Prospect Rasilez HCT 150 mg/12,5 mg comprimate filmate

Substanța activă: aliskirenum+hydroclorotiazinum
Producator: Novartis Farma S.p.A. Italia
Clasa ATC: [C09XA]: >> >> >>

Indicații Rasilez HCT 150 mg/12,5 mg comprimate filmate:

Tratamentul hipertensiunii arteriale esenţiale la persoane adulte.

Rasilez HCT este indicat în cazul pacienţilor a căror tensiune arterială nu este controlată adecvat prin monoterapie cu aliskiren sau hidroclorotiazidă.

Rasilez HCT este indicat ca terapie de substituţie în cazul pacienţilor a căror tensiune arterială este controlată adecvat cu aliskiren şi hidroclorotiazidă, administrate concomitent, la acelaşi nivel al dozei ca şi combinaţia.

Contraindicații:

- Hipersensibilitate la substanţele active sau la oricare dintre excipienţi sau la alte substanţe derivate din sulfonamidă.
- Antecedente de angioedem la administrarea de aliskiren.
- Angioedem ereditar sau idiopatic.
- Al doilea şi al treilea trimestru al sarcinii.
- Anurie.
- Insuficienţă renală severă (RFG < 30 ml/min şi 1,73 m2).
- Hipokaliemie, hiponatremie, hipercalcemie refractare la tratament şi hiperuricemie simptomatică.
- Insuficienţă hepatică severă.
- Este contraindicată utilizarea concomitentă de aliskiren cu ciclosporină şi itraconazol, doi foarte potenţi inhibitori ai glicoproteinei P (P-gp) şi cu alţi inhibitori potenţi ai glicoproteinei P (de exemplu chinidină).
- Administrarea concomitentă de aliskiren cu BRA sau IECA este contraindicată la pacienţii cu diabet zaharat sau insuficienţă renală (RFG < 60 ml/min şi 1,73 m2).

Administrare Rasilez HCT 150 mg/12,5 mg comprimate filmate:

Doza recomandată de Rasilez HCT este de un comprimat pe zi. Rasilez HCT trebuie administrat cu o masă uşoară, o dată pe zi, preferabil în acelaşi moment al zilei, în fiecare zi. Sucul de grapefruit nu trebuie să fie consumat împreună cu Rasilez HCT.

Efectul antihipertensiv se manifestă în mod substanţial în decurs de 1 săptămână, iar efectul maxim se observă, în general, în decurs de 4 săptămâni.

Doze în cazul pacienţilor a căror tensiune arterială nu este controlată adecvat prin monoterapie cu aliskiren sau hidroclorotiazidă
Poate fi recomandată stabilirea treptată a dozelor individuale cu fiecare din cele două componente înainte de trecerea la combinaţia fixă. Se poate trece direct de la monoterapie la combinaţia fixă când acest lucru este adecvat din punct de vedere clinic.
Rasilez HCT 150 mg/12,5 mg poate fi administrat pacienţilor a căror tensiune arterială nu este controlată adecvat prin monoterapie cu aliskiren 150 mg sau hidroclorotiazidă 12,5 mg.
Dacă tensiunea arterială rămâne necontrolată după 2-4 săptămâni de terapie, doza poate fi crescută treptat până la maxim 300 mg/25 mg de Rasilez HCT zilnic. Dozajul trebuie individualizat şi ajustat în funcţie de răspunsul clinic al pacientului.

Doze în cazul utilizării ca terapie de substituţie
Din considerente practice, pacienţii cărora li se administrează aliskiren şi hidroclorotiazidă sub formă de comprimate separate pot trece la un comprimat cu o combinaţie fixă de Rasilez HCT conţinând aceleaşi doze ale componentelor.

Insuficienţă renală
Nu este necesară ajustarea dozei iniţiale la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară până la moderată (vezi pct. 4.4 şi 5.2). Datorită componentei hidroclorotiazidă, utilizarea de Rasilez HCT este contraindicată la pacienţii cu anurie şi la pacienţii cu insuficienţă renală severă (rată de filtrare glomerulară (RFG) < 30 ml/min şi 1,73 m2). Administrarea concomitentă de Rasilez HCT cu blocanţi ai receptorilor angiotensinei II (BRA) sau inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) este contraindicată la pacienţii cu insuficienţă renală (RFG < 60 ml/min şi 1,73 m2).

Insuficienţa hepatică
Nu este necesară ajustarea dozei iniţiale la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară până la moderată (vezi pct. 5.2). Rasilez HCT este contraindicat la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă.

Pacienţi vârstnici (cu vârste peste 65 ani)
Doza iniţială recomandată de aliskiren la pacienţii vârstnici este de 150 mg. Nu se observă nicio scădere suplimentară, semnificativă din punct de vedere clinic, a tensiunii arteriale în urma măririi dozei la 300 mg la majoritatea pacienţilor vârstnici.

Pacienţi copii şi adolescenţi
Rasilez HCT nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi sub 18 ani din cauza lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

Compoziție Rasilez HCT 150 mg/12,5 mg comprimate filmate:

Fiecare comprimat filmat conţine 150 mg aliskiren (sub formă de hemifumarat) şi 12,5 mg hidroclorotiazidă.
Excipienţi: Fiecare comprimat conţine 25 mg lactoză monohidrat şi 24,5 mg amidon din grâu.

