Prospect Tredaptive 1000 mg/20 mg comprimate cu eliberare modificată

Acest medicament a fost retras de pe piața din România.
Substanța activă: combinatii
Clasa ATC: [C10AD]: sistem cardiovascular >> hipolipemiante >> hipocolesterolemiante si hipotrigliceridemiante >> acid nicotinic si derivati
Produsul nu mai este autorizat.

Indicații Tredaptive 1000 mg/20 mg comprimate cu eliberare modificată:

Tredaptive este indicat pentru tratamentul dislipidemiei, în special la pacienţii adulţi cu dislipidemie mixtă combinată (caracterizată prin concentraţii crescute de LDL-colesterol şi trigliceride şi concentraţii scăzute de HDL-colesterol) şi la pacienţii adulţi cu hipercolesterolemie primară (familială heterozigotă şi non-familială).

Tredaptive trebuie utilizat la pacienţi în asociere cu inhibitori ai HMG-CoA reductazei (statine), în situaţiile în care efectul hipocolesterolemiant al monoterapiei cu inhibitor de HMG-CoA reductază este inadecvat. Acesta poate fi utilizat ca monoterapie doar la pacienţii la care inhibitorii de HMG-CoA reductază sunt consideraţi inadecvaţi sau nu pot fi toleraţi.
Dieta şi alte tratamente nefarmacologice (de exemplu exerciţii fizice, scădere ponderală) trebuie continuate în timpul tratamentului cu Tredaptive.

Contraindicații:

• Hipersensibilitate la substanţele active sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi.
• Disfuncţie hepatică semnificativă sau inexplicabilă.
• Ulcer peptic activ.
• Hemoragie arterială.

Administrare Tredaptive 1000 mg/20 mg comprimate cu eliberare modificată:

Doze
Doza iniţială este de un comprimat cu eliberare modificată (1000 mg acid nicotinic/20 mg laropiprant) o dată pe zi. După patru săptămâni, se recomandă trecerea pacienţilor la doza de întreţinere de 2000 mg/40 mg administrată sub forma a două comprimate cu eliberare modificată (1000 mg/20 mg fiecare) o dată pe zi. Nu au fost studiate doze zilnice mai mari de 2000 mg/40 mg şi, de aceea, nu sunt recomandate.
În cazul în care administrarea Tredaptive este omisă timp de mai puţin de 7 zile consecutive, pacienţii pot relua tratamentul cu ultima doză administrată. În cazul în care administrarea Tredaptive este omisă timp de 7 sau mai multe zile consecutive, tratamentul trebuie reluat cu doza de 1000 mg/20 mg timp de 1 săptămână, înainte de a trece la doza de întreţinere de 2000 mg/40 mg.
Pacienţii la care se face trecerea de la tratamentul cu acid nicotinic, formulare cu eliberare prelungită, în doză de 2000 mg sau mai mult, pot începe administrarea Tredaptive cu doza de 2000 mg/40 mg.
Pacienţii la care se face trecerea de la tratamentul cu o doză mai mică de 2000 mg de acid nicotinic, formulare cu eliberare prelungită, trebuie să înceapă tratamentul cu doza iniţială de 1000 mg/20 mg şi să treacă la doza de întreţinere de 2000 mg/40 mg după patru săptămâni. Pentru pacienţii la care acidul nicotinic, formulare cu eliberare imediată, este înlocuit cu Tredaptive, tratamentul trebuie
iniţiat cu doza de 1000 mg/20 mg şi apoi trecut la doza de întreţinere de 2000 mg/40 mg după patru săptămâni.
Pacienţi vârstnici
Nu este necesară ajustarea dozei la pacienţii vârstnici.
Copii şi adolescenţi
Nu au fost stabilite siguranţa şi eficacitatea administrării Tredaptive la copii şi adolescenţi cu vârsta mai mică de 18 ani. Nu există date disponibile.
Pacienţi cu insuficienţă hepatică sau renală
Nu a fost studiată utilizarea Tredaptive la pacienţi cu insuficienţă hepatică sau renală. Similar altor medicamente cu acid nicotinic, Tredaptive este contraindicat la pacienţii cu disfuncţie hepatică semnificativă sau inexplicabilă. Acesta trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu insuficienţă renală, deoarece acidul nicotinic şi metaboliţi săi sunt excretaţi în principal pe cale renală.
Tratament concomitent
Acidul acetilsalicilic nu determină o reducere suplimentară a hiperemiei cutanate tranzitorii după ce aceasta a fost determinată de administrarea Tredaptive. De aceea, nu este necesar tratamentul cu acid acetilsalicilic pentru ameliorarea simptomelor hiperemiei cutanate tranzitorii.
Deoarece administrarea concomitentă a chelatorilor de acizi biliari poate reduce biodisponibilitatea medicamentelor acide cum este acidul nicotinic, se recomandă ca administrarea Tredaptive să se facă cu mai mult de 1 oră înainte sau la mai mult de 4 ore după administrarea unui chelator de acizi biliari.
Mod de administrare
Comprimatele trebuie administrate întregi, cu alimente, seara sau la culcare. Pentru a menţine proprietăţile eliberării modificate, comprimatele nu trebuie rupte, sfărâmate, zdrobite sau mestecate înainte de înghiţire. Pentru a reduce riscul de hiperemie cutanată tranzitorie, trebuie evitată ingestia de băuturi alcoolice sau băuturi fierbinţi sau alimente condimentate la momentul administrării
medicamentului.

