zentiva împreună cu:
- litiu (utilizat pentru tratamentul maniei sau depresiei),
- estramustină (utilizată în tratamentul cancerului),
- diuretice care economisesc potasiu (spironolactonă, triamteren), suplimente de potasiu sau substituenţi de sare care conţin potasiu.

Tratamentul cu Perindopril/Amlodipină Zentiva poate fi afectat de alte medicamente. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare dintre următoarele medicamente, deoarece sunt necesare precauţii speciale:
- alte medicamente pentru tensiunea arterială mare, inclusiv diuretice (medicamente care măresc cantitatea de urină produsă de către rinichi),
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (de exemplu, ibuprofen) pentru ameliorarea durerii sau doze mari de acid acetilsalicilic
- medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat (de exemplu, insulina),
- medicamente pentru tratamentul afecţiunilor psihice, cum sunt depresia, anxietatea, schizofrenia etc (de exemplu, antidepresive triciclice, antipsihotice, antidepresive asemănătoare imipraminei, neuroleptice),
- imunosupresive (medicamente care reduc mecanismul de apărare al organismului) utilizate pentru tratamentul afecţiunilor autoimune sau în urma interveţiilor chirurgicale de transplant (de exemplu, ciclosporina),
- alopurinol (pentru tratamentul gutei),
- procainamidă (pentru tratamentul bătăilor cardiace neregulate),
- vasodilatatoare, inclusiv nitraţii (medicamente care lărgesc vasele sanguine),
- heparină (medicamente utilizate pentru subţierea sângelui),
- efedrină, noradrenalină sau adrenalină (medicamente utilizate pentru tratamentul valorilor scăzute ale tensiunii arteriale, a şocului sau astmului bronşic),
- baclofen utilizat pentru tratamentul rigidităţii în afecţiuni ca scleroza multiplă
- unele antibiotice, cum este rifampicina,
- medicamente antiepileptice, cum sunt carbamazepina, fenobarbital, fenitoina, fosfenitoina, primidona,
- itraconazol, ketoconazol (medicamente utilizate pentru tratamentul infecţiilor cu fungi)
- alfa-blocante utilizate pentru tratamentul hipertrofiei de prostată, cum sunt prazosin, alfuzosin, doxazosin, tamsulosin, terazosin,
- amifostină (utilizată pentru prevenirea sau reducerea reacţiilor adverse determinate de alte medicamente sau radioterapie, utilizate în tratamentul cancerului),
- corticosteroizi (utilizaţi pentru tratamentul a diferite afecţiuni, incluzând astmul bronşic sever şi poliartrita reumatoidă),
- săruri de aur, în special administrate intravenos (utilizate pentru tratamentul simptomelor poliartritei reumatoide).

Este posibil ca medicul dumneavoastră să trebuiască să vă modifice doza şi/sau să ia alte măsuri de precauţie:

Dacă luaţi un blocant al receptorilor angiotensinei II (BRA) sau aliskiren (vezi şi informaţiile de la punctele „Nu luaţi Perindopril/Amlodipină Zentiva ” şi „Atenţionări şi precauţii”).

Perindopril/Amlodipină Zentiva împreună cu alimente şi băuturi
Perindopril/Amlodipină Zentiva trebuie luat înainte de masă.

Administrarea de Perindopril/Amlodipină Zentiva comprimate în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului sau farmacistului pentru recomandări înainte de a lua acest medicament.

Sarcina
Trebuie să anunţaţi medicul în cazul în care credeţi că sunteţi gravidă (sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă). În mod normal, medicul dumneavoastră vă va sfatui să nu mai utilizaţi Perindopril/Amlodipină Zentiva înainte de a rămâne gravidă sau de îndată ce aţi aflat că sunteţi gravidă şi vă va recomanda un alt medicament în loc de Perindopril/Amlodipină Zentiva. Perindopril/Amlodipină Zentiva nu este recomandat la începutul sarcinii şi nu trebuie utilizat în sarcina mai mare de trei luni, deoarece acesta poate produce grave prejudicii copilului dumneavoastră dacă este utilizat după cea de a treia lună de sarcină.

Alăptarea
Informaţi-vă medicul dacă alăptaţi sau intenţionaţi să începeţi alăptarea. Perindopril/Amlodipină Zentiva nu este recomandat mamelor care alăptează iar medicul dumneavoastră trebuie să vă aleagă un alt tratament în cazul în care doriţi să alăptaţi, mai ales dacă este vorba despre un copil nou-născut sau născut prematur.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu luaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe ambalaj. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra în ambalajul original pentru a fi pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.
Acest medicament nu necesită condiţii de temperatură speciale de păstrare.

Nu aruncaţi nici un medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebaţi farmacistul cum să aruncaţi medicamentele pe care nu le mai folosiţi. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă combinații (perindoprilum+amlodipinum):
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Perindopril/Amlodipină Zentiva comprimate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Perindopril/Amlodipină Zentiva comprimate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.