Lista excipienţilor
Nucleul comprimatului:
Celuloză microcristalină
Crospovidonă
Lactoză monohidrat
Amidon din grâu
Povidonă
Stearat de magneziu
Dioxid de siliciu coloidal anhidru
Talc
Filmul comprimatului:
Talc
Hipromeloză
Macrogol
Dioxid de titan (E171)

Precauții:

Blocarea dublă a sistemului renină-angiotensină-aldosteron (SRAA)
La subiecţii cu predispoziţie, au fost raportate hipotensiune arterială, sincopă, accident vascular cerebral, hiperkaliemie şi modificări ale funcţiei renale (inclusiv insuficienţă renală acută), mai ales când au fost asociate medicamente care influenţează acest sistem. Blocarea dublă a sistemului renină-angiotensină-aldosteron în urma asocierii de aliskiren cu un inhibitor al enzimei de conversie a angiotensinei (IECA) sau a unui blocant al receptorilor angiotensinei II (BRA) este, prin urmare, nerecomandată.
Utilizarea de aliskiren în asociere cu BRA sau IECA este contraindicată la pacienţii cu diabet zaharat sau insuficienţă renală (RFG < 60 ml/min şi 1,73 m2).
Insuficienţă cardiacă
Aliskirenul trebuie utilizat cu prudenţă la pacienţii cu insuficienţă cardiacă congestivă gravă (clasa funcţională III-IV New York Heart Association (NYHA)). Datorită datelor de eficacitate şi siguranţă clinică limitate, Rasilez HCT trebuie utilizat cu prudenţă la pacienţii cu insuficienţă cardiacă.
Angioedem
Similar altor medicamente care acţionează asupra sistemului renină-angiotensină, angioedemul sau simptome care sugerează existenţa unui angioedem (umflarea feţei, buzelor, gâtului şi/sau limbii) au fost raportate la pacienţi trataţi cu aliskiren.
Unii dintre aceşti pacienţi au avut antecedente de angioedem sau simptome care sugerau existenţa angioedemului, care, în unele cazuri, au urmat utilizării altor medicamente care pot determina apariţia angioedemului, incluzând blocanţi ai sistemului renină-angiotensină (inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei sau blocanţi ai receptorilor angiotensinei).
Pacienţii cu antecedente de angioedem pot prezenta un risc crescut de apariţie a angioedemului în timpul tratamentului cu aliskiren. Ca urmare, aliskiren trebuie prescris cu precauţie la pacienţi cu antecedente de angioedem, iar aceşti pacienţi trebuie monitorizaţi cu atenţie în timpul tratamentului, în special la începutul tratamentului.

Dacă apare angioedemul, Rasilez HCT trebuie întrerupt imediat şi trebuie să se asigure terapie şi monitorizare corespunzătoare până la dispariţia completă şi de durată a semnelor şi simptomelor. În cazul în care există o afectare a limbii, glotei sau laringelui, trebuie să se administreze adrenalină. În plus, trebuie luate măsurile necesare pentru a menţine permeabilitatea căilor respiratorii pentru pacient.

Pacienţi cu depleţie sodică şi/sau volemică
La pacienţii cu depleţie de sodiu şi/sau cu depleţie volemică, cum sunt cei cărora li se administrează doze mari de diuretice, poate apărea hipotensiunea arterială simptomatică, după iniţierea tratamentului cu Rasilez HCT. Rasilez HCT trebuie utilizat numai după corectarea oricărei depleţii preexistente de sodiu şi/sau volemice.

Dezechilibru electrolitic
Tratamentul cu Rasilez HCT trebuie început numai după corectarea hipokaliemiei şi a oricărei hipomagneziemii coexistente. Diureticele tiazidice pot accelera un nou debut al hipokaliemiei sau pot agrava hipokaliemia existentă. Diureticele tiazidice trebuie administrate cu precauţie la pacienţi cu afecţiuni care implică pierderi accentuate de potasiu, de exemplu nefropatii cu pierdere de săruri şi insuficienţă prerenală (cardiogenă) a funcţiei renale. Dacă apare hipokaliemia în timpul tratamentului cu hidroclorotiazidă, trebuie întreruptă administrarea Rasilez HCT până la stabilizarea echilibrului kaliemic. Cu toate că în cazul utilizării de diuretice tiazidice poate apărea hipokaliemie, terapia concomitentă cu aliskiren poate reduce hipokaliemia indusă de diuretice. Riscul apariţiei hipokaliemiei este mai mare la pacienţi cu ciroză hepatică, pacienţi care manifestă diureză accentuată, pacienţi cu un aport oral inadecvat de electroliţi şi pacienţi care urmează o terapie concomitentă cu corticosteroizi sau corticotrofină (ACTH).
Dimpotrivă, în cadrul experienţei după punerea pe piaţă s-au observat creşteri ale concentraţiilor serice de potasiu la administrarea aliskiren, acestea putând fi agravate de utilizarea concomitentă a altor medicamente care acţionează asupra SRAA sau a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). Conform cu practica medicală standard, se recomandă determinarea periodică a funcţiei renale, inclusiv a concentraţiilor electroliţilor serici dacă administrarea concomitentă este considerată necesară. Administrarea concomitentă a aliskirenului şi IECA sau BRA este contraindicată la pacienţii cu diabet zaharat sau insuficienţă renală (RFG < 60 ml/min şi 1,73 m2).
Diureticele tiazidice pot accelera un nou debut al hiponatremiei şi alcalozei hipocloremice sau pot agrava hiponatremia preexistentă. A fost observată hiponatremia, însoţită de simptome neurologice (greaţă, dezorientare progresivă, apatie). Tratamentul cu hidroclorotiazidă trebuie început numai după corectarea hiponatremiei preexistente. În cazul în care apare hiponatremie severă sau rapidă în timpul tratamentului cu Rasilez HCT, tratamentul trebuie întrerupt până la normalizarea natremiei.
Nu există dovezi că Rasilez HCT ar reduce sau preveni hiponatremia indusă de diuretice. Deficitul de ion de clor se prezintă, în general, într-o formă uşoară şi de obicei nu necesită tratament.
Toţi pacienţii cărora li s-au administrat diuretice tiazidice trebuie să fie monitorizaţi periodic pentru a li se depista dezechilibrele electrolitice, mai ales cele privind potasiul, sodiul şi magneziul.

Tiazidele reduc excreţia urinară a calciului şi pot determina o creştere uşoară şi tranzitorie a calcemiei, în absenţa unor tulburări cunoscute ale metabolismului calciului. Rasilez HCT este contraindicat la pacienţii cu hipercalcemie şi trebuie utilizat numai după corectarea oricărei hipercalcemii preexistente. Administrarea Rasilez HCT trebuie întreruptă dacă hipercalcemia apare în timpul tratamentului. Concentraţiile plasmatice de calciu trebuie monitorizate periodic în timpul tratamentului cu tiazide. Hipercalcemia marcată poate fi dovada unui hiperparatiroidism subiacent. Tratamentul cu tiazide trebuie întrerupt înaintea efectuării testelor pentru funcţia glandei paratiroide.