Compoziție Tredaptive 1000 mg/20 mg comprimate cu eliberare modificată:

Fiecare comprimat cu eliberare modificată conţine acid nicotinic 1000 mg şi laropiprant 20 mg.
Excipient(ţi) cu efect cunoscut:
Fiecare comprimat cu eliberare modificată conţine lactoză monohidrat 128,4 mg.

Lista excipienţilor
Hipromeloză (E464)
Dioxid de siliciu coloidal anhidru (E551)
Stearil fumarat de sodiu
Hidroxipropilceluloză (E463)
Celuloză microcristalină (E460)
Croscarmeloză sodică
Lactoză monohidrat
Stearat de magneziu

Precauții:

În cazul administrării Tredaptive concomitent cu o statină, vă rugăm să consultaţi Rezumatul Caracteristicilor Produsului pentru medicamentul respectiv.
Efecte hepatice
Nu a fost studiată înlocuirea acidului nicotinic (cristalin), formulare cu eliberare imediată, cu Tredaptive. Cu toate acestea, s-au înregistrat cazuri de toxicitate hepatică severă, inclusiv necroză hepatică fulminantă, la pacienţii care au înlocuit acidul nicotinic, formulare cu eliberare imediată, cu medicamente cu acid nicotinic, formulare cu durată lungă de acţiune, în doze echivalente. De aceea, la pacienţii care înlocuiesc acidul nicotinic, formulare cu eliberare imediată, cu Tredaptive tratamentul trebuie iniţiat cu doza de 1000 mg/20 mg.
Tredaptive trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii care consumă cantităţi mari de alcool etilic şi/sau au antecedente de boală hepatică.
Similar altor tratamente hipolipemiante, medicamentele care conţin acid nicotinic au fost asociate cu teste funcţionale hepatice anormale. Creşterea valorilor transaminazelor a fost reversibilă la întreruperea tratamentului.
Se recomandă efectuarea de teste funcţionale hepatice înainte de iniţierea tratamentului, la fiecare 6 până la 12 săptămâni în primul an, iar apoi periodic (de exemplu de două ori pe an). Pacienţii la care apare creşterea valorilor transaminazelor trebuie monitorizaţi până la dispariţia modificărilor. Dacă o creştere a valorilor alanin aminotransferazei (ALT) sau aspartat aminotransferazei (AST) de
cel puțin 3 ori LSN persistă, se recomandă reducerea dozei sau întreruperea administrării Tredaptive.
Efectul asupra musculaturii scheletice
Cazuri rare de miopatie/rabdomioliză s-au asociat cu administrarea concomitentă a dozelor de acid nicotinic ce modifică concentraţiile lipidelor (mai mult sau egal cu 1000 mg/zi) şi a inhibitorilor HMG-CoA reductazei (statine).
Medicii care iau în considerare tratamentul combinat cu statine şi Tredaptive trebuie să analizeze cu atenţie beneficiile şi riscurile potenţiale şi trebuie să monitorizeze cu atenţie pacienţii pentru orice semne şi simptome de durere musculară, sensibilitate musculară sau slăbiciune musculară, mai ales în timpul primelor luni de tratament şi atunci când se creşte doza fiecăruia dintre medicamente. În astfel de cazuri trebuie luată în considerare determinarea periodică a creatinkinazei serice (CK), dar nu există nicio garanţie că o astfel de monitorizare va preveni apariţia miopatiei severe.
Este necesară precauţie la pacienţii cu factori predispozanţi pentru rabdomioliză.
• Vârsta mai mare de 70 ani
• Insuficienţă renală
• Hipotiroidism necontrolat terapeutic
• Antecedente personale sau familiale de afecţiuni musculare ereditare
• Antecedente de toxicitate musculară la administrarea unei statine sau fibraţi
• Abuz de alcool etilic.
Dacă durerile musculare, slăbiciunea sau crampele musculare apar în timp ce pacientul este în tratament cu Tredaptive în asociere cu o statină, trebuie determinate valorile CK. Dacă valorile găsite sunt semnificativ crescute (mai mult de 5 ori LSN), în absenţa eforturilor fizice intense, tratamentul trebuie oprit.
Rasă
Într-o analiză interimară a rezultatelor unui studiu clinic aflat în desfăşurare, un comitet independent de monitorizare a siguranţei a identificat o incidenţă a miopatiei mai mare decât era de aşteptat la pacienţii chinezi cărora li s-a administrat Tredaptive şi simvastatină 40 mg. Prin urmare, este necesară prudenţă în cazul administrării concomitente a Tredaptive cu simvastatină sau ezetimib/simvastatină
(în special doze de simvastatină de 40 mg sau mai mari) la pacienţii chinezi. Deoarece riscul de miopatie la administrarea de statine este legat de doză, nu este recomandată utilizarea Tredaptive în asociere cu simvastatină 80 mg sau ezetimib/simvastatină 10/80 mg la pacienţii chinezi. Nu se cunoaşte dacă există un risc crescut de miopatie la alţi pacienţi asiatici cărora li se administrează
concomitent Tredaptive cu simvastatină sau ezetimib/simvastatină.
Disfuncţie renală
Deoarece acidul nicotinic şi metaboliţii săi se excretă pe cale renală, Tredaptive trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu disfuncţie renală.

