Prospect RIGEVIDON, compr.

Substanța activă: combinatii
Producator: Richter Gedeon
Clasa ATC: [G03AA]: aparatul genito-urinar si hormonii sexuali >> hormonii sexuali si modulatorii sistemului genital >> contraceptive hormonale sistemice >> progesteron si estrogeni combinatii fixe

Indicații RIGEVIDON, compr.:

Contraceptia orala. Tulburari functionale de sangerare menstruala. Dismenoree. Sindrom premenstrual.

Contraindicații:

Contraindicatii absolute (afectiuni existente sau afectiuni in antecedentele personale patologice). Tromboflebita, flebotromboza, trombembolism. Afectiuni cerebrovasculare. Boli ischemice cardiace. Carcinom de san sau de endometru, prezent sau suspect. Prezenta sau suspiciunea de tumori estrogen-dependente. Sarcina. Functie hepatica anormala. Tumori hepatice benigne sau maligne. Icter gestational, prurit sau herpes in perioada sarcinilor anterioare. Sangerari vaginale de origini necunoscute. Alaptare. Cefalee severe, migrene. Siclemie. Otoscleroza (deteriorata in cursul sarcinilor anterioare). Hiperbilirubinemie congenitala (de ex. sindroamele Gilbert si Rotor-Dubin-Johnson). Dereglari de metabolism lipidic (hipercolesterolemie). Diabet zaharat sever. Hipertensiune severa. Administrarea cu 4 saptamani inainte de interventii chirurgicale programate. Contraindicatii relative: Mononucleoza infectioasa. Sistrema sau rani crurale. Paciente peste 40 ani, daca mai au si alte contraindicatii. Femei fumatoare peste 35 ani. Depresie.

Administrare RIGEVIDON, compr.:

Administrarea produsului se va incepe in ziua 1 a ciclului menstrual si se va continua cu un drajeu zilnic, timp de 21 zile, la aceeasi ora a zilei. Dupa aceasta, urmeaza o pauza de 7 zile, perioada de aparitie a ciclului menstrual. Independent de aparitia si durata acestuia, in prima zi, dupa pauza de 7 zile, trebuie inceput un nou ciclu de administrare, de 21 zile. Aceasta schema va fi urmata atat timp cat se doreste prevenirea sarcinii. Daca produsul se administreaza dupa aceasta schema, efectul contraceptiv va acoperi si perioada de pauza. Daca se omite administrarea unui drajeu la ora obisnuita, se recomanda o administrare suplimentara, in cel mai scurt timp posibil. In cazul in care intervalul dintre doua administrari este mai mare de 36 ore, contraceptia nu poate fi asigurata in mod continuu. Administrarea produsului trebuie continuata chiar si in acest caz, pentru a evita intreruperea sangerarii, dar, in acest interval, se vor utiliza si alte metode contraceptive. Dupa nastere sau avort, administrarea produsului nu se va incepe inainte de prima zi a ciclului menstrual care urmeaza primului ciclu bifazic.

Acțiune:

Este un contraceptiv oral combinat, cu concentratie scazuta in hormoni, care previne sarcina prin inhibarea ovulatiei. Baza fiziologica a inhibarii ovulatiei o constituie inhibarea secretiei hipofizare de LH si FSH. In plus, combinatia de hormoni previne sarcina, prin cresterea motilitatii tubare si a vascozitatii mucusului cervical, prevenind implantarea si inhiband asa-numita "capacitatie" a spermatozoizilor.

Compoziție RIGEVIDON, compr.:

Fiecare drajeu contine 0,15 mg levonorgestrel si 0,03 mg etinilestradiol.

Precauții:

Se vor lua masuri de precautie speciale in urmatoarele cazuri: diabet zaharat in antecedentele heredocolaterale, cresterea excesiva in greutate in perioada de administrare a medicamentului, afectiuni cardiace nonischemice (dupa interventiile pe cord, trebuie cerut sfatul medicului cardiolog), afectiuni renale, situatii in care se contraindica administrarea medicamentului: retardare mintala, alcoolism, dependenta medicamentoasa etc. Se recomanda precautie maxima in caz de diabet zaharat, hipertensiune, varice, flebite, otoscleroza, scleroza multipla, epilepsie, chorea minor, porfirie intermitenta, tetanie latenta, tumori uterine benigne, endometrioze sau mastopatii. Medicamentul este contraindicat femeilor cu trombembolism juvenil sau cu tulburari de coagulare in antecedentele personale patologice. In cazul in care nu apare sangerarea, administrarea medicamentului poate fi continuata numai dupa excluderea unei posibile sarcini. In caz de diaree sau voma - cauzate de o absorbtie redusa - efectul contraceptiv poate fi diminuat. Se va continua administrarea medicamentului, dar se vor folosi si alte metode de contraceptie (nonhormonale). Administrarea medicamentului se va intrerupe imediat: in caz de migrena sau cefalee neobisnuit de severe, care au aparut pentru prima data, tulburari vizuale acute, anestezie, flebite, primele semne de tromboza sau in caz de suspiciune de infarct; in cazul cresterii semnificative a tensiunii, icter sau hepatita fara icter, prurit generalizat, epilepsie sau intetirea crizelor epileptice; cu 4 saptamani inaintea unei interventii chirurgicale, in caz de imobilizare pe termen lung (ex. dupa accidente) si in sarcina. Pe perioade lungi de administrare a contraceptivelor, s-au inregistrat cazuri rare de aparitie a unor tumori hepatice benigne (uneori chiar maligne) urmate, uneori, de hemoragii intraabdominale. Daca exista si cel mai mic indiciu in acest sens, administrarea medicamentului trebuie intrerupta imediat.

Reacții adverse ale RIGEVIDON, compr.:

Hipomenoree. Sangerare intrerupta sau "patare". Sangerarile intermenstruale sunt, de regula, trecatoare si, cu timpul, dispar in mod spontan. Greata, voma, cefalee, tensiune in sani, modificarea greutatii corporale, retentie hidro-salina, depresie, libidou scazut sau crescut. Pigmentarea pielii, intoleranta la lentile de contact. Reducerea tolerantei la glucoza, cresterea glicemiei si hipertensiune. Modificarea secretiei vaginale si micoze vaginale. Complicatii periculoase: tromboze si tromboflebite profunde, embolie pulmonara, infarct miocardic. Embolie cerebrala, hemoragii cerebrale. Tromboze retiniene, mezenterice si ale venei pelviene mici.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu RIGEVIDON, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul RIGEVIDON, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.