Insuficienţă renală şi transplant renal
Diureticele tiazidice pot accelera apariţia azotemiei la pacienţii cu boală renală cronică. Când se utilizează Rasilez HCT la pacienţi cu insuficienţă renală, se recomandă monitorizarea periodică a electroliţilor serici, inclusiv kaliemia, creatinemia şi concentraţia plasmatică a acidului uric. Rasilez HCT este contraindicat la pacienţii cu insuficienţă renală severă sau anurie.
Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu insuficienţă renală uşoară până la moderată (RFG ≥ 30 ml/min şi 1,73 m2).
Nu există experienţă în ceea ce priveşte administrarea Rasilez HCT la pacienţi cărora li s-a efectuat recent un transplant renal.
Similar altor medicamente care acţionează asupra sistemului renină-angiotensină, este necesară prudenţă la administrarea de aliskiren în prezenţa afecţiunilor care predispun la disfuncţie renală, cum ar fi hipovolemie (de exemplu datorită pierderii de sânge, diareii severe sau prelungite, vărsăturilor prelungite etc.), boală cardiacă, boală hepatică, diabet zaharat sau boală renală. Administrarea concomitentă de aliskiren şi IECA sau BRA este contraindicată la pacienţii cu insuficienţă renală (RFG < 60 ml/min şi 1,73 m2). În cadrul experienţei ulterioare punerii pe piaţă, s-a raportat insuficienţă renală acută, reversibilă, în urma întreruperii tratamentului, la pacienţii aflaţi în situaţie de risc care sunt trataţi cu aliskiren. În cazul în care apar orice semne de insuficienţă renală, administrarea de aliskiren trebuie întreruptă imediat.

Insuficienţă hepatică
Tiazidele trebuie utilizate cu prudenţă la pacienţi cu insuficienţă hepatică sau boală hepatică progresivă, întrucât modificări minore ale echilibrului lichidian şi electrolitic ar putea precipita coma hepatică. Nu este necesară ajustarea dozei iniţiale la pacienţii cu insuficienţă hepatică uşoară până la moderată. Nu sunt disponibile date privind utilizarea Rasilez HCT la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă. Din cauza componentei hidroclorotiazidă, Rasilez HCT este contraindicat la pacienţii cu insuficienţă hepatică severă.
Nu există experienţă clinică în ceea ce priveşte administrarea Rasilez HCT la pacienţi cu insuficienţă hepatică.

Inhibitori moderaţi ai P-gp
Administrarea concomitentă de aliskiren 300 mg cu ketoconazol 200 mg sau verapamil 240 mg a condus la o creştere cu 76% sau 97% respectiv a ASC a aliskiren. De aceea, se recomandă prudenţă atunci când aliskiren este administrat în asociere cu inhibitori moderaţi ai glicoproteinei P, cum este ketoconazolul sau verapamilul.
Stenoza valvei aortice şi valvei mitrale, cardiomiopatie hipertrofică obstructivă
Similar altor vasodilatatoare, se recomandă prudenţă deosebită în cazul pacienţilor care suferă de stenoză aortică sau mitrală sau de cardiomiopatie hipertrofică obstructivă.
Stenoza arterei renale şi hipertensiune renovasculară
Nu sunt disponibile date clinice controlate privind utilizarea Rasilez HCT la pacienţii cu stenoză unilaterală sau bilaterală de arteră renală sau stenoză pe rinichi unic. Cu toate acestea, similar altor medicamente care acţionează asupra sistemului renină-angiotensină, există un risc crescut de afecţiuni renale, inclusiv insuficienţă renală acută, când pacienţii cu stenoză de arteră renală sunt trataţi cu aliskiren. Prin urmare, este necesară prudenţă la aceşti pacienţi. Dacă apare insuficienţă renală, tratamentul trebuie întrerupt.
Lupus eritematos sistemic
Diureticele tiazidice, inclusiv hidroclorotiazida, au fost raportate ca activând sau agravând lupusul eritematos sistemic.
Efecte metabolice şi endocrine
Diureticele tiazidice, inclusiv hidroclorotiazida, pot altera toleranţa la glucoză şi pot creşte concentraţiile plasmatice ale colesterolului, trigliceridelor şi ale acidului uric. La pacienţii diabetici poate fi necesară ajustarea dozelor de insulină sau de medicamente antidiabetice orale. Administrarea concomitentă de Rasilez HCT cu BRA sau IECA este contraindicată la pacienţii cu diabet zaharat.
Din cauza componentei hidroclorotiazidă, Rasilez HCT este contraindicat în hiperuricemia simptomatică (vezi pct. 4.3). Hidroclorotiazida poate creşte concentraţiile plasmatice de acid uric din cauza clearance-ului scăzut al acidului uric şi poate cauza sau agrava hiperuricemia şi, de asemenea, poate aceelera evoluţia gutei la pacienţii susceptibili.