Efectul asupra glicemiei
Medicamentele care conţin acid nicotinic au fost asociate cu creşteri ale valorilor glicemiei a jeun. Pacienţii diabetici sau potenţial diabetici trebuie monitorizaţi cu atenţie. Poate fi necesară ajustarea dietei şi/sau tratamentului hipoglicemiant.
Sindrom coronarian acut
Similar altor medicamente care conţin acid nicotinic, este necesară precauţie atunci când Tredaptive este utilizat la pacienţi cu angină instabilă sau în faza acută a unui infarct miocardic (IM), mai ales când astfel de pacienţi utilizează, de asemenea, medicamente vasoactive cum sunt nitraţi, blocante ale canalelor de calciu sau blocante adrenergice.
Efecte hematologice
Similar altor medicamente care conţin acid nicotinic, Tredaptive (2000 mg/40 mg) a fost asociat cu reduceri mici ale numărului de trombocite. De aceea, pacienţii care sunt supuşi intervenţiilor chirurgicale trebuie să fie evaluaţi cu atenţie.
Efectul asupra acidului uric
Similar altor medicamente care conţin acid nicotinic, Tredaptive (2000 mg/40 mg) a fost asociat cu creşteri mici ale concentraţiilor de acid uric. De aceea, Tredaptive trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu gută sau la cei predispuşi la gută.
Hipofosfatemie
Similar altor medicamente care conţin acid nicotinic, Tredaptive a fost asociat cu reduceri mici ale valorilor fosforului. De aceea, pacienţii cu risc de hipofosfatemie trebuie urmăriţi cu atenţie.
Alte informaţii
Similar altor medicamente care conţin acid nicotinic, pacienţii cu antecedente de icter, tulburări hepatobiliare sau ulcer peptic trebuie obsevaţi cu atenţie.
Excipient
Tredaptive conţine lactoză. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

Atenționări:

Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje
În cazul conducerii vehiculelor sau folosirii utilajelor, trebuie luat în considerare faptul că a fost raportată apariţia ameţelilor.

