Prospect Thorinane 8000 UI (80 mg) în 0,8 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută

Substanța activă: enoxaparinum
Producator: National and Kapodistrian University of Athens, Gr
Clasa ATC: [B01A]: >> sange si organe hematopoietice >> anticoagulante >> produse antitrombotice
Denumirea medicamentului dumneavoastră este Thorinane. Acesta conține un medicament numit enoxaparină sodică, care aparține unui grup de medicamente numite heparine cu greutate moleculară scăzută.

Acest medicament acționează în două moduri.
1) Împiedică creșterea ulterioară a unor cheaguri de sânge deja existente. Acest lucru permite corpului dumneavoastră să rupă aceste cheaguri blocând acțiunea lor nocivă.
2) Împiedică formarea unor noi cheaguri în sângele dumneavoastră.

Indicații Thorinane 8000 UI (80 mg) în 0,8 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută:

Thorinane este utilizat la adulți pentru:
- tratamentul cheagurilor de sânge prezente în vene (tromboză) sau în vasele de sânge din plămâni
- blocarea formării cheagurilor de sânge în următoarele situații:
• în intervenții chirurgicale
• după o intervenție chirurgicală sau după perioade lungi de imobilizare la pat ca urmare a unei boli
• atunci când aveți o afecțiune în care nu ajunge suficient sânge la inimă, caracterizată prin durere severă la nivelul pieptului (angină instabilă)
• după un atac de inimă (infarct miocardic)
• dacă urmează să vi se efectueze o procedură de angioplastie la nivelul inimii (o intervenție chirurgicală reparatorie sau de deblocare a unui vas de sânge)
- oprirea formării cheagurilor de sânge la nivelul tuburilor aparatului de dializă (utilizat pentru persoane cu probleme de rinichi)

Contraindicații:

Nu utilizaţi Thorinane
- dacă sunteți alergic la enoxaparină sodică, la heparină sau la derivații acesteia, inclusiv la heparine cu greutate moleculară mică sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament
- dacă aveți endocardită bacteriană acută
- dacă aveți o tulburare de coagulare a sângelui severă (probleme legate de faptul că vă învineţiţi sau sângerați prea ușor)
- dacă aveți sângerare severă
- dacă aveți trombocitopenie (număr scăzut de trombocite
- trombocitopenie) cu rezultat pozitiv la testul de agregare trombocitară in vitro în prezența enoxaparinei sodice
- dacă suferiți de ulcer la nivelul stomacului sau intestinului
- dacă ați avut un accident vascular cerebral provocat de o sângerare la nivelul creierului (excluzând apoplexia după un blocaj al arterelor)
- dacă aveți un risc crescut de sângerare

Nu utilizați acest medicament dacă oricare dintre situațiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră. Discutați cu medicul dumneavoastră, cu farmacistul sau cu asistenta medicală dacă nu sunteți sigur.

Administrare Thorinane 8000 UI (80 mg) în 0,8 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută:

Utilizaţi întotdeauna acest medicament exact aşa cum v-a spus medicul dumneavoastră sau farmacistul. Discutaţi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă nu sunteţi sigur.

Administrarea acestui medicament
- Este posibil ca medicul dumneavoastră sau asistenta medicală să vă efectueze o analiză de sânge înainte să utilizați acest medicament.
- În timpul spitalizării, în mod normal medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă vor administra acest medicament, deoarece trebuie administrat sub formă de injecție.
- Poate fi necesar să continuați utilizarea acest medicament atunci când vă întoarceți acasă și să vi-l administrați singur (vezi mai jos instrucțiunile privind modul în care trebuie să faceți acest lucru).
- Acest medicament se administrează de obicei prin injecție sub piele (subcutanată)

Dacă aveți dubii legate de motivul pentru care vi se administrează Thorinane sau aveți întrebări legate de cantitatea de Thorinane care vă este administrată, discutați cu medicul dumneavoastră, cu farmacistul sau cu asistenta medicală.

Cantitatea de medicament care vă va fi administrată
- Medicul dumneavoastră va decide care este cantitatea de medicament care vă este administrată. Cantitatea de medicament va depinde de motivul pentru care acesta vă este administrat.
- Dacă aveți probleme cu rinichii, este posibil să vi se administreze o cantitate mai mică din acest medicament.