Tiazidele scad excreţia urinară a calciului şi pot determina o creştere uşoară şi tranzitorie a calcemiei, în absenţa unor tulburări cunoscute ale metabolismului calciului. Rasilez HCT este contraindicat la pacienţii cu hipercalcemie şi trebuie utilizat numai după corectarea oricărei hipercalcemii preexistente. Administrarea Rasilez HCT trebuie întreruptă dacă hipercalcemia apare în timpul tratamentului. Concentraţiile plasmatice de calciu trebuie monitorizate periodic în timpul tratamentului cu tiazide. Hipercalcemia marcată poate fi dovada unui hiperparatiroidism subiacent. Tratamentul cu tiazide trebuie întrerupt înaintea efectuării testelor pentru funcţia glandei paratiroide.
Fotosensibilitate
În timpul tratamentului cu diuretice tiazidice au fost raportate cazuri de reacţii de fotosensibilitate (vezi pct. 4.8). Dacă apar reacţii de fotosensibilitate în timpul tratamentului cu Rasilez HCT, se recomandă oprirea definitivă a tratamentului. În cazul în care se consideră necesară readministrarea de diuretice, se recomandă protejarea zonelor expuse la soare sau la razele artificiale de UVA.
Glaucom acut cu unghi îngust
Hidroclorotiazida, o sulfonamidă, a fost asociată cu o reacţie idiosincratică care a condus la miopie acută tranzitorie şi glaucom acut cu unghi îngust. Simptomele includ debutul acut al unei scăderi a acuităţii vizuale sau durere oculară şi, în mod tipic, au apărut într-un interval de câteva ore până la câteva săptămâni de la iniţierea tratamentului. Glaucomul acut cu unghi îngust, netratat, poate conduce la cecitate. Tratamentul principal constă în oprirea administrării hidroclorotiazidei cât mai repede posibil. Poate fi avut în vedere tratament medical sau chirurgical prompt dacă presiunea intraoculară rămâne necontrolată. Factorii de risc pentru dezvoltarea glaucomului acut cu unghi îngust pot include antecedente de alergie la sulfonamidă sau penicilină.
Aspecte generale
În cazul apariţiei diareii severe şi persistente, tratamentul cu Rasilez HCT trebuie oprit.
Similar oricărui medicament antihipertensiv, scăderea excesivă a tensiunii arteriale la pacienţii cu cardiopatie ischemică sau boală cardiovasculară ischemică ar putea conduce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.
Pot apărea reacţii de hipersensibilitate la hidroclorotiazidă, dar apariţia acestora este mai probabilă la pacienţii cu alergii sau astm bronşic.
Excipienţi
Rasilez HCT conţine lactoză. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază Lapp sau malabsorbţie de glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Rasilez HCT conţine amidon din grâu. Acesta este adecvat pentru pacienţii cu celiachie. Pacienţii cu alergie la grâu (diferită de boala celiacă) nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Atenționări:

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Este puţin probabil ca Rasilez HCT să afecteze capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Cu toate acestea, în timpul conducerii vehiculelor sau folosirii utilajelor, trebuie avut în vedere că în timpul oricărui tratament antihipertensiv, ocazional poate apărea ameţeală sau somnolenţă.

Reacții adverse ale Rasilez HCT 150 mg/12,5 mg comprimate filmate:

Reacţii adverse
Combinaţia de aliskiren/hidroclorotiazidă
Siguranţa Rasilez HCT a fost evaluată în cadrul a 9 studii clinice la care au participat peste 3900 de pacienţi, incluzând peste 700 de pacienţi trataţi pe o perioadă mai mare de 6 luni şi 190 de pacienţi trataţi pe o perioadă mai mare de 1 an. Incidenţa reacţiilor adverse nu a prezentat nici o asociere cu sexul, vârsta, indicele masei corporale, rasa sau etnia. Tratamentul cu Rasilez HCT a avut o incidenţă globală a reacţiilor adverse la doze de până la 300 mg/25 mg similară cu placebo. Reacţiile adverse au fost, în general, uşoare şi tranzitorii şi doar rareori au necesitat întreruperea tratamentului. Cea mai frecventă reacţie adversă la medicament observată la administrarea Rasilez HCT este diareea. Reacţiile adverse la medicament raportate anterior în legătură cu componentele individuale ale Rasilez HCT (aliskiren şi hidroclorotiazidă) şi enumerate în alineatele respective cu privire la componentele individuale pot apărea la administrarea Rasilez HCT.
Frecvenţa reacţiilor adverse enumerate mai jos este definită utilizând următoarea convenţie: foarte frecvente (≥1/10); frecvente (≥1/100 şi <1/10); mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100); rare (≥1/10000 şi <1/1000); foarte rare (<1/10000) şi cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile). În cadrul fiecărei grupe de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravităţii.

Tulburări gastro-intestinale
Frecvente:
Diaree
Diareea: Diareea este o reacţie adversă la aliskiren dependentă de doză. În cadrul studiilor clinice controlate, incidenţa diareii la pacienţii trataţi cu Rasilez HCT a fost de 1,3% în comparaţie cu 1,4% pentru pacienţii trataţi cu aliskiren sau 1,9% pentru pacienţii trataţi cu hidroclorotiazidă.
Kaliemia: În cadrul unui studiu clinic pe scară largă controlat cu placebo, efectele contrare ale aliskirenului (150 mg sau 300 mg) şi hidroclorotiazidei (12,5 mg sau 25 mg) asupra kaliemiei s-au compensat aproape reciproc, la numeroşi pacienţi. La alţi pacienţi, un efect sau celălalt poate fi dominant. Determinările periodice ale kaliemiei în vederea detectării unui posibil dezechilibru electrolitic trebuie efectuate la intervale adecvate la pacienţii aflaţi în situaţie de risc.
Informaţii suplimentare privind componentele individuale
Alte reacţii adverse raportate anterior în cazul administrării uneia din componentele individuale pot apărea în timpul administrării Rasilez HCT, chiar dacă nu au fost observate pe durata studiilor clinice.
Aliskiren
Tratamentul cu aliskiren la doze de până la 300 mg a avut ca rezultat o incidenţă globală a reacţiilor adverse similară cu placebo. Reacţiile adverse au fost, în general, uşoare şi tranzitorii şi doar rareori au necesitat întreruperea tratamentului. Cea mai frecventă reacţie adversă la medicament este diareea.
Reacţiile adverse la medicament ale aliskirenului sunt prezentate în tabelul de mai jos utilizându-se aceeaşi convenţie ca cea descrisă mai sus pentru combinaţia fixă.
Tulburări ale sistemului nervos
Frecvente:
Ameţeli
Tulburări vasculare
Mai puţin frecvente:
Hipotensiune arterială
Tulburări gastro-intestinale
Frecvente:
Diaree
Tulburări ale sistemului imunitar
Rare:
Reacţii de hipersensibilitate
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Mai puţin frecvente:
Erupţii cutanate tranzitorii, reacţii adverse cutanate severe (RACS), inclusiv necroliză epidermică toxică (NET) şi reacţii la nivelul mucoasei bucale
Rare:
Angioedem
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv
Frecvente:
Artralgie
Tulburări renale şi ale căilor urinare
Mai puţin frecvente:
Insuficienţă renală acută, insuficienţă renală
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Mai puţin frecvente:
Edeme periferice
Investigaţii diagnostice
Frecvente
Hiperkaliemie
Rare:
Concentraţie scăzută a hemoglobinei, valoare scăzută a hematocritului
Rare:
Valori crescute ale creatininei sanguine
În timpul tratamentului cu aliskiren au apărut angioedemul şi reacţii de hipersensibilitate. În studiile clinice controlate, angioedemul şi reacţii de hipersensibilitate au apărut rar în timpul tratamentului cu aliskiren, în procente comparabile cu tratamentul cu placebo sau comparatori.