Reacții adverse ale Tredaptive 1000 mg/20 mg comprimate cu eliberare modificată:

În studiile clinice, la peste 5700 pacienţi s-a administrat Tredaptive în monoterapie sau împreună cu un inhibitor de HMG-CoA reductază.
Rezumatul profilului de siguranţă
Hiperemia cutanată tranzitorie este cea mai frecventă reacţie adversă a Tredaptive. Hiperemia cutanată tranzitorie este cel mai uşor vizibilă la nivelul capului, gâtului şi toracelui superior. Într-o serie de patru studii clinice controlate cu comparator activ sau cu placebo (N=4747, n=2548 cărora li s-a administrat Tredaptive), apariţia hiperemiei cutanate tranzitorii a fost raportată la 12,3% dintre pacienţii cărora li s-a administrat Tredaptive. În aceste studii clinice, procentul de pacienţi care a utilizat Tredaptive, acid nicotinic (forme farmaceutice cu eliberare prelungită cumulate) sau
placebo/simvastatină cumulat şi care au întrerupt tratamentul din cauza oricărui simptom legat de hiperemia cutanată tranzitorie (roşeaţă, căldură, prurit şi parestezii) a fost de 7,2%, 16,6% şi, respectiv de 0,4%.
Lista reacţiilor adverse în format tabelar
Următoarele reacţii adverse au fost raportate în timpul studiilor clinice şi/sau utilizării după punerea pe piaţă a Tredaptive (în asociere cu sau fără o statină).
Frecvenţele reacţiilor adverse sunt clasificate după cum urmează: Foarte frecvente (mai mult sau egal cu 1/10), Frecvente (mai mult sau egal cu 1/100 şi mai puțin de 1/10), Mai puţin frecvente (mai mult sau egal cu 1/1000 şi mai puțin de 1/100), Rare (mai mult sau egal cu 1/10000 şi mai puțin de 1/1000), Foarte rare (mai puțin de 1/10000), Cu frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile).
Clasificare pe aparate, sisteme şi organe
Reacţie adversă
Infecţii şi infestări Rare: rinită
Tulburări ale sistemului imunitar Mai puţin frecvente: reacţie de hipersensibilitate (vezi mai jos)
Rare: angioedem; hipersensibilitate de tip I
Cu frecvenţă necunoscută: şoc anafilactic
Tulburări metabolice şi de nutriţie
Mai puţin frecvente: gută
Rare: alterare a toleranţei la glucoză
Tulburări psihice Mai puţin frecvente: insomnie
Rare: anxietate
Tulburări ale sistemului nervos Frecvente: cefalee; parestezie
Mai puţin frecvente: vertij
Rare: migrenă; sincopă
Tulburări cardiace Mai puţin frecvente: palpitaţii
Rare: fibrilaţie atrială şi alte aritmii cardiace; tahicardie
Tulburări vasculare Foarte frecvente: hiperemie cutanată tranzitorie
Mai puţin frecvente: hipotensiune arterială
Rare: hipotensiune ortostatică
Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale
Mai puţin frecvente: dispnee
Tulburări gastro-intestinale Frecvente: durere abdominală; diaree; dispepsie; greaţă; vărsături
Rare: edem al cavităţii bucale; eructaţii; ulcer peptic
Tulburări hepatobiliare Cu frecvenţă necunoscută: icter
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat
Frecvente: eritem; prurit; erupţie cutanată tranzitorie; urticarie
Mai puţin frecvente: piele uscată; erupţie maculară
Rare: acanthosis nigricans; hiperpigmentare; hipersudoraţie (nocturnă sau transpiraţii reci)
Cu frecvenţă necunoscută: erupţie veziculară sau veziculobuloasă
Tulburări musculo-scheletice şi ale ţesutului conjunctiv
Mai puţin frecvente: mialgie
Rare: slăbiciune musculară
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare
Frecvente: senzaţie de căldură
Mai puţin frecvente: frisoane; durere; edem periferic
Rare: astenie; edem facial; edem generalizat
Investigaţii diagnostice Frecvente: creşteri ale valorilor ALT şi/sau AST (mai mult sau egal cu 3 ori LSN, consecutiv), glicemiei a jeun (vezi mai jos)
Mai puţin frecvente: creşteri ale valorilor CK (mai mult sau egal cu10 ori LSN),
LDH, acidului uric (vezi mai jos)
Rare: creşteri ale valorilor bilirubinei totale, amilazei; scăderi ale valorilor fosforului şi numărului de trombocite (vezi mai jos)
Reacţii de hipersensibilitate
A fost raportată o reacţie aparentă de hipersensibilitate (mai puțin de 1%). Aceasta este caracterizată prin simptome multiple care pot include: edem angioneurotic, prurit, eritem, parestezii, pierderea cunoştinţei, vărsături, urticarie, hiperemie cutanată tranzitorie, dispnee, greaţă, incontinenţă urinară şi fecală, transpiraţii reci, tremor, frisoane, creşterea tensiunii arteriale, edemaţierea buzelor, senzaţie de arsură, erupţie medicamentoasă, artralgii, edem la nivelul membrelor inferioare şi tahicardie.
Investigaţii diagnostice
Au fost raportate ocazional creşteri marcate şi persistente ale valorilor transaminazelor serice. În studiile clinice controlate, incidenţa creşterilor cu importanţă clinică ale valorilor transaminazelor serice (ALT şi/sau AST mai mult sau egal cu 3 ori LSN, consecutiv) a fost de 1,0% pentru pacienţii trataţi cu Tredaptive cu sau fără o statină. Aceste creşteri au fost, în general, asimptomatice şi au revenit la valoarea iniţială după întreruperea tratamentului sau în cazul continuării tratamentului.
Creşteri importante din punct de vedere clinic ale valorilor CK (mai mult sau egal cu 10 ori LSN) au fost observate la 0,3% dintre pacienţii trataţi cu Tredaptive cu sau fără o statină.
Alte valori de laborator anormale raportate au fost creşteri ale valorilor LDH, glicemiei a jeun, acidului uric, bilirubinei totale şi amilazei şi scăderea fosforului şi a numărului de trombocite.
Similar altor medicamente care conţin acid nicotinic, în studii clinice controlate efectuate cu Tredaptive (2000 mg/40 mg) au fost raportate creşteri ale valorilor glicemiei a jeun (o creştere mediană de aproximativ 4 mg/dl) şi ale valorilor acidului uric (modificare medie faţă de valoarea
iniţială de +14,7%) şi scăderea numărului de trombocite (o modificare medie faţă de valoarea iniţială de -14,0%). La pacienţii diabetici a fost observată o creştere mediană a HbA1c cu 0,2% (când a fost permisă modificarea tratamentului hipoglicemiant).
Reacţii adverse suplimentare care au fost raportate la administrarea altor medicamente care conţin acid nicotinic
Reacţii adverse suplimentare care au fost raportate la administrarea altor medicamente care conţin acid nicotinic (în asociere cu sau fără o statină), în timpul utilizării după punerea pe piaţă sau în cadrul studiilor clinice, includ următoarele: Tulburări oculare: Edem macular chistoid, ambliopie toxică.