Doză recomandată

Pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge

a) În intervenţii chirurgicale
- Doza recomandată este de 20 mg sau de 40 mg pe zi. Doza depinde de posibilitatea formării unui cheag de sânge.
- Dacă aveți un risc scăzut până la mediu de formare a unui cheag de sânge, trebuie să vi se administreze o doză de 20 mg pe zi. Dacă urmează să vi se efectueze o intervenție chirurgicală, vi se va administra prima injecție cu 2 ore înaintea operației.
- Dacă aveți un risc mai mare de formare a unui cheag de sânge, vi se vor administra 40 mg pe zi. Dacă urmează să vi se efectueze o intervenție chirurgicală, vi se va administra prima injecție cu 12 ore înaintea operației.
- Tratamentul este prescris pentru 7-10 zile.

b) Pentru perioade lungi de imobilizare la pat ca urmare a unei afecțiuni
- Dacă urmează să rămâneți imobilizat la pat din cauza bolii dumneavoastră, vi se vor administra de obicei 40 mg de enoxaparină sodică pe zi, timp de 6 - 14 zile.

Tratamentul cheagurilor de sânge

a) La nivelul venelor (tromboză)
- Doza recomandată este de 1,5 mg per kg greutate corporală, o dată pe zi, sau de 1 mg per kg greutate corporală la interval de 12 ore (de două ori pe zi) în funcție de severitatea trombozei.
- Tratamentul este prescris de obicei pentru 5 zile.

b) Atunci când aveți o afecțiune în care nu ajunge suficient sânge la inimă, manifestată prin durere severă la nivelul pieptului (angină instabilă)
- Doza recomandată este de 1 mg per kg corp greutate corporală, la interval de 12 ore (de două ori pe zi).
- Tratamentul este în general prescris timp de cel puțin 2 până la 8 zile. De obicei medicul dumneavoastră vă va recomanda să luați ASA pe cale orală în asociere cu acest medicament.

c) După un atac de cord (infarct miocardic)
- Acest medicament poate fi utilizat în cazul unui tip de atac de cord numit infarct miocardic acut cu supradenivelarea segmentului ST (STEMI).
- Doza de enoxaparină sodică recomandată este de 30 mg, care poate fi administrată sub formă de injecție într-o venă.
- Imediat după injecția în venă, vi se va administra de asemenea acest medicament sub formă de injecție sub piele (injecție subcutanată). Doza obișnuită este de 1 mg per kg greutate corporală.
- În continuare vi se va administra 1 mg per kg greutate corporală la interval de 12 ore.
- Cantitatea maximă administrată pentru primele două injecții este de 100 mg.
- Injecțiile vă vor fi administrate de obicei pentru cel mult 8 zile.

d) Pentru pacienții cărora li se efectuează angioplastie (intervenție coronariană percutanată)
- în funcție de momentul în care vi s-a administrat ultima doză de enoxaparină sodică, medicul dumneavoastră va decide dacă trebuie să primiți o doză suplimentară din acest medicament înaintea umflării balonaşului.
- dacă vi s-a administrat ultima injecție subcutanată de enoxaparină sodică cu mai puțin de 8 ore înaintea umflării balonaşului, nu va fi necesară administrarea unei doze suplimentare.
- dacă vi s-a administrat ultima injecție subcutanată de enoxaparină sodică cu mai mult de 8 ore înaintea umflării balonaşului, vi se va administra enoxaparină sodică sub formă de injecție intravenoasă de 0,3 mg per kg greutate corporală.

Oprirea formării cheagurilor de sânge în tuburile aparatului de dializă (pentru persoane cu probleme de rinichi)
- Doza recomandată este de 1 mg per kg greutate corporală.
- Medicamentul trebuie introdus în tubul care iese din corp (linia arterială) la începutul ședinței de dializă.
- Această cantitate este de obicei suficientă pentru o ședință de dializă cu durata de 4 ore. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră vă poate administra o altă doză de 0,5 - 1 mg per kg greutate corporală, dacă este necesar.
- Dacă prezentați un risc crescut de sângerare, medicul dumneavoastră poate decide scăderea dozei până la 0,5 mg per kg greutate corporală sau 0,75 mg per kg greutate corporală.

Vârstnici (cel puțin 75 ani)
- Pentru tratamentul STEMI acut:
• Medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă vor administra acest medicament sub formă de injecții sub piele (injecție subcutanată).
• Doza recomandată este de 0,75 mg per kg greutate corporală la interval de 12 ore (de 2 ori pe zi).
• Cantitatea maximă de enoxaparină sodică pentru primele două injecții este de 75 mg.
- Pentru alte indicații nu este necesar să vi se administreze o doză scăzută, cu excepția cazului în care aveți probleme cu rinichii.

