Prospect Simcor 40 mg, comprimate filmate

Substanța activă: simvastatinum
Clasa ATC: [C10AA]: sistem cardiovascular >> hipolipemiante >> hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >> inhibitori ai HMG CoA
Grupa farmaceutică: hipolipemiante, hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante, inhibitori ai HMG-CoA

Indicații Simcor 40 mg, comprimate filmate:

Hipercolesterolemie: pentru a reduce creşterea nivelului plasmatic total de LDL-colesterol, la pacienţii cu hipercolesterolemie familială, hipercolesterolemie (tip IIa) sau hiperlipidemie mixtă (tip IIb) în combinaţie cu măsuri dietetice, când răspunsul la dietă sau alte măsuri nefarmacologice au fost ineficiente.

Cardiopatie ischemică: pentru prevenirea mortalităţii şi morbidităţii cardiovasculare, când nivelul plasmatic al colesterolului este normal sau peste 5,5 mmol/l (212 mg/dl), la pacienţii cu patologie cardiovasculară de origine aterosclerotică sau la diabetici, când răspunsul la dietă şi la alte măsuri nefarmacologice nu a fost favorabil.

Contraindicații:

Hipersensibilitate la simvastatină sau la oricare din excipienţii produsului.
Afecţiuni hepatice active sau creşteri persistente, inexplicabile, ale valorilor transaminazelor serice.
Sarcină şi alăptare.
Porfirie.
Administrarea concomitentă de itraconazol, ketoconazol, antiproteaze, amiodarona. (A se vedea şi paragraful 4.5. Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune)

Administrare Simcor 40 mg, comprimate filmate:

Înaintea tratamentului cu simvastatină, precum şi pe parcursul terapiei cu acest medicament, pacienţii trebuie să urmeze o dietă hipocolesterolemiantă.

Simcor se va administra cu o cantitate suficientă de apă, fie pe stomacul gol, fie după masă.
Posologia este de 5-80 mg/zi, administrate oral, într-o priză unică, seara. Dozele se vor ajusta, dacă este necesar, la interval de minimum 4 săptămâni, până la o doză maximă de 80 mg/zi. Doza de 80 mg/zi este recomandată doar la pacienţii cu hipercolesterolemie severă şi cu risc crescut de complicaţii cardiovasculare.

Hipercolesterolemie:
Doza iniţială uzuală este de 10-20 mg/zi, în priză unică, administrată seara. În cazul pacienţilor care necesită reducerea drastică a LDL-colesterolului (peste 45%), tratamentul cu simvastatină poate fi iniţiat cu 20-40 mg/zi, în priză unică, seara.
Dacă nivelul LDL-colesterolului scade sub 75 mg/dl (1,94 mmol/l) sau dacă colesterolul plasmatic total scade sub 140 mg/dl (3,6 mmol/l), trebuie luată în considerare reducerea dozei de simvastatină. În cazul hipercolesterolemiei familiale, datele din literatură obţinute pe baza rezultatelor studiilor clinice controlate, arată că regimul de dozaj al simvastatinei este de 40 mg /zi , seara sau 80 mg/zi, repartizate în 3 prize: 20 mg, 20 mg şi 40 mg seara. Administrarea simvastatinei se va realiza complementar altor tratamente hipolipemiante (afereza LDL-colesterolului). Prevenirea cardiopatiei ischemice: La pacienţii cu risc crescut de cardiopatie ischemică, simvastatina se va administra în doză de 20-40 mg/zi, în priză unică, seara. Tratamentul medicamentos poate fi iniţiat concomitent cu exerciţiile fizice. Ajustarea dozelor se va face, dacă este necesar, conform indicaţiilor de mai sus.

Terapia concomitentă
Simvastatina este eficientă ca monoterapie sau în asociere cu chelatori de acizi biliari. Doza de simvastatină se va administra cu 2 ore înainte sau după 4 ore de la administrarea chelatorului de acid biliar.