Supradozajul:

Tredaptive
În caz de supradozaj, este justificată utilizarea măsurilor uzuale simptomatice şi de susţinere a funcţiilor vitale. Au fost raportate cazuri de supradozaj; doza maximă de Tredaptive utilizată a fost 5000 mg/100 mg. Toţi pacienţii s-au recuperat fără sechele. Reacţiile adverse cel mai frecvent
raportate de către subiecţii care au primit această doză mai mare au fost cele corespunzătoare administrării unei doze mari de acid nicotinic şi au inclus: hiperemie cutanată tranzitorie, cefalee, prurit, greaţă, ameţeli, vărsături, diaree, durere/disconfort epigastric şi abdominal şi durere lombară.
Rezultatele anormale ale analizelor de laborator au inclus amilază şi lipază crescute, scăderea hematocritului şi hemoragie digestivă ocultă.
Acid nicotinic
În cazul unui supradozaj cu acid nicotinic, trebuie utilizate măsuri de susţinere a funcţiilor vitale.
Laropiprant
În timpul studiilor clinice controlate efectuate la subiecţi sănătoşi, doze unice de până la 900 mg laropiprant şi doze multiple de până la 450 mg o dată pe zi timp de 10 zile au fost, în general, bine tolerate. La om, nu există experienţă cu doze de laropiprant mai mari de 900 mg. La subiecţii care utilizează doze multiple de 300 mg sau mai mult s-a observat prelungirea agregării plachetare induse de colagen.