Pacienţi cu probleme de rinichi
Ajustarea dozei conform informațiilor de mai jos.

Probleme severe de rinichi
Ajustarea dozei este necesară la pacienții cu insuficiență renală severă (clearance-ul creatininei < 30 ml/minut), conform tabelelor de mai jos, deoarece expunerea la enoxaparină sodică este crescută semnificativ la acest grup de pacienți:

Ajustări ale dozei recomandate pentru intervalele de doze terapeutice de enoxaparină sodică:

- Doze standard: 1 mg/kg greutate corporală, subcutanat, de două ori pe zi
- Doze administrate în caz de insuficienţă renală severă: 1 mg/kg greutate corporală, subcutanat, o dată pe zi

- Doze standard: 1,5 mg/kg greutate corporală, subcutanat, o dată pe zi
- Doze administrate în caz de insuficienţă renală severă: 1 mg/kg greutate corporală, subcutanat, o dată pe zi

Pentru tratamentul infarctului miocardic acut cu supradenivelarea segmentului ST la pacienţi cu vârsta <75 ani:
- Doze standard: 30 mg bolus intravenos unic şi o doză de 1 mg/kg subcutanat urmată de 1 mg/kg de două ori pe zi. (Maximum 100 mg pentru fiecare dintre primele două doze subcutanate)
- Doze administrate în caz de insuficienţă renală severă: 30 mg bolus intravenos unic şi o doză de 1 mg/kg subcutanat urmată de 1 mg/kg o dată pe zi. (Maximum 100 mg numai pentru prima doză subcutanată)

Pentru tratamentul STEMI acut la pacienţii vârstnici ≥ 75 ani:
- Doze standard: 0,75 mg/kg subcutanat de două ori pe zi, fără bolus iniţial. (Maximum 75 mg pentru fiecare dintre primele două doze subcutanate)
- Doze administrate în caz de insuficienţă renală severă: 1 mg/kg subcutanat o dată pe zi, fără bolus iniţial. (Maximum 100 mg numai pentru prima doză subcutanată)

Ajustări ale dozelor pentru intervale de doze utilizate în scop preventiv:

- Doze standard: 40 mg subcutanat o dată pe zi
- Doze administrate în caz de insuficienţă renală severă: 20 mg subcutanat o dată pe zi

- Doze standard: 20 mg subcutanat o dată pe zi
- Doze administrate în caz de insuficienţă renală severă: 20 mg subcutanat o dată pe zi

Ajustările recomandate ale dozelor nu sunt valabile pentru indicaţia de hemodializă.

Probleme moderate şi uşoare de rinichi
Cu toate că nu există recomandări privind ajustarea dozelor la pacienţi cu insuficienţă renală moderată (clearance-ul creatininei 30-50 ml/minut) sau cu insuficienţă renală uşoară (clearance-ul creatininei 50-80 ml/minut), se recomandă monitorizarea atentă a tratamentului de către medic.

Pacienţi cu probleme ale ficatului
În absenţa studiilor clinice se impun precauţii la pacienţii cu insuficienţă hepatică.

Greutatea corporală
Nu se recomandă ajustarea dozelor la pacienţii obezi sau cu greutate corporală scăzută.

Anestezie spinală şi/sau anestezie epidurală
Se impune prudenţă la pacienţii cărora li se administrează anestezie spinală şi (sau) anestezie epidurală. Poate fi necesară ajustarea dozei.

Mod de administrare

Seringa preumplută este gata pentru utilizare imediată.

Acest medicament nu trebuie administrat pe cale intramusculară.

Injecție prin intermediul liniei arteriale a circuitului extracorporal
Pentru a se preveni formarea cheagurilor de sânge în tuburile aparatului de dializă, acest medicament va fi administrat prin injecție în tubul care iese din corp (linia arterială).

Tehnica efectuării injecției intravenoase (numai pentru indicația STEMI acut)
În cazul STEMI acut, tratamentul trebuie început cu o singură injecție rapidă în venă ( injecție intravenoasă) urmată de o injecție sub piele (injecție subcutanată).

Tehnica efectuării injecției subcutanate (injecție sub piele)
Acest medicament se administrează de obicei prin injecție sub piele (subcutanată).

