Prospect PIRACEBRAL, compr. film.

Substanța activă: piracetamum
Clasa ATC: [N06BX]: sistemul nervos >> psihoanaleptice >> psihostimulante >> alte produse stimulante SNC

Indicații PIRACEBRAL, compr. film.:

Pentru tratamentul tulburarilor cerebrale la varstnici cu urmatoarea simptomatologie: lipsa de initiativa (inactivitate), oboseala avansata, slabiciune de concentrare si tulburarii de memorie, cat si stari de indispozitie si labilitate emotionala. In grupa de tratament se enumera si pacientii cu sindrom psihic organic cerebral (de exemplu dementa degenerativa primara, multiinfarct cerebral cu dementa).

Conditiile in care se asteapta efectul terapeutic nu pot fi previzibile nici in ceea ce priveste manifestarile particulare ale fiecarui pacient.

Inainte de a incepe tratamentul cu piracetam trebuie clarificat daca manifestarile patologice nu isi au originea in circumstante de imbolnavire specifica.

Contraindicații:

Contraindicatiile reprezinta afectiuni sau situatii in care anumite medicamente nu pot fi utilizate sau se utilizeaza numai dupa o prealabila analiza medicala complexa, deoarece in acest caz efectul benefic nu este intr-o relatie favorabila fata de efectul negativ al acestuia.

In aceste conditii medicul trebuie sa fie corect si complet informat despre imbolnavirile anterioare, boli asociate cu tratament concomitent, cat si conditiile si obiceiurile ce particularizeaza. Uneori, contraindicatiile pot aparea sau pot fi cunoscute dupa inceperea tratamentului. In acest caz, trebuie informat medicul dvs. Cont raindicatiile relative sunt reprezentate de manifestari depresive de agitatie.

La pacienti cu insuficienta renala (determinarea azotului rezidual, respectiv valorile creatininei), in cazul bolilor cronice de ficat, se recomanda controlul statusului functional hepatic-renal. Preparatele pe baza de piracetam nu sunt indicate a fi utilizate in timpul sarcinii si alaptarii (vezi domenii de utilizare).

Administrare PIRACEBRAL, compr. film.:

Daca nu este indicat altfel, se recomanda urmatoarele modalitati de administrare: Doza normala este in general de 2,4 g piracetam pe zi in trei reprize (de trei ori pe zi un comprimat filmat de piracetam 800 mg). La indicatia speciala a medicului poate fi crescuta doza la dublu (4,8 g piracetam/zi, de trei ori cate doua tablete filmate piracetam 800 mg).
La insuficienta renala usoara sau medie (creatinina in ser pana la 3 mg%) sa se administreze numai jumatate din doza terapeutica, iar in insuficienta renala grava (creatinina in ser peste 3 mg%) numai un sfert sau o optime din doza. Modul de administrare se face cu mult lichid (1/2 pana la 1 pahar cu lichid). Administrarea nu se face pe stomacul gol, ci in timpul sau dupa mancare.

Medicamentul sa nu fie utilizat dupa termenul de expirare prevazut pe ambalaj. Durata de tratament, va fi hotarata de medicul curant. Dupa un tratament de una sau mai multe luni se poate decide daca trebuie continuat tratamentul cu piracetam. Medicamentul se pastreaza ferit de copii.

Compoziție PIRACEBRAL, compr. film.:

O tableta filmata contine 800 mg piracetam, stearat de magneziu, hypromelose, macrogol, polividon, propilenglicol, talc, coloranti E 171, E 172.

Precauții:

Acest medicament poate influenta in doze terapeutice domeniul de reactie in participarea activa la traficul rutier si la utilizarea masinilor. Acest efect este accentuat in conditiile consumului de alcool.

Reacții adverse ale PIRACEBRAL, compr. film.:

Medicamentele pot avea pe langa efectele principale benefice si efecte nedorite, asa-numitele efecte secundare, care au fost observate in legatura cu utilizarea piracetamului, dar care nu trebuie sa apara la fiecare pacient, sunt enumerate mai jos.

Urmatoarele efecte secundare pot aparea rar: In timpul tratamentului cu piracetam poate sa apara agitatie motorie (activitate motorie marita), dereglari ale somnului, excitatie sexuala (stimulare), agresivitate cat si somnolenta, cresterea in greutate si manifestari depresive. Izolat se pot observa cresterea apetitului si tulburari la nivelul tractului digestiv (de exemplu hipersalivatie, greata, varsaturi); foarte rar pot fi semnalate ameteli, modificari ale tensiunii arteriale si izolat reactii alergice.
Numai la pacientii predispusi, piracetamul poate produce o scadere a pragului convulsiv, in mod exceptional. De aceea, trebuie supravegheati pacientii care necesita tratament anticonvulsivant, ca aceasta terapie mentinuta chiar in conditiile in care tratamentul cu piracetam realizeaza o ameliorare subiectiva.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Intrebati medicul dvs., in cazul in care folositi permanent alte medicamente sau le-ati utilizat de curand sau doriti sa le folositi concomitent cu acesta.

Medicul dvs. va poate sfatui daca in aceste situatii pot aparea reactii secundare sau daca trebuie luate masuri deosebite,ca de ex.: stabilirea de alte doze. Sunt posibile efecte secundare cu amfetamine (utilizate mai ales ca anorexigene), cu alte medicamente activatoare ale sistemului nervos central, cu neuroleptice (manifestari hiperkinetice excesive, cat si cu hormoni tiroidieni, in cazul unei hipotiroidii).
Alte medicamente cu substanța activă piracetamum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu PIRACEBRAL, compr. film.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul PIRACEBRAL, compr. film. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.