La pacienţii cărora li se administrează medicamente imunosupresoare (ciclosporină), gemfibrozil sau niacină în doze hipolipemiante concomitent cu simvastatină, doza maximă recomandată este de 10 mg de simvastatină/zi. La pacienţii care se află în tratament concomitent cu amiodaronă sau verapamil şi simvastatină, doza de simvastatină nu va depăşi 20 mg/zi. (vezi şi cap. 4.4. Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare şi cap. 4.5. Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune).

În insuficienţă renală:
La pacienţii cu insuficienţă renală moderată nu este necesară modificarea dozei deoarece simvastatina nu suferă o excreţie renală semnificativă. La pacienţii cu insuficienţă renală semnificativă (clearance al creatininei < 30 ml/min), administrarea unei doze de simvastatină peste 10 mg/zi se va face cu precauţie, iar dacă este necesar, tratamentul se va iniţia cu prudenţă, începând cu 5 mg/zi.

La copii şi adolescenţi (<18 ani):
Eficacitatea şi siguranţa folosirii simvastatinei la copii nu a fost stabilite. În consecinţă, acest medicament nu este recomandat pentru uz pediatric.

La vârstnici:
Experienţa clinică a folosirii simvastatinei la pacienţii vârstnici este limitată, totuşi eficacitatea în urma dozelor standard pare similară cu cea a populaţiei generale.

Acțiune:

Simvastatina este un hipocolesterolemiant, derivat sintetic din fermentarea produselor de Aspergillus terreus. După administrarea orală, simvastatina, care este o lactonă inactivă, este hidrolizată într-un β-hidroxiacid. Acesta este metabolitul principal, fiind un inhibitor al 3-hidroxi-3-metilglutaril-coenzima-A reductazei (HMG-CoA), enzima ce catalizează o etapă precoce a biosintezei de colesterol. Simvastatina reduce astfel concentraţiile plasmatice ale colesterolului total, ale lipoproteinelor cu densitate joasă (LDL), ale lipoproteinelor cu densitate foarte joasă (VLDL) şi trigliceridelor, crescând moderat concentraţia plasmatică a lipoproteinelor cu densitate înaltă (HDL). Forma activă a simvastatinei este un inhibitor specific al HMG-CoA reductazei, enzima ce catalizează conversia HMG-CoA la mevalonat. Deoarece conversia HMG-CoA la mevalonat este o etapă precoce în biosinteza colesterolului, nu se aşteaptă ca simvastatina să ducă la acumularea de steroli cu potenţial toxic. In plus, HMG-CoA este metabolizat imediat înapoi la acetil CoA, care participă la multe procese de biosinteză în organism. Mecanismul prin care simvastatina produce scăderea LDL-colesterolului implică reducerea concentraţiei VLDL-colesterolului şi inducţia receptorilor LDL-colesterolului, ceea ce determină o scădere a sintezei de LDL-colesterol şi creşterea catabolismului acestuia. Scăderea sintezei hepatice de colesterol produce o creştere a numărului receptorilor membranari pentru LDL-colesterol (receptori Apo B100, Apo E). Creşterea acestor receptori permite epurarea plasmatică a LDL-colesterolului, metabolizarea intracelulară, apoi captarea colesterolului esterificat la nivel membranar prin Apo A1 şi formarea de HDL-colesterol. Simvastatina scade, deci, LDL-colesterolul în cazurile în care există un număr redus de receptori LDL-colesterol, fie în forme primare (hipercolesterolemii familiale tip IIa si IIb), fie în formele secundare, unde există un aport exagerat în grăsimi alimentare saturate (hipercolesterolemia nonfamilială de tip poligenic). Răspunsul biologic este deja semnificativ după 2 săptămâni de tratament şi este maxim după 4-6 săptămâni de tratament.

Compoziție Simcor 40 mg, comprimate filmate:

Un comprimat filmat conţine simvastatină 40 mg.

Simcor conţine lactoză.

