Prospect SYNALAR, ung.

Substanța activă: fluocinoloni acetonidum
Producator: Zeneca
Clasa ATC: [D07AC]: preparate dermatologice >> corticosteroizi de uz dermatologic >> corticosteroizi simpli >> corticosteroizi puternici (grup III)

Indicații SYNALAR, ung.:

Synalar este indicat pentru tratarea unei largi game de afectiuni inflamatorii, pruriginoase si alergice ale pielii cuprinzand eczema, dermatitele, intertrigo, prurigo, lichen plan, psoriazis si lupus eritematos discoid. Crema este in mod particular adecvata aplicarii pe suprafete umede sau purulente si pentru zonele de flexie ale corpului. Unguentul este adecvat leziunilor uscate.

Contraindicații:

Synalar este contraindicat in afectiunile primare ale pielii cauzate de bacterii, fungi sau virusuri si in rosacee, acnee, dermatita periorala, prurit ano-genital si in rash produs de scutece.

Administrare SYNALAR, ung.:

Adulti (inclusiv varstnici) si copii: Se aplica usor o cantitate mica la nivelul zonei afectate de doua-trei ori pe zi si se maseaza usor pana cand aceasta se absoarbe total prin tegument. Cand este necesar un pansament ocluziv, zona afectata trebuie mai intai curatata in totalitate. Apoi se aplica Synalar si se acopera zona cu un pansament adecvat.

Acțiune:

Fluocinolon acetonidul este un antiinflamator corticosteroid. Mecanismele sale de actiune sunt legate de producerea vasoconstrictiei si suprimarea permeabilitatii membranare, a activitatii mitotice, a raspunsului imun si a eliberarii mediatorilor inflamatiei. Gradul de absorbtie percutanata a fluocinolon acetonidului este determinat de numerosi factori cuprinzand vehicolul, integritatea barierei epidermice si folosirea pansamentelor ocluzive. Dupa absorbtie, fluocinolon acetonidul este metabolizat initial la nivel hepatic si excretat prin urina.

Compoziție SYNALAR, ung.:

Synalar crema si unguent se prezinta sub forma de crema miscibila cu apa, de culoare alba si respectiv sub forma de unguent gras, fiecare continand 0,025% w/w fluocinolon acetonid Ph Eur.

Precauții:

Cand exista o infectie asociata cu o afectiune cutanata inflamatorie, Synalar trebuie administrat doar daca se aplica un tratament antiinfectios adecvat. Folosirea steroizilor topici pe leziuni infectate, fara adaugarea unei terapii antiinfectioase specifice, poate conduce la raspandirea infectiilor oportuniste. Terapia continua pe termen lung cu steroizi topici poate produce leziuni cutanate atrofice si dilatarea vaselor sanguine superficiale, mai ales cand se utilizeaza pansamente ocluzive sau cand se formeaza plicaturi ale pielii. Folosirea indelungata de steroizi topici sau tratamentul unor zone extensive, chiar neocluzive, pot determina o absorbtie suficienta a steroizilor pentru a produce aparitia trasaturilor de hipercorticism si supresia adrenala, mai ales la copii. Synalar, cu rare exceptii, nu trebuie aplicat la nivelul fetei. Daca este aplicat pe fata, aceasta nu trebuie facuta pe perioade mari de timp. Ochii trebuie evitati. Se recomanda ca la copii, tratamentul sa nu fie in mod obisnuit prelungit mai mult de cinci zile si nu se vor folosi pansamente ocluzive. Preparatele tip Synalar nu sunt indicate in tratamentul dermatozelor la copiii sub un an. Steroizii topici nu trebuie in mod normal folositi in tratamentul placilor psoriazice extensive. In cazul folosirii steroizilor topici in tratamentul psoriazisului exista riscul atat al recidivelor tip rebound dupa dezvoltarea tolerantei cat si al psoriazisului pustulos generalizat. Afectarea functiei de bariera a tegumentului poate conduce la aparitia toxicitatii locale si sistemice. Este importanta supravegherea atenta a pacientilor. Tratamentul cu steroizi topici trebuie intrerupt daca se observa reactii nedorite.

Sarcina si alaptare: Administrarea steroizilor topici la animalele gestante poate determina tulburari ale dezvoltarii fetale. Relevanta acestei observatii pentru om nu a fost inca stabilita. Cand se considera ca tratamentul cu steroizi topici este necesar in cursul sarcinii, trebuie minimalizate atat cantitatea aplicata cat si durata tratamentului. Steroizii topici nu trebuie aplicati la nivelul sanilor inainte de alaptare. Cand se considera ca tratamentul cu steroizi topici este necesar pentru alte zone ale corpului, atat cantitatea aplicata, cat si durata tratamentului trebuie sa fie minime.

Reacții adverse ale SYNALAR, ung.:

Se poate produce iritare la locul aplicarii, cu frecventa redusa, si rareori, au fost raportate reactii de hipersensibilizare. Tratamentul prelungit si intensiv, mai ales cand se folosesc pansamente ocluzive sau cand se produc plicaturari ale tegumentelor poate determina striuri, subtierea tegumentului, telangiectazie sau atrofie, precum si efecte datorate supresiei adrenocorticale (se va consulta Precautii).
Alte medicamente cu substanța activă fluocinoloni acetonidum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu SYNALAR, ung.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul SYNALAR, ung. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.