Injectarea se efectuează cel mai bine cu pacientul în poziție supină, prin injecție subcutanată profundă. Administrarea trebuie alternată între peretele abdominal anterolateral sau posterolateral stâng și drept. Întreaga lungime a acului trebuie introdusă vertical în pliul de piele ținut între degetul mare și arătător. Pliul de piele nu trebuie eliberat decât la terminarea injecției.
Nu masaţi locul de injectare după administrare.

Dacă utilizați o seringă preumplută de 20 mg și de 40 mg, nu eliminați bulele de aer din seringă înainte de injectare, deoarece aceasta poate duce la o scădere a dozei.

Seringa preumplută este numai pentru unică folosință.

Nu utilizați acest medicament dacă observați orice modificări vizibile ale aspectului soluției.

Fiecare seringă utilizată trebui eliminată în recipiente speciale în farmacii sau spitale – a nu se elimina împreună cu gunoiul menajer.

Cum vă puteți efectua singur o injecție cu Thorinane
Dacă vă puteți administra singur acest medicament, medicul dumneavoastră sau asistenta medicală vă vor arăta cum să faceți acest lucru. Nu încercați să vă injectați singur medicamentul dacă nu ați fost instruit în acest sens. Dacă nu sunteți singur despre ce anume trebuie să faceți, discutați imediat cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta medicală.

Înainte de a vă administra singur injecția cu Thorinane
- Verificați data de expirare a medicamentului. Nu utilizați medicamentul dacă data de expirare a acestuia a fost depăşită.
- Verificați dacă seringa este deteriorată și dacă medicamentul se prezintă sub formă de soluție limpede. În caz contrar, utilizați o altă seringă.
- Nu utilizați acest medicament dacă observați orice modificări ale aspectului acestuia.
- Asigurați-vă că știți ce cantitate trebuie să injectați.
- Verificați-vă abdomenul pentru a vedea dacă ultima injecție a provocat înroșire, modificare a culorii pielii, umflături, scurgeri sau dacă zona respectivă este încă dureroasă; în caz afirmativ, discutați cu medicul dumneavoastră sau cu asistenta medicală.
- Decideți unde urmează să injectați medicamentul. Schimbaţi locul de injectare de fiecare dată, trecând din partea dreaptă în partea stângă a stomacului. Acest medicament trebuie injectat imediat sub pielea stomacului dumneavoastră, dar nu prea aproape de buric sau de orice țesut cicatriceal (la cel puțin 5 cm de acestea).
- Seringa preumplută este numai de unică folosință.

Instrucțiuni privind modul de auto-injectare cu Thorinane
1) Spălați cu apă și săpun mâinile și zona în care urmează să efectuați injecția. Uscați-vă mâinile.

2) Așezați vă sau întindeți-vă într-o poziție confortabilă astfel încât să fiți relaxat. Asigurați vă că puteți vedea locul unde urmează să efectuați injecția. Este ideal să folosiți un șezlong, un fotoliu cu spătarul înclinat sau patul în care vă sprijiniți pe perne.

3) Alegeți o zonă în partea dreaptă sau stângă a stomacului dumneavoastră, la cel puțin 5 cm de buric și lateral.

Rețineți: Nu vă faceți injecția mai aproape de 5 cm de buric sau de zone cu cicatrici sau vânătăi existente. Schimbați locul în care vă efectuați injecția, alternativ între partea stângă și dreaptă a stomacului, în funcție de zona în care ați efectuat ultima injecție.

4) scoateți cu grijă capacul care acoperă acul seringii. Aruncați capacul. Seringa este preumplută și gata de utilizare.

Nu apăsați pistonul înainte de a vă injecta, pentru a elimina bulele de aer. Acest lucru poate duce la o pierdere de medicament. După ce ați scos capacul aveți grijă să nu atingă nimic, pentru a vă asigura că acul rămâne curat (steril).

5) Țineți seringa în mâna cu care scrieți (ca pe un creion) și cu cealaltă mână prindeți ușor între degetul mare și cel arătător, pielea din regiunea abdominală pe care ați curățat-o, astfel încât să formați un pliu.

Asigurați-vă că mențineți pliul cutanat pe toată durata injectării.

6) Țineți seringa astfel încât acul să fie orientat în jos (vertical, la un unghi de 90°). Introduceți acul pe toată lungimea acestuia, în pliul cutanat.