Lista excipienţilor
Nucleu: Microcelac® 100 (lactoză monohidrat 75% + celuloză microcristalină 25%), celuloză microcristalină(Vivapur 101), amidon parţial pregelatinizat(Starch 1500), acid ascorbic, acid citric anhidru, butilhidroxianisol, dioxid de siliciu coloidal (Aerosil 200), stearat de magneziu,. Film: Opadray II 85 F 23642 (alcool polivinilic parţial hidrolizat, dioxid de titan (E 171), macrogol 4000 (PEG 3350), talc, oxid roşu de fer (E 172), indigo carmine (lac de aluminiu) (E132), Sunset Yellow FCF (lac de aluminiu) (E110)).

Precauții:

Înainte de iniţierea tratamentului:
Statinele se vor prescrie cu precauţie pacienţilor cu factori predispozanţi pentru rabdomioliză. Se recomandă măsurarea nivelului de creatinkinază înaintea iniţierii tratamentului cu statine în următoarele situaţii:
- insuficienţă renală;
- hipotiroidism;
- istoric personal sau ereditar de afecţiuni la nivel muscular;
- istoric anterior de toxicitate musculară la administrarea de statine sau fibraţi;
- abuz de alcool;
- la vârstnici (peste 70 de ani), datorită prezenţei factorilor predispozanţi pentru rabdomioliză. În aceste situaţii, riscurile tratamentului cu Simcor se vor lua în considerare în relaţie cu posibilele beneficii, fiind recomandată monitorizarea clinică.

Dacă nivelul creatinkinazei (CK) este semnificativ crescut (de peste 5 ori faţă de limita superioară a normalului), nu este indicat tratamentul cu simvastatină.

Dacă în timpul tratamentului cu statine apar dureri musculare, senzaţie de slăbiciune musculară sau crampe, se va măsura nivelul CK. Dacă acest nivel este crescut semnificativ (de peste 5 ori faţă de limita superioară a normalului), tratamentul se va întrerupe.

Dacă simptomatologia la nivel muscular este severă şi determină discomfort zilnic, chiar dacă nivelul CK este ≤ de 5 ori faţă de limita superioară a normalului, se va lua în considerare întreruperea tratamentului.

Dacă simptomatologia musculară se remite, iar nivelul CK revine la normal, reintroducerea unei statine poate fi luată în considerare la dozele cele mai mici şi sub supraveghere. Risc de toxicitate musculară:

Simvastatina, ca şi alţi inhibitori de 3-hidroxi-3-metilglutaril-coenzima-A-reductază (HMG-CoA-reductază) pot determina miopatie, manifestată prin dureri şi slăbiciune musculară, asociate cu creşterea semnificativă a creatin-fosfokinazei (CPK) (> de 10 ori faţă de limita superioară a normalului). Rar, s-a raportat rabdomioliză, cu sau fără insuficienţă renală acută secundară mioglobinuriei.

Riscul de afectare musculară/rabdomioliză este în legătură cu doza, iar monitorizarea enzimelor musculare se va intensifica atunci când simvastatina este administrată la dozele cele mai mari. Incidenţa şi severitatea miopatiei este crescută prin administrarea concomitentă a inhibitorilor de HMG-CoA-reductază împreună cu medicamente care determină miopatie dacă sunt administrate singure, cum ar fi gemfibrozil şi niacină (acid nicotinic) la doze care scad nivelul de lipide (≥ 1g/zi). Simvastatina şi alţi inhibitori de HMG-CoA-reductază sunt metabolizaţi de citocrom P450 isoform 3A4 (CYP3A4). Anumite medicamente (ciclosporină, itraconazol, ketoconazol, antibiotice macrolide, inhibitori de HIV-proteaze, amiodaronă, verapamil) care au un efect inhibitor semnificativ la doze terapeutice al acestei căi metabolice, pot creşte semnificativ nivelul plasmatic al inhibitorilor de HMG-CoA-reductază şi astfel creşte riscul de miopatie.(vezi şi cap. 4.3. Contraindicaţii, cap. 4.5.Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune).