Au fost, de asemenea, raportate cazuri de angioedem sau simptome care sugerează existenţa unui angioedem (umflarea feţei, buzelor, gâtului şi/sau limbii) în cadrul experienţei ulterioare punerii pe piaţă. Unii dintre aceşti pacienţi au avut antecedente de angioedem sau simptome care sugerau existenţa angioedemului, care, în unele cazuri, au fost asociate cu utilizarea altor medicamente despre care se cunoaşte că pot determina apariţia angioedemului, inclusiv blocanţi SRAA (inhibitori ECA sau BRA).

Reacţiile de hipersensibilitate au fost, de asemenea, raportate în cadrul experienţei de după punerea pe piaţă.
În cazul apariţiei oricărui semn atribuit unei reacţii de hipersensibilitate/angioedem (în special dificultăţi ale respiraţiei sau deglutiţiei, erupţie cutanată tranzitorie, mâncărimi, urticarie sau umflarea feţei, extremităţilor, ochilor, buzelor şi/sau limbii, ameţeli), pacienţii trebuie să întrerupă tratamentul şi să informeze medicul.
Artralgia a fost raportată în cadrul experienţei de după punerea pe piaţă. În unele cazuri, aceasta a apărut ca parte a unei reacţii de hipersensibilitate.

Hemoglobina şi hematocritul: S-au observat mici scăderi ale valorilor hemoglobinei şi hematocritului (scăderi medii de aproximativ 0,05 mmol/l, respectiv, 0,16 procente de volum). Niciun pacient nu a întrerupt tratamentul datorită anemiei. Acest efect se observă, de asemenea, la alte substanţe care acţionează asupra sistemului renină-angiotensină, cum sunt IECA şi BRA.
Kaliemia: Creşterile kaliemiei au fost observate la administrarea de aliskiren, iar acestea pot fi agravate prin utilizarea concomitentă a altor medicamente care acţionează asupra SRAA sau AINS. Conform cu practica medicală standard, se recomandă determinarea periodică a funcţiei renale, inclusiv concentraţiile electroliţilor serici dacă administrarea concomitentă este considerată necesară. Asocierea de aliskiren cu BRA sau IECA este contraindicată la pacienţii cu diabet zaharat sau insuficienţă renală (RFG < 60 ml/min şi 1,73 m2) şi nu este recomandată la alţi pacienţi.
În cadrul experienţei ulterioare punerii pe piaţă, s-au raportat disfuncţie renală şi cazuri de insuficienţă renală acută la pacienţii aflaţi în situaţie de risc (vezi pct. 4.4). De asemenea, s-au raportat edeme periferice, creşterea valorilor creatininei serice şi reacţii adverse cutanate severe (RACS), inclusiv necroliză epidermică toxică (NET) şi reacţii la nivelul mucoasei bucale.
Hidroclorotiazidă
Hidroclorotiazida a fost administrată extensiv timp de mulţi ani, deseori în doze mai mari decât cele conţinute de Rasilez HCT. Au fost raportate următoarele reacţii adverse la pacienţii trataţi numai cu tiazide diuretice, inclusiv hidroclorotiazida:
Tulburări hematologice şi limfatice
Rare:
Trombocitopenia, uneori cu purpură
Foarte rare:
Agranulocitoză, supresia măduvei osoase, anemie hemolitică, leucopenie
Cu frecvenţă necunoscută:
Anemie aplastică
Tulburări ale sistemului imunitar
Foarte rare:
Hipersensibilitate
Tulburări metabolice şi de nutriţie
Foarte frecvente:
Hipercalcemie
Frecvente:
Hiperuricemie, hipomagneziemie, hiponatremie
Rare:
Hipercalcemie, hiperglicemie, agravarea statusului metabolic al diabetului zaharat
Foarte rare:
Alcaloză hipocloremică
Tulburări psihice
Rare:
Depresie, tulburări de somn
Tulburări ale sistemului nervos
Rare:
Ameţeală, cefalee, parestezie
Tulburări oculare
Rare:
Afectare vizuală
Cu frecvenţă necunoscută:
Glaucom acut cu unghi îngust
Tulburări cardiace
Rare:
Aritmii cardiace
Tulburări vasculare
Frecvente:
Hipotensiune arterială ortostatică
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale
Cu frecvenţă necunoscută:
Probleme de respiraţie (inclusiv pneumonită şi edem pulmonar)
Tulburări gastro-intestinale
Frecvente:
Scăderea apetitului alimentar, greţuri uşoare şi vărsături
Rare:
Disconfort abdominal, constipaţie, diaree
Foarte rare:
Pancreatită
Tulburări hepatobiliare
Rare:
Colestază intrahepatică, icter
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Frecvente:
Urticarie şi alte forme de erupţii cutanate tranzitorii
Rare:
Reacţie de fotosensibilitate
Foarte rare:
Reacţii cutanate similare cu cele ale lupusului eritematos, reactivarea afecţiunii cutanate lupus eritematos, vasculită necrotizantă şi necroză epidermică toxică
Cu frecvenţă necunoscută:
Eritem multiform
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv
Cu frecvenţă necunoscută:
Spasme musculare
Tulburări renale şi ale căilor urinare
Cu frecvenţă necunoscută:
Disfuncţie renală, insuficienţă renală acută
Tulburări ale aparatului genital şi sânului
Frecvente:
Impotenţă
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Cu frecvenţă necunoscută:
Astenie, pirexie
Investigaţii diagnostice
Foarte frecvente:
Creşteri ale concentraţiilor de colesterol şi trigliceride
Rare:
Glicozuria

Supradozajul:

Nu sunt disponibile informaţii privind tratamentul în cazul supradozajului cu Rasilez HCT. Cea mai probabilă manifestare a supradozajului ar fi hipotensiunea arterială, asociată efectului antihipertensiv al aliskirenului.
Supradozajul cu hidroclorotiazidă este asociat cu depleţia electrolitică (hipokaliemie, hipocloremie, hiponatremie) şi deshidratarea datorată diurezei excesive. Cele mai frecvente semne şi simptome ale supradozajului sunt greaţa şi somnolenţa. Hipokaliemia poate cauza spasme musculare şi/sau aritmii cardiace accentuate asociate utilizării concomitente de glicozide digitalice sau anumite medicamente antiaritmice. În cazul în care se produce hipotensiune arterială simptomatică, trebuie iniţiat un tratament de susţinere.
În cadrul unui studiu desfăşurat la pacienţii cu boală renală în stadiu terminal (BRST) cărora li se efectuează şedinţe de hemodializă, clearance-ul aliskirenului prin dializă a fost scăzut (< 2% din clearance-ul oral). Prin urmare, dializa nu este întotdeauna adecvată pentru a aborda terapeutic supradozajul cu aliskiren.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Informaţii privind interacţiunile altor medicamente cu Rasilez HCT
Medicamente care influenţează concentraţiile serice ale potasiului: Efectul de depleţie potasică al hidroclorotiazidei este atenuat de efectul de favorizare a retenţiei de potasiu al aliskirenului. Totuşi, se preconizează că acest efect al hidroclorotiazidei asupra potasiului seric poate fi potenţat de alte medicamente asociate cu pierderea de potasiu şi hipokaliemie (de exemplu alte diuretice kaliuretice, corticostroizi, laxative, hormon adrenocorticotropic (ACTH), amfotericină, carbenoxolonă, penicilină G, derivaţi ai acidului salicilic). Dimpotrivă, administrarea concomitentă a altor medicamente care influenţează SRAA, AINS sau a altor substanţe care cresc concentraţiile serice de potasiu (de exemplu diuretice care reţin potasiu, suplimente care conţin potasiu, substituenţi de sare care conţin potasiu, heparină) poate conduce la creşterea concentraţiilor serice ale potasiului. Dacă se consideră necesară administrarea concomitentă cu o substanţă care influenţează concentraţia serică de potasiu, se recomandă prudenţă. Asocierea de aliskiren cu BRA sau IECA este contraindicată la pacienţii cu diabet zaharat sau insuficienţă renală (RFG < 60 ml/min şi 1,73 m2) şi nu este recomandată la alţi pacienţi
Medicamente influenţate de tulburări de kaliemie: Se recomandă monitorizarea periodică a kaliemiei în cazul administrării Rasilez HCT cu medicamente influenţate de tulburări de kaliemie (de exemplu glicozide digitalice, antiaritmice).
Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), inclusiv inhibitori selectivi ai ciclooxigenazei (inhibitori ai COX-2), acid acetilsalicilic, şi AINS neselective: Similar altor medicamente care acţionează asupra sistemului renină-angiotensină, AINS pot reduce efectul antihipertensiv al aliskirenului. AINS pot de asemenea reduce efectul antihipertensiv al hidroclorotiazidei.
La unii pacienţi cu alterarea funcţiei renale (pacienţi deshidrataţi sau pacienţi vârstnici), aliskiren şi hidroclorotiazida administrate concomitent cu AINS poate conduce la o deteriorare în şi mai mare măsură a funcţiei renale, inclusiv la o posibilă insuficienţă renală acută, care este de obicei reversibilă. Prin urmare, la utilizarea Rasilez HCT cu un AINS este necesară prudenţă, în special la pacienţi vârstnici.
Alte antihipertensive: Efectul antihipertensiv al Rasilez HCT poate fi intensificat prin utilizarea concomitentă de alte antihipertensive.
Informaţii suplimentare privind interacţiunile aliskirenului
Asocierea de aliskiren cu BRA sau IECA este contraindicată la pacienţii cu diabet zaharat sau insuficienţă renală (RFG < 60 ml/min şi 1,73 m2) şi nu este recomandată la alţi pacienţi (vezi pct. 4.3, 4.4 şi 5.1).
Compuşii care au fost investigaţi în studiile clinice farmacocinetice cu aliskiren includ acenocumarol, atenolol, celecoxib, fenofibrat, pioglitazonă, alopurinol, izosorbid-5-mononitrat, digoxină, metformină, amlodipină, atorvastatină, cimetidină şi hidroclorotiazidă. Nu au fost identificate interacţiuni relevante clinic. Drept urmare, nu este necesară ajustarea dozei pentru aliskiren sau aceste medicamente administrate concomitent.
Interacţiuni cu glicoproteina P: În studiile preclinice s-a descoperit că MDR1/Mdr1a/1b (P-gp) ar fi sistemul principal de eflux implicat în absorbţia intestinală şi excreţia biliară a aliskirenului. În cadrul unui studiu clinic, rifampicina, care este un inductor al P-gp, a redus biodisponibilitatea aliskirenului cu aproximativ 50%. Alţi inductori de P-gp (sunătoare) ar putea să scadă biodisponibilitatea aliskirenului. Deşi acest efect nu a fost studiat pentru aliskiren, se cunoaşte că P-gp controlează, de asemenea, şi preluarea tisulară a unei varietăţi de substraturi şi inhibitorii P-gp pot creşte valoarea raportului dintre concentraţia tisulară şi cea plasmatică. Prin urmare, inhibitorii P-gp pot creşte concentraţiile tisulare mai mult decât concentraţiile plasmatice. Potenţialul de interacţiuni medicamentoase la nivelul sit-ului P-gp va depinde de gradul de inhibare a acestui transportor.
Inhibitori potenţi ai P-gp: Un studiu de interacţiune medicamentoasă cu doză unică realizat la subiecţi sănătoşi a demonstrat că ciclosporina (200 şi 600 mg) creşte Cmax a aliskiren 75 mg de aproximativ 2,5 ori şi ASC de aproximativ 5 ori. Creşterea poate fi mai mare la doze mai mari de aliskiren. La subiecţii sănătoşi, itraconazol (100 mg) creşte ASC şi Cmax ale aliskirenului (150 mg) de 6,5, respectiv 5,8 ori. Prin urmare, este contraindicată utilizarea concomitentă a aliskiren şi a inhibitorilor potenţi ai P-gp (vezi pct. 4.3).
Inhibitori moderaţi ai P-gp: Administrarea concomitentă de ketoconazol (200 mg) sau verapamil (240 mg) cu aliskiren (300 mg) a condus la o creştere cu 76%, respectiv 97% a ASC a aliskiren. Modificarea concentraţiilor plasmatice ale aliskiren în prezenţa ketoconazolului sau verapamilului se estimează a se încadra în intervalul care ar fi obţinut dacă doza de aliskiren ar fi dublată; dozele de aliskiren de până la 600 mg, sau de două ori doza terapeutică maximă recomandată, s-au dovedit a fi bine tolerate în studii clinice controlate. Studiile preclinice indică faptul că administrarea concomitentă de aliskiren şi ketoconazol măreşte absorbţia gastro-intestinală a aliskiren şi scade excreţia biliară. De aceea, se recomandă prudenţă atunci când aliskiren este administrat în asociere cu ketoconazol, verapamil sau cu alţi inhibitori moderaţi ai P-gp (claritromicină, telitromicină, eritromicină, amiodaronă).
Substraturi ale P-gp sau inhibitori slabi: Nu s-au observat interacţiuni relevante cu atenolol, digoxină, amlodipină sau cimetidină. În cazul administrării împreună cu atorvastatină (80 mg), la starea de echilibru, ASC şi Cmax ale aliskiren (300 mg) au crescut cu 50%.