7) Apăsați pistonul în jos cu degetul. În acest mod, medicamentul este injectat în țesutul adipos al stomacului. Asigurați vă că mențineți pliul cutanat pe tot parcursul injecției.

8) Scoateți acul trăgând-ul drept în afară.

Pentru a evita apariția unor vânătăi, nu masați locul de injectare după ce ați terminat injectarea.

9) aruncați seringa utilizată împreună cu teaca protectoare a acesteia în recipientul pentru obiecte ascuțite, care vă este furnizat. Închideți bine capacul și nu lăsați recipientul la îndemâna copiilor.

Atunci când recipientul este plin, înmânați-l medicului dumneavoastră sau asistentei medicale pentru a fi eliminat. Nu îl eliminați împreună cu gunoiul menajer.

Dacă utilizaţi mai mult Thorinane decât trebuie
Dacă credeți că ați utilizat prea mult sau prea puțin din acest medicament, discutați imediat cu medicul dumneavoastră, cu asistenta medicală sau cu farmacistul, chiar dacă nu prezentați nicio problemă. Supradozajul accidental cu acest medicament după administrarea intravenoasă, extracorporală sau subcutanată, poate duce la complicații hemoragice. Enoxaparina sodică administrată pe cale orală este puțin absorbită și chiar în doze mari nu trebuie să determine consecințe grave. Dacă un copil își injectează sau înghite accidental acest medicament, duceți-l imediat la secția de primiri urgențe a celui mai apropiat spital.

Dacă uitaţi să utilizaţi Thorinane:
Dacă aţi uitat să luaţi o doză, luaţi-o imediat ce vă aduceţi aminte. Nu luaţi o doză dublă pentru a compensa doza uitată. Păstrarea unui jurnal vă va permite să fiți sigur că nu ați omis o doză.

Dacă încetaţi să utilizaţi Thorinane
Este important să continuați utilizarea acestui medicament până când medicul dumneavoastră decide că trebuie să îl opriți. Dacă încetați administrarea, se poate forma un cheag de sânge care poate fi foarte periculos.

Dacă aveți orice alte întrebări cu privire la utilizare acestui medicament, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Compoziție Thorinane 8000 UI (80 mg) în 0,8 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută:

- Substanța activă este enoxaparină sodică.
Fiecare ml conține enoxaparină sodică 100 mg.
Fiecare seringă preumplută de 0,8 ml conține enoxaparină sodică 8000 UI (80 mg).
- Cealaltă componentă este apă pentru preparate injectabile.

Precauții:

Înainte să utilizaţi Thorinane, adresaţi-vă medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale:
- dacă aveţi presiune arterială crescută
- dacă aveţi probleme cu rinichii
- dacă aveţi probleme cu ficatul
- dacă vi s-a aplicat o valvă cardiacă
- dacă aţi avut vreodată vânătăi şi sângerări provocate de un medicament numit heparină
- dacă aţi avut vreodată un accident vascular cerebral
- dacă aţi avut vreodată ulcer la nivelul stomacului sau al părții de intestin (duodenul) în care se golește stomacul
- dacă ați avut recent o intervenție chirurgicală recentă la nivelul ochilor sau creierului
- dacă aveți diabet zaharat sau o boală numită „retinopatie diabetică” (probleme ale vaselor de sânge de la nivelul ochiului, provocate de diabetul zaharat)
- dacă aveți orice probleme de sânge
- dacă aveți concentrații crescute ale potasiului în sânge (hiperpotasiemie)
- dacă aveți greutate corporală scăzută sau crescută
- dacă sunteți vârstnic (peste 65 ani) și în special dacă aveți vârsta peste 75 ani

Dacă nu sunteți sigur dacă vreuna dintre situațiile de mai sus este valabilă în cazul dumneavoastră, discutați cu medicul dumneavoastră, cu farmacistul sau cu asistenta medicală înainte să utilizați acest medicament.

Analize de sânge
Utilizarea Thorinane poate afecta rezultatele anumitor analize de sânge. Dacă urmează să vi se efectueze o analiză de sânge, este important să spuneți medicului înainte să utilizați acest medicament.

Copii
Siguranța și eficacitatea enoxaparinei sodice la copii cu vârsta sub 12 ani nu au fost stabilite.

Atenționări:

Conducerea vehiculelor şi folosirea utilajelor
Thorinane nu are nicio influență asupra capacității de a conduce vehicule și de a folosi utilaje.