Măsuri generale pentru reducerea riscului de miopatie:
- Pacienţii care încep tratamentul cu simvastatină vor fi atenţionaţi asupra riscului de miopatie şi vor fi sfătuiţi să raporteze prompt durerile musculare inexplicabile, sensibilitate sau slăbiciune musculară . Nivelul CPK de peste 10 ori limita superioară a normalului la aceşti pacienţi, indică miopatie şi este necesară întreruperea tratamentului cu simvastatină. În cele mai multe situaţii, simptomele de miopatie se remit.
- Pacienţii cu rabdomioliză au istoric medical complicat: unii au istoric de insuficienţă renală, în general de cauză diabetică. La aceşti pacienţi, creşterea dozelor de simvastatină necesită prudenţă. De asemeni, tratamentul cu simvastatină se va întrerupe pentru câteva zile înaintea unei intervenţii chirurgicale majore.
- În ceea ce priveşte riscul reacţiilor adverse asupra musculaturii, în legătură cu dozajul, este indicată evaluarea atentă a raportului risc/beneficiu înaintea recomandării creşterii dozelor de simvastatină (ex: 80 mg).

Măsuri de scădere a riscului de miopatie determinată de interacţiuni cu diverse produse medicamentoase:
- Este indicată evaluarea potenţialelor beneficii şi riscuri ale tratamentului la pacienţii care primesc terapie asociată cu simvastatină şi alte medicamente cu care aceasta poate interacţiona. Se vor monitoriza simptomele la nivelul musculaturii, mai ales în timpul primei luni de tratament sau în condiţiile creşterii dozelor medicamentelor. Se va lua în considerare şi determinarea periodică a CPK.
- Combinaţia dintre fibraţi sau niacină şi doze mici de simvastatină au fost folosite fără apariţia de miopatii, pe termen scurt, cu monitorizare atentă şi evaluarea raportului risc/beneficiu. Această combinaţie este interzisă la pacienţi cu hiperlipidemie severă combinată şi cu risc crescut cardiovascular.
- La pacienţii la care se administrează concomitent ciclosporină, fibraţi sau niacină, doza de simvastatină nu trebuie să depăşească, în general, 10 mg/zi, deoarece riscul de miopatie creşte substanţial la doze mari.
- Dacă nu există alternativă în ceea ce priveşte tratamentul pe termen scurt cu itraconazol, ketoconazol, eritromicină, claritromicină, se va lua în considerare întreruperea pe o perioadă scurtă a terapiei anticolesterolice.

Efecte hepatice
Imediat după iniţierea tratamentului cu simvastatină, pot apărea creşteri minore, asimptomatice şi tranzitorii ale nivelului transaminazelor serice, care nu necesită intreruperea medicaţiei. Nu există semne care să demonstreze faptul că acest lucru are legătură cu hipersensibilitatea la simvastatină. Se recomandă efectuarea de teste hepatice înaintea iniţierii tratamentului cu simvastatină, apoi periodic (ex: de două ori pe an pentru primul an de tratament sau în interval de un an de la ultima creştere a dozei). Pacienţii care primesc doze de 80 mg necesită un test suplimentar la 3 luni. Se va acorda o atenţie deosebită pacienţilor cu nivele crescute ale transaminazelor serice. La aceştia, testele se vor efectua prompt şi mult mai frecvent. Dacă nivelul transaminazelor continuă să crească , în special dacă se atinge triplul limitei superioare a normalului, administrarea simvastatinei se va întrerupe.

Simvastatina se va administra cu precauţie pacienţilor care consumă cantităţi mari de alcool şi/sau care au în antecedente istoric de afecţiuni hepatice.

Insuficienţă renală
Simvastatina se va folosi cu precauţie în cazul insuficienţei renale severe (clearance al creatininei < 30 ml/min).

