Prospect ULCERAN

Substanța activă: famotidinum
Producator: Medochemie
Clasa ATC: [A02BA]: tractul digestiv si metabolism >> antiacide, antiulceroase, antiflatulente >> medicamente pentru tratamentul ulcerului peptic >> antagonisti ai receptorilor H2

Indicații ULCERAN:

Ulceran este indicat in tratamentul ulcerului gastric benign si duodenal. Alte situatii in care reducerea secretiei gastrice de acid este indicata: sangerarea la nivelul tractului gastrointestinal superior (hemoragii digestive superioare); sindromul Zollinger-Ellison; profilaxia ulceratiilor duodenale recurente.

Contraindicații:

Administrarea medicamentului in caz de sarcina este mai putin indicata. Inca nu este cunoscut daca famotidina se elimina in lapte. Mamele care alapteaza trebuie sa stopeze fie tratamentul fie alaptarea. Medicamentatia la copii este foarte limitata.

Administrare ULCERAN:

Pentru tratamentul unui ulcer duodenal acut, doza recomandata este un comprimat (40 mg) inainte de culcare. Durata tratamentului este de 4-8 saptamani. Aceasta perioada poate fi scurtata daca vindecarea ulcerului este confirmata prin endoscopie. Vindecarea ulcerului are loc, in marea majoritate a cazurilor, in timp de 4 saptamani. Daca dupa 4 saptamani nu s-a produs vindecarea, se recomanda o perioada suplimentara de 4 saptamani. Pentru profilaxia ulcerului duodenal recurent, doza recomandata este de 20 mg, inainte de culcare. In ulcerul gastric benign, doza recomandata este de un comprimat (40 mg), inainte de culcare. Durata tratamentului este de 6-8 saptamani. Aceasta perioada poate fi scurtata daca vindecarea ulcerului este confirmata prin endoscopie. La pacientii cu hipersecretie acida gastrica foarte pronuntata (sindromul Zollinger-Ellison), doza initiala este un comprimat (20 mg), la fiecare 6 ore. Doza ulterioara trebuie ajustata in functie de raspunsul clinic al pacientului. Doza de 40 mg/zi poate fi utilizata timp de un an fara efecte secundare semnificative sau pierderea eficacitatii. Pacientii care au primit deja un alt antiH2 pot recurge la Ulceran intr-o doza initiala superioara celei recomandate mai sus.

Dozele pentru pacientii cu insuficienta renala: Famotidina este eliminata in principal prin urina. De aceea, doza trebuie redusa la pacientii cu insuficienta renala (clearance-ul creatininei sub 30 ml/min sau creatinina sanguina 3 mg/100 ml) la 20 mg/zi, in loc de 40 mg/zi.
Consideratii speciale: Inainte de inceperea tratamentului cu Famotidina, este necesara excluderea posibilitatii ulcerului gastric malign. Raspunsul simptomatic al ulcerului gastric la famotidina nu exclude malignitatea. Pacientii in varsta care primesc Ulceran trebuie sa fie monitorizati.

Acțiune:

Ulceran este un nou antagonist H2 (antiH2) cu actiune puternica si cu o inalta selectivitate pentru H2-receptori. Famotidina inhiba secretia gastrica acida bazala si stimulata si reduce secretia de pepsina. Experimentele clinice au demonstrat ca famotidina amelioreaza de obicei pe durata primei saptamani a tratamentului durerile datorate ulcerelor gastroduodenale si inhiba secretia gastrica de acid dupa 12 ore, cand se ia o singura doza zilnica (inainte de culcare).

Compoziție ULCERAN:

Substanta activa famotidina. Comprimate continand 40 mg famotidina. Comprimate continand 20 mg famotidina.

Reacții adverse ale ULCERAN:

Famotidina este foarte bine tolerata de organism. Au fost semnalate: diaree, cefalee, stare de oboseala. Alte efecte secundare, mai rar semnalate, au inclus: uscaciunea gurii, constipatie, varsaturi, inrosirea pielii, tulburari gastrointestinale si anorexie.
Alte medicamente cu substanța activă famotidinum:
Medicamente cu indicații asemănătoare cu ULCERAN(din aceeași clasă):
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul ULCERAN vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.