Thorinane conține sodiu
Acest medicament conține mai puțin de 1 mmol (23 g) per doză, adică este practic „fără sodiu”.

Reacții adverse ale Thorinane 8000 UI (80 mg) în 0,8 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută:

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reacţii adverse, cu toate că nu apar la toate persoanele.

Spuneţi asistentei medicale sau medicului sau mergeţi imediat la spital dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacţii adverse:

Foarte frecvente (pot afecta mai mult de 1 din 10 persoane)
- Sângerare importantă dintr-o rană.

Frecvente (pot afecta până la 1 din 10 persoane)
- Erupție dureroasă cu pete de culoare roșie închisă sub piele, care nu dispare atunci când se exercită presiune. Puteți observa de asemenea pete de culoare roz pe piele. Apariția acestora este mai probabilă în zonele în care vi s-a injectat acest medicament.

Mai puţin frecvente (pot afecta până la 1 din 100 persoane)
- Durere de cap severă, apărută brusc. Aceasta ar putea fi un semn de sângerare la nivelul creierului.
- Senzație de durere și umflare la nivelul stomacului. Este posibil să aveți o sângerare în interiorul stomacului.

Rare (pot afecta cel mult 1 din 1000 persoane)
- Dacă aveți o reacție alergică. Semnele pot include: erupție trecătoare pe piele, probleme de înghițire sau respirație, umflare la nivelul buzelor, feței, gâtului sau limbii.

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).
- Dacă vi s-a efectuat o puncție spinală sau o anestezie spinală și observați furnicături, senzație de amorțeală și slăbiciune musculară, în special la nivelul părții inferioare a corpului. De asemenea, dacă pierdeți controlul vezicii urinare sau intestinului (nu aveți control atunci când mergeți la toaletă).

Spuneți asistentei medicale sau medicului cât mai curând posibil dacă prezentaţi oricare dintre următoarele reacții adverse:

Frecvente
- Aveți vânătăi mai frecvent decât în mod obișnuit. Acestea pot fi cauzate de o problemă de sânge (trombocitopenie).
- Aveți dureri, umflare sau iritație la nivelul locului de injectare. Acestea se ameliorează de obicei după câteva zile.

Rare
- Dacă aveți o valvă cardiacă mecanică, tratamentul cu acest medicament ar putea să nu fie suficient pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. Puteți observa că aveți dificultăți de respirație, senzație de oboseală sau dificultăți în efectuarea unor activități fizice, durere la nivelul pieptului, senzație de amorțeală, stare de greață sau pierdere a stării de conștiență. Acestea se pot datora unui cheag de sânge la nivelul valvei inimii.

Cu frecvenţă necunoscută
- Senzație de oboseală, leșin, amețeli, paloare a pielii. Acestea pot fi simptome de anemie.
- Observați colorarea în galben a pielii sau ochilor și urina dumneavoastră devine mai închisă la culoare.
Aceasta ar putea fi o problemă de ficat.

Alte reacții adverse despre care trebuie să discutați cu asistenta medicală sau cu medicul în cazul în care sunteți preocupat în legătură cu prezența acestora:

Foarte frecvente
- Modificări ale rezultatelor analizelor de sânge efectuate pentru a verifica cum funcționează ficatul dumneavoastră. Acestea revin de obicei la valori normale atunci când încetați să luați acest medicament.

Rare
- Modificări ale concentrațiilor de potasiu în sânge. Apariția acestora este mai probabilă la persoane cu probleme de rinichi sau cu diabet zaharat. Medicul dumneavoastră va putea verifica acest lucru prin efectuarea unei analize de sânge.

Cu frecvenţă necunoscută
- Dacă acest medicament este utilizat pe o perioadă lungă de timp (peste 3 luni), poate crește riscul apariției unei boli numite osteoporoză. Acest lucru înseamnă că există un risc crescut de fracturi la nivelul oaselor.
- Durere de cap
- Cădere a părului

Raportarea reacţiilor adverse
Dacă manifestaţi orice reacţii adverse, adresaţi-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului. Acestea includ orice posibile reacţii adverse nemenţionate în acest prospect. De asemenea puteţi raporta reacţiile adverse direct prin intermediul sistemului naţional de raportare, aşa cum este menţionat pe www.anm.ro. Raportând reacţiile adverse, puteţi contribui la furnizarea de informaţii suplimentare privind siguranţa acestui medicament.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Thorinane împreună cu alte medicamente
Spuneţi medicului dumneavoastră, farmacistului sau asistentei medicale dacă luaţi, aţi luat recent sau s-ar putea să luaţi orice alte medicamente. Acest lucru este important deoarece acest medicament poate afecta modul în care acţionează unele medicamente. De asemenea, alte medicamente pot afecta modul în care acţionează acest medicament.

