Prospect Tenoxicam LPH 20mg, capsule

Substanța activă: tenoxicamum
Producator: LaborMed Pharma Romania
Clasa ATC: [M01AC]: sistemul muscular-scheletic >> preparate antiinflamatoare si antireumatice >> antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene >> oxicami
Categoria: AINS, analgezice, antitermice, corticoizi
Grupa farmaceutică: Antiinflamatoare si antireumatice nesteroidiene, oxicami
Tip: Capsule

Indicații Tenoxicam LPH 20mg, capsule:

Este indicat in:
- tratament simptomatic de lunga durata al afectiunilor reumatice: poliartrita reumatoida, spondiiita anchilozanta, sindrom Reiter-Fiessinger-Leroy, artrita psoriazica, anumite artroze dureroase si invalidante;
- tratament simptomatic de scurta durata al episoadelor acute de reumatism abarticular (de ex. periartrita scapulo-humerala, tendinita, bursita);
- afectiuni posttraumatice acute ale aparatilui locomotor;
- criza de guta;
- radiculalgii.

Contraindicații:

- hipersensibilitate la tenoxicam sau la oricare dintre componentele produsului; hipersensibilitatea la alte antiinflamatorii nesteroidiene (AINS);
- ulcer gastric sau duodenal in perioada activa;
- insuficienta hepatica sau renala severe:
- sigmoidita si colita in evolutie:
- fenilcetonurie;
- gravide in trimestrul III de sarcina;
-copii sub 15 ani.

Administrare Tenoxicam LPH 20mg, capsule:

Doza uzuala este de 1 capsula (20 mg) Tenoxicam LPH® 20 mg pe zi.
La varstnici sau la cei cu patologie asociata se recomanda initierea tratamentului cu 1/2 din doza uzuala (10 mg tenoxicam) pentru a asigura o buna toleranta panaTalitingerea dozei recomandate. in acest caz, deoarece capsulele nu sunt secabile, se recomanda folosirea altor forme farmaceutice.
in criza de guta, doza initiala este de 2 capsule (40 mg) Tenoxicam LPlf 20 mg pe zi in doza unica timp de 2 zile, apoi 1 capsula Tenoxicam LPlf 20 mg pe zi in urmatoarele 5 zile.
Se administreaza in timpul mesei, cu apa.

Compoziție Tenoxicam LPH 20mg, capsule:

O capsula contine tenoxicam 20 mg si excipienti: lactoza monohidrat, stearat de magneziu, talc.

Precauții:

Tenoxicam LPH® 20 mg nu este recomandat pentru tratamentul afectiunilor reumatice sau posttraumatice care se amelioreaza spontan si/sau sunt putin invalidante.

Atenționări:

Tenoxicam LPH® 20 mg se administreaza cu prudenta si sub supraveghere medicala la pacientii cu antecedente de afectiuni digestive (ulcer, hernie hiatala, hemoragii gastrointestinale). Tratamentul indelungat cu doze mari creste riscul aparitiei reactiilor adverse digestive. in caz de hemoragie digestiva se intrerupe imediat tratamentul.
La aparitia manifestarilor cutaneo-mucoase de tip prurit, rash, afte sau conjunctivita se impune intreruperea tratamentului.
La inceputul tratamentului se impune urmarirea atenta a diurezei si a functiei renale la pacientii cu insuficienta cronica cardiaca, hepatica sau renala, la cei tratati cu diuretice, la cei cu hipovolemie dupa interventii chirurgicale majore si la varstnici.
In cazul unui tratament indelungat se recomanda controlul hemogramei, functiei hepatice si renale.
La cei cu patologie asociata se recomanda initierea tratamentului cu 1/2 din doza uzuala (10 mg tenoxicam) pentru a asigura o buna toleranta pana la atingerea dozei recomandate.


Copii
Administrarea medicamentului este contraindicata la copii sub 15 ani.

Varstnici
La varstnici se recomanda initierea tratamentului cu 1/2 din doza uzuala (10 mg tenoxicam) pentru a asigura o buna toleranta pana la atingerea dozei recomandate.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Conducatorii auto si cei care folosesc utilaje trebuie preveniti asupra posibilitatii aparitiei vertijului in timpul tratamentului cu tenoxicam.

Reacții adverse ale Tenoxicam LPH 20mg, capsule:

Tulburari gastrointestinale: greata, varsaturi, gastralgii, diaree sau constipatie, ulcer, perforatii digestive, hemoragii gastrointestinale.

