Prospect TRENTAL, compr.

Substanța activă: pentoxiphyllinum
Clasa ATC: [C04AD]: sistem cardiovascular >> vasodilatatoare periferice >> vasodilatatoare periferice >> derivati purinici

Indicații TRENTAL, compr.:

Arteriopatii obliterante periferice si afectiuni arteriovenoase de origine arteriosclerotica sau diabetica (de ex. claudicatie intermitenta sau durere de repaus) ca si tulburari trofice (de ex. ulcer de gamba, gangrena).
Tulburari cerebrovasculare (sechele de arterioscleroza cerebrala, cum ar fi: scaderea capacitatii de concentrare, ameteli, tulburari de memorie), stari ischemice si postapoplectice.
Tulburari circulatorii la nivelul ochiului si urechii interne asociate cu procese degenerative vasculare si diminuarea acuitatii vizuale sau auditive.

Contraindicații:

Nu se va administra la pacientii cu: hipersensibilitate la pentoxifilina, la alte methylxanthine sau la oricare dintre excipienti; hemoragii masive (risc de exacerbare a hemoragiei); hemoragii retiniene extensive (risc de exacerbare a hemoragiei).

Precauții:

In mod particular se recomanda monitorizarea atenta a pacientilor cu: artimii cardiace severe (risc de accentuare a aritmiilor); infarct miocardic (creste riscul preexistent de aritmii cardiace si de cadere a tensiunii sanguine); hipotensiune (risc de accentuare a hipotensiunii); functie renala alterata (clearance la creatinina sub 30 ml/min; risc de acumulare si risc crescut de aparitie a reactiilor adverse); alterare severa a functiei hepatice (risc de acumulare si risc crescut de aparitie a reactiilor adverse); tendinta crescuta la hemoragii datorata de ex. tratamentului cu anticoagulante sau tulburarilor de coagulare (risc de hemoragii severe; vezi si Contraindicatii).

Nu exista experienta privind administrarea de Trental la copii.

Reacții adverse ale TRENTAL, compr.:

Mai ales atunci cand Trental se administreaza in doze ridicate pot sa apara: eritem (inrosirea pielii cu senzatie de caldura), tulburari gastrointestinale (senzatie de presiune epigastrica, senzatie de plenitudine, greata, varsaturi, diaree), aritmii cardiace, tahicardie. De asemenea, ocazional pot sa apara prurit, inrosirea pielii, urticarie si in cazuri izolate reactii anafilactice/anafilactoide insotite de ex. de edem angioneurotic, bronhospasm si uneori chiar de soc circulator.
La primele semne de reactie anafilactica/anafilactoida se va intrerupe imediat administrarea de Trental 400 si va fi informat urgent medicul. Ocazional pot sa apara ameteli, cefalee, agitatie, tulburari ale somnului si in cazuri foarte izolate colestaza intrahepatica si cresterea nivelului transaminazelor. Foarte rar s-au semnalat angina pectorala, caderi ale tensiunii arteriale si - mai ales la pacientii cu tendinta crescuta la hemoragii - sangerari (de ex. la nivelul pielii si/sau mucoaselor, gastrice, intestinale). De asemenea in cazuri foarte izolate - trombocitopenie. Medicul trebuie consultat daca se observa oricare dintre efectele adverse enumerate sau oricare alte efecte sau modificari nedorite/neasteptate.
Deoarece anumite reactii adverse (de ex. reactiile anafilactice/anafilactoide) pot, in anumite circumstante, sa puna viata in pericol este esential ca atunci cand apar astfel de reactii severe/bruste sa fie informat imediat medicul si sub nici o forma sa nu se continue administrarea preparatului fara recomandarile exprese ale medicului.

Administrarea de TRENTAL, compr. în sarcină / alaptare:

Deoarece nu exista suficienta experienta privind administrarea de Trental in cursul sarcinii se recomanda a nu se prescrie preparatul femeilor gravide. Pentoxifilina patrunde in cantitati mici in laptele mamar.
Datorita insuficientei experiente medicul trebuie sa aprecieze foarte atent raportul risc/beneficiu inainte de a prescrie preparatul mamelor care alapteaza.
Alte medicamente cu substanța activă pentoxiphyllinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu TRENTAL, compr.(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul TRENTAL, compr. vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.