În mod deosebit, nu luați acest medicament și spuneți medicului dumneavoastră dacă:
- utilizați medicamentul numit heparină pentru tratamentul cheagurilor de sânge

Spuneţi medicului dumneavoastră dacă luaţi oricare din următoarele medicamente:
- warfarină – utilizată pentru diluarea (subțierea) sângelui
- acid acetilsalicilic (ASA, o substanță prezentă în multe medicamente utilizate pentru calmarea durerii și pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge), dipiridamol, clopidogrel sau alte medicamente – utilizate pentru blocarea formării cheagurilor de sânge
- injecție cu dextran – utilizat ca substituent al sângelui
- ibuprofen, diclofenac, ketorolac sau alte medicamente – utilizate pentru tratamentul durerii și umflăturilor în artrită și în alte boli
- prednisolon, dexametazonă sau alte medicamente – utilizate pentru tratamentul astmului bronșic, poliartritei reumatoide și al altor afecțiuni
- comprimate care favorizează eliminarea apei (diuretice) cum sunt spironolactonă, triamteren sau amilorid. Acestea pot crește concentrațiile plasmatice de potasiu atunci când se administrează concomitent cu Thorinane.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să modifice unul dintre medicamentele pe care le luați sau să decidă că este necesară efectuarea periodică a unor analize de sânge, pentru a se asigura că administrarea acestor medicamente împreună cu Thorinane nu vă provoacă nicio problemă.

Injecţia subcutanată
Acest medicament nu trebuie amestecat cu alte injecții sau perfuzii.

Intervenții chirurgicale și anestezice
Dacă urmează să vi se efectueze o puncție spinală sau o intervenție chirurgicală în care se utilizează un anestezic epidural sau spinal, spuneți medicului dumneavoastră că utilizați acest medicament. Spuneți de asemenea medicului dumneavoastră dacă aveți vreo problemă de coloană vertebrală sau dacă vi s-a efectuat vreodată o intervenție chirurgicală la nivelul coloanei vertebrale.

Administrarea de Thorinane 8000 UI (80 mg) în 0,8 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută în sarcină / alaptare:

Dacă sunteţi gravidă sau alăptaţi, credeţi că aţi putea fi gravidă sau intenţionaţi să rămâneţi gravidă, adresaţi-vă medicului pentru recomandări înainte de a utiliza acest medicament.
Nu trebuie să utilizați acest medicament dacă sunteți gravidă și aveți o valvă cardiacă mecanică, deoarece puteți prezenta un risc crescut de apariție a cheagurilor de sânge. Medicul dumneavoastră trebuie să discute cu dumneavoastră despre acest lucru. Nu se cunoaște dacă enoxaparina sodică se excretă în laptele uman. Prin urmare, nu trebuie să alăptați în timp ce utilizați acest medicament.

Prezentare ambalaj:

0,8 ml soluție într-un cilindru de seringă din sticlă neutră, transparentă, incoloră, gradată, de tip I cu ac fixat și capac pentru ac închis cu dop din cauciuc clorobutilic și piston din polipropilenă, de culoare roșie.

Disponibil în ambalaje de 2 sau 10 seringi preumplute.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

Nu lăsaţi acest medicament la vederea şi îndemâna copiilor.

Nu utilizaţi acest medicament după data de expirare înscrisă pe etichetă şi pe cutie. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

A se păstra la temperaturi sub 25°C. A nu se congela.
După diluare, soluţia trebuie utilizată în decurs de 8 ore.

Nu utilizați acest medicament dacă observați orice modificări vizibile ale aspectului soluției.

Seringile preumplute cu Thorinane sunt numai de unică folosință. Aruncați orice medicament neutilizat.
Nu aruncaţi niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să aruncați medicamentele pe care nu le mai folosiți. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.
Alte medicamente cu substanța activă enoxaparinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Thorinane 8000 UI (80 mg) în 0,8 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Thorinane 8000 UI (80 mg) în 0,8 ml soluţie injectabilă în seringă preumplută vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.