Interacțiuni cu alte medicamente:

Consumul de alcool etilic sau băuturi fierbinţi sau ingerarea de alimente condimentate poate accentua efectele de hiperemie cutanată tranzitorie şi de aceea trebuie evitată în apropierea momentului administrării Tredaptive.
Acid nicotinic
Efectele acidului nicotinic asupra altor medicamente
Tratament antihipertensiv: Acidul nicotinic poate potenţa efectele ganglioplegicelor şi ale medicamentelor vasoactive cum sunt nitraţi, blocante ale canalelor de calciu şi blocante de receptori adrenergici, ducând la apariţia hipotensiunii ortostatice.
Inhibitori ai HMG-CoA reductazei: Când simvastatina este asociată cu acidul nicotinic, se observă o creştere modestă a ASC şi Cmax de simvastatină acidă (forma activă a simvastatinei), care poate să nu prezinte nicio importanţă clinică. Interacţiunea farmacocinetică a Tredaptive cu statine a fost studiată doar cu simvastatină.
Efectele altor medicamente asupra acidului nicotinic
Chelatori de acizi biliari: Deoarece administrarea concomitentă a chelatorilor de acizi biliari poate reduce biodisponibilitatea medicamentelor acide cum este acidul nicotinic, se recomandă ca Tredaptive să fie administrat cu mai mult de 1 oră înainte sau la mai mult de 4 ore după administrarea unui chelator de acizi biliari.
Suplimente conţinând acid nicotinic: Vitaminele sau alte suplimente nutriţionale care conţin acid nicotinic (sau nicotinamidă) (mai mult sau egal cu 50 mg/zi) nu au fost studiate în asociere cu Tredaptive. La prescrierea Tredaptive medicii trebuie să ia în considerare aportul de acid nicotinic din vitamine şi suplimente nutriţionale.
Interacţiuni medicament/analize de laborator: În cazul testării glucozei în urină, acidul nicotinic poate, de asemenea, să determine apariţia reacţiilor fals pozitive cu soluţia de sulfat de cupru (reactivul Benedict).
Laropiprant
Efectele laropiprantului asupra altor medicamente
Midazolam: Dozele multiple de laropiprant 40 mg nu au influenţat parametrii farmacocinetici ai midazolamului, un substrat sensibil al CYP3A4. Prin urmare, laropiprantul nu este un inductor sau un inhibitor al CYP3A4. Cu toate acestea, concentraţia plasmatică a unui metabolit al midazolamului,
1-hidroximidazolam, a fost crescută de aproximativ 2 ori în cazul dozelor multiple de laropiprant.
Deoarece 1-hydroxymidazolamul este un metabolit activ, efectul sedativ al midazolamului poate fi crescut şi este necesară precauţie în cazul administrării concomitente a laropiprantului cu midazolam.
Alte medicamente: Administrarea concomitentă de laropiprant 40 mg cu midazolam a determinat creşterea ASC0 şi Cmax de 1-hidroximidazolam, un metabolit al midazolamului, cu 98% şi, respectiv, 59%. 1-hidroximidazolamul este metabolizat predominant de către uridin difosfat glucuroniltransferazele (UGT) 2B4 şi 2B7. Studiile clinice şi in vitro susţin concluzia că laropiprantul
este un inhibitor uşor spre moderat al UGT2B4/UGT2B7. Se cunosc foarte puţine medicamente care sunt metabolizate predominant de către UGT2B4 sau UGT2B7. Este necesară precauţie în cazul administrării concomitente a Tredaptive cu medicamente metabolizate predominant de către UGT2B4 sau UGT2B7, de exemplu zidovudină.
În studii de interacţiune, laropiprantul nu a avut efecte clinice semnificative asupra farmacocineticii următoarelor medicamente: simvastatină, warfarină, contraceptive orale, rosiglitazonă şi digoxină. Pe baza acestor date, nu este de aşteptat ca laropiprantul să prezinte interacţiuni cu substraturi ale izoenzimelor CYP 3A4, 2C9, 2C8 şi cu glicoproteina P umană (P-gp). În studiile in vitro, laropiprantul nu a inhibat reacţiile mediate de CYP1A2, CYP2B6, CYP2C19, CYP2D6 sau CYP2E1.
Clopidogrel: Într-un studiu clinic, nu a existat niciun efect semnificativ al laropiprantul asupra inhibării de către clopidogrel a agregării plachetare induse de ADP, dar a existat o creştere modestă a inhibării de către clopidogrel a agregării plachetare induse de colagen. Este puţin probabil ca acest efect să fie important din punct de vedere clinic, deoarece laropiprantul nu a crescut timpul de sângerare la administrarea concomitentă cu clopidogrel, pe întreg intervalul de dozaj.
Acid acetilsalicilic: Într-un studiu clinic, administrarea concomitentă de laropiprant cu acid acetilsalicilic nu a avut niciun efect asupra agregării plachetare induse de colagen sau asupra timpului de sângerare comparativ cu monoterapia cu acid acetilsalicilic.
Acid acetilsalicilic şi clopidogrel: Într-un studiu clinic efectuat la pacienţi cu dislipidemie cărora li s-au administrat atât acid acetilsalicilic (81 mg) cât şi clopidogrel (75 mg), laropiprantul a indus o inhibare tranzitorie (4 ore după administrarea dozei) a funcţiei trombocitare in vivo (evaluată prin timpul de sângerare şi teste de agregare plachetară), dar efectul a fost slab pe durata intervalului între administrări. Pacienţii cărora li se administrează Tredaptive concomitent cu acid acetilsalicilic şi clopidogrel trebuie atent monitorizaţi după cum se recomandă în rezumatul caracteristicilor produsului pentru acele medicamente şi trebuie menţionat că oprirea sângerării poate dura mai mult ca de obicei şi că ei trebuie să raporteze medicului curant orice sângerare neobişnuită (localizarea şi durata).
Efectele altor medicamente asupra laropiprantului
Inhibitori ai CYP3A4: Claritromicina (un inhibitor puternic al CYP3A4 şi P-gp) nu a avut un efect clinic semnificativ asupra parametrilor farmacocinetici ai laropiprantului. Laropiprantului nu este un substrat pentru P-gp umană şi, de aceea, nu este de aşteptat ca alţi inhibitori de CYP3A4 şi/sau P-gp să aibă o influenţă semnificativă din punct de vedere clinic asupra parametrilor farmacocinetici ai
laropiprantului.

