Prospect Ulei rozmarin

Producator: Laboratoarele FARES Bio Vital Romania
Categoria: Extracte
Rozmarinul este un arbust care creste in toata Europa, dar s-a adaptat mai bine zonelor litoralului mediteranean. Aceasta se vede si in numele sau care provine din doua cuvinte latine: ros + marinus care inseamna roua marii.

Legenda spune ca florile de Rozmarin erau albe, dar au devenit albastre atunci cand Fecioara Maria si-a agatat mantia intr-o tufa de Rozmarin pe cand Sfanta Familie facea un popas in timpul fugii spre Egipt.

Rozmarinul era folosit din Antichitate ca planta medicinala, rituala si condimentara.
Vechii greci, oamenii simpli din popor nu aveau acces la tamaia extrem de scumpa si atunci ardeau pe altarele zeilor crengute de rozmarin. Romanii de asemenea il considerau planta sacra, iar urme de Rozmarin s-au gasit si in mormintele faraonilor din Egipt.

Practica arderii de crengute de Rozmarin pentru purificarea aerului in spitalele din Franta s-a mentinut pana in secolul XX. Ironia soartei a facut ca ea sa fie abandonata tocmai cand stiinta moderna a demonstrat extraordinarele proprietati antiseptice ale acestui ulei.

Datorita efectului antiseptic Rozmarinul era folosit pentru pastrarea carnii. De fapt, nu se va sti niciodata cu adevarat daca la inceputul utilizarii sale in arta culinara a fost apreciat pentru gustul sau deosebit sau pentru faptul ca avea capacitatea de a pastra mancarea proaspata timp de mai multe zile pe vreme caniculara acum 2000 de ani, cand nu existau frigiderele.

Indicații Ulei rozmarin:

Rozmarinul este un ulei cald, tonifiant, care are insusirea de a stimula si debloca diferitele sisteme ale organismului.
Rozmarinul actioneaza favorabil asupra sistemului circulator, stimuleaza inima slabita si este util pentru tratarea tensiunile scazute si a senzatiei de maini si picioare reci. El ajuta la curatarea vaselor de sange si astfel este benefic in ateroscleroza. Se foloseste sub forma de bai sau masaj.
Uleiul de Rozmarin intensifica circulatia sangelui la nivelul creierului.ajutand astfel la cresterea capacitatii de concentrare si la imbunatatirea memoriei. in aceste cazuri este util sa fie ars in candela.
Tot sub forma arderii in candela, dar si ca masaj el da rezultate bune in combaterea
migrenelor, a durerilor de cap si in debilitate generala.
Rozmarinul este un bun tonic digestiv, favorizand secretia bilei si functionarea normala a ficatului. Fiind antiseptic si antispasmodic se foloseste cu succes contra infectiilor gastrointestinale, a flatulentei, colicilor. Se aplica masaj local.
Prin proprietatile antiseptice si tonice este benefic in cazuri de gripa, raceala, tuse, ca si inhalatii, candela, masaj, baie.
Uleiul de Rozmarin se poate folosi cu succes in artrita, reumatism, si dureri musculare cauzate de: entorse, luxatii, datorita efectului de incalzire la nivelul tegumentelor.
Este un ulei energizant, potrivit in stari de debilitate, slabiciune, nervozitate. Uleiul de Rozmarin va va ajuta sa va deblocati energiile interne, sa va simtiti mai puternic si sa va imbunatatiti relatiile cu cei din jur.

Administrare Ulei rozmarin:

Inhalatiile: se toarna intr-un vas 1 litru de apa clocotita si se adauga 3-4 picaturi de ulei.
Vaporii degajati se inspira stand aplecat peste vas, cu capul acoperit cu un prosop mare.
Inhalatiile sunt contraindicate persoanelor care sufera de astm sau epilepsie, deoarece pot declansa o criza.

Baia este o cale foarte placuta si totodata eficienta de a folosi uleiurile prin relaxarea care o induce apa calda si prin faptul ca porii se dilata, permitand uleiului sa patrunda prin tegumente.
Uleiurile se adauga inainte de a incepe baia si nu mai devreme, deoarece datorita caldurii ele se evapora foarte usor. Este important de retinut ca baia nu se face niciodata cu uleiul ca atare pentru ca nu se dizolva in apa si nici nu trebuie depasita doza deoarece in cantitati mai mari sunt iritante pentru piele si mucoase. Astfel, pentru o baie se pun 4-6-picaturi ulei esential in 2-3 linguri de lapte nedegresat, 2 tinguri ulei baza sau intr-o cantitate mica de spumant de baie, apoi se toarna in cada si se amesteca bine. Baia va dura 10-20 minute.

Masajul din cadrul aromaterapiei aduce atat beneficiile uleiurilor cat si pe cele ale masajului in sine.
Pentru o sedinta de masaj se adauga 4-6 picaturi de ulei esential (sau din amestecul de uleiuri pe care il preferati) in aproximativ 10 ml ulei masline . in nici un caz nu se va depasi cantitatea recomandata de ulei esential, deoarece la doze mai mari ele sunt foarte iritante pentru piele.
Dupa un masaj din cadrul aromaterapiei, uleiul nu trebuie indepartat prin spalare, evitandu-se baia sau dusul timp de 6-8 ore. Astfel se asigura o absorbtie completa a uleiului volatil.

Comprese: pentru a pregati o compresa se toarna apa fierbinte (cam o jumatate de litru) intr-un bol, si se adauga ulei esential: 2 picaturi pentru suprafete mici si 6-8 picaturi pentru suprafete mari. Se agita bine, apoi se inmoaie o bucata de tifon sau un servet de bumbac, se stoarce bine si se aseaza pe piele. Deasupra se aplica o folie de plastic si un prosop, pentru a mentine compresa calda. Procedeul se reia dupa 20 de minute. In total, timpul de tratament cu comprese este de cel mult 1 ora, de maxim 2 ori pe zi.

Lampa (candela) odoranta se foloseste pentru a aromatiza camera, pentru a genera o stare de spirit pozitiva, tonica, de relaxare, sau pur si simplu pentru a crea o atmosfera speciala. Pentru aceasta, se pune apa calduta in farfuria candelei, se adauga 3-5 picaturi de ulei si se aprinde lumanarea. Se va avea grija ca atata timp cat lumanarea este aprinsa, farfurioara sa nu ramana fara apa. Nu se recomanda folosirea candelelor in camerele cu copii mici nesupravegheati, deoarece se pot accidenta.

Compoziție Ulei rozmarin:

Ulei esenţial de rozmarin (Rosmarinus officinalis), care conţine: borneol, acetat de bornil, camfor, cineol, cariofilen, camfen, pinen.

Precauții:

Uleiurile esentiale nu se vor folosi sub nici o forma de catre femeile gravide, mamele care alapteaza, persoanele alergice la aceste produse, la copii sub 1 an si de asemenea pe rani deschise sau fracturi.
De asemenea, la copii pana la 12 ani se va folosi doza pe jumatate.
Evitati supradozarea si abuzul.

Prezentare ambalaj:

Sticluță a 10 ml.
Dacă ați descoperit inexactități în prospectul Ulei rozmarin vă rugăm să ne sesizați printr-un mesaj rapid de pe pagina de contact. Mulțumim anticipat!
Echipa ROmedic nu încurajează autotratamentul. Este foarte periculos să luați medicație fără indicația medicului. Nu există medicament "sigur", toate au efecte adverse, dintre care unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului nu este suficient...există medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, nespecificate pe prospect. ROmedic nu își asumă responsabilitatea asupra efectelor pe care acest site le are asupra vizitatorilor.