Reactii de hipersensibilitate:
- eruptii cutanate, prurit, rash;
- criza de astm, indeosebi la persoanele cu alergie la acid acetilsalicilic sau la alte AINS;
Efecte asupra sistemului nervos central: vertij, cefalee;
Reactii cutanate: cazuri rare de reactii cutanate buloase de tip eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell, fotodermatoze.
S-au observat modificari ale unor teste biologice in timpul tratamentului cu tenoxicam:
- hepatice: cresterea transaminazelor, a fosfatazei alcaline si a yGT;
- renale: cresteri moderate ale creatininemiei;
- hematologice: scaderea hemoglobinei, trombocitopenie si leucopenie moderate, exceptional agranulocitoza.

Supradozajul:

In caz de supradozaj se recomanda intreruperea admmistrarii medicamentului si internarea de urgenta intr-o unitate de terapie intensiva pentru instituirea tratamentului adecvat: evacuarea rapida a produsului ingerat prin lavaj gastric, administrarea de carbune medicinal activat pentru scaderea absorbtiei tenoxicamului si tratament simptomatic.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Asocieri contraindicate:
- alte AINS (in special salicilati in doze de peste 3 g la adult): creste riscul ulcerigen si hemoragic prin efect sinergic;
- anticoagulante orale, heparina: asocierea cu tenoxicam creste riscul hemoragiilor prin actiunea de inhibare a functiilor plachetare si prin agresiune asupra mucoasei duodenale;
- litiu: tenoxicamul scade excretia renala a litiului, cu cresterea litemiei, chiar pana la valori toxice; daca asocierea nu poate fi evitata, este necesara monitorizarea litemiei si adaptarea dozei de litiu atat in timpul asocierii, cat si dupa intreruperea administrarii AINS;
- metotrexat (in doze > 15 mg pe saptamana): tenoxicamul creste toxicitatea acestuia prin diminuarea clearance-ului renal al metotrexatului;
- ticlopidina: creste riscul hemoragic prin efect sinergic.
Asocieri ce necesita precautie:
- diuretice, inhibitori ai enzimei de conversie: asocierea cu tenoxicam poate determina insuficienta renala la pacientii deshidratati, datorita diminuarii filtrarii glomerulare prin inhibarea sintezei locale a prostaglandinelor;
- pentoxifilina: creste riscul hemoragic;
- zidovudina: administrarea concomitenta creste riscul de toxicitate asupra liniei eritrocitare (reticulocite) cu anemie severa, care apare la 8 zile dupa introducerea AINS; se impune controlul numarului de reticulocite timp de 8-15 zile.
Alte interactiuni:
- blocante beta-adrenergice: tenoxicamul scade efectul medicamentelor antihipertensive utilizate concomitent, datorita inhibarii sintezei prostaglandinelor vasodilatatoare de catre AINS si a riscului retentiei hidrosaline;
- ciclosporina: tenoxicamul creste riscul nefrotoxicitatii acesteia prin efect aditiv, in special la varstnici;
- dispozitive anticonceptionale intrauterine: tenoxicamul poate micsora eficacitatea acestor dispozitive;
- trombolitice: creste riscul hemoragic.

Administrarea de Tenoxicam LPH 20mg, capsule în sarcină / alaptare:

La om nu au fost semnalate efecte teratogene. Totusi, studii epidemiologiee complementare sunt necesare pentru a confirma absenta riscului teratogen.
Administrarea in timpul trimestrului III de sarcina poate provoca la fat efecte toxice cardiopulmonare (hipertensiune pulmonara, inchiderea prematura a canalului arterial) si afectare renala mergand pana la insuficienta renala cu oligohidramnios. Administrarea in ultima perioada de sarcina poate prelungi timpul de sangerare la mama si la nou-nascut.
in consecinta, administrarea AINS nu este recomandata in timpul sarcinii. Daca este absolut necesar, tenoxicamul se va administra numai in primele 5 luni de sarcina, cu prudenta si numai la indicatia medicului.
Tenoxicamul trece in cantitati mici in laptele matern si, de aceea, se impune evitarea administrarii acestuia in timpul alaptarii.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu 2 blistere a 10 capsule fiecare.

Condiții de păstrare:

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi intre 15-25°C, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.
Alte medicamente cu substanța activă tenoxicamum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Tenoxicam LPH 20mg, capsule(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Tenoxicam LPH 20mg, capsule vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.