Administrarea de Tredaptive 1000 mg/20 mg comprimate cu eliberare modificată în sarcină / alaptare:

Sarcina
Tredaptive
Nu există date privind utilizarea combinată a acidului nicotinic şi laropiprantului la femeile gravide.
Asocierea nu a fost testată în studii de toxicitate asupra funcţiei de reproducere. Riscul potenţial pentru om este necunoscut. De aceea, Tredaptive nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, cu excepţia cazurilor în care este absolut necesar.
Acid nicotinic
Nu există date adecvate privind utilizarea dozelor mari de acid nicotinic la femeile gravide. Studiile la animale au evidenţiat efecte toxice asupra dezvoltării fetale în cazul dozelor mari de acid nicotinic.
Laropiprant
Nu există date privind utilizarea laropiprantului la femeile gravide. Studiile la animale au evidenţiat efecte toxice asupra dezvoltării fetale în cazul dozelor mari de laropiprant.
Alăptarea
Tredaptive
Nu s-au efectuat studii cu Tredaptive la animalele aflate în perioada de alăptare. Decizia de a continua/întrerupe alăptarea sau de a continua/întrerupe tratamentul trebuie să fie luată ţinând cont de beneficiul alăptării pentru copil şi de beneficiul Tredaptive pentru mamă.
Acid nicotinic
Acidul nicotinic este excretat în laptele uman.
Laropiprant
Nu se cunoaşte dacă laropiprantul este excretat în laptele uman. Studiile la animale au demonstrat excreţia laropiprantului în lapte.
Fertilitatea
Studiile la animale sunt insuficiente în ceea ce priveşte afectarea fertilităţii.

Prezentare ambalaj:

Comprimat de culoare albă până la aproape albă, în formă de capsulă, marcat cu „552” pe una dintre feţe.

Blister opac din PVC/Aclar cu folie de aluminiu perforabilă ce conţine 14 comprimate cu eliberare modificată. Ambalaje cu 14, 28, 56, 84, 98, 168, 196 comprimate cu eliberare modificată, ambalaje multiple conţinând 196 (2 ambalaje cu 98) comprimate cu eliberare modificată şi 49 x 1 comprimate cu eliberare modificată într-un blister perforat pentru eliberarea unei unităţi dozate.
Blister din Aluminiu/Aluminiu cu folie perforabilă ce conţine 7 comprimate cu eliberare modificată.
Ambalaje cu 14, 28, 56, 168 comprimate cu eliberare modificată şi 32 x 1 comprimate cu eliberare modificată într-un blister perforat pentru eliberarea unei unităţi dozate.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

Condiții de păstrare:

nu se păstra la temperaturi peste 30°C.
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.
Medicamente cu indicații asemănătoare cu Tredaptive 1000 mg/20 mg comprimate cu eliberare modificată(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Tredaptive 1000 mg/20 mg comprimate cu eliberare modificată vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.