Hipercolesterolemie secundară
În cazul hipercolesterolemiei secundare cauzată de hipotiroidism sau în cazul unui sindrom nefrotic, înaintea iniţierii tratamentului cu simvastatină se indică tratarea bolii.

Altele:
Datorită prezenţei lactozei printre excipienţi, nu se recomandă administrarea Simcor în galactozemia congenitală, în sindromul de malabsorbţie al galactozei sau în deficitul de lactază.

Atenționări:

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje
Simvastatina nu influenţează negativ capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje, dar pacienţii trebuie atenţionaţi despre posibilitatea apariţiei vertijului.

Reacții adverse ale Simcor 40 mg, comprimate filmate:

Frecvenţa reacţiilor adverse ale Simcor® în urma datelor din literatură obţinute conform studiilor clinice sunt: foarte frecvente (≥1/10), obişnuite (≥1/100, <1/10), rare (≥1/1000, <1/100), foarte rare (≥1/10000, <1/1000) şi excepţionale (<1/10000).
La nivelul sângelui şi a sistemului limfatic:
- foarte rare: anemie.

La nivelul sistemului nervos central:
- rare: cefalee
- foarte rare: parestezie, neuropatie periferică, vertij. La nivel gastro-intestinale:
- obişnuite: constipaţie, dureri abdominale, flatulenţă, greaţă
- rare: dispepsie, diaree
- foarte rare: vomă, pancreatită. La nivel hepatic:
- foarte rare: icter, hepatită.

La nivelul pielii şi a ţesutului subcutanat:
- rare: exantem, rash, prurit.
- foarte rare: alopecie.

La nivel musculo-scheletic:
- foarte rare: miopatie, mialgie, crampe musculare, rabdomioliză. La nivelul testelor de laborator:
- rare: creşterea nivelului seric al transaminazelor, fosfatazei alcaline şi creatinfosfo-kinazei (CPK).

Altele:
- rare: astenie, disfuncţii erectile, sindrom de hipersensibilitate (angioedem, sindrom lupus-like, polimialgie reumatică, vasculită, trombocitopenie, eozinofilie, artrite şi artralgii, urticarie, fotosensibilitate, febră, înroşirea pomeţilor, dispnee şi indispoziţie generală)
- excepţionale: depresie, eritem polimorf, inclusiv sindrom Stevens-Johnson, leucopenie şi purpură.

Supradozajul:

S-au raportat puţine cazuri de supradozaj. Nici un pacient nu a prezentat simptome specifice; toţi s-au recuperat fără sechele. Cea mai mare doză ingerată raportată a fost de 450 mg. În caz de supradozaj, se întrerupe administrarea de Simcor®, se instituie măsuri generale de susţinere şi se va monitoriza funcţia hepatică.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Gemfibrozil, fibraţi şi doze hipolipemiante de niacin (peste 1 g/zi):
Dacă aceste medicamente sunt administrate concomitent cu simvastatina, riscul miopatiei este crescut şi, de aceea administrarea asociată trebuie evitată . (vezi cap. .Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare)

Inhibitori ai citocromului P450 (izoenzima 3A4):
Inhibitorii P450 pot creşte riscul miopatiei prin intensificarea activităţii inhibitorului HMG-CoA reductazei în plasmă, în timpul terapiei cu simvastatină. Astfel de inhibitori sunt: ciclosporina, itraconazolul, ketoconazolul, eritromicina, claritromicina, inhibitorii proteazei HIV, nefazodona, tamoxifen, tacrolimus, corticosteroizi. De aceea, aceste asocieri sunt contraindicate. De asemeni, sucul de grapefruit poate inhiba citocromul P450 şi astfel poate creşte nivelul medicamentelor metabolizate pe această cale. De aceea, se va evita administrarea concomitentă a simvastatinei şi a sucului de grapefruit.