Inhibitori ai polipeptidei anionice organice transportoare (OATP): Studiile preclinice indică faptul că aliskirenul ar putea fi un substrat al polipeptidelor anionice organice transportoare. Prin urmare, există un potenţial de interacţiuni între inhibitorii OATP şi aliskiren când sunt administraţi concomitent (vezi interacţiunea cu sucul de grapefruit).
Suc de grapefruit: Consumul de suc de grapefruit împreună cu aliskiren a condus la o reducere a ASC şi Cmax ale aliskirenului. Administrarea concomitentă cu aliskiren 150 mg a condus la o reducere cu 61% a ASC a aliskirenului, iar administrarea concomitentă cu aliskiren 300 mg a condus la o reducere cu 38% a ASC a aliskirenului. Această reducere este probabil cauzată de o inhibare a captării aliskirenului mediată prin polipeptidul transportor al anionului organic de către sucul de grapefruit la nivelul tractului gastro-intestinal. Ca urmare, din cauza riscului de eşec terapeutic, sucul de grapefruit nu trebuie consumat împreună cu Rasilez HCT.
Furosemid: Când aliskiren a fost administrat concomitent cu furosemidul, ASC şi Cmax ale furosemidului au scăzut cu 28%, respectiv, 49%. Prin urmare, se recomandă monitorizarea efectelor la iniţierea şi ajustarea tratamentului cu furosemid pentru a evita eventuala utilizare subterapeutică în situaţiile clinice de supraîncărcare lichidiană.
Warfarină: Nu au fost evaluate efectele aliskirenului asupra farmacocineticii warfarinei.
Interacţiuni cu alimentele: S-a demonstrat că mesele cu un conţinut mare de lipide reduc considerabil absorbţia aliskirenului.
Informaţii suplimentare privind interacţiunile hidroclorotiazidei
În cazul administrării concomitente, următoarele medicamente pot interacţiona cu diureticele tiazide:
Litiu: Clearance-ul renal al litiului este redus de tiazide, prin urmare hidroclorotiazida poate spori riscul de toxicitate a litiului. Administrarea concomitentă de litiu şi hidroclorotiazidă nu este recomandată. Dacă această asociere se dovedeşte a fi absolut necesară, se recomandă monitorizarea atentă a litemiei pe durata utilizării concomitente.
Medicamente care pot induce torsada vârfurilor: Din cauza riscului de apariţie a hipokaliemiei, hidroclorotiazida trebuie administrată cu precauţie când este asociată cu medicamente care ar putea induce torsada vârfurilor, mai ales antiaritmice clasa Ia şi clasa III şi unele antipsihotice.
Medicamente care influenţează concentraţia plasmatică de sodiu: Efectul hiponatremic al diureticelor poate fi intensificat de administrarea concomitentă a medicamentelor, cum sunt antidepresivele, antipsihoticele, antiepilepticele etc. Este necesară precauţie în administrarea pe termen lung al acestor medicamente.
Amine vasopresoare (de exemplu noradrenalina, adrenalina): Hidroclorotiazida poate scădea răspunsul la aminele presoare, cum este noradrenalina. Semnificaţia clinică a acestui efect este incertă şi nu este suficientă pentru a opri utilizarea acestora.
Digoxina şi alte gligozide digitalice: Hipokaliemia sau hipomagneziemia induse de tiazidice pot să apară ca reacţii adverse, favorizând declanşarea aritmiilor cardiace induse de digitalice.
Sărurile de calciu şi vitamina D: Administrarea de diuretice tiazidice, inclusiv hidroclorotiazidă, concomitent cu vitamina D sau cu săruri de calciu, pot accentua creşterea concentraţiei plasmatice de calciu. Utilizarea concomitentă a diureticelor de tip tiazidic poate conduce la hipercalcemie la pacienţii cu predispoziţie pentru hipercalcemie (de exemplu hiperparatiroidism, neoplazie sau afecţiuni mediate de vitamina D), crescând reabsorbţia calciului tubular.
Medicamente antidiabetice (de exemplu insulină şi medicamente antidiabetice cu administrare orală): Tiazidele pot modifica toleranţa la glucoză. Poate fi necesară ajustarea dozei de medicament antidiabetic (vezi pct. 4.4). Metformina trebuie utilizată cu prudenţă datorită riscului de acidoză lactică indusă de o posibilă insuficienţă renală funcţională legată de hidroclorotiazidă.
Blocante beta-adrenergice şi diazoxid: Utilizarea concomitentă de diuretice tiazidice, inclusiv hidroclorotiazidă, concomitent cu blocante beta-adrenergice, pot creşte riscul de hiperglicemie. Diureticele tiazidice, inclusiv hidroclorotiazida, pot creşte efectul hiperglicemiant al diazoxidului.
Medicamente utilizate în tratamentul gutei: Ajustarea dozelor de medicamente uricozurice poate fi necesară, deoarece hidroclorotiazida poate creşte concentraţia plasmatică a acidului uric. Poate fi necesară creşterea dozei de probenecid sau de sulfinpirazonă. Administrarea concomitentă de diuretice tiazidice, inclusiv hidroclorotiazidă, poate creşte incidenţa reacţiilor de hipersensibilitate la alopurinol.
Medicamente anticolinergice şi alte medicamente care afectează motilitatea gastrică: Medicamentele anticolinergice (de exemplu atropina, biperiden) pot creşte biodisponibilitatea diureticelor de tip tiazidic, aparent datorită unei scăderi a motilităţii gastro-intestinale şi a vitezei de golire a stomacului. În schimb, se anticipează că substanţele prokinetice, cum este cisaprida, pot scădea biodisponibilitatea diureticelor de tip tiazidic.
Amantadina: Tiazidele, inclusiv hidroclorotiazida, pot creşte riscul de reacţii adverse la amantadină.
Răşini schimbătoare de ioni: Absorbţia diureticelor tiazidice, inclusiv a hidroclorotiazidei, este scăzută de colestiramină sau colestipol. Aceasta poate conduce la efecte subterapeutice ale diureticelor tiazidice. Cu toate acestea, oscilaţia dozei de hidroclorotiazidă şi a răşinii, astfel încât hidroclorotiazida să fie administrată cu minim 4 ore înainte sau 4-6 ore după administrarea răşinilor, ar putea scădea la minim interacţiunea.
Medicamente citotoxice: Tiazidele, inclusiv hidroclorotiazida, pot scădea eliminarea renală a medicamentelor citotoxice (de exemplu ciclofosamidă, complicaţiilor de tipul metotrexat) şi pot accentua efectele mielosupresive ale acestora.
Miorelaxante antidepolarizante: Tiazidele, inclusiv hidroclorotiazida, pot accentua acţiunea miorelaxantelor antidepolarizante, cum sunt curarizantele.
Alcool etilic, barbiturice sau narcotice: Administrarea concomitentă de diuretice tiazidice cu substanţe care au, de asemenea, un efect de scădere a tensiunii arteriale (de exemplu reducerea activităţii sistemului nervos central simpatic sau vasodilatare directă) poate agrava hipotensiunea arterială ortostatică.
Metildopa: La pacienţii care au urmat tratament concomitent cu metildopa şi hidroclorotiazidă au fost rapoarte cazuri izolate de anemie hemolitică.
Substanţe de contrast iodate: În caz de deshidratare indusă de diuretice, există un risc crescut de insuficienţă renală acută, în special în cazul administrării de doze mari de substanţe iodate. Pacienţii trebuie rehidrataţi înainte de administrare.

Administrarea de Rasilez HCT 150 mg/12,5 mg comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Sarcina
Nu există date privind utilizarea aliskirenului la femeile gravide. Aliskiren nu s-a dovedit a fi teratogen la şobolan sau iepure. Alte substanţe care acţionează direct asupra SRAA au fost asociate cu malformaţii fetale grave şi deces neonatal în cazul utilizării în timpul celui de-al doilea şi celui de-al treilea trimestru de sarcină. Există o experienţă limitată în ceea ce priveşte tratamentul cu hidroclorotiazidă în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru de sarcină. Studiile la animale sunt insuficiente.
Hidroclorotiazida traversează bariera feto-placentară. Pe baza mecanismului farmacologic de acţiune al hidroclorotiazidei, utilizarea sa în timpul celui de-al doilea şi al treilea trimestru de sarcină poate afecta perfuzia feto-placentară şi poate determina efecte fetale şi neonatale, cum ar fi icter, tulburări de echilibru electrolitic şi trombocitopenie.

Hidroclorotiazida nu trebuie utilizată pentru tratarea edemului gestaţional, hipertensiunii arteriale gestaţionale sau preeclampsiei, din cauza riscului de apariţie a hipovolemiei şi a hipoperfuziei placentare, fără a avea un efect benefic în cursul bolii.
Hidroclorotiazida nu trebuie utilizată pentru tratarea hiperensiunii arteriale esenţiale la femeile gravide, cu excepţia rarelor situaţii în care nu poate fi utilizat un alt tratament.

Nu s-au realizat studii clinice specifice cu această combinaţie, prin urmare Rasilez HCT nu trebuie utilizat în timpul primului trimestru de sarcină sau de către femeile care intenţionează să rămână gravide şi este contraindicat în timpul celui de-al doilea şi al treilea trimestru de sarcină (vezi pct. 4.3). Trebuie să se treacă la un tratament alternativ adecvat înainte de o sarcină planificată. Dacă se detectează sarcina în timpul tratamentului, administrarea Rasilez HCT trebuie întreruptă cât mai curând posibil.

Alăptarea
Nu se ştie dacă aliskiren se excretă în laptele matern la om. Aliskiren a fost secretat în laptele femelelor de şobolan care alăptau.
Hidroclorotiazida se elimină în laptele matern uman în cantităţi mici. Tiazidele administrate în doze mari, care conduc la o diureză intensă, pot inhiba producerea laptelui.
Utilizarea de Rasilez HCT în timpul alăptării nu este recomandată. Dacă Rasilez HCT este utilizat în timpul alăptării, dozele trebuie menţinute la cele mai mici valori posibile.

Prezentare ambalaj:

Comprimat filmat oval, biconvex, de culoare albă, inscripţionat cu „LCI” pe o faţă şi cu „NVR” pe cealaltă.

Blistere din PA/Al/PVC – Al:
Ambalaje individuale care conţin 7, 14, 28, 30, 50 sau 56 comprimate.
Ambalaje colective care conţin 90, 98 sau 280 comprimate.
Blistere din PVC/policlorotrifluoroetilenă (PCTFE) – Al:
Ambalaje individuale care conţin 7, 14, 28, 30, 50, 56, 90 sau 98 comprimate.
Ambalaje individuale (blistere perforate pentru eliberarea unei unităţi dozate) care conţin 56 x 1 comprimate.
Ambalaje colective care conţin 280 comprimate.
Ambalaje colective (blistere perforate pentru eliberarea unei unităţi dozate) care conţin 98 x 1 comprimate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj sau concentraţiile să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
Alte medicamente cu substanța activă aliskirenum+hydroclorotiazinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Rasilez HCT 150 mg/12,5 mg comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Rasilez HCT 150 mg/12,5 mg comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.