Inductorii citocromului P450:
Inductorii citocromului P450 (fenitoin, fenobarbital, barbiturice, rifampicina, ciclofosfamida, carbamazepinele, omeprazol) determină scăderea nivelului plasmatic al statinelor. De aceea, asocierea dintre aceştia şi Simcor® nu este recomandată.

Derivaţi cumarinici:
Simvastatina potenţează moderat efectul anticoagulantelor cumarinice. La pacienţii trataţi cu derivaţi cumarinici, timpul de protrombină trebuie determinat înaintea începerii tratamentului cu simvastatină şi frecvent, în faza iniţială de tratament pentru a evidenţia o eventuală modificare semnificativă a timpului de protrombină. După stabilizarea valorilor timpului de protrombină, este necesară monitorizarea acestui parametru la intervale obişnuite pentru un tratament anticoagulant. În cazul modificării dozelor de simvastatină sau întreruperii tratamentului, este necesară repetarea procedurii iniţiale.

Digoxin
Administrarea concomitentă de simvastatină şi digoxin determină o creştere uşoară (sub 0,3 ng/ml) a concentraţiei plasmatice a digoxinei. De aceea nivelele plasmatice ale digoxinei vor fi monitorizate în timpul terapiei concomitente cu simvastatină.

Verapamil, diltiazem, amiodarona:
Sunt necesare precauţii în cazul administrării concomitente de simvastatină (peste 20 mg/zi) şi verapamil, diltiazem, amiodaronă, datorită riscului crescut de miopatie şi rabdomioliză.

Administrarea de Simcor 40 mg, comprimate filmate în sarcină / alaptare:

Simvastatina este contraindicată în timpul sarcinii.

Ateroscleroza este o boală cu evoluţie lentă, iar întreruperea medicaţiei antihiperlipemiante în timpul sarcinii ar trebui să aibă un impact redus asupra hipercolesterolemiei primare, în cadrul tratamentului pe termen lung. În plus, colesterolul şi alţi derivaţi de colesterol sunt importanţi în cadrul dezvoltării fetale (ex.: sinteza steroizilor şi a membranelor celulare).

Deoarece simvastatina şi alţi inhibitori de HMG-CoA reductază scad sinteza de colesterol, precum şi producţia altor derivaţi de colesterol, administrarea de Simcor este contraindicată în timpul sarcinii.

Administrarea la femei în perioada fertilă se va face doar dacă sunt utilizate metode contraceptive adecvate. Între întreruperea tratamentului cu simvastatină şi o eventuală concepţie se va păstra un interval de 1 lună. Dacă pacienta devine însărcinată în timpul tratamentului cu simvastatină, administrarea acesteia se va întrerupe şi pacienta va fi informată în ceea ce priveşte posibilele reacţii adverse ale Simcor asupra fătului.

Au fost raportate unele cazuri de malformaţii congenitale în urma expunerii intrauterine la inhibitori de HMG-CoA reductază.

Deoarece siguranţa administrării simvastatinei la femeile însărcinate nu a fost stabilită şi nu există un beneficiu terapeutic clar al acesteia în timpul sarcinii, tratamentul ar trebui întrerupt imediat după confirmarea sarcinii.

Nu se cunoaşte dacă simvastatina sau metaboliţii săi se excretă în laptele matern. Deoarece numeroase produse farmacologice se excretă în laptele matern, şi deoarece simvastatina poate produce serioase efecte adverse asupra copilului, tratamentul cu Simcor nu este recomandat mamelor care alăptează.

Prezentare ambalaj:

Comprimate filmate, rotunde, biconvexe, de culoare portocalie.

Cutie cu 1 blister din Al/PVC a câte 10 comprimate filmate.
Cutie cu 3 blistere din Al/PVC a câte 10 comprimate filmate.
Cutie cu 150 blistere din Al/PVC a câte 10 comprimate filmate.

Condiții de păstrare:

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.
Alte medicamente cu substanța activă simvastatinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Simcor 40 mg, comprimate filmate(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Simcor 40 mg